HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Pontosabbak a szilikonból nyomtatott agyi véredény-modellek

ferenck 2023.04.04. 08:00

A szilikon biokompatibilitása, hővel, vegyi anyagokkal és nedvességgel szembeni ellenállóképessége miatt ígéretes anyagnak számít, egyes tulajdonságai viszont komoly kihívás elé állítják a 3D nyomtatást: rugalmas, de ellentétben az FDM/FFF eljáráshoz alkalmazott nyomtatószálakkal, olvasztás után már nem lehet újra szilárddá tenni.

Ezért folyékony halmazállapotban printelik, és azt követően szilárdítják meg végérvényesen. A formák összetettsége szintén problémás: hogyan lehetünk biztosak abban, hogy a nyomat nem esik szét?

3dnyomtatas_veredenyek.jpg

Ezekre a kérdésekre ad választ a speciális „fürdőben” történő printelés: az egymást követő rétegek lerakása segédanyagként funkcionáló szilikonolajos környezetben történik.

A Florida Egyetemen az agy véredényeinek próbálják elkészíteni a pontos másolatát. Szilikonalapú 3D nyomtatást használnak, új nyomtatóeljárást fejlesztettek hozzá. Az AMULT az „ultraalacsony határfelületi feszültség melletti additív gyártás” rövidítése, és a nyomtatási közegként működő, szilikonolajban lévő mikro vízcseppek emulziójából (folyadékrészecske szétosztása egy másik folyadékban) álló anyagfürdő a lényege.

3dnyomtatas_veredenyek0.jpg

Agyi véredények így másolhatók legjobban, mert a technikával négy mikrométeres modellek is kialakíthatók.

A kutatók abból indultak ki, hogy a szilikonolaj és a szilikon tinták közötti valószínűsíthetően minimálisra csökkenthető a feszültség, ugyanakkor különböznek is annyira, hogy nyomtatásnál sem válnak eggyé.

Sikerrel jártak, nagy felbontású, nyolc mikrométer átmérőjű, nyújtható és tartós szilikonszerkezeteket printeltek. Több segédanyag tanulmányozása után, a sűrű emulzió miatt döntöttek szilikonolaj és vízcseppek kombója mellett.

Az első teszteknél az emberi agy véredényeit vizsgálják, amellyel lehetővé teszik idegsebészek műtét előtti hatékonyabb gyakorlását. Az eddigieknél élethűbb szimulációkkal a beteg anatómiája is jobban érthető. Agyi véredények másolata a páciensről készült 3D szkenek alapján lesz megvalósítható.

Címkék: szilikon orvosi nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9518084864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása