HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A tökéletes 3D nyomtatás felé

ferenck 2020.12.07. 08:00

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatói boltban beszerezhető lakkal dolgozó 3D nyomtatórendszert fejlesztenek. A géppel élethű és változó fényességű printeket készítenek. Céljuk teljesen realisztikus másolatok, nyomatok alkotása, a potenciális alkalmazások a múzeumoktól, műtárgyak hibátlan utánzataitól az egészségügyig, teljesen életszerű művégtagok printeléséig ível.

A projektben a Svájci Olasz Egyetem, a Max Planck Informatikai Intézet és a Princeton Egyetem is részt vesz. Bizakodnak, hogy nyomtatójuk a valósághoz minden eddiginél közelebbi, „vizuálisan tökéletes” darabokat, például az eredetitől megkülönböztethetetlen műtárgy-utánzatokat printel majd.

3dnyomtatas_mit_1.jpg

Egy felület fényessége jelzi, hogy mennyi fényt tükröz vissza: ha fényes, akkor fényvisszaverő, ha kevésbé, akkor alacsony fényességű vagy matt. A fényesebb lakkok alig viszkózusak, és simább felületekké száradnak. A matt lakkokban lévő nagyobb polimerek viszont eltömíthetik a printer fúvókáját.

Korábban kiderült, hogy tónusok félig történő kialakítása javíthatja nyomtatott felületek minőségét és színeit. Biztonságos oldószert használó, printelt felületeknek fényességet adó speciális technológiát dolgoztak ki rá. A szerrel a printelt részecskéket oldják fel.

Az MIT kutatói változatos méretű, magas viszkozitású és szemcseméretű lakkcseppek lerakására is képes, nagy fúvókákkal ellátott printert terveztek. A lakkot különleges technikával eresztik a nyomtatási felületre. A cseppméret szabályozható, minél több lakk szabadul fel, annál nagyobb a csepp.

A térben változó fényességhez félárnyékolásos technikát alkalmaztak, egyedi lakkcseppeket rendeztek messzebbről folyamatos felületnek tűnő mintákba. Ezt követően egy fényes, egy matt és egy „köztes” lakkot tettek a printer előre programozott „féltónusú” mintázatába, hogy térben változó fényességű árnyalatokat nyomtasson a felületre.

Az outputot a kutatók által fejlesztett szoftver határozza meg. A felhasználó a programmal választja ki a tárgyra nyomtatni kívánt mintázatot, aztán a printer kalibrál, és finomhangol.

Az első eredményeket 2,5 D-nek nevezték, most a teljes 3D-n dolgoznak, majd a kereskedelmi hasznosítás következhet.

Címkék: másolás innovátorok MIT

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2116318896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása