HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Hosszabb életűek a nyomtatott elemek?

ferenck 2018.08.14. 08:30

A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem (CMU) és a Missouri Tudomány és Technológia Egyetem kutatói okostelefonoktól laptopokig és játékkonzolokig, minden hordozható elektronikus eszközt potenciálisan megváltoztató módszeren dolgoznak – 3D nyomtatással ugyanis kiváló minőségű lítium-ion elemeket állítanak elő.

Az elemkérdés a számítástudomány egyik legégetőbb problémája. Az egyre nagyobb kapacitással rendelkező eszközök törvényszerűen egyre többet fogyasztanak.

3dnyomtatas_elemek.jpg

Szinte havonta röppen fel bíztató hír, hogy most már tényleg itt a megoldás, de ennek ellenére folyamatosan tapasztaljuk, hogy az okostelefon hamarabb lemerül. Különféle eljárásokkal, például a csodaanyagnak tartott grafénnal, mikroelemekkel stb. kísérleteznek.

Az elemfejlesztés azonban vitathatatlan eredményei ellenére sem tartja a lépést az infokom eszközök fejlődésével.

3dnyomtatas_elemek0.jpg

A CMU kutatásait az additív gyártással évek óta foglalkozó Rahul Panal gépészmérnök vezeti. A Washington Egyetemen nyomtatott nanoszerkezeteket vizsgált. Az elemekhez saját, Aerosol Jet Printing (AJP) technológiát használnak.

„Szerintem még senki nem használt 3D nyomtatást ennyire komplex szerkezetekhez” – nyilatkozta.

Az AJP tette lehetővé az elektródák rácsszerű geometriáját, és egyben növelte a lyukacsosságukat is. A katód pozitív töltésének növelésével, sokkal több tér használható energiatárolásra.

„Lítium-ion elemek esetében, lyukacsos felépítésű elektródákkal magasabb a töltési kapacitás. Azért lehet így, mert az ilyen architektúrák lehetővé teszik a nagyon magas elektródahasználatot, azaz nagyobb energiatárolást” – magyarázza Panal.

Az ezüstből készült nyomtatott elektródákat lítiummal bevonták, hogy az alkálifémből tartalmazza a szükséges mennyiséget.

Az AJP egyike azon kevés technikának, amelyekkel pontos és összetett geometriák dolgozhatók ki. FDM-mel nem lettek volna képesek ugyanerre.

A teszteken kiderült, hogy az új elektródák tömegükkel összefüggő speciális kapacitása megnégyszereződött, az elektróda töltési területe pedig megduplázódott.

Címkék: elem elektromosság nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8314153983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása