HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatás átalakítja az építőipart

ferenck 2017.08.25. 08:30

Az ismert vállalatvezetési konzultációs cég, a McKinsey & Company az építőipar – digitális – jövőjéről készített tanulmányában más technológiák mellet a 3D nyomtatás is fontos szerepet játszik.

A 3D nyomtatást eddig is használták a területen, teljes potenciálját viszont még távolról sem aknázták ki, sőt, inkább csak kísérletezésekről, kuriózumszámba menő, egyes esetekben a Guinness Rekordok Könyvébe kerülést (gyorsaság, épület vagy a printer mérete stb.), prioritásként kezelő projektekről, és nem a technológia általános építőipari elterjedéséről beszélhetünk. A közeljövőben viszont pont erre számíthatunk, és a 3DP egyik legnagyobb léptékű alkalmazása ezen a területen várható, a McKinsey szerint az építőipar digitális holnapjának egyik kulcstényezője lesz. A 3D nyomtatás egyelőre még nem kész nagyszabású építési projektekre, de ez hamar megváltozik.

3dnyomtatas_epitoipar.jpg

Ezt a holnapot öt trend határozza meg: HD tervrajzok és geolokáció, következőgenerációs 5D épületinformáció-modellezés (BIM), digitális együttműködés és mobilitás, „dolgok internete” (IoT) és fejlett analitika, jövőbiztos tervezés és építkezés. A 3DP az utolsó trend része, a McKinsey egyrészt új építőanyagokban, például önjavító betonban, aerogélekben (a legalacsonyabb sűrűségű szilárd anyagokban), nanomatériákban, másrészt innovatív megközelítésekben, mint a 3DP-ben és előre összeszerelt modulokban látja a megvalósulást. Elterjedésükkel csökkennek a költségek, felgyorsul a munka, javul a minőség és a biztonság, tehát mindenki jól jár velük.

A 3D nyomtatást almodulok létrehozásához, betonszerkezetek összeszerelés előtti kiegészítéséhez, belső munkákra használhatják. Előzetes összeszerelésen azt értik, hogy a modulokat nem a helyszínen rakják egybe. E tevékenységekből természetesen robotok és robotikus rendszerek is kiveszik a részüket. A munka nagy részét gépek fogják végezni, repetitív és változatosnak egyáltalán nem nevezhető tevékenységekben (csempézés, téglarakás, hegesztés, bontás, beton újrahasznosítása stb.) helyettesítik az embert. Mindehhez persze maga a tervezés is megváltozik.

3dnyomtatas_epitoipar0.jpg

Itt jön képbe az izgalmasan hangzó 5D épületinformáció-modellezés, ami egy kicsit csalóka – és fellengzős – elnevezés, mert a három dimenzió, a térbeli paraméterek mellett az ütemtervet és a költségeket (tehát nem térbeli pluszdimenziókat) is figyelembe veszik a CAD-tervezésnél. Az építőipari cégeknek szoftverszinten kell egyetlen rendszerbe integrálni a 3D modellező, költségvetés- és ütemtervező megoldásokat. Így kétségtelenül pontosabban előrelátják az egész folyamatot, hatékonyabban és korábban azonosítják a kockázatokat, végeredményben pedig jobb döntéseket hoznak.

Címkék: trendek jövő épület építőipar épületnyomtatás CAD

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9912777294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karikaV43 2017.08.26. 13:49:46

Remélem ebből nem lesz semmi.Drága és totál értelmetlen vergődés azoktól akik lusták szakmát tanulni és a gépen való pötyögés az életük.
Természetesen,ha ez bekövetkezik akkor arról a néhány millió emberről aki az építőiparban él gondoskodni kell.Ugye a high tech guruk eszbe sem jut,hogy mentálisan mekkora trauma egy embernek az önálló egzisztencia elvesztése.

incognito ergo sum 2017.08.26. 14:16:10

Szerintem ez sokkal inkább látvány-ware, semmint termék.

Csokáv 2017.08.26. 19:59:39

@karikaV43: ludditizmus?

Fejlődés van. Nem máról holnapra fog 3d nyomtatódni minden ház. Majd szép lassan átalakul az élet, nem fogják éhező kőművesek ellepni az utcákat.

Csb 2017.09.13. 05:19:27

Ha van jobb technologia, mint kobol meg fabol viskot epiteni, akkor azt kell alkalmazni.

Ha ez azzal jar, hogy nem lesz munkaja az alkesz falrakonak es komuvesnek... Nos, akkor is.

Ettol meg az epuletet meg kell tervezni, es ezt nem Joskaba' fogja megcsinalni, hanem egy rendes epitesz. Ha a technologia miatt ez konnyebb lesz es egy evben nem csak 3 hazat tud tervezni, hanem mondjuk 30-at, darabonkent tizedaron, akkor is jo.
süti beállítások módosítása