HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyílt forrású sebészrobot

ferenck 2015.08.12. 11:30

A holland design és építészeti blog, a Deezen és az autógyártó MINI több tervezővel, művésszel dolgozik együtt a futurisztikus gondolatokat valóra váltó Frontiers kampányban. Virtuálisvalóság-platform építészeknek, múzeumkalauz robotflotta, drónokkal működtetett szövőrendszer, gombákból tenyésztett termékek – csak néhány az ötletes és formabontó eddigi projektek közül…

Legutóbb a Royal College of Art végzős diákjával, Frank Kolkman-nel működtek együtt egy nyílt forrású sebészroboton. A gép lehetővé teszi, hogy mindössze egy Playstation 3 videojáték-kontrollert használva végezzünk el magunkon laproszkópos műtéteket. (A laproszkópos műtétek lényege, hogy nem kell például a hasat felvágni, hanem csak a bőrt és a hasfalat apró-pici nyílásokkal átszúrni.)

opensurgery.jpg

Az OpenSurgery (Nyílt sebészet) robotja boltban, online megvásárolható hackelt elektronikus, illetve egyedi tervezésű nyomtatott részekből áll.

„Az OpenSurgery azt vizsgálja, hogy a DIY sebészeszközök képesek-e a szabályozott egészségügyi rendszereken kívüli, könnyebben elérhető egészségügyet biztosítani. A robot nagyjából ugyanazzal az elektronikával működik, mint az otthoni 3D nyomtatók, a maradékot pedig egyszerű beszerezni. Ha megvan minden, össze tudunk hozni belőlük egy félig-meddig működő sebészgépet” – magyarázza Kolkman.

Elismeri, hogy a projekt ellentmondásos, de a gép még így is jobb választás, mint sok hasonló szerkezet, amelyekhez a felhasználók online, például a YouTube-on szedik le a DIY használati utasítást, majd azt követve műtik meg magukat. Legtöbbjük csak kis mértékben, vagy egyáltalán nem részesül rendes egészségügyi ellátásban.

opensurgery2.jpg

A gép jelenleg Playstation 3 kontrollerrel megy. Kolkman azért választotta, mert a kontrollerhez könnyű hozzáférni, és elég pontosan programozható ahhoz, hogy akár sebészek is tudják használni.

Öt hónapig dolgozott a rendszeren, és mindössze 5 ezer dollárt költött rá. Összehasonlításként: hasonló rendeltetésű robotok minimum 2 millió dollárba kerülnek. Egyelőre nem műtött vele, és nem is áll szándékában. Teljesen más, az orvosi innováció alternatív megközelítése és egy kis provokáció a cél.

Címkék: orvosi DIY

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr527698498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása