HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Kvantumnyomtatás

ferenck 2015.07.15. 08:30

Jennifer Hoffman, a Harvard fizikaprofesszora augusztus elejétől a vancouveri Brit Kolumbia Egyetem fog tanítani, és ő irányítja a felsőoktatási intézmény kvantumanyagokkal és heteroszerkezetekkel kapcsolatos kutatásait. Tervei szerint – a szó szoros értelmében – atompontos új kvantumanyagokat dolgoznak ki, és megkísérlik ezekből álló parányi tárgyak 3D nyomtatását is.

A kvantumfizika, kvantumanyagok és kvantumszámítógépek a kétségtelen fejlődés ellenére még ma is kicsit ezoterikus tudományterületnek, Star Trek világnak, sci-finek tűnnek. Olyan mérettartományról van ugyanis szó, ahol nem vagy másként érvényesülnek a fizika szabályai, viszont ezek az anyagok rendkívül hasznos mágneses, elektronikus és egyelőre ismeretlen emergens tulajdonságokkal rendelkezhetnek.

kvantum.jpg

Az atomról atomra történő nyomtatással különféle anyagokból álló, a kvantumfizika törvényei szerint működő heteroszerkezeteket akar létrehozni, és bízik benne, hogy nemcsak az alapokat rakja le, hanem öt-hét éven belül sikerrel is jár, például tetszőleges elektronikus szerkezetekbe ágyaznak majd 3D anyagokat.

De hogyan nyomtathatók tárgyak ebben a mérettartományban?

Két kulcsfontosságú folyamatot, az úgynevezett molekulanyaláb-epitaxiát (MBE) és egy elméleti 3DP-technikát, a pásztázó szondás litográfiát (SPL) tervezi összekombinálni. Előbbivel atomok rakhatók függőlegesen egymásra (Z tengely), utóbbival oldalirányban mozdíthatók el az atomok (X és Y tengely). Önmagában egyikkel sem tudunk 3D szerkezetet építeni, együtt viszont – Hoffman szerint – igen.

Az egyelőre értelemszerűen csak elméletben létező 3D nyomtatótechnológia sokkal bonyolultabb, mint a ma alkalmazott módszerek. Siker esetén viszont nemcsak megváltozik egy csomó iparág, a gyártás egésze, hanem teljesen újak is létrejöhetnek.

Címkék: jövő tudomány kvantum nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr777628448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása