HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Kínai „nemzeti terv” a 3D nyomtatásra

ferenck 2015.03.04. 11:30

Kína Ipari és Információtechnológiai Minisztériuma kétéves „nemzeti tervet” („Az ország additív gyártóiparának promóciós terve 2015-16-ra”) dolgozott ki. Lényege, hogy sok lábon álló működő 3DP ipar alakuljon ki az országban. Az ambiciózus terv legfontosabb elemei: a kínai piac tartsa a lépést a nemzetközivel, minél nagyobb legyen a nemzetközi piacból való részesedése, a légjármű- és más fontos iparágakban a 3DP minősége érje el a világszínvonalat.

Az a tény, hogy a kormány külön tervet dolgozott ki a technológia közeljövőjére, elárulja, mennyire fontosnak tartja a következőgenerációs gyártásban. Eddig csak magánszemélyek, a vállalati szféra – önkéntesen – promótálta a 3D nyomtatást. A hivatalos állami támogatás fontos lökést adhat a további fejlődésnek.

china1_1.jpg

Évi 30 százalékos bevétel-növekedésre számítanak, amelyet többek között két-három nemzetközi szinten is versenyképes 3DP vállalat alapításával kívánnak elérni. A légjármű- és az egészségügy-ipar mellett az autógyártás, biomedikális technológiák és a kultúra is sokat profitálhat a tervből. A sikerhez titánötvözeteket, kiváló minőségű acélt és újabb műanyagokat kellene nagy mennyiségben és helyben előállítani. A 3DP-alapú ipari mennyiségű gyártással viszont még kivárnak, mert egyelőre sem a légjármű-, sem az egészségügy-iparban nem látszanak az egyértelmű előnyök.

Ilyen volumenű terv megvalósításához a szabályozási környezetet, adó- és pénzügyi törvényeket is módosítani kell, hogy a szakterület mindenhonnan komoly kedvezményeket kapjon, befektető cégek, bankok és pénzintézetek bátorítva érezzék magukat, a szakterület ne legyen versenyhátrányban. Ez azért nem lesz ennyire egyértelmű, mert a terv csak kétéves periódusra szól, és egyes részterületeket (például az iparágat támogató adótörvényeket stb.) csak általánosságban érint.

china2_1.jpg

Luo Jun, a 3D Nyomtatótechnológia Ipari Világszövetség főtitkára optimista Kínával kapcsolatban, de azért hozzáfűzte, hogy a cégeknek realistának kell maradniuk piaci pozíciójukkal kapcsolatban. A 3DP nem tudja követni hagyományos gyártóiparok fejlődési mintáit ahhoz, hogy csak berendezéseket, eszközöket gyártsanak és adjanak el. Mivel azonosak az érdekeik, gyártóknak, alapanyag-beszállítóknak és szolgáltatóknak stratégiai szövetséget kell kötniük. Másrészt egyéb gyorsan fejlődő IT-területekkel is össze kellene hangolniuk a lehetőségeket: big data, felhőszámítások, robotika, intelligens anyagok, MI.

Jun szerint a biomedikális piacon várható diszruptív jellegű áttörés a következő két-három évben. Érdekes módon az építőipartól nem vár sokat: a potenciál komoly, a látványos eredmények, Guinness-rekordok viszont inkább csak egyszeri médiaszenzációk.

china3.JPG

Egy biztos: a kínai 3DP ipar átalakul, amihez a piac is alkalmazkodni fog. Céges egyesülések, felvásárlások várhatók. A terv alapján pedig egyértelmű, hogy Kína mindenképpen a szakterület élenjárói között akar lenni.

Címkék: trendek gazdaság Kína

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr937238577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása