HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatással segítettek egy szívrendellenességben szenvedő csecsemőn

ferenck 2014.02.24. 14:30

Egyre több sebész gondolja, hogy a 3D nyomtatás életet menthet. A Kentucky állambeli Louisville városának Kosair Gyermekkórházában dolgozó Erle Austin szívsebész printelt modellel tervezte meg és kivitelezte egy 14 hónapos kisfiú műtétét. A kisfiú születési rendellenességben szenvedett: szívében kisebb lyuk volt, aminek következtében az aorták és az artériák is szabálytalanul működtek. Nem tudott aludni, légzési zavarokkal küszködött.

A babák 1 százaléka szenved a születési rendellenességek leggyakoribb típusától, valamilyen szívproblémától. A problémák változatosak, súlyosságok eltérő.

A gyermekoperációk megkövetelik, hogy az orvos apró és kényes, rendellenesen formálódó szervvel dolgozzon. A műtét előtt általában számítógépükön tanulmányozzák a szív mágneses rezonanciaképét.

Austin a 2D-s szkennelés eredményét több kollégájának megmutatta, akik ellentétes tanácsokat adtak neki. Eldöntötte: a 2D-s adatokból 3D modellt készít, és abban bízott, hogy a modell segítségével teendői egyértelműbbé válnak.

„Sokan hiszik, hogy elkezdek egy szívműtétet, és közben mindent látok. Pedig ahhoz, hogy mindent lássak, létfontosságú részeket kellene szeletekre szedni. Így több esetben inkább csak találgatunk a legjobb megoldásról” – vallotta be a sebész.

heart.jpg

Pontosan ezt elkerülendő, megkereste a helyi Gyors Prototípuskészítés Központ vezetőjét, Tim Gornet-et. Gornet korábban már készített 3D modellt sérült gerincről, rákos daganatokról. A CT-vel létrehozott adatsorból modellt hozott létre, amelyet egy MakerBot gépen nyomtatott ki. A Ninja Flex nevű rugalmas polimerrel dolgozott, az összköltségek nem haladták meg a 600 dollárt.

A valódinál kétszer nagyobb 3D modellel Austinnak nem kellett többé a monitoron nézni a beteg kisgyerek szívét, hanem kézbe vehette az élethű másolatot. Pontosan tudta, mire volt szüksége, és hogyan kivitelezheti azt.

„Ha egy kép ezer szóval, akkor egy modell ezer képpel ér fel” – véli Gornet.

Pénteken, a legutóbbi ellenőrzéskor szinte mindent rendben találtak. A kisfiúnak nincsenek alvási zavarai, játszik, mosolyog.

Címkék: orvosi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr155828656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása