HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott agymodellel gyakorolnak maláj orvostan-hallgatók

ferenck 2013.12.13. 08:30

A Kuala Lumpuri Malaya Egyetem kutatói bejelentették: két angol felsőoktatási intézmény (Oxford és Portsmouth egyetemek) közreműködésével, 3D nyomtatással teljesen élethű, kétrészes agymodellt hoztak létre. A modell rendeltetése, hogy a diákok rajta gyakorolva tanulják meg például rákos daganatok eltávolítását. Különféle anyagokból készült, aminek az a célja, hogy az emberi szövetek eltérő állagát, tömörségét, tartósságát szimulálják idegsebészeti beavatkozás közben.    

Az idegsebészet egyébként sem könnyű tudományának és praxisának elsajátítását tovább nehezíti, hogy ritka a teljesen élethű, aprólékosan kidolgozott szimulációs modell. A maláj egyetem modelljét a Stratasys több anyagot printelő Objet500 Connexével készítették el.

malaya.jpg

Az alaprész, a fej egyetlen anyagból áll. Van arca, körvonalai olyanok, mint az emberi koponyáé. Újrahasznosítható, főként kezdőknek szánják, „neuronavigációs” technikákkal ismerkedhetnek vele. A műtéti beavatkozás szempontjából fontos másik, belső rész a bőrt, csontokat, az agyhártyát, rákos és egészséges agyszöveteket szimuláló többféle anyagból tevődik össze. Csak egyszer használható, viszont szerencsére könnyen reprodukálható.  

A modellt már tesztelték, az eredmények bíztatók. A tesztelők korrektnek vagy jónak ítélték a részeket. Idegsebészi beavatkozást is szimuláltak, a minőséggel újfent elégedettek voltak.

Címkék: oktatás orvosi Stratasys

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr975688131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása