HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Egy természetes nyomtatóanyag: a fa

ferenck 2013.03.25. 11:30

A legdrágább csúcsgépek dolgoznak már fémekkel és kerámiákkal, de a 3D nyomtatáshoz még mindig a műanyag a legelterjedtebb alapmatéria. Úgy tűnik, a lehetőségek köre újabb, a többinél természetesebb anyaggal, az egyedi esztétikai minőséget adó fával (egészen pontosan: fűrészpor és műanyag kompozittal) bővül.

A Thingiverse-közösség egyik tagja, a német Kaipa tavaly szeptemberben fa és műanyag keverékéből nyomtatott tárgyakról készült fényképeket töltött fel a digitális tervfájlokat megosztó oldalra. Az anyagkészítési folyamat titkát ugyan nem tette közkinccsé, és az összetevőket sem árulta el, viszont az érdeklődőknek mintákat ajánlott fel a kísérleti szálakból. Az 1,75 illetve 3 milliméteres szálak egyébként RepRap gépekhez készültek.

laywood2.jpg

„Folyékony fa”

Jeremie Francois, francia barkácsoló élt az alkalommal, beszerzett a mintákból, majd megállapította, hogy a Laywoo-D3-nak elnevezett, azóta – az építőiparból átvett kifejezéssel – „folyékony fának” is hívott szál különleges tulajdonságokkal rendelkezik, például a nyomtatott tárgyak a természetes fához hasonlóan megmunkálhatók, és sokkal jobban festhetők, mint a PLA vagy ABS műanyagszálból készültek. Rájött arra is, hogy az anyag (akár asztali gépekkel is) folyékonyan nyomtatható, a nyomtatás (170 és 250 Celsius közötti) hőfoka és a tárgy színe összefügg egymással: minél magasabb a hőfok, annál sötétebbek az árnyalatok – a világoshoz 190, a sötéthez 230 fok ajánlott. A végtermék ránézésre és szagra is olyan, mint a fa.

laywood1.jpg

Francois egy lépéssel tovább is ment: szoftvert fejlesztett a Laywoo-D3-hez. A program rendeltetése a speciális matériával való kísérletezés leegyszerűsítése.

 Mi várható?

A jelenlegi legnagyobb probléma, hogy a gyártó nem készít eleget az anyagból, így csak kis tételekben és viszonylag ritkán vásárolható meg. Az eBay mellett a German RepRap GmbH az elsőszámú forgalmazó.

Mivel a Laywoo-D3 előállítási folyamata nem nyílt forráskódú, az érdeklődők csak kísérleteznek vele, próbálják megfejteni az összetételét, azaz tömeges gyártás egyelőre nem várható. Valószínűsíthető, hogy a 3D fanyomtatás egy ideig még nem versenyezhet a hagyományosabb gyártótechnológiákkal. Kérdés, hogy meddig. Figyelembe véve a szakterület bámulatosan gyors fejlődését, meggondolatlanság lenne jóslatokba bocsátkozni.

Címkék: fa nyomtatás innovátorok ABS gyártótechnológiák PLA

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr305166270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása