HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Olcsóbb a fémnyomtatás, mint az öntés

ferenck 2021.05.12. 08:00

Négy gázturbina-motor alkatrészt nyomtatott a 3DP fejlődésében fontos szerepet játszó GE két testvércége, a légjármű-iparra specializálódott GE Aviation és a GE Additive. Ez az első alkalom, hogy az öntésről átállva, az additív gyártást választották ezeknél a daraboknál.

Döntésüket az alacsonyabb költségekkel és a rövidebb gyártási idővel indokolták. Tették mindezt úgy, hogy meg voltak már a légtelenítő négy adapter-sapkájához szükséges öntőformák, de kiszámolták: 3D nyomtatással 35 százalékkal olcsóbb az alkatrész előállítása.

3dnyomtatas_ge_3.jpg

Az alkatrészek azonosításától a végső prototípusok printeléséig tartó folyamat mindössze tíz hónap volt. Összehasonlításként, hagyományos öntéssel készülő légjármű-részek gyártása egy-másfél év.

A mérnökök tucatnyi más motoralkatrészt is azonosítottak, amelyeket takarékossági szempontból célszerűbb 3D nyomtatással előállítani. Meg is állapították, hogy a részek helyettesítésénél mindent megváltoztathat a sokkal olcsóbb fémnyomtatás. Természetesen biztosra mentek, négy külsős céggel leellenőrizték a költségeket, és kiderült, hogy igazuk van.

A kivitelezéshez a GE Additive Concept Laser M2 Series 5 gépét használták a partnerek. Az adapter-sapkákat nem kellett különösebben újratervezni, inkább kisebb módosításokat végeztek, hogy a terv nyomtatható legyen.

Gyorsan végeztek, mind a négy alkatrész felszerelhető már a Baker Hughes energiavállalatnak épülő LM9000 turbinára. Az eredmény azért bámulatos, mert az eredetileg öntésre kitalált tervet „átmásolták” a printerekre, és a gyorsaság ellenére, a nyomatok ugyanolyan minőségűek lettek, mintha klasszikus technikával dolgoztak volna.

Az alkatrész-gyártás sokszor problémás, például, ha régieket kell helyettesíteni. Már nem gyártják őket, nincsenek alkalmas öntőformák, nem gazdaságos az előállításuk, és így tovább – több gond merül fel velük kapcsolatban. Itt jön képbe az additív gyártás, amellyel sokkal hatékonyabban kezelhetők az ilyen problémák.

Címkék: ipar GE fémnyomtatás

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8016528662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.05.12. 16:41:41

Mi tart azon másfél évig.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.05.13. 15:12:32

Arról volt szó, hogy már készen voltak az öntőformák. És ennél 35%-kal olcsóbb volt a 10 hónapos pepecselés? Minek a hülyítés? Írják ki, hogy "támogatott", írják azt, hogy egyszer majd 35%-kal olcsóbb lesz a nyomtatás, mint az öntés, és akkor ezt készséggel megeszem.

Egy anyagfáradási teszt eredményét azért én nagyon szívesen megnézném. Mert az egész ezen bukhat meg.

Az öntőformát is létre lehet hozni 3D nyomtatóval vagy 3D marógéppel, ilyen már van, és az öntés a szokásos módon történik.
süti beállítások módosítása