HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás gerincműtéteknél

ferenck 2020.06.16. 08:42

Török kutatók a 3D bionyomtatás gerincműtétek közbeni alkalmazását elemezték. A CT-szkennelés és a nyomtatótechnológia összekombinálásával anatómiai képeket gyorsan 3D modellekké alakítottak. A modellekkel az operáció előkészítésénél, a sebészi szimulációnál és az implantátumoknál is új alkalmazások várhatók.

Az emberi anatómia, egyes részek sebészi beavatkozás során történő azonosítása hosszú tanulási folyamat eredménye, a siker kulcsa. A kutatók szerint egyes hagyományos technikák, például a CT-szkennelés és az átvilágítás-alapú módszerek hosszabb műtétekhez, nagyobb sugárzáshoz és pluszkiadásokhoz vezetnek.

2D képek helyett haptikus (tapintáson alapuló) érzékelőtechnikák használatával pontosabban leírható a beteg gerincének az állapota. Minél részletesebb a módszer, annál rövidebb az operáció, kisebb a vérveszteség stb.

3dnyomtatas_sebeszet.jpg

Implantátumok készítésénél a rétegről rétegre haladó 3DP komoly szolgálatokat tehet, a technikával jobban személyre szabhatók, a páciensre méretezhetők a beültetések, amellyel a kockázatok jelentősen csökkenthetők.

A legrészletesebb anatómiai modellek ezzel a technikával dolgozhatók ki. Az additív gyártás és a CT-szkennelés összekombinálásával komplexebbek, és minden eddiginél sokkal jobban hasonlítanak a páciens anatómiájára.

Kamracsavarok beépítése bevett eljárás, viszont több szervre nézve is veszélyes komplikációkkal járhat. Dél-koreai kutatók 2018-ban megállapították, hogy 3D nyomtatással csökkenthetők a kockázatok. Ugyan teljesen nem utánozzák az eredeti emberi szövetek textúráját, de így is minden másnál pontosabbak, többet segítenek a sebésznek. A csavarok behelyezése precízebb, jobban előkészíthető.

Egy tavalyi pilotprojekt során tizenegy beteghez használtak 3DP megoldásokat. Az operáció előtti tervezés eredményesebb, a csavarok beépítése gyorsabb és gazdaságosabb volt. A török kutatók arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy a 3D nyomtatás hatásai egyértelműen pozitívak, a beteg nagyobb biztonságban van, a sebész komplikáltabb műtéteket tud kivitelezni, csontproblémák egyedire kidolgozott implantátumokkal oldhatók meg. A polimeralapú minták titánnal helyettesíthetők, ami ugyan drágább, viszont (ellentétben a polimerrel) nincs vele törmelék.

Címkék: orvosi sebészet bioprinting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr715738878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása