HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Könnyebb lesz a 3D fémnyomtatás

ferenck 2018.09.11. 08:30

Az utóbbi években a fémnyomtatás a 3DP egyik leginnovatívabb terepe, és egyben komoly szerepet játszik a szakterület különféle iparágakban történő térhódításában. Forradalmasíthatja az egész modern gyártást, a potenciál mindenesetre megvan benne rá.

A puha fémporokat lézeres technikával megolvasztó jelenlegi folyamatok viszont korlátozottak. Az ok egyszerű: a fémek általában nincsenek könnyen extrudálható állapotban, így a megközelítés sokszor nemcsak drága és bonyolult, hanem magas hőmérsékletre sem deformálódó, egyébként esetlen segédszerkezetek is kellenek hozzá.

3dnyomtatas_fem_1.jpg

A Yale Egyetem kutatói ezen az állapoton szeretnének változtatni. Az általuk alapított Desktop Metals vállalattal közösen minden eddiginél egyszerűbb fémprintelést ígérnek. Bemutatót is tartottak belőle: fémüvegből készült nyomtatószálakat olvasztottak fémtárgyakká. Kiderült, hogy megoldásuk praktikusabb és olcsóbb, és ez a fajta fémnyomtatás kb. olyan egyszerű és gyakorlatias, mint a hőre lágyuló műanyagok printelése.

Hagyományos fémekkel ellentétben, az amerikai fémnek vagy üveges fémnek is nevezett fémüvegek (BMG) „az olvadékból olyan gyorsan lehűtött fémek, amelyeknek nem alakul ki a kristályszerkezete, hanem a gyors hűtés miatt a folyadékban uralkodó atomi rendezetlenség fagy bele az anyagba.” (Wikipédia)

3dnyomtatas_fem0_1.jpg

Ezeknek a fémeknek a „szuperhűtött” folyékony területe melegítés közben folyamatosan puhul. A jelenség hőre lágyuló műanyagokra, és nem a hagyományos fémekre jellemző. Azaz a BMG-k minden más fémnél könnyebben puhulnak, és jól használhatók szilárd, masszív fémalkatrészek előállításához.

A Yale kutatói ezt a tulajdonságot kihasználva kísérleteztek anyagokkal, és igyekeztek kihasználni a bennük lévő potenciált, illetve a BMG-k további műanyagszerű jellemzőit: erőt, rugalmasságot, töréssel és rozsdásodással szembeni magasszintű ellenállóképességet.

A cirkóniumból, titánból, rézből, nikkelből és beriliumból álló jól ismert és könnyen beszerezhető Zr44Ti11Cu10Ni10Be25 fémüveg-ötvözettel dolgoztak, és az eddigi eredmények kifejezetten bíztatók.

Címkék: ipar anyagtudomány fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9814231487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása