HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D technológiával alkotják újra a világörökség építészeti csodáit

ferenck 2018.04.23. 08:30

A 3D technológiákat növekvő mértékben használják a múlt értékeit, a világörökség ember által épített csodáit megőrizni hivatott szektorok: műemlékvédelem, múzeumok stb.

A Virginiai Történelmi Társaság (VHS), egy richmondi múzeum például az amerikai szövetségi állam múltjának, többek között az 1861 és 1865 közötti polgárháború emlékeit dolgozza fel 3D szkenneléssel és nyomtatással, és igyekszik vakok és gyengénlátók számára is tapintásalapú interaktív élményt nyújtani.

3dnyomtatas_heritage.jpg

Szíriában az ISIS által megrongált, megsemmisített ókori emlékeket próbálják 3D nyomtatással rekonstruálni.

A Google is bekapcsolódott a múlt relikviáinak megőrzését célzó kezdeményezésekbe, és a nonprofit CyArk szervezettel elindította a 3DP alapú Nyílt Örökség (Open Heritage) projektet, amellyel el akarják érni, hogy minél szélesebb rétegek gyönyörködjenek letűnt idők tárgyi mementóiban.

A projekt részeként a Google Művészet és Kultúra csoportja 26 híres régészeti helyről készített részletes képeket. Többet háború és természeti katasztrófák veszélyeztetnek. A 3D képeket és a kapcsolódó adatokat nyilvánosan hozzáférhetővé teszik, a felhasználók iOS vagy androidos appokon keresztül mindet letölthetik, aztán azt tesznek velük, amit akarnak.

3dnyomtatas_heritage0.jpg

„A virtuális és a kiterjesztett valóság határai eleve izgalmasak, és érdeklődéssel figyeljük, mire lesznek képesek a userek az örökség képeivel, adataival. Immerzív virtuális túráktól gazdag kontextuális információk képekbe integrálásáig, különleges élményeket hozhatnak ki belőlük. A pontos kiindulási alap adott hozzá” – jelentette ki John Ristevski, a CyArk igazgatója.

A képekhez fejlett LiDAR lézerszkennelő technológiát használnak.

A CyArkot az iraki Moszulból származó Ben Kacyra alapította, és a tálibok afganisztáni vandalizmusát, az 1500 éves Buddha-szobrok megsemmisítéséről készült televíziós felvételeket látva döntött a cselekvés mellett. A LiDAR technológia fejlesztésében egyébként is részt vett, és rájött, hogy megoldásuk fontos szerepet játszhat a világörökség megőrzésében.

A LiDAR-t eredetileg komplex ipari környezetekre, olajfinomítókra, tengeralattjárókhoz, hagyományos módszerekkel nehezen megörökíthető objektumokhoz dolgozták ki. Régi idők építészeti és más remekeit szintén nehéz modellezni, a fotogrammetriával integrált LiDAR viszont pontosabban dolgozza fel a tárgyak geometriáját és textúráját.

Címkék: régészet világörökség történelemtudomány Google

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7013855116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása