HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

12 milliárd dolláros lesz 10 év múlva a 3D fémnyomtatás-piac

ferenck 2017.08.10. 08:30

Az új technológiákkal foglalkozó IDTechEx Research piackutató és konzultációs cég a 3D fémnyomtatás következő tíz esztendejéről (technológiákról, alkalmazásokról, piacról) készített tanulmányt (3D Printing Metals 2018-2028: Technology and Market Analysis). Gyors növekedésre, a kereslet és kínálat találkozására és 2028-ra 12 milliárd dollárossá bővülő 3D fémnyomtató-piacra számítanak.

A 3D fémnyomtatást ugyan már az 1990-es években alkalmazták, nagymértékű növekedésről azonban csak 2013 óta beszélhetünk. A fejlődésnek komoly lökést adott, hogy 2016-ban több szabadalom lejárt, 2017-et pedig sokan egyenesen a 3D fémnyomtatás, a 3DP ipari áttörése évének tartják.

3dnyomtatas_fem.jpg

Jövőképekben természetesen a jelent is mindig figyelembe veszik, a szcenáriók általában az egészen közeli múltból indulnak ki. A mát a közvetlen fémes lézer szinterezés (DMLS) uralja, 2016-ban ez a módszer jelentette a piaci bevételek 86 százalékát, míg a maradék a többi három megoldás (elektronsugaras ráolvasztás – EBM, irányított energia lerakódás – DED, binder jetting) között oszlott meg.

A legújabb technológiákat (folyadékos fémolvasztás, metál és polimer nyomtatószálas préselés, nanorészecskés, mikrofolyadékos megoldások stb.) eddig még nem nagyon alkalmazták, viszont közép- és hosszútávon mindegyiknek komoly jövőt prognosztizálnak. Elsősorban azért, mert az árak és specializáció terén kifejezetten versenyképesek, és így idővel a már elfogadott módszerek komoly riválisai lehetnek. A Markforged Metal X fémnyomtatója például műanyag hordozóanyaggal kötött fémpor nyomtatásával dolgozik, ezzel kiküszöbölték a biztonsági kockázatokat, amelyeket más fémnyomtatási technológiák felvetnek, miközben egy jóval megfizethetőbb lehetőséget is teremtettek.

3dnyomtatas_fem0.jpg

A mostani elsőszámú gyártók (EOS, Concept Laser, Arcam AB stb.) mellett a legígéretesebb startupnak a Desktop Metalt tartják, a cég 2015 óta a többi kezdő 3D fémnyomtató vállalat összesített támogatásának közel a felét szedte össze, ami igen komoly teljesítmény.

Várhatóan folytatódik a fémnyomtató-eladások elmúlt években tapasztalt exponenciális növekedése, és ezzel párhuzamosan az árak is folyamatosan esnek. A tanulmány szerzői a 2018 és 2028 közötti időszakra 23 százalékos összetett éves növekedési rátát (CAGR) prognosztizálnak. Hosszabb távon a nyomtatóanyagok eladása még gyorsabban fog növekedni, mint a printereké.

3dnyomtatas_fem1.jpg

 Az okok elég egyértelműek. Egyrészt a fogyasztók olcsóbb gépeket keresnek, másrészt a fémprinterekkel rendelkezők számának növekedésével, egyre nagyobb lesz a nyomtatóanyagok iránti igény, amelyek valószínűleg sokáig valamilyen fémporok, fémporalapú matériák lesznek.

A két tendencia törvényszerűen összekapcsolódik.

Címkék: trendek jövő üzlet ipar nyomtatók nyomtatóanyagok fémnyomtatás nyomtatótechnológiák fémpor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7012731862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása