HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtassunk Enigmát!

ferenck 2016.10.31. 08:30

Alan Turing, a mesterséges intelligencia atyja a második világháború alatt a brit hadsereg német titkos kódok elemzésére szakosodott csoportjában, a legendás Bletchley Parkban dolgozott. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a hitleri hadiapparátus csúcsgépe, az Enigma kódolt üzeneteinek megfejtésében. Az Enigma üzenetek sifrírozására (titkosítására, kriptográfiai kódolására, rejtjelezésére) és desifrírozására (visszafejtésére) használt, forgótárcsás, elektromechanikus berendezés volt.

Minden idők leghíresebb kriptográfiai gépe mechanikus és elektromos alrendszerekből állt össze, volt billentyűzete is, kódjait borzalmas nehézségek árán sikerült csak megfejteni. Most viszont némi szakértelemmel magunk is előállíthatjuk saját Enigmánkat, 3D nyomtatott részekkel, ahogy a francia Rennes Egyetem diákjai tették.

enigma.jpg

Munkájukat részletes leírás elolvasásával kezdték, utána csak idő kérdése volt, hogy mikorra készül el a gép élethű nyomata. Az STL-fájlokat megosztották a Thingiverse-en, így példájukat bárki követheti. Szerencsére szinte az összes mechanikus rész nyomtatható szabvány printeren, bármilyen merev anyaggal, azaz PLA-vel és ABS-szel is működik, segédszerkezetek sem kellenek egyikhez sem.

Praktikus faasztalon dolgozni, ragasztó, LED-ek és sok más kell még hozzá, ami megnehezíti munkánkat. Matematikával és hasonlókkal nincs szükség bíbelődni, elég, ha követjük a szerelési útmutatót, majd printelhetjük a kódokat. A szimulált Arduino-alapú változaton is gondolkodó francia kutatók egyébként nem tarják befejezett darabnak, helyette work in progressről beszélnek.

Címkék: számítógép Arduino Thingiverse

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5111915895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása