HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Új anyagot nyomtattak az MIT-n

ferenck 2016.10.19. 08:30

Az MIT Számítástudomány és Mesterséges Intelligencia Labor (CSAIL) kutatói puha anyagok nyomtatására dolgoztak ki új módszert. Ezek az anyagok lökésgátló, lengéscsillapító, ütésekkel szembeni ellenálló tulajdonságaik miatt különösen hasznosak drónokhoz, telefonokhoz, cipőkhöz stb. Egyszerűen tovább tartanak velük.

Eddig általában hagyományos módszerrel, elsősorban fröccsöntéssel dolgozták fel a puha anyagokat, és a gyártás ugyan olcsóbb úgy, viszont a végtermék kevésbé rugalmas.

mitanyag.jpg

A „viszkoelasztikus”, szilárd és folyékony formában is használható anyagokat, például a gumit és a műanyagot gyakran használják lengéscsillapító szelepként. Egyrészt olcsók, másrészt sok van belőlük, viszont mivel rugalmasságuk és merevségük állandó, nehéz egyedivé alakítani őket.

A CSAIL egyik kutatócsoportja egyedibb megoldásokban gondolkozik, azokhoz dolgozott ki nyomtatóeljárást, a különféle matériákra alkalmazható programozható viszkoelasztikus anyagtechnikát (PVM). Szokatlan kockaforma robottal dolgozva kombináltak össze szilárd, folyékony és a Stratasys gumiszerű TangoBlack+ anyagát, amivel a rugalmasságot növelő és a belső részek károsodását csökkentő külső réteget, „nyomtatott bőrt” vontak a robotra. A gép hatékonyabban és ügyesebben is mozog, mint előtte.

mitanyag0.jpg

A folyadékarány módosításával az anyag rugalmassága növelhető, illetve csökkenthető. A sikeres tesztek alapján biztosnak tűnik, hogy az új anyaggal növelhető a drónok élettartama.

Az alapanyagok lehetőségein túlmutató anyagkombinációkkal a 3D nyomtatás lehetőségei is bővülnek – összegeztek a kutatók.

Címkék: robot anyagtudomány innovátorok drónok MIT nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1811766959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása