HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Fab labok menekülttáborok közelében

ferenck 2015.07.24. 08:30

Az additív gyártótechnológiák egyik nagy előnye, hogy szinte bárhol működnek. Például menekülttáborok közelében is.

3D nyomtatás kapcsán ugyan nem szoktunk válsággócokhoz, háború sújtotta övezetekre gondolni, pedig pont azon helyszínek közé tartoznak, ahol leginkább ki lehet használni a technológiában és a digitális gyártás más formáiban rejlő potenciált.

Egy új startup, a Refugee Open Ware ezt teszi: válságövezetekben akar fab labokat létesíteni.

„Az a küldetésünk, hogy diszruptív technológiák alkalmazásával segítsük a menekültek és a lakosság emberi jogainak érvényesülését. Enyhíteni próbálunk a konfliktus közvetlen következményein, hosszú távon pedig a világ legerőszakosabb és leginstabilabb régióiban szeretnénk hozzájárulni a gazdasági fejlődéshez, termelékenység-növekedéshez, kockázati befektetések fellendítéséhez” – magyarázzák.

refugee.jpg

Első programjuk helyszíne a jordániai Amman, de Törökországban és kurdok lakta területeken szintén tervezik ideiglenes fab labok létesítését. Folyamatosan keresnek érdeklődőket, potenciális résztvevőket: iskolákat, szakértőket, adakozó önkénteseket.

Egy, a polgárháborúban megvakult szír menekülten például kézre erősíthető speciális navigációs eszközzel segítettek, amely rezgéssel figyelmezteti, ha túl közel kerül tárgyakhoz.

Az eszközt egy másik menekült dolgozta ki a Refugee Open Ware nyílt fab labjában, ahol többek között 3D modellalkotásra, kódolásra, művégtag-készítésre is tanítják az érdeklődőket.

refugee2.jpg

A laborokban hagyományos és digitális technológiákat egyaránt használnak: fa- és fémmegmunkáló eszközöket, lézervágókat, marógépeket, 3D printereket és szkennereket.

„A legrászorultabbak kezébe akarjuk adni a legfejlettebb gépeket” – nyilatkozta Dave Levin, az egyik alapító.

Címkék: fablab humanitárius célok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr287650162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása