HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Megjavítja magát a futócipő

ferenck 2013.12.13. 11:30

A jövő esztétikájával, új „élőanyag-technológiákkal” és hasonló izgalmas témákkal foglalkozó londoni designer, Shamees Aden futurisztikus – önjavító – futócipő-prototípust fejleszt. A lábbeli úgynevezett protosejtekből, 3D nyomtatással, méretre készül. Annyira pontos, mintha „második bőrként” öntenék rá a futó lábára. A munkában, a szintetikus biológia tárgykörébe tartozó matériák fejlesztésével, azon belül pedig a protosejtek tudományával foglalkozó, Martim Hanczyc, a Dél-dániai Egyetem (Odense) tanára segíti.

protosejt1.jpg

De mik azok a protosejtek? Élő sejtekhez hasonlóan viselkedő, kémiai kísérletekkel létrehozott cseppek, nem-élő molekulák. Kombinációikból nyomásra, mozgásra, fényre és hőre reaktív, élő organizmusokhoz hasonlóan működő anyagok alkothatók. Fontos szerepük lehetett az élet keletkezésében is: ezek a minimális komplexitású és DNS nélküli rendszerek, primitív elősejtek kialakulásával, emergens tulajdonságként és jelenségként jelenhetett meg maga az élet is.

„Mivel lényegében élő, reagáló és újra konfigurálható technológiáról van szó, a protosejt cipő szinkronizálja a futó két lábát. Valós időben alkalmazkodik viselője aktivitásához” – nyilatkozta Hanczyc.

protosejt2.jpg

Futás után a protosejt-folyadékkal teli üvegbe tett sejtek „meggyógyítják” magukat. Jó hír, hogy akármilyen színben, árnyalatban kivitelezhetők. Rossz hír viszont, hogy – legalábbis Aden szerint – 2050 előtt széles körben aligha terjed el a technológia.

Címkék: jövő design sport bio cipő innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr355688316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása