HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Törött végtagok: gipsz helyett nyomtatott kötés

ferenck 2013.07.01. 11:30

A wellingtoni Victoria Egyetem Építészet és Design Tanszékén nemrég diplomázott Jake Evill érdekes projektet kivitelez: a Cortex nevű pólyaszerű, „külsővázi” kötés (exoskeletal cast) a törést pontosan lokalizáló „igazi 21. századi” – high tech – rendszerrel helyettesítené törött csontok hagyományos gipszkötését.

cortex1.jpg

A Cortex 3D nyomtatással készült prototípusa tökéletesen szellőzik, szuperkönnyű, higiénikus, újrahasznosítható, mosható, viselője bármikor gond nélkül zuhanyozhat vele, és még jól is néz ki.

cortex2.jpg

Sérült személyekről röntgen és 3D szkennelés készül – a röntgen azonosítja és lokalizálja a törést, a 3D szkennelés pedig pontos méretet készít a végtagról. A méretet és a dátumot számítógép dolgozza fel, majd a töréspontnak megfelelő optimális támogatást biztosító 3D modellt hoz létre. A következő lépés a nejlonszerű anyagból álló kötés kinyomtatása.

cortex3.jpg

A sérült testrészre úgy helyezik fel, hogy bármikor igazítható legyen. A gipsszel ellentétben nem jelent problémát hosszú ujjú ing, pulóver viselése.

cortex4.jpg

Címkék: orvosi alkalmazások

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr315384890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Transylvanianmixedgrill 2013.07.01. 18:33:08

Már csak az az apró kérdés van, hogyan lehet belebújtatni a törött testrészt ebbe a micsodába. Mer ugye vagy merev ez az izé, akkor nem bújtatod át sehogy. Vagy nem merev, akkor viszont akkor mire jó?

Gsnake 2013.07.01. 19:53:40

@Transylvanianmixedgrill: csak tipp:
ahogyan a gipsznek, ennek is lehet kötési ideje, így eleinte rugalmasabb, hozzáértő szakember - orvos - által a testrészre helyezés után igazítható, majd a testrészt X ideig nyugalomban tartva a háló megszilárdul, elnyeri végleges keménységét és onnantól kezdve tölti be szerepét. A gipsz sem úgy működik, hogy felteszik, aztán kész is, annál is van kötési idő, míg a gipsz elnyeri végleges szilárdságát.

siskalaszlo · http://vulgarian.blog.hu 2013.07.01. 21:10:54

ez a 3d nyomtatás az utóbbi idők legnagyobb találmánya. :)

Transylvanianmixedgrill 2013.07.02. 10:53:04

@Gsnake:

Aham. Namost elmondom, hogy nekem kétszer volt rommátörve a kezem, és marhára nem életszerű, hogy egy törött testrészt belebújtatsz valamibe. Pont ezért tökéletes a gipszes megoldás, mert anélkül tudod rögzíteni a testrészt, hogy bele kellene bármibe is bújtatni.
Oké, de a te kedvedért maradjunk annál a megoldásnál, hogy bele kell bújtatni a testrészt. Praktikusan ez úgy néz ki, hogy ezt az izét előtte szépen kitágítják akkorára, hogy bőven bele lehessen bújtatni a törött testrészt. Azaz lesz egy szépen deformált, kinyújtott hálós izé, amit majd aztán nyomkodással (?) ráigazítanak a testrészre. Vagy magától "visszaugrik" a nyomtatott állapotára, azaz valami olyan anyagból kell nyomtatni, ami alakemlékezős. Nyilván ki kell kísérletezni, hogy a nyomtatástól számított mekkora időn belül elég rugalmas az anyag a tágításhoz (azaz a testrész beletuszkolásához) és amint benne van a testrész, onnantól az anyag kezdjen el visszazsugorodni a nyomtatott állapotára záros határidőn belül. Az is elképzelhető, hogy ehhez valami segédanyaggal lefújják majd ezt az izét, hogy beinduljon a zsugorodás.
Tehát emberi számítás szerint egy marha egyszerű gépiszes rögzítéshez képest, ami voltaképp fillérekbe kerül, analóg, és tökéletesen működik évtizedek óta, itt feltalálták ennek digitális és kurvadrága változatát, aminek áráért egy komplett nagyvárost be lehet gipszelni évtizedeken keresztül, hiba nélkül.

Transylvanianmixedgrill 2013.07.02. 10:59:54

@Transylvanianmixedgrill:
És még annyit. A gipszes rögzítésnél is használnak egy fém merevítőt. Szóval a gipszes kötés fimoan szólva acélbetétes.
Biztos vannak kemény műanyagok, de hogy egy ilyen hálós szerkezet egy fémbetétes gipszkötés szilárdságával rendelkezzen OLCSÓN, ezt azért nehezen hiszem. Főleg, hogy azt ígérik, hogy utólag igazítható lesz. Hogyan? Rá kell permetezni valami szert, amitől felpuhul az anyag és igazítani lehet?
Drágább a leves mint a hús.

Vonatos Flash játék · http://trainhelp.i-host.hu 2013.07.02. 14:23:43

"A méretet és a dátumot számítógép dolgozza fel..."
A dátumot???? Az biztos fontos adat :D
süti beállítások módosítása