A KLM és a Heineken kitalálta, hogyan szolgáljanak fel frissen csapolt sört a légitársaság járatain. Egyelőre nem minden járaton, és nem is minden osztályon, hanem csak egyes járatok business class utasai csillapíthatják szomjukat csapolt Heinekennel.
A szolgáltatás premierjére az augusztus 31. Amszterdam-Curacao járaton került sor. Többezer méter magasban biztonságosan működő csapos-kocsit kellett kitalálni hozzá.
A csapos-rendszerek hagyományosan szén-dioxiddal generált nyomással érik el, hogy folyjon a sör, széndioxid-patronok viszont biztonsági okokból nincsenek engedélyezve repülőgépeken. Hosszas kutatást követően végül alternatív módszert találtak ki, mégpedig a széndioxid helyett légnyomással működő BrewLock nevű guruló sörcsapot. A speciálisan tervezett részek kivitelezéséhez 3D nyomtatást is használtak.
„Mindig jellegzetes holland termékeket szeretnénk, amelyekkel meg lehet minket különböztetni más légitársaságoktól” – nyilatkozta Miriam Kartman, a KLM egyik vezetője.
A sör állítólag ugyanolyan jó minőségű, mintha valamelyik amszterdami kocsmában innánk. Ráadásul ugyanolyan hideg is. Ezt a csap közvetlen felszállás előtti hűtésével érik el. Elterjedésére azonban várni kell – a rendszer nyomtatása bonyolult és költséges, úgyhogy egy ideig változatlanul csak egyes járatok business class utasai iszogathatnak repülőn friss csapolt sör.