HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 4 óra bérnyomtatást adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Utómunkálatok automatizálása

ferenck 2019.10.21. 08:00

Az automatizálás kritikus tényező nagymennyiségű terméket előállító ipari vállalatoknál. 3D nyomtatás alkalmazásánál a legjobb tervezőszoftverek és a leggyorsabb printerek azonban nem elegendők, mert az egész folyamatra, így az utómunkálatokra is kell integrált automatizált megoldást találni.

A gyártást digitalizáló cégek folyamatosan keresik munkafolyamatok finomhangolási lehetőségeit. Szoftverek és printerek beszerzése, működtetése viszonylag gyorsan megy, általában a manuálisan végzett utómunkálatok jelentik a legnagyobb problémát, mert azokat a legnehezebb automatizálni.

3dnyomtatas_utomunkalatok0.jpg

Az átállás három tényezőtől függ: nyomatok számától, munkaköltségtől, az adott vállalat digitális gyártásra vonatkozó közeljövő-képétől.

Az elmúlt évtized több egymással összefüggő eseménye (olcsó FDM printerek megjelenése, startupok számának drasztikus növekedése, világmárkák bekapcsolódása a 3DP-be, gyártóalkalmazások és printelt végtermékek megsokszorozódása stb.), láncolatuk egyértelművé tette az utómunkálatok automatizálása iránti igényt.

Ha egy cég havonta többezer darabot nyomtat, a kézileg végzett utómunkálatok jelentősen lassítják a gyártást.

3dnyomtatas_uzomunkalatok.jpg

Az utómunkálatok három főlépésből állnak: segédanyagok eltávolítása, a felület befejezése, festés. Prototípusoknál általában elég, ha kézzel végzik, gyártásnál viszont sokkal hatékonyabb az automatizálás.

Az utóbbi években több vállalat (a buffaloi PostProcess Technologie, a müncheni DryeMansion stb.) kínált eredményes megoldásokat.

Segédanyagok eltávolítása speciális hardver, mesterségesintelligencia-program, vegyszerek és spraytechnikák kombinációja, nagyon tiszta környezetben, minimális zajjal (vagy annyival sem), nulla manuális beavatkozással. Ezek az eszközök a legtöbb nyomtatótechnológiával kompatibilisek. A munkafolyamat lényegesen lerövidül, drasztikusan csökken a kézzel végzett tevékenység, kevesebb a hiba és a nyomattörés, bármikor ismételhető, optimalizálja a gyártást.

Ezeken az elveken alapul a felület befejezésének automatizálása is. Javul a minőség, jobb a végtermék, kevesebb a manuális munka, tetszés szerint ismételhető.

Ha a print esetében számít a festés, automatizálásával alakul ki a végtermék. A másik két utómunkálathoz hasonló előnyei mellett fontos még, hogy alkalmazásával meglévő 3D printerünket nem kell színesben is nyomtató gépre cserélnünk.

Címkék: jövő automatizálás utómunkálatok

Szólj hozzá!

A kozmetikaipar és a 3D nyomtatás

ferenck 2019.10.18. 08:00

A 3D nyomtatás fejlődésével egyre komplexebb tárgyak tervezhetők, és hozhatók létre öntőforma nélkül. A technológia több iparágra, köztük a szépészetre, a kozmetikumok világára is komoly hatással van, a jövőben pedig még nagyobb hatással lehet.

A fröccsöntést nem fogja teljesen helyettesíteni, több gyártó igyekszik egybekombinálni a két megoldást, kiaknázva mindkettő előnyeit, kihagyva a hátrányokat.

3dnyomtatas_kozmetika.jpg

Mivel a 3DP viszonylag olcsó, a gépek szállíthatók, tökéletes prototípusok elkészítésére. A fröccsöntés viszont gyors és nagyszériás gyártásra ideális, nagyon hasznos mindazoknak, akik ugyanabból a darabból nagy mennyiséget akarnak egyszerre elkészíteni.

2014-ben mutatták be a smink (makeup) és a tinta (ink) szavak összevonásából született, stílszerűen Mink nevű első hordozható sminkprintert. A fogyasztó műanyagdoboz helyett vékony papírcsíkot választhat, rajta a printelt sminkkel. Az azonos nevű appal kiválasztunk egy fotót, majd vagy a teljes képet vagy egy speciális színt kinyomtatunk. 15 másodperc múlva a printelt smink teljes palettáját megkapjuk.

3dnyomtatas_kozmetika0.jpg

A Chanel eldöntötte: 3D nyomtatást használ (a már meg is vásárolható új) szempillaecsetjéhez (La Volume Mascara). Az ecset sörtéibe közvetlenül printelt mikroüregekkel kényelmesebb a használat.

Vajon más cégek is követik a példát?

Egy sanghaji kozmetikai vállalat kifejezetten ázsiai nőknek tervez termékeket. Bőrmodellekkel és biotinta technológiával dolgozva printelnek bőrt, hámmal, felhámmal stb. A fejlesztéssel jelentősen csökkenhet az állatokon végzett tesztek száma, élő szövetek printelésével pedig személyre szabottabb termékek kísérletezhetők ki.

Az egészséges bőrt promótáló arcmaszkok népszerűvé válásával, ezen a területen is megjelentek a 3D technológiák. A Neutrogena idén bemutatott, a Skin360 eszközhöz csatlakozó, okostelefonos appal is működő MaskiD-je a felhasználó fejére méretezve, pattanásokat, száraz bőrt stb. figyelembe véve alakítható ki. Ha nincs Skin360-unk, kérdőívet kell kitöltenünk, majd szelfit csinálunk, maszkunk a kettő alapján készül el.

A példák egyértelműen jelzik a 3D nyomtatás hatását a kozmetikaiparra, és valószínűleg, ez még csak a kezdet.

Címkék: kozmetika Chanel Kína

Szólj hozzá!

Tonhalról mintáztak egy gyorsasági rekordot döntő vízalatti drónt

ferenck 2019.10.17. 08:00

A vízalatti élővilág sok kutatót megihlet, egyre többen igyekeznek halakhoz hasonlóan cselekvő robotokat fejleszteni. A gépek tevékenysége már nem merül ki az alámerülésből és a mélyben történő navigálásból, hanem a tanulmányozott állatokhoz hasonlóan próbálnak viselkedni, például mozogni is.

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatói ezeket az elveket szem előtt tartva dolgozták ki SoFi robothalukat, és a Delfti Műszaki Egyetem ipari tervezőmérnöki stúdiumokat folytató diákja, Sander van den Berg diplomamunkája is tonhal mintájára úszó robot, egy drón.

3dnyomtatas_dron_1.jpg

A tonhal az óceánok egyik leggyorsabb állata (a sárgafarkú a 75 km/h-t is eléri), és a drón sem panaszkodhat (már ha képes lenne panaszkodni), mert másodpercenkénti 0,85 méteres sebességével kategóriájában csúcstartónak számít.

Egyelőre csak prototípus; teste olcsó és rugalmas printelt műanyagból, műanyaglapból, bőre puha szilikonból áll. Ez a test- és bőr-felépítés biztosítja a farok mozgását.

3dnyomtatas_dron0.jpg

A terv egyszerű elven alapul: a robot sebessége akkor nő, ha egyik része, a feje passzív, míg a másik, a farka/uszálya aktív. Az aktív rész számítógépes modellezéssel, a tonhalszerű úszás utánzásával készült. Ezzel a megközelítéssel van den Berg gyors és hosszú távú úszásra kalibrálta a gépet.

A mozgástípus miatt ilyen drónokat általában nehéz stabilizálni, de a holland egyetemistának sikerült. A problémát úgy oldotta meg, hogy az uszály aktív részeit szabályozó motort épített a „hal” fejébe.

Ez az uszályalapú mozgástípus több szempontból is előnyösebb, mint a klasszikusabb propellerszerű. Egyrészt hatékonyabb, másrészt gyorsabb, harmadrészt kevésbé veszélyes a vizek organikus létformáira, és magát a vizet sem bolygatja fel annyira.

Szintén fontos érv mellette, hogy nagyobb mélységben jobban kivitelezhető.

Vízalatti, különösen kevésbé félelmetes, halkülsejű drónokat kutatási célokra, búvárok segítésére, hajóvizsgálatra stb. használnak.

Címkék: robot

Szólj hozzá!

A tökéletes Lamborghini nyomában

ferenck 2019.10.16. 08:00

Az autógyártók körében egyre népszerűbbé válik a 3D nyomtatás. A Lamborghini ugyan nem sokat beszélt róla, de prototípuskészítésre évek óta használja a technológiát. Onnan lehetett csak sejteni, hogy additív gyártótechnológiai bemutatókon a Stratasys egyik olasz terjesztőjének (Energy Group) standján állítottak ki.

A legendás olasz cégről akkor vált nyilvánvalóvá, hogy él a 3DP adta lehetőségekkel, amikor az idei év elején bejelentették: az Urus utcai terepjáró (Urus Super SUV) gyártásához a Carbon digitális fényszintézis (DLS) technológiáját is alkalmazza.

3dnyomtatas_lamborghini_1.jpg

A Frankfurti Motor Shown bemutatott legújabb modell, a Sián FKP37 az autóipar összes technikai újításának, a legmodernebb megoldásoknak az eredménye. A cég történetében először, több végtermék (alkatrész, kiegészítő stb.) készült 3D nyomtatással, és akárcsak az Urus esetében, ezúttal is a Carbon DLS-e volt a fejlesztések egyik kulcsa.

Az új autó a Lamborghini történetének legegyedibbre kidolgozható, leginkább személyre szabható járműve.

Külsője szénszálakból, egyénileg választott színből, míg a belseje anyagok és színek szinte végtelen (potenciális) kombinációjából alakítható ki. Nagyon jó tapintású, speciális bőrt is kidolgoztak hozzá. A személyre szabás persze nem kötelező, a jármű viszont szépen szemlélteti, hogy mennyire terjed, hogy trenddé vált, a 3DP pedig kitüntetett szerepet játszik benne.

A Sián FKP37 akkor is gyönyörű darab, ha eltekintünk ezektől az opcióktól. A múlt és a jövő elemeit egyesíti, a sikeres Countachtól és a jövő teljesen elektromos, több szempontból formabontó Terzo Milleniojától egyaránt vesz át elemeket.

Címkék: autó személyre szabás Lamborghini

Szólj hozzá!

Világpremier: nyomtatószálak művészeknek

ferenck 2019.10.15. 08:00

A 3D nyomtatás viszonylag rövid, de eseménydús történetének utóbbi esztendeit az ipari alkalmazások, elsősorban a fémprintelés és az ahhoz kapcsolódó tevékenységek, mozgások és trendek határozták meg. A technológia nagykorúvá érett, a fogyasztói fázis után szép lassan indusztriális tevékenységgé, az Ipar 4.0 egyik alapjává vált.

Mindez természetesen nem jelenti, hogy a fogyasztói alkalmazások teljesen háttérbe szorultak volna, egyszerűen arról van szó, hogy a területen minden más fontos technológia történetére szintén jellemző folyamatok játszódtak és játszódnak le. A nagykorúságot pedig általában (a kuriózumon túlmutató) ipari alkalmazások hozzák el.

3dnyomtatas_graftmilk.jpg

Ezzel együtt virágzik a csináld magad (DIY) mozgalom, a Maker-kultúra, egyre több a tudomány-technológia és a művészetek határára, metszéspontjára belőhető izgalmas kezdeményezés (például a formabontó divattervező Iris van Herpen vagy a lehetőségeket feszegető, beskatulyázhatatlan Neri Oxman munkássága).

3D nyomtatók ugyanis mind jobban használhatók művészi elképzelések valóra váltására.     

A New Yorki Graft Milk startup erre a felhasználói rétegre gondolva, különleges termékkel, a világon elsőként, speciálisan művészi célkora tervezett, beszédes Art Filament nevű prémiumkategóriás, remek minőségű PLAm nyomtatószállal állt elő.

3dnyomtatas_graftmilk1.jpg

Eleve úgy alakították ki, hogy a print a tervek legapróbb és legkifinomultabb részleteit is visszaadja. A Kickstarter közösségi finanszírozó (crowdfunding) oldalon futó Art Filament természetes anyagokat utánozva, egymást kiegészítő színek palettáját vonultatja fel.

Egyelőre tíz színből áll, tervezők, fejlesztők és kurátorok hónapokig kísérleteztek, míg el nem jutottak például a fekete legmattabb változatáig.

„Az ötlet onnan jött, hogy a nyomtatott terveket magasabb szintű művészi formákká szeretnénk alakítani. Rengeteg komoly művész printel remek munkákat, a rendelkezésre álló anyagok viszont sem színben, sem textúrában és minőségben sincsenek a megfelelő szinten. Bízunk benne, hogy az Art Filament használatával még szebb és kifinomultabb műalkotások születnek” – jelentette ki Douglas Larsen társalapító, designigazgató.

A nyomtatószálhoz több kínai gyártóval dolgoztak együtt, és jó hír, hogy – a divatvilágot megcélzó, ruhákra printelhető – újabbak is várhatók.

„A szín minden, amit látunk, színek nélkül nincs semmi. Emberi lényekként a velünk kapcsolatba kerülő színeken keresztül tájékozódunk és kommunikálunk a világban. A Graft Milknél hiszünk abban, hogy az általunk használt színek a legélvezhetőbbek” – összegez Larsen.

Címkék: trendek művészet Kickstarter nyomtatószálak

Szólj hozzá!

A legek földjén: a világ legnagyobb nyomtatott csónakja és polimer printere

ferenck 2019.10.14. 08:00

Az amerikai Maine Egyetem (UMaine) háromszorosan is bekerült a Guinness Rekordok közé: legnagyobb polimer prototípusnyomtató, legnagyobb szilárd printelt tárgy, legnagyobb nyomtatott hajó.

A 30,5 méter hosszú, 6,7 méter széles és 3 méter magas gépet védelmi és infrastrukturális újításokhoz találták ki az Ingersoll Machine Tools. A rajta készült 7,6 méter hosszú, 2270 kilós 3Dirigo csónakot az egyetem tesztelték, nevet is ott adtak neki.

3dnyomtatas_boat0.jpg

Az Oak Ridge Nemzeti Laboratóriummal (ORNL) és más szövetségi ügynökségekkel kiváló kapcsolatban álló felsőoktatási intézmény Kompozit Központja nagyléptékű következőgenerációs terveket sző, kivitelezésükhöz bioalapú, hőre lágyuló műanyagokat tervez használni.

A szükséges (fával megerősített) bionyagokhoz a UMaine és az ORNL 20 millió dollárt támogatást kapott, míg a Maine Technológiai Intézet (MTI) 500 ezret a Fejlett Szerkezetek és Kompozitok Központban létrehozandó printelt csónak/hajóstruktúrákhoz.

3dnyomtatas_boat.jpg

A kutatásokban a hajózási ipar fontosabb szereplői szintén részt vesznek.

A 3Dirigot műanyag és fából kinyert cellulóz keverékéből állították elő három nap alatt. A printert az amerikai hadsereg is fogja, mégpedig mozgó védelmi, logisztikai rendszerek fejlesztéséhez használni. Már nyomtattak és be is mutattak egy 3,7 méter hosszú modellt.

A hadsereg mobil hidak és más szerkezetek, masszív önzőformák kidolgozását szintén tervezi.

Az ORNL elégedett az együttműködéssel, vezetői véleménye szerint az új rendszer sokat lendíthet az anyagtudományi, növény-genetikai alapkutatásokon, a gyártáson, biokompozitok előállításán, miközben Maine állam (és az egész ország) erdőgazdálkodásának is komoly segítséget nyújthat.

Címkék: hajó polimer bioanyagok Guinness rekord

Szólj hozzá!

A Shapeways felgyorsítja a 3D-s tervezést

ferenck 2019.10.11. 08:00

A New York székhelyű online 3DP piactér és szolgáltatásiroda, a Shapeways partnerségre lépett a 2013-ban alapított, a digitális tartalomfejlesztés kihívásaira megoldásokat kínáló dél-karolinai ZVerse szoftverfejlesztővel.

A Shapeways CAD platformját a Zverse CAD as a Service (CADasS) rendszerébe integrálva, mostantól szolgáltatásként üzemelteti azt. (CAD, azaz computer-aided design, számítógéppel segített tervezés, több, komputeren alapuló, mérnökök és más szakemberek tervezőtevékenységét segítő eszközből álló rendszer.)

A mesterséges intelligencia által vezérelt CADaaS új 3D modellek tervezését, meglévő 3D fájlok optimalizálását teszi lehetővé a Shapeways honlapján.

3dnyomtatas_shapeways.jpg

A CADaaS-t eleve azért fejlesztették, hogy on-demand szolgáltatásként, segítse nyomtatható fájlok tervezését és kivitelezését.

A terveket kivitelező vállalkozások az eredeti munkák kb. 40 százalékát dobják vissza azzal, hogy a fogyasztóktól kapott anyag nem gyártható le, a 3D fájlok egyáltalán nem olyanok, mint amilyeneknek lenniük kellene. A CADaaS ezt a problémát orvosolja, optimalizálja a visszautasított darabokat.

A honlapon a fogyasztók kívánságokat fogalmazhatnak meg projektjeikkel kapcsolatban. A terv alapján, a ZVerse által kiválasztott designerek egyikéhez fordulhatnak, aki optimalizálja azt, és garantálja a gyárthatóságot (a fájl nyomtatható lesz).

A különböző iparágaknak, köztük az egészségügynek is bedolgozó Shapeways jelenleg ötvennél több anyagot kínál. A ZVerse szoftverével specifikus anyagokat integráló, nagymennyiségű projektet képesek kezelni.

„Az MI-vel működtetett ZVerse platform a fájlalkotás több aspektusát automatizálva, felgyorsítja a tervezési folyamatot. Havonta több mint 180 ezer nyomtatott terméket postázunk ki, és a ZVerse biztosítja, hogy ezeket még jobban a fogyasztóink szükségleteihez igazítsuk. A partnerséggel, a 3D tervezési szolgáltatások teljes egészének platformunkba integrálásával, kapcsolatunk még szorosabb lesz felhasználóinkkal, akik így garantáltan az ökoszisztémánkban maradnak” – jelentette ki Greg Kress, a Shapeways vezérigazgatója.

Címkék: szoftver szolgáltatások mesterséges intelligencia Shapewys

Szólj hozzá!

Szuperszonikus autó

ferenck 2019.10.10. 08:00

A 2008 októberében indult Véreb Szuperszonikus Autó (Bloodhound Supersonic Car, SSC) projekt, a korábban rekordokat döntögető ThrustSSC utódja. Két motor, a Rolls-Royce sugárhajtóműve és egy hibrid rakéta meghajtó működteti.

A brit projektben a walesi Swansea Egyetem Mérnöki Kollégiuma is részt vesz, és annyira fontosnak tartják, hogy betették a tantervbe. Az additív gyártás specialista Renishaw szintén sokat tett a sikerért, több fémrészt, köztük egy kormánykerék prototípust nyomtattak hozzá.

3dnyomtatas_szuperszonikusauto0.jpg

A jármű 2017-ben érte el az óránkénti 200 mérföld (kb. 322 km) sebességet. A mostani változat zöld fényt kapott az 500 mérföld (kb. 805 km) rekordhoz; idén ősszel, egy dél-afrikai pályán kísérlik meg.

2020 végére az 1000 mérföldet (kb. 1610 km) tervezik elérni.

A Graphite AM brit szolgáltatóiroda és tanácsadó cég bejelentette, hogy a projekt egyik hivatalos 3DP-partnerévé vált. Az együttműködés a szelektív lézeres szinterezésben (SLS) szerzett tapasztalataikon alapul; nagyon könnyű, de egyben nagyon masszív, tartós alkatrészeket terveznek nyomtatni.

3dnyomtatas_szuperszonikusauto.jpg

A Bloodhound mögötti céget egy York megyei üzletember vásárolta fel tavasszal, majd újraindította a projektet, miután az eredeti tulajdonosvállalattal 2018-ban bizonytalanná vált a jövő.

Andy Green, az eddigi rekordot tartó pilóta elégedett, szerinte az additív gyártótechnológia sokat segíthet az óránkénti 500, majd 1000 mérföld sebesség elérésében.

„Még a legkisebb alkatrészek, például egy pár vezeték mögött is izgalmas csúcstechnológiai történetek állnak” – nyilatkozta.

A Graphite AM komplex légcsatorna-szerelvényeket printelt a járműhez. Szénszállal megerősített nyomtatóport használtak hozzá.

„A magas hőmérsékletet tűrő, kemény alkatrészek szinte bármilyen formában kivitelezhetők. Pont erre van szükségünk. A 3D nyomtatás nagyon-nagyon újgenerációs technológia” – mondta lelkesen Green.

Címkék: versenyautó szelektív lézeres szinterezés

Szólj hozzá!

Szingapúrban házakat nyomtatnak

ferenck 2019.10.09. 08:00

Szingapúr Lakhatási és Fejlesztési Fóruma (HDB) bútor- és építészeti elemek nyomtatásával próbálkozik két most épülő ingatlan területén. A technológia használatával, a nyomatokkal a környék arculatát szeretnék változatosabbá tenni.

A bejelentés azt sugallja, hogy a fórum design- és bútorelemek mellett, a 3DP manapság egyre jobban terjedő, mindenesetre nagyon mediatizált építőipari alkalmazásaiban is gondolkozik.

3dnyomtatas_szingapur_4.jpg

A helyi lakosok 80 százalékának lakhatásáért felelős HDB Délkelet-Ázsia legnagyobb 3D nyomtatóinak egyikével fog dolgozni, alakít ki padokat, nap és eső ellen oltalmat adó fedeleket, művészi paneleket, tematikus pavilonokat stb. A különféle darabokat két nagy ingatlan körül húzzák fel. Az egyik 2022-re, a másik 2023-ra épül fel.

A 900 ezer dollár értékű, betonalapú anyaggal dolgozó printer munkaterülete 9x3,5x3,8 méter, augusztusban egy 3,6x3x2,75 méteres szobát mindössze 13 óra alatt készítettek el vele. Az acéllal megerősített oszlopokat, az ajtót és az ablakot kézzel dolgozták ki. A nyomtatástól az építkezésig, az egész munkafolyamat hat napig tartott.

Hagyományosabb eljárással több mint két hónap lett volna egy azonos paraméterekkel rendelkező szoba felhúzása.

A fórum szerint teljes épületek printelésével drasztikusan csökken a munkaidő, esnek a költségek. Jelenleg vizsgálják, hogy a 3DP építőipari alkalmazása tartós megoldássá válhat-e a városállamban, megfelel-e az ottani időjárásnak.

Ha járható út, újabb tervezési lehetőségek nyílnak meg, kreatívabbá válik, több tervezőt vonz a helyi építőipar. Mivel a printelés nagymértékben automatizált, az alkotók nagyobb művészi szabadsággal dolgozhatnak, tevékenységük flexibilisebbé válik, kevésbé függenek a manuális munkáktól.

A HDB bizakodik, hogy a 3DP átalakítja a helyi építőipart.

Címkék: jövő beton építőipar épületnyomtatás Szingapúr

Szólj hozzá!

Fém- és műanyagcipők generatív tervezéssel

ferenck 2019.10.08. 08:00

Az additív gyártásnak nagy utat kell még megtennie addig, hogy a mindennapos fogyasztói termékek jelentős részét ezzel a technológiával hozzák létre, viszont napról napra valamivel közelebb kerülünk hozzá.

Jelenleg főként egyedi, személyre szabott és exkluzív termékekről beszélhetünk, a tömegtermeléshez csak a fémnyomtatás egyes ipari alkalmazásai közelítenek. Ezek a különleges darabok viszont egyre tetszetősebbek. Az egyik legizgalmasabb terület a divat; a ruhák, cipők és kiegészítők világa, futurisztikus és egyben természetes, komplex és közben letisztult formákkal. Ebben a közegben sok „korai befogadót” találunk, köztük a divatot és a csúcstechnológiát közös nevezőre hozó, 2018-ban debütált portlandi (Oregon) Ica & Kostika tervezőstúdiót is.

3dnyomtatas_shoes1.jpg

A vállalkozást azzal a céllal jött létre, hogy számítógépes tervezéssel alkossanak jövőbe mutató lábbeliket. Első munkájuk, a Micélium (a későbbi Exobiológia széria egyik darabja) egyrészt – igen drága – cipő, másrészt szobor, de szándéknyilatkozatként is értelmezhető. (A micélium a gombák szerveződésének fontos formája.)

Majdani viselője letölti az appot, aztán a lábáról feltölt képeket, amelyek alapján az algoritmus későbbi módosításokat, finomhangolást biztosító 3D-s szkeccst készít. Ezt követi a nyomtatás, végül jönnek az utómunkálatok. A cipő kifejezetten látványos, fennakad rajta a figyelem.

3dnyomtatas_shoes0.jpg

„Az ember az idők kezdete óta alkotó lény, ez az alaptermészetünk. Művészetünkben a múlttól a jövőig ívelő evolúció történetét akarjuk elmesélni. A 3D nyomtatás és az adatrögzítés legújabb eredményeinek fúziójával nemcsak cipőt készítettünk, hanem egy történetet is a folyamatosságról és az innovációról. Ez az első lépésünk” – magyarázzák az alkotók.

Munkáikban művészet és a legmagasabb szintű matematika integrálódik, középpontban a diszrupció, a létezés egyik kulcsa.

3dnyomtatas_shoes.jpg

„A Big Bang szétszakította a teret és az időt, és mindannyiunkban ott él az elszakadás vágya. Ilyenek vagyunk” – folytatják.

Az idén bemutatott Exobiológia sorozat a vízi élet és életet hordozó szerkezetek által ihletett négy darabból áll: Korál, Csikóhal, Micélium, Gerinc. Mindegyik kívánság szerint több stílusban, fém vagy műanyagformában rendelhető meg.

Például a Gerinc terve Csináld magad (DIY) és Fém változatban egyaránt beszerezhető. A 800 dolláros DIY verzió magunkon viselhető cipőszobor, a gerincoszlop mozdulataival teremt a láb körül folyamatos formát. Nejlonból, szelektív lézeres szinterezéssel készül.

A 2800 dolláros Fémet acélból, binder jetting technikával hozzák létre, később bronzot is beletesznek (60 százalék acél, 40 százalék bronz). Tömege a mérettől függ, 2,2 és 4,2 kilogramm között van.

Címkék: divat művészet cipő generatív tervezés

1 komment