HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Mesterséges intelligencia vezérli a gyártórendszert

ferenck 2022.05.27. 08:00

A Buffalo Egyetemen évek óta foglalkoznak additív gyártófolyamatok mesterséges intelligenciával, gépi tanulással és más infokom technológiákkal történő tökéletesítésével.

2018-ban 3D nyomtatókat azonosító rendszert fejlesztettek. Lényege, hogy bármely printelt tárgyat képes visszakövetni a gépig, amelyen előállították. Egyik legfontosabb alkalmazása a bűnüldözés, ahol rendvédelmi szervek használhatják például nyomtatott fegyverek azonosításához.

3dnyomtatas_ubuffalo.jpg

2020-ban az MIT-vel közösen, fotopolimerizáció-alapú 3D nyomtatáshoz dolgoztak ki új metaanyagot, ami fontos lépés a megfizethetőbb és változatos, például elektronikai alkalmazásokhoz használható szintetikus nyomtatóanyagok felé.

Most mesterséges intelligenciával, szimulációval és bigdata-technikákkal igyekeznek gyártórendszereket korszerűsíteni, iparágak termelési mutatóin, hatékonyságán és a termékek minőségén javítani. A STREAM keretrendszer célja nyilvános online adattár létrehozása, ahol szakemberek adatokkal, modellekkel, szimulátotokkal, kontrollerekkel, analitikával és más kutatási, gyártási témákkal kapcsolatos információkat, tapasztalatokat oszthatnak meg egymással.

Egy kereskedelmi forgalomba kerülő termék egymásba fonódó, egymáshoz kapcsolódó lépések hosszú sorának végeredménye. Ezek a lépések földrajzilag, iparágilag és a gyártófolyamatok tekintetében is szerteágazhatnak. Mindet optimalizálni kellene, viszont nem biztos, hogy az a folyamatok összességére nézve is hasznos. Ennek megítéléséhez van szükség az összest összekapcsoló és koordináló analitikai keretrendszerre.

Ez a STREAM, a mesterséges intelligenciát és az ipar 4.0-hoz szorosan kapcsolódó más eszközöket optimalizálásra és a gyártás feljavítására használó cyber-fizikai rendszer.

Címkék: jövő mesterséges intelligencia ipar innovátorok

Szólj hozzá!

Skóciában méhkaptárt nyomtatnak

ferenck 2022.05.26. 08:00

Az intenzív mezőgazdasági tevékenység, a vegyszerek használata és az éghajlatváltozás ökoszisztémánkra külön-külön is negatív, együtt pedig katasztrofális hatással vannak.

Az ökoszisztéma egyik meghatározó eleme a folyamatosan csökkenőszámú méhpopuláció. Az élelmiszerláncban ők a legfontosabb beporzók, megélhetést biztosítanak embereknek, összekötőkapcsok természeti ökoszisztémák és modern mezőgazdasági gyártórendszerek között.

3dnyomtatas_mehek.jpg

Sajnos egyre kevesebb természetes területen tudnak kaptárakat kialakítani, ráadásul a mezőgazdasági monokultúrák, valamint a vegyszerek használata csökkenti az állatok táplálék-tartalékait, így pedig még jobban ki vannak téve betegségeknek.

Évek óta többen próbálkoznak a méhek életkörülményein, túlélési esélyeiken 3D nyomtatással javítani. A HIVE vállalat például újrahasznosított anyagokból, additív gyártással igyekszik természet-közeli lakókörnyezetet kialakítani számukra.

Egy új skót nonprofit szervezet, az ENSZ-szel, a skót kormánnyal, európai és amerikai méhészekkel együttműködő LACRIMA szintén ezzel a technológiával akar segíteni rajtuk, változtatna a jelenlegi kritikus helyzeten.

Az alapítvány elsődleges célja a mézelő méhek védelme, élőhelyük megóvása. A méhészetet holisztikusan közelítik meg, igyekeznek megérteni a természet bonyolult kapcsolatrendszereit, folyamatait. Ennek érdekében együttműködnek az Oroszországhoz tartozó Baskíria félnomád népeivel, és próbálnak közösem kidolgozni a méhpopuláció egészségén jelentősen javító stratégiát. Meg akarják akadályozni a kolóniák elpusztulását, amihez viszont jobban kell ismerni az állatokat.

A méhek természetes élőhelye mindenben kulcsfontosságú: egészségük megőrzésében, javításában, ellenálló képességük fenntartásában stb. Az élőhelyek helyreállítása éppen ezért kihagyhatatlan része a méhek genetikai sokszínűségének, alkalmazkodóképességének, vitalitásának fenntartását célzó törekvéseknek.

A LACRIMA szerint az élőhelyek helyreállításához a 3D nyomtatás a legjobb technika. Üreges kaptárakat nyomtatnak, faalapú, biológiailag lebomló, speciális kompozitanyagot használnak hozzá. Az anyag garantálja, hogy a méhek életritmusuk szerint élhessenek. Ezek a kaptárak bárhova, például magasan a fatörzsekre stb. szerelhetők. Minden szempontból úgy vannak kialakítva, hogy tökéletesen utánozzák az állat természetes életkörülményeit.                 

Címkék: környezetvédelem méhek

Szólj hozzá!

3D nyomtatás okosszemüveghez

ferenck 2022.05.25. 08:00

A bécsi Viewpointsystem intenzíven dolgozik azon, hogy ember és gép közelebb kerüljön egymáshoz, olyan közel, mint a történelemben eddig soha. Intelligens technológiákban utaznak, konkrétan pedig futurisztikus okosszemüvegeket fejlesztenek vállalatok számára.

Az optika összes csínját-bínját és a kapcsolódó tudományos, technológiai diszciplínákat is jól ismerik, így az infokommunikációs megoldások széles tárházát felvonultatják, köztük a 3D nyomtatást is.

De mivel járul hozzá a 3DP egy okosszemüveg projekthez?

3dnyomtatas_smartglasses.jpg

Például azzal, hogy a szemüvegek több részét – a mostaninál egész pontosan tizenkettőt: a vázat, az orrvédő és belső részeket stb. – nyomtatják. Tendenciaszerű, hogy minden egyes új darabnál egyre többet.

A technológia tette lehetővé azt is, hogy a fizikailag változatos helyeken tartózkodó résztvevők táv-együttműködjenek, közösen végezzenek munkákat, például tanácsadást, karbantartást stb.

A 2016-ban alapított cég főmérnöke, Frank Linsenmaier elmondta, hogy a B2B (business-to-business) szektornak fejlesztenek okosszemüvegeket, és ma már három kontinensen rendelkeznek ügyfelekkel. Ausztria egyik első cégeként használják a 3DP-t  sorozatgyártáshoz.

A tervezési szabadság és a prototípuskészítés gyorsasága tette vonzóvá számukra a technológiát, és hamar rájöttek, hogy tökéletesen passzol az elképzeléseikhez. Az elején, 2016-ban a komponensek még fröccsöntéssel készültek, de aztán gyorsan váltottak. Linsenmaier szerint a jövőt illetően még több lehetőség rejlik a technológiában.

A kivitelezéshez a HP Jet Fusion megoldását használják, 24/7-ben, azaz megállás nélkül megy a gyártás a mindenféle szigorú előírásnak megfelelt PA 12 nyomtatóanyaggal.        

Címkék: innovátorok HP okosszemüveg

Szólj hozzá!

Virginiában dolgoznak már a világ legnagyobb nyomtatott lakásprojektjén

ferenck 2022.05.24. 08:00

Az Alquist 3D nemrég jelentette be, hogy kétszáz új nyomtatott lakást épít Virginia államban. A helyi vállalat célja a lakhatósági költségek és az infrastrukturális beruházások csökkentése a minőség megőrzése mellett. A bizonytalan gazdasági helyzetben a Project Virginiával igyekeznek segíteni helyi közösségeken.

A cég szerint a világ legnagyobb 3DP lakásépítő projektjéről van szó. Megfizethető árú, cementalapú házakat szándékoznak nyomtatni. Az Alquist 3D lakhatósági problémák megoldásával foglalkozó, nemrég zárult Habitat for Humanity kezdeményezése pozitív visszajelzéseket kapott, így a mostani projektet is élénk érdeklődés kíséri. Nemcsak folytatni igyekeznek azt, hanem tovább is akarnak lépni.

3dnyomtatas_records.jpg

Pulaski és Roanoke az első két település. Azért esett rájuk a választás, mert egyes szektorokban jelentősen emelkedett a foglalkoztatottak száma, így ezeken a helyeken drasztikusan megnőtt az új lakások iránti igény.

„A pandémia, az éghajlati és a gazdasági problémák miatt átalakuló migrációmintázat miatt kisebb közösségeknek, mint Pulaski, nagy szüksége van az új lakosok számára történő megfizethető lakások építésére. Ez komoly lehetőség is egyben. A lakások nyomtatásával, az Alquist és partnerei felgyorsítják Pulaski és Roanoke fejlődését, hogy kövessék a mostani trendeket, és új munkarőt vonzzanak Délnyugat-Virginia csodálatos közösségébe” – jelentette ki Zachary Mannheimer, az Alquist 3D alapító-vezérigazgatója.

Az új projekttel a vállalat az USA egyre komolyabb lakhatási válságán próbál enyhíteni. Partnercégével, az Atlas Community Studios-szal eddig már húsz szövetségi állam fejlesztési kezdeményezéseiben vettek részt.

A kivitelezéshez a Black Buffalo 3DP építési technológiáit, cementalapú-nyomtatásra alkalmas nagyméretű printereit használják. A Habitat for Humanity projekt során kiderült, hogy lakásonként két-három héttel hamarabb készülnek el, mintha hagyományos technikákkal dolgoznának. A költségek szintén, tizenöt százalékkal csökkentek. Az anyaghasználat úgyszintén, amellyel a fenntartható fejlődéshez is hozzájárultak.

Címkék: építőipar cement épületnyomtatás

Szólj hozzá!

Csúcsdivathoz és designhoz fejlesztett 3D nyomtatót a Stratasys

ferenck 2022.05.23. 08:00

Az 1989-es alapítása óta a 3D nyomtatógyártás egyik úttörőjének számító amerikai-izraeli Stratasys az additív gyártás szinte összes szegmensét lefedő printert fejlesztett már. Változatos skálán, változatos és folyamatosanm bővülő ügyfélkörnek dolgoznak.

Legújabb modelljük, a J850 TechStyle a cég számára eddig ismeretlen területen, a csúcskategóriás divatvilágban kerül alkalmazásra. A maga kategóriájában iparági első Polyjet nyomtatót eleve úgy tervezték, hogy a design és divatcégek gyakran nagyon egyedi kívánságainak tegyen a jövőben eleget.

3dnyomtatas_stratasys_9.jpg

Ez pedig azt jelenti, hogy prémium minőségű textíliákat és ruhákat, táskákat, kiegészítőket és lábbeliket fog nyomtatni.

Az haute couture-ről általában olyan márkák ugranak be, mint a Dior, a Louis Vuitton vagy a Versace. Egy 3DP gyártócég számára (mint a Stratasys) teljesen új, hogy ezekkel a cégekkel kerül kapcsolatba, az ő termékeik kapcsán (is) megemlítik a nevét.

A Polyjet J850-t használó tervezők most először nyomtathatnak 3D algoritmusokat textíliákra. A divattervezők hatalmas színskálából válogathatnak, majd hagyhatják szabadon szárnyalni a képzeletet. A gép minden bizonnyal megalapozza az additív gyártás további divatipari alkalmazását. Most mindenesetre a szakma nagyjai megláthatják, megtapasztalhatják, mire képes a technológia.

A cég elégedett. A Művészet-, Design- és Divatrészleget vezető Naomi Kaempfer emlékeztetett egy 2019-es interjúra, amelyben elmondta, hogy a nagy divatházak néhány éven belül használni fogják a technológiát.

„Most jött el az idő. Tanultunk a hibáinkból, és módosítottuk a korai terveket, majd a 3DFashion technológiát alkalmazva, új, a high-tech divatházakkal is működő, dedikált printerrel álltunk elő. És ez csak az út kezdete, mert folytatjuk a fejlesztéseket” – nyilatkozta májusban Kaempfer.

Címkék: divat nyomtatók Stratasys

Szólj hozzá!

A természetet utánzó cipőt nyomtattak

ferenck 2022.05.19. 08:00

Szaporodnak a 3D nyomtatással készült cipők. Ma már annyi van belőlük, hogy a Sintratec 3D nyomtatógyártó tervezőversenyt írt ki printelt cipőkre. A legjobb, legmodernebb új lábbeliket igyekeztek díjazni.

Ezen a versenyen született meg a cipőipart és a modern technológiákat közös nevezőre hozó Earth Moc cipő, Daniel Shirley, Nürnbergben élő amerikai designer alkotása.

A tervező rugalmasságot és kényelmet, és persze a láb masszív támogatását igyekszik biztosítani a természet által inspirált darabjával. Kirándulásra, túrázásra találta ki, és az összes feltételnek meg is felel hozzá.

3dnyomtatas_earthmoc.jpg

„Túrázás vagy hátizsákos utazás közben is felvehető, könnyű és kényelmes, egyszerűbb kirándulásokra is alkalmas lábbeli elkészítése volt az alapötlet” – magyarázza Shirley.

A különleges designú cipő teljes egészében 3D nyomtatással készült. A természetre, fák gyökérzetére és szőlőtőkékre emlékeztető, biomimetikus alkotás, terve alapján egyértelmű volt, hogy a kivitelezéshez 3DP-t kell használni.

Shirley a kényelmet és a rugalmasságot maximalizáló TPE nyomtatóanyaggal, Sintatrec S2 printeren, SLS (szelektív lézeres szinterezés) technológiával dolgozott. Printer és technológia is megkönnyítette a munkáját, komplex alakzatokat biztosított számára. Lehetővé tette a gyors prototípuskészítést is, amivel könnyebbé vált, leegyszerűsödött a gyártási folyamat, és közben alaposan megismerte a TPE jellegzetességeit.

Több mint egy évig dolgozott rajta, és nagyon bízik, hogy a környezetbarát technikával, a biomimikrivel és az egyetlen anyag használatával hozzájárul a körkörös gazdaság promótálásához.

Az additív gyártás ökológiai előnyei ma már teljesen egyértelműek, nem képezik vita tárgyát. És ez a cipőiparban is így van.

Rossz hír, hogy ha ilyen lábbelit akarunk beszerezni, várhatunk még egy darabig, mert ezek a cipellők egyelőre csak koncept-darabok.

Címkék: cipő innovátorok szelektív lézeres szinterezés

Szólj hozzá!

A Biden-adminisztráció segíti a 3D nyomtatás széleskörű elterjedését

ferenck 2022.05.18. 08:00

Az additív gyártás jelentősége évről évre nő, és a pandémia sem tudta nagyon hátráltatni a technológia fejlődését, sőt, a 3DP kritikus szerepet játszott az ellátási lánc fennakadásainak orvoslásában, illetve kevesebb veszteség érte, mint más szektorokat.

Elnöksége alatt Barack Obama lelkes támogatója volt a 3D nyomtatásnak, és most a Biden-adminisztráció is beállt mögé, ugyanis csatlakozott a GE Aviation, a Honeywell, a Lockheed Martin, a Raytheon és a Siemens Energy Additive Manufacturing Forward (AM Forward, AM Előre) közös kezdeményezéséhez. A kezdeményezés célja a 3DP használatának támogatása az amerikai vállalati szektorban, minél több cég meggyőzése, hogy éljenek az AM adta lehetőségekkel.

3dnyomtatas_joebiden.jpg

Az amerikai vezetés mindent megtesz a gazdasági problémák enyhítéséért, például a középosztály országos szintű megerősítéséért. Az AM Forward a munkaköltségek csökkentésével szintén hozzájárul ehhez a célhoz.

Az Egyesült Államok kis- és középvállalkozóinak, gyártóinak versenyképességét jól fizető gyártószektori állásokkal, az ellátási lánc gördülékeny működésének AM általi biztosításával igyekeznek növelni.

Az AM Forward önkéntes-alapú, a köz- és a magánszférát összekapcsoló kezdeményezés. A technológia szélesebb körű használatát a korai befogadó ikonikus amerikai nagyvállalatok promótálják. Mind az öt cég elkötelezett mellette.

Nyilvánosan bejelentették, hogy kisebb amerikai gyártók, beszállítók nyomtatott termékeit fogják vásárolni, bőséges technikai támogatást nyújtanak ezeknek a gyártóknak, segítik őket új megoldások kiaknázásában, fejlesztési és tanúsítványszabványokat dolgoznak ki.

A nagyvállalatok mellett megsüvegelendő a Biden-adminisztráció részvétele, ami egyébként nem meglepetés, mert korábban már több, az AM országos elterjedéséhez hozzájáruló szövetségi programot azonosítottak. Például a startupok költségein és a korlátozott tréninglehetőségeken igyekeznek változtatni. Kis- és középvállalkozásoknak nagyobb hozzáférést biztosítanak gépekhez, és az AM-munkaerő képzésébe is fektetnek állami pénzeket.

Címkék: trendek jövő gazdaság ipar GE Siemens Lockhead Martin

Szólj hozzá!

3D nyomtatás a kolumbiai építőiparban

ferenck 2022.05.17. 08:17

Köztudott, hogy Latin-Amerikában az additív gyártás egyelőre a korai elfogadás szakasznál tart, de ennek ellenére látható növekedés. Ez részben a 2018-ban alapított Latin-amerikai Additív Gyártás Konzorciumnak (CONMAD) köszönhető.

A növekedés különösen Kolumbiában érzékelhető, ahol több területen alkalmazzák a technológiát. Egyik legmarkánsabb az utóbbi évtizedekben szinte semmit nem változott építőipar, ahol minden kicsi módosítás ötlete sokáig komoly ellenállást váltott ki.

Az utóbbi időben viszont elindult valami, a technológiai újítások hatására kezd átalakulni a szektor: felgyorsulnak a folyamatok, nőnek a termelékenységi számok, csökken a gyártási idő, alacsonyabbak a költségek. Az additív gyártás kulcsszerepet játszik ebben.

3dnyomtatas_colombia.jpg

A BIM (Building Information Modeling) módszer a legnépszerűbb, de más eljárások is terjednek. Szakértők szerint a BIM széleskörű térnyerése kiegészítő technikák, köztük a 3D nyomtatás nélkül elképzelhetetlen. Lerövidül velük az építési folyamat, kisebb a balestek kockázata.

Az additív gyártás kolumbiai jövője azonban nemcsak kiegészítő technikaként, hanem önmagában is ígéretes. Egy ilyen új technológia elfogadásához, alkalmazásához erőforrások és tapasztalat kell, ezért pont jó időben vagyunk a fenntarthatóság és a versenyképesség kihívásainak eleget tevő stratégiák kidolgozásához.

A 3D betonnyomtatás segíthet a kolumbiai lakhatási válság megoldásában. Egy ENSZ-jelentés alapján 2030-ban 3 milliárd földlakót fog érinteni a probléma. Itt jön (megint) képbe a kevesebb hulladékot generáló és gyorsabb 3DP.

A kezdeti lépéseket a régió első nagyméretű 3D nyomtatójának fejlesztésével, a Conconcreto építészeti vállalat tette meg. Elsőszámú céljuk, hogy a rászorulóknak nagy mennyiségben és alacsony áron kínáljanak lakásokat.

A Casa Origami projekt szintén fontos építészeti kezdeményezés. A kolumbiai high-tech fellegvárában, Medellinben mindössze 27 óra alatt készítették el a 23 négyzetméteres házmodult. Az elemek gyártását, a prototípus lakható házra való alkalmazási folyamatát szabványosították, miközben a komponensek esetében a fenntarthatóságra összpontosítottak.

Az automatizáció és a digitalizáció a kolumbiai építőipart is megváltoztatja. A szektor az új technológiáknak köszönhetően, a következő években óriási változásokon megy keresztül, és már most „robbanás” előtt áll.       

Címkék: építőipar környezetbarát technológiák Latin-Amerika

Szólj hozzá!

A Chevron 3D nyomtatással oldotta meg ellátási lánca problémáit

ferenck 2022.05.16. 08:00

Az Egyesült Államok második, a világ hatodik legnagyobb olajvállalata, a Chevron 3D nyomtatással orvosolta az ellátási láncában felmerült problémákat. A terv kivitelezéséhez a gyártóeszközöket előállító Lincoln Electric szolgáltatásait vette igénybe.

A hegesztésre és plazmavágásra specializálódott Lincoln Electric a földkerekség egyik legnagyobb fémnyomtató üzemével rendelkezik. A két vállalat közös munkája tette lehetővé, hogy a Chevron megvalósíthassa kívánság szerinti (on-demand) gyártószükségleteit.

3dnyomtatas_chevron.jpg

Nem a véletlen műve, hogy az additív gyártás mellett döntöttek. Az ellátási lánc fennakadása miatti késések már az egyik olajfinomító működését kockáztatták, de a 3DP-nek köszönhetően gyorsan és rugalmasan tudták kezelni a problémát, és hamar terveztek nyolc cserealkatrészt. 0.9 méteres és 226 kilós darabokról volt szó, mindegyiket nikkelötvözetből készítették, nem egész egy hónap leforgása alatt.

„Az ellátási lánc problémái miatt veszélyben volt az előre kidolgozott karbantartási ütemterv. Rájöttünk, hogy ez komoly hatással lehet a működésre, az eredményekre. A Lincoln Electric-kel együtt kidolgoztuk, hogyan állíthatók elő gyorsabban az adott darabok. Azért volt szükség erre, hogy a finomító a tervek szerint működjön” – jelentette ki Robert Rettew, a nagyvállalat anyagtechnológiai mérnöke.

A Chevron esete nem egyedi. A koronavírus világjárvány kezdete óta egyre nő a 3D nyomtatás iránti igény. Nemcsak azért, mert gyorsabb a hagyományos megoldásoknál, hanem azért is, mert lehetővé teszi a lokális gyártást.

A hagyományos eljárásokhoz más országokat is be kell vonni, míg különösen az anyagokat illetően, a 3D nyomtatás nagyobb rugalmasságot engedélyez.

A Lincoln Electric technológiájával akár 2,1 méter széles és 2265 kilós fémalapú darabok is előállíthatók, így nem csoda, hogy a Chevron őket választotta.

„Örülünk, hogy együtt dolgozhattunk a Chevronnal, és megmutathattuk a 3D nyomtatással az időben történő gyártást, amivel megakadályoztuk a leállást. Nagyméretű fémrészek, öntőformák, szerszámok és prototípusok additív gyártása több piacot, köztük az ipari gyártást, az energetikai és a légjármű-szektort is megváltoztatja” – magyarázza Christopher L. Mapes, a Lincoln Electric elnök-vezérigazgatója.

Címkék: olajipar fémnyomtatás ötvözetek

Szólj hozzá!

Látványosan növekszik a Materialise

ferenck 2022.05.13. 08:00

A 3D nyomtatás egyik vezető szolgáltatója, a belga Materialise közzétette 2022 első negyedéves pénzügyi eredményeit. A számok magukért beszélnek, éves szinten, 2021 azonos periódusával összehasonlítva, annyira látványos a növekedés.

„Míg a világgazdaságot a geopolitikai instabilitás és a Covid-19 pandémia negatívan befolyásolták, addig a Materialise változatlanul jól teljesít. A 2021-es rekordszámok után, 2022-ben minden szegmensben növekedtünk, összesen 16 százalékkal nagyobb a bevétel, amit a Materialise Manufacturing folytatólagos felépülése hajt. Különösen büszkék vagyunk, hogy a szoftvereladásokból és karbantartási díjakból származó bevételeink szignifikánsan emelkedtek, és érdemes kiemelni a szoftver és az orvosi szegmens stabil, folyamatos értékesítési teljesítményét” – nyilatkozta elégedetten Peter Leys elnök.

3dnyomtatas_materialise_14.jpg

A teljes bevétel 45 millió euróról szökött fel 53-ra, azaz egész pontosan 16,3 százalékos az emelkedés. A kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 5,3 millióról 5,4-re nőtt.

Az additív gyártási munkafolyamat szoftvert fejlesztő, New Yorki Link3D tavaly novemberi akvizíciója – és persze termékeik értékesítése – jelentős mértékben növelte a Materialise Software teljesítményét. A növekedés 2,6 százalékos, ami egyébként azért „csak” ennyi, mert a Link3D-be folyamatosan invesztálnak.

A Materialise Medical bevételei 16,2 millió euróról 13 százalékkal, 18,3 millióra emelkedtek.

A Materialise Manufacturing esetében még látványosabb a növekedés, a tavalyi első negyedév 19,1 millió eurós bevételét idén 24,1 millió követte, ez pedig 26,2 százalékos emelkedés.

2021 azonos időszakával összehasonlítva, az akkori 24,7 millió eurós bruttó profit mostanra 28,9-re nőtt. Ugyanakkor a kutatásfejlesztési, a sales és marketing, az általános és adminisztratív kiadások is jelentősen, 25,4 millióról 17,2 százalékkal, 29,2 millióra emelkedtek.

Címkék: Materialise

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása