HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Ausztráliában kiváló minőségű műkezet nyomtattak

ferenck 2020.07.16. 08:00

Az emberi kéz hihetetlenül jó eszköz, funkciójában és adottságaiban is hibátlan médium a világgal folytatott kommunikációhoz, interakcióhoz. A nevével sokat eláruló ausztrál Sentient Bionics, legyen szó robotról vagy emberről, mindenki számára hozzáférhető kezeket akar, amelyekkel garantált a hatékonyabb és kreatívabb jövő.

Ez a jövő lehet humán felkari kiegészítés, de együttműködő, kollaboratív robotokhoz is tartozhat.

A cég projektjében a szintén ausztrál GoProto ANZ 3DP szolgáltató is részt vett. Könnyű kitalálni: ők nyomtatták az antropomorf (emberi formájú), markolásra ideális kezet. A bionikus kéz nagy része additív gyártással készült. A robotvégtagot változatos ipari területeken, de mellettük az egészségügyben is használhatják.

3dnyomtatas_mukez.jpg

A printeléshez a HP Multi Jet Fusion (MUF) technológiáját használták, a testmeghajtású termék neve Érző Kézprotézis. Kifinomult, tagolt/csuklós ujjakból áll, a hüvelykujj forgatható, és markolásnál is alkalmazkodik az adott tárgyhoz, objektumhoz.

Mivel 3D nyomtatással készült, tartósabb, jobb teljesítményre képes és olcsóbb, mint a hagyományos technológiával épített robotkezek. A 3DP-n belül pedig azért esett a választás a HP technológiájára, mert az így printelt darabok jobban működnek, és ez a nyomtatótechnika olcsóbb, mint sok más printelési módszer.

Miután a komponensek nyomtatása befejeződött, szakítószilárdság-tesztet végeztek rajtuk, és minden szempontnak megfeleltek.

„A gyors fejlesztés lehetővé tette, hogy a Sentient Bionics megkezdje a klinikai teszteket, innovatív és előremutató változtatásokkal reagáljon a visszajelzésekre” – nyilatkozta a GoProtot vezető Leon Gainrs, majd hozzáfűzte, hogy a két cég együttműködése folytatódik.

A GoProto a jövőben is szakértői 3DP szolgáltatásokat nyújt partnerének, a Sentient Bionics pedig együttműködő robotmarkolókat, köztük bionikus kezeket is fejleszt beépített aktuátorokkal, kísérő szoftverrel.

Címkék: robot művégtag HP

Szólj hozzá!

Globális platform utófeldolgozáshoz

ferenck 2020.07.15. 08:00

A 3D nyomtatás egyik legproblémásabb és legaprólékosabb folyamata az utómunkálatok. Az e területre specializálódott német (müncheni) DyeMansion platformot hozott létre, 46 partnerrel szerte a nagyvilágból.

 A cég polimer-részekre kitalált ipari megoldásait kínáló, gyártó- és sales partnereket összehozó online platform célja a 3DP utó- és színezési munkálatokhoz való globális hozzáférés biztosítása. A felhasználó kiválaszthatja, hogy kivel akar együttdolgozni, melyik cég megoldásai passzolnak leginkább a profiljához.

A DyMansion garanciát vállal azért, hogy a listán szereplő összes vállalat rendelkezik a megfelelő technológiával, nagyon jó minőségű termékeket képes előállítani.

3dnyomtatas_postprocessing.jpg

„A szövetségek a gyártóipar átalakításának az alapjai. Ők és az általunk kínált utolsó simítások kulcstényezők kiváló termékek előállításához” – magyarázza DyeMansion ügyfélszolgálatát vezető Kai Witter.

A cég által kínált utómunkálat több lépésből álló folyamatot jelentenek. Lényege, hogy a befejezetlen nyomatókból kész termékek lesznek. A megoldás több, tisztító, felületeket megmunkáló, gőzfúziós és színező modulból áll.

Az utóbbi időben partneri kapcsolataik és elosztóhálózatuk bővítésére összpontosítottak, számos vállalkozással írtak alá különböző formájú (viszonteladói, gyártói stb.) együttműködésekről szóló dokumentumokat. A felek általában elégedettek, a visszajelzések pozitívak.

Hangsúlyozzák, hogy az utómunkálatok minősége mellett költséghatékonyságra is törekszenek, hogy kis- és nagyvállalatok egyaránt könnyen megtalálják a számukra legkedvezőbb megoldásokat.

A DyeMansion a sales partnereknek is új modellt mutatott be: kezdőszinttel indul, platina-szintig lehet elmenni. Utóbbi a végpontok közötti, azaz a teljes helyszíni munkafolyamatra érvényes.

Az egyik partner szerint a printtől a termékig munkafolyamat ideális a HP Multi Jet Fusion technológia számára, az ügyfeleknek a teljes 3DP munkamenetre kínál átfogó megoldást.

Címkék: ipar polimer utómunkálatok

Szólj hozzá!

Fejünkhöz méretezik a kerékpáros sisakot

ferenck 2020.07.14. 08:00

A londoni HEXR a kerékpározáshoz hordott, személyre szabott sisakok úttörő gyártója új appal állt elő. Az app a 3D nyomtatással készülő fejvédő egyedivé alakításában segít, viselője kényelmét növeli.

A nyomtatás az ipari 3DP-ben vezető szerepet játszó EOS gépein történik, míg a tömeges egyedivé alakításához, a munkafolyamat kvázi automatizálásához a Siemens Digital Enterprise megoldását, lényegében egy additív gyártóüzem digitális mását használják. A tervrajzok optimalizálásában, a gyártófolyamat finomhangolásában egyaránt segít.

Az app segítségével leegyszerűsíthetjük a rendelést. Mihelyst leadtuk az igényünket, a HEXR 48 órán belül küld egy próbasapkát. Azt felöltjük, és otthonunk kényelmében az alkalmazás kiterjesztett valóság (Augmented Reality, AR) rendszere segítségével pontos fejszkennelést végzünk. Az egész nem tart tovább 5 percnél.

3dnyomtatas_sisak.jpg

A szkenneléssel megszerzett adatok alapján a HEXR elkezdi a gyártást. A nyomtatáshoz teljes mértékben növényi alapú poliamidot használ. A méhsejt-szerű belső szerkezet printelését követően, azt feketére festik, és ellenőrzik a darab szerkezeti integritását, minőségét.

A sisak többi része, a külső „héj” és a szíjak szintén személyre, viselője fejformájára szabottak. Kérhetjük, hogy valamit véssenek rá, majd kiválaszthatjuk a számunkra megfelelő színt.

Az EOS a tanácsadás mellett kifejezetten örül, hogy a printeléshez a gépeiket használják. Elmondták, hogy folyamatosan bővülő partneri körük, például a Siemens és az Arkema mellett egyre több flexibilisebb üzleti modellel működő, a HEXR-hez hasonló vállalattal dolgoznak együtt.

A személyre szabás mellett a 3D nyomtatás másik komoly előnye, hogy a tesztek során kiderült: ezek a sisakok 26 százalékkal kevésbe kockázatosak, mint a hagyományos technikával készültek. Ennyivel kevesebb a sérülés.         

Címkék: kerékpár EOS Siemens

1 komment

Orvosi 3D modellezés virtuális valóságban

ferenck 2020.07.13. 08:00

Az orvosok által alapított ottawai Realize Medical Elucis-a az első kifejezetten páciens-specifikus, beavatkozások és gyógykezelési módok kiválasztásában segítő, 3D orvosi modellek közvetlenül virtuális valóság (Virtual Reality, VR) környezetben történő tervezésére fejlesztett, klinikai oktató és gyakorló eszközként funkcionáló platform.

Az alapítók hamar felismerték a VR-ben rejlő egészségügyi lehetőségeket, például a jelenleginél dinamikusabb modellezést. Meggyőződésük, hogy a VR, az AR, a 3DP és a hasonló fejlett csúcstechnológiák alapjaiban változtatják meg a medicinát, eredményesebb és személyesebb gyógymódok dolgozhatók ki velük.

A cég a napokban jelentette be, hogy együttműködik a Logitech svájci számítógép- és szoftverfejlesztővel.

3dnyomtatas_vrmodellezes.jpg

A partnerség keretében tovább bővítik az Elucis lehetőségeit. Az együttműködés részeként a Realize Medical számára lehetővé válik a Logitech korábbi VR Ink Pilot Edition stylusának (érintőceruzájának) beintegrálása a platformba. Az eszközzel lényegesen könnyebb pontos modellek rajzolása, szerkesztése, míg a szoftverrel orvosi képek alakíthatók át 3D-s modellekké, és mindez a virtuális valóságban történik.

A modellek természetesen ki is nyomtathatók, de más „haladó” vizualizációs célokra szintén felhasználhatók. Az érintőceruzával egyszerűbb a képmegjelenítő és a modellező folyamat. A felhasználó tetszés és megérzés szerint „rajzolhat”, „írhat” 2D felületekre, miközben 3D modellé alakítja át azokat.

Justin Sutherland, a Realize Medical társalapító-vezérigazgatója elárulta, hogy folyamatosan keresik a lehetőségeket platformjuk megújítására, és a Logitech-kel való partnerségben komoly lehetőséget lát erre, valamint további innovációkra.

„Ha a user tetszés szerint rajzolgathat a programban, jelentősen javul a felhasználói élmény, közelebb kerülünk a célunkhoz, hogy a 3D modellező eszközökkel dolgozó egészségügyi szakemberek képesek legyenek javítani a betegellátáson és az oktatáson” – nyilatkozta Sutherland.

Címkék: virtuális valóság orvosi 3D modellezés

Szólj hozzá!

3D nyomtatási stratégiai szövetség Dubaiban

ferenck 2020.07.09. 08:00

Az Egyesült Arab Emirátusok, különösen Dubai köztudottan sokat tesz a 3D nyomtatás széleskörű elterjesztéséért, számos alkalmazással igyekszik népszerűsíteni a technológiát.

Most újabb fontos lépést tettek, a kulcsszektorokat, például az egészségügyet és az építőipart megcélzó, 2016-ban indított Dubai 3D Nyomtatási Stratégián alapuló 3D Nyomtatás Stratégiai Szövetséget hoztak létre. A széleskörű hálózatban az Emírségek kormányzati ügynökségei (rendőrség, önkormányzat, elektromossági és vízügyi hatóság stb.), akadémiai intézetei és additívgyártó-cégei, valamint nemzetközi szereplők, például tíz multinacionális és helyi 3DP vállalat is tömörülnek.

3dnyomtatas_dubai_2.jpg

A szövetség célja, hogy a közép-keleti város vezető 3DP csomóponttá váljon, beszállítói hálózatokkal, több szektoron átívelő termékekkel és szolgáltatásokkal. Mindezekkel Dubai önellátását akarják növelni. Platformot ad az egyre fontosabb terület meghatározó szereplőinek. A város gazdasági, egészségügyi és tudományos fejlődéséhez így is hozzá akarnak járulni. Az együttműködéssel nőnek az ipari lehetőségek, a magánszféra bekapcsolódásával pedig válság esetén is azonnal lehet reagálni a helyi igényekre, keresletre.

A város elkötelezett a 3DP további fejlődése, a fejlesztések, tesztelések és alkalmazások mellett. E célokra külön negyedet alakít ki, amelyben kutatóközpontok, multinacionális cégek, startupok irodái stb. lesznek. Üzleti akcelerátor programokkal igyekeznek tovább gyorsítani a technológia használatát. A negyed ad majd otthont a régió legnagyobb 3DP raktárának is, ahol nyomtatóanyagokat, termékeket stb. fognak tárolni.

A stratégiai szövetség első lépésben az Emírségek orvosi ellátásának 3D nyomtatással való növelésére összpontosít. A Covid-19 elleni frontvonalban lévő egészségügyi dolgozók számára akarnak lokálisan kialakítani megfelelő raktárt, hogy utánpótlásból soha ne legyen hiány.

De a szövetség nemcsak a koronavírus-járványra, hanem a jövőben a köz- és a magánszektor partneri viszonyaival, a fejlett gyártótechnológiák alkalmazásával minden más válsághelyzetre is igyekszik hatékonyan reagálni.

Címkék: trendek Dubai koronavírus

Szólj hozzá!

Huszonegy európai partner a többanyagos nyomtatásért

ferenck 2020.07.08. 08:00

Nyolc európai ország huszonegy cége az egyelőre gyerekcipőben járó többanyagos (multi-material) fémnyomtatást előrelendíteni hivatott hároméves MULTI-FUN projektben egyesíti erejét.

A két részből álló projektet az uniós Horizon 2000 innovációs program keretében finanszírozzák: az elsőben a fémalapú additív gyártórendszereket tökéletesítik, a másodikban nagyméretű nyomatok beáldozása nélkül próbálják felfuttatni komplex 3D modellek több anyagból történő gyártását.

Négy tudományos és technológiai célt igyekeznek valóra váltani, és egyben a teljes szektorban komoly fejlesztéseket eszközölni. Egyes partnerek bizonyos folyamatokon, mások másokon fognak dolgozni. Megint mások kifejezetten a többanyagos printeléshez fejlesztenek anyagokat.

3dnyomtatas_multimaterial.jpg

A konzorcium bizakodik, hogy végül korábban kivitelezhetetlen tárgyakat, például bonyolult fémrészeket beágyazott elektronikával, vagy a hőt remekül vezető hűtőbordákat fognak előállítani. Egészségügyi monitoring tevékenységre szánt, méretre szabott optikai szálak nyomtatásában is bíznak.

Az additív gyártás számára öt anyagot fejlesztenek, közülük hármat nanotechnológia segítségével. Mindegyik remek hő-, elektromos- és kopásálló tulajdonságokkal rendelkezik. Ezekre többfunkciós termékek előállítása miatt van szükség.

Teljesen új rendszert is építenek, hardverrel, szoftverrel, mindennel. A rendszerbe eddig külön-külön funkcionáló több additív gyártótechnológiát integrálnak. Az öt új anyag így különféle technikákkal nyomtatható. A partnerek összességében legalább tíz új többanyagos kombinációra számítanak, amelyeket egymással összhangban működő, különböző AM technológiával nyomtatnak ki.

A harmadik célkitűzés az újonnan fejlesztett többanyagos nyomtatórendszer hét fizikai demonstrátorának printelése, kiértékelése. A konzorcium három felhasználási esetben (szerkezeti részek, öntőformák, tesztműszerek) és négy piaci területben (gépjármű, repülés, világűr, gyártás) gondolkozik.

Végül figyelembe véve a projekt környezeti és gazdasági hatásait, anyagokhoz, hardverhez, szemléltető dolgokhoz egyaránt iterációkkal adnának hozzá valami pluszt. Új szabványsorozatok alakulhatnak ki, a szabályozó testületek még inkább elfogadhatják a technológiát.   

Címkék: jövő gyártótechnológiák multi-material

Szólj hozzá!

Hibrid épületnyomtatás Japánban

ferenck 2020.07.07. 08:00

A hatékonyabb és olcsóbb munkafolyamatok iránti igény és a „jobban teljesítő” anyagok miatt Japánban egyre többen gondolkoznak a 3D épületnyomtatás alkalmazásaiban. A Gifu Egyetemen szakterületi és felsőoktatási szereplőkből álló kutatócsoport alakult, céljuk új technológiák fejlesztése.

A száraz és a nedves befújás újításaiból kiindulva, a csoport speciális printert épített. A helyszínen dolgozó, komoly infokom apparátussal felszerelt gép több előnyt is nyújt.

Világszerte elterjedt az öntött cement zsaluzattal történő formázása. Japán állami szervezetek gyári anyagokkal kivitelezett előöntést javasolnak. A kutatók viszont messzebbre tekintenek, paradigmaváltásban gondolkoznak, és a 3DP-re összpontosítanak.

3dnyomtatas_japan_1.jpg

Az additív gyártás indusztriális, különösen építőipari alkalmazása jelentős előnyökkel kecsegtet. Gyorsabb a termelés, kevesebb a szállítási költség, az anyagveszteség, és – különösen a robotika térhódításával – emberi munkára is kisebb mértékben van szükség.

Száraz fúvásnál az anyagokat el kell különíteni egymástól, és a fúvóka csúcsáról kell szétpermetezni. A nedves változatnál előre összekevert anyagokkal dolgoznak. A kutatók által fejlesztett hibrid rendszer mindkét megoldás előnyeit tartalmazza.

A technológiával közvetlenül állítottak elő 3D betonszerkezeteket, 1,5 méter magas kerettel (oszloppal) és 1 méter magas fallal.

Az építőiparban gyakran problémás anyagszállításra is igyekeznek valamilyen megoldást kitalálni.

Három szakaszt vázolnak fel: az elsőben betonszerkezetek építéséhez teremtik meg az alapokat, a másodikban az újonnan kidolgozott precíziós módszert és logisztikát pillérekhez, gyámoszlopokhoz stb. használják, míg a harmadikban hídszerű és más infrastruktúrákon dolgoznak.

A konceptuális részektől fokozatosan jutnak el a tényleges építkezésig.

Címkék: építőipar épületnyomtatás innovátorok Japán

Szólj hozzá!

Cipők a jövőből

ferenck 2020.07.06. 08:00

A 3D nyomtatással és szkenneléssel foglalkozó kínai Shining 3D és a Magarimono japán lábbeli-tervező különleges cipővel állt elő: viselője úgy érezheti magát, mintha a „felhőkben járna.” Csúcstechnológia és csúcsdivat ismét találkozott, a találkozás gyümölcsei ezek a 3D eszköztárral készült, jövőbe mutató és teljesen egyedi darabok.

A Shining 3D a 3D digitális technológiák egyik élharcosa, intelligens tervezés és additív gyártás a jelszavuk. Minden partnercégnek örülnek, amely szintén ezt a két megoldást részesíti előnyben.

Több kínai cipőgyártóval dolgoztak már együtt, egyik legizgalmasabb, legkreatívabb projektjük azonban a mostani kínai-japán együttműködés. A Magarimono kiemelkedik a mezőnyből, annyira eredeti lábbelikben gondolkoznak. Jelen kollekciójuk az első próbálkozásuk a 3D nyomtatással, és hangsúlyozzák is ezt a másságot, az eltérést a korábbiaktól.

3dnyomtatas_cipok.jpg

A digitális modellezés és a 3DP lehetővé teszi, hogy a tervezők régebben elképzelhetetlen és (főként) kivitelezhetetlen formájú tárgyakban gondolkodjanak. Az aprólékosan kidolgozott formák, az új esztétika és a klasszikus felületek szintézise az ő világuk, ez a kollekció is pontosan erről szól.

A cipőkhöz SLS (szelektív lézeres szinterezés) technikát használtak, a nyomtatás a Shining 3D gépein történt. Az első négy terv címe Felhő (Cloud), mindegyik a felhő egy-egy tudományos kategóriája előtti tisztelgés, az összes talpszerkezete más.

A felhők könnyű vízcseppekből és jégkristályokból állnak össze, a részecskék a levegőben lebegnek. A levegő bizonyos változásai következtében képződnek. A napfény hatására lehetnek fehérek, szürkék és sötétek is. A színeknek megfelelően gomoly-, fodros, réteg- és világító felhőkről beszélünk.

A kollekció mögötti koncepció nemcsak a felhőn járásból áll, hanem ki is választhatjuk a felhőfajtát hozzá. A jellegzetes felhőminták adják a cipőtalp-alapokat. Az alkotók cipőikkel a felhőben lévő vízcseppek mozgását és fizikai állapotát, valamint az elemek folyamatos átalakulását igyekeztek minél hatásosabban megjeleníteni.

Címkék: cipő Japán Kína szelektív lézeres szinterezés

1 komment

Nyomtatott vegán steak

ferenck 2020.07.03. 08:00

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban is többször felmerül a nagyüzemi állattartás, a mai ipari húsfeldolgozás tarthatatlansága. Nem a véletlen műve, hogy feldolgozó-üzemek gyakran válnak gócponttá…

Sokan keresik az alternatívákat, egyre több a vegetáriánus és a vegán. Ugyan rengeteg a szarvasmarha, de ma már a steaknek is létezik hús nélküli alternatívája. Az egyértelmű etikai okok mellett más szempontok miatt is érdemes odafigyelni a 3D nyomtatást használó izraeli Redefine Meat kajáira, első printelt finomságára, a csúcséttermekbe az év második felében kerülő Alt-Steak-re (az alt az alternatív rövidítése).

3dnyomtatas_redefinemeat.jpg

Ezeknek a növényi eredetű élelmiszereknek az előállítása ugyanis hatékonyabb, környezetbarátabb, mint az „igazié.” A cég szerint 95 százalékkal fenntarthatóbb, és szignifikánsan olcsóbb.

A startup 2018-ban dolgozta ki additív gyártótechnológiáját, steakjük a fine dining éttermek után jövőre hódíthatja meg a piac egészét.

3dnyomtatas_redefinemeat0.jpg

„A cég megalapítása óta ízletes és hozzáférhető árú növényi alapú steak-alternatívában gondolkozunk. A steak a teljes húsipar legfelkapottabb terméke, az iparág hajtóereje. A tömeges elfogadáshoz nagyon jó minőségű és tápanyagokban gazdag alternatíva kell. Kivitelezéséhez az iparágban korábban nem alkalmazott gyártási eljárások és technológia szükséges” – nyilatkozta Eshchar Ben-Shitrit a cég társalapító-vezérigazgatója.

Prémiumkategóriás steakek ízének és élményének az utánzása nem egyszerű feladat, külső segítség nélkül nem is ment. Hentesekkel, chefekkel és ételtechnológia-szakértőkkel közösen térlépeztek fel 70 ízparamétert (textúra, levesesség, zsírtartalom stb.), majd kinyomtatták a „húst.”

A steak izom-, zsír- és vér-alternatívákat tartalmaz, mindegyiket magába foglalja. Proteinben gazdag, koleszterin nincs benne; ránézésre, főzésre és ízre is olyan, mintha igazi marhából lenne.

A textúra, a szín és az íz, valamint kombinációik reprodukálása 3D nyomtatás nélkül lehetetlen lett volna – hangsúlyozza Ben-Shitrit. A három alapelemre (izom, zsír, vér) külön-külön formulát dolgoztak ki, és mivel mindegyikre kellően tudtak összpontosítani, megvalósulhatott az ideális kombináció.

A steakkel a húsalternatívák új korszaka kezdődik, ráadásul a gyerekcipőben járó, jelenleg inkább tudományos-technológiai kuriózum, semmint valóság ételnyomtatás is új lendületet kaphat tőle.

Címkék: ételnyomtatás

8 komment

Az ipar 4.0-ra készül a Schneider Electric

ferenck 2020.07.02. 08:00

Az 1836-ban alapított, a Párizshoz közeli Rueil-Malmaison székhelyű európai multinacionális Schneider Electric a hatékonyságot és a fenntarthatóságot növelő energetikai és automatizációs digitális megoldásokat kínál.

Energetikai technológiákat valósidejű automatizációval, szoftverekkel és szolgáltatásokkal összekombinálva, otthonok, épületek, adatközpontok, komplett infrastruktúrák és iparágak egyik legfontosabb high-tech beszállítója. A világ 500 leggazdagabbjába tartozó cég jelenleg több mint 100 országban van jelen, alkalmazottainak száma meghaladja a 135 ezret.

A Schneider komoly átalakuláson megy keresztül. Tevékenysége egészét az ipar 4.0-ra kívánja átállítani, összességében Intelligens Gyárrá fog válni. A tervek megvalósításában a 3D nyomtatás az egyik kulcstechnológia, például a spanyolországi Navarrában található Puenta la Reina-i üzemében a Stratasys FDM módszerével igyekeznek munkafolyamatokat áramvonalasítani, megkönnyíteni az eszközkészítést.

3dnyomtatas_schneider.jpg

Valamit nagyon jól csinálhatnak ott, mert elnyerték a Schneider egész Európán átívelő Smart Factory versenyét. Az elismeréssel az additív gyártás alkalmazását, a komoly idő- és pénznyereségeket, az ellátási lánc modernizálását díjazták.

A Stratasys F170 rendszere az üzem meghatározó része, korábban kiszervezett gyártótevékenységeket végeznek házon belül vele, amivel komoly anyagiakat spóroltak meg. Csak futószalag-szerszámokon, például markolórobotokon kb. 20 ezer euró volt a megtakarítás.

Így kevésbé függenek a beszállítóktól, nagyobb a gyártás feletti kontrolljuk, összességében valamennyi tevékenységük rugalmasabbá vált, termékeik hamarabb kerülnek piacra. A törékeny és drága alumínium-markolókat például printelt alternatívákkal helyettesítették. Ha egy eszköz meghibásodik, órákon belül nyomtatható az olcsó pótlás.

Az üzemben tanulmányozzák, hogy a 3DP hogyan használható még fel a hatékonyság növelésére. A világjárvány pedig felgyorsítja az additív gyártás széleskörű elterjedését, az átállást az ipar 4.0-ra.

Címkék: trendek jövő ipar

Szólj hozzá!