HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 4 óra bérnyomtatást adunk ajándékba!

 

 

3D toll Karácsonyra!

doodlerhird_1543399234.jpg

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

Partnereink

FRE3DEE a Facebookon

Bőrpuhaságú nyomatok

ferenck 2019.06.26. 08:00

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatói puha szövetekkel, például a bőrrel és az inakkal is „kompatibilis” nyomtatható hálószerű anyagokat dolgoztak ki. Ezek az anyagok orvosi eszközökhöz, viselhető technológiákhoz és implantátumokhoz egyaránt használhatók.

„A munka annyiban új, hogy a puha szövetek támogatásához szükséges mechanikus tulajdonságokra és geometriákra összpontosít. A nyomtatott ruhák és eszközök általában nagyon alaktalanok. Azon gondolkoztunk, hogy hogyan printelhetünk rugalmasabb és kényelmesebb darabokat, például textíliákat” – magyarázza a kutatást vezető Sebastian Pattinson.

3dnyomtatas_mit0_2.jpg

Az inspirációt az állatvilág egyik legelterjedtebb fehérjéje, a kollagén jelentette. Pattinson és munkatársai nyújtható, összehajtható, de azért masszív, az emberi testhez passzoló, hordható és személyre szabható textíliákban gondolkoztak.

A kollagén szerkezete görbe, összefonódó lehet, fonott szalagokat is utánozhat, és végül hőre lágyuló poliuretánt használtak, azzal nyomtattak hálószerű szerkezeteket. Minél nagyobbra tervezték a háló hullámszerű formáit, az anyag, mielőtt keményebbé vált, annál nyúlékonyabbnak bizonyult. Ez alapján dolgozták ki a matériák puha szöveteket utánzó rugalmasságát.

Az MIT-s gépészmérnök John Hart szerint a technika egyszerű és átlátható, ilyen hálók sima asztali gépeken is nyomtathatók.

A teszteken az önkéntes alanyok könyökét védő szerkezeteket printeltek. Az anyagot úgy dolgozták ki, hogy a testrész mozgását minimálisan se akadályozzák. A tervezésben robot is közreműködött. Végül a tapasztalatok alapján módosítottak a hálón. Az új kombináció megakadályozza a könyökben, térdben és lágyékban lévő izmok túlfeszülését.

Pattinson szerint anyagaikból az emberi testtel érintkező sokféle „interfész”, például sebészi sztent is készíthető.

Címkék: orvosi innovátorok MIT

Szólj hozzá!

Tömegtermelés 3D nyomtatással

ferenck 2019.06.25. 08:00

Az ipari printereket és nyomtatóanyagokat gyártó, 3D szolgáltatásokat kínáló német voxeljet 2014-ben fával, faporral kísérletezett; a cég gépein állítottak elő homokkő-öntőformákat, 2016-ban régi (1969-es) Ferrari versenyautó modelljét printelték, de kísérleti házakat is terveztek, építettek fel náluk.

A voxeljet a 3DP egyik meghatározó szereplője, nagyméretű és nagyon gyors gépeket gyárt, kérés szerint (on-demand) alakít ki részeket, s nyújt szerteágazó szolgáltatásokat. A cég hamarosan nyilvánosan bemutatja új technológiáját, amelynek a VJETX rendszer a központi eleme.

3dnyomtatas_voxeljet_1.jpg

A bemutatóra a június 25. és 29. között Düsseldorfban megrendezésre kerülő GIFA show-n kerül sor. Az esemény az öntőtechnológiák egyik legnagyobb vására a világon.  

A rendszerrel közvetlen és közvetett tömeggyártás egyaránt kivitelezhető, előbbi homokalapú, utóbbi fémalapú termékek esetében.

3dnyomtatas_voxeljet0_1.jpg

A cég szerint a hagyományos öntésbe integrálva, az új printerekkel lehet majd leghatékonyabban és legolcsóbban önteni homokalapú fém alkatrészeket. A gépek tízszer gyorsabbak a korábbi modelleknél. Egy-egy réteg printelése akár öt másodperc alatt kész. A folyamat környezetbarát, a nyomtatót a zéró kibocsátás elvének megfelelően dolgozták ki.

A rendszer tökéletesen passzol az automatizált gyár koncepcióhoz, jól illik a teljesen autonóm elő- és utókezelő megoldásokhoz, például anyagokkal való feltöltéshez, nyomatok tisztításához stb.

A rendszer szíve a tömeges gyártást garantáló feldolgozó egység, több nyomtató és újrarétegező egységek döbbenetesen gyors kombinációja. Összességében a jelen egyik legfejlettebb additív gyártórendszeréről van szó.

A technológiát egy meg nem nevezett német autógyártó fogja elsőként használni, 2019 második felében két rendszert, a következő tíz évben pedig további húsz-harmincat üzemelnek be. Belső égésű motorok, elektromos motorok, akkumulátorok és áramátalakítók hőmérsékletét kezelő eszközöket, terveznek gyártani velük.

Címkék: autó nyomtatók Voxeljet

Szólj hozzá!

3D fémnyomtatással újít a Német Vasút

ferenck 2019.06.24. 08:00

Az angol állami vasúttársaság mellett más európai vasúti cégek szintén próbálják alkalmazni at additív gyártást.

A Deutsche Bahn a szintén német GEFERTEC 3D fémnyomtató-fejlesztő és beszállító technológiájával állít elő pótalkatrészeket. Az új technikát pilotprojektként tesztelik, régebbi mozdonyok nehezen előállítható, már nem gyártott stb. darabjait kivitelezték vele.

3dnyomtatas_deutschebahn0.jpg

A Deutsche Bahn 2016 óta érdeklődik az additív gyártás iránt. Az érdeklődés a Mobilitás additívvá válik projektet eredményezte, amely az egymilliárd dolláros vasúti szállítócég logisztikájának digitalizálását célozza, benne a pót-/tartalék-alkatrészekét is.  

Az egyik esettanulmányt a több mint 50 esztendeje működő Class 294 mozdonnyal végezték. Egy kerék-csapágyfedélen dolgoztak, az eredeti öntvény átmérője 374, magassága 78 milliméter, tömege 11,5 kilogramm volt.

3dnyomtatas_deutschebahn.jpg

Az alkatrész elkészítése hagyományos megoldásokkal kb. kilenc hónap, és ha hiányzik, a gépolaj kifolyhat a kerékből, komoly károk keletkezhetnek.

Az ipari szerszámokat és gépeket gyártó Rolf Lenk besegített a Deutsche Bahnnak, és nagyon jó minőségű nyomatok készültek. Az alkatrész tervrajzát a vasúti cég digitális raktárában őrzik.

3D fémnyomtatással könnyebb lesz megtalálni hiányzó vagy elromlott alkatrészeket, a csere sokkal gyorsabban kivitelezhető. A technikával lényegesen csökkennek a gyártási költségek, akárcsak a munka közben generált „széndioxid-lábnyom,” a károsanyag-kibocsátás.

Tina Schlingmann, a Deutsche Bahn egyik szakértője szerint a megközelítés kifejezetten pozitív hatással van a környezetünkre.

A GEFERTREC módszerével óránként akár 600 köbcentis tárgyak is készíthetők, a technikát különösen rozsdamentes acélhoz, nikkelhez, titánhoz és alumíniumhoz ajánlják. Hagyományos megoldásokkal összevetve, a fémveszteséget 100 százalékkal csökkentik, míg a költségeken akár 60 százalék is spórolható.

A technológia tökéletesen passzol a Deutsche Bahn elképzeléseihez, „Ez zöld” című környezetvédelmi kampányához.

Címkék: vasút fémnyomtatás

Szólj hozzá!

Nyomtatott ökofal

ferenck 2019.06.21. 08:00

A nagyméretű 3D nyomtatásról ismert berlini BigRep bemutatta a világ első teljesen printelt „zöld” falát, a BANYAN Eco Wallt.

A fal a BigRep Innovációs Tanácsadója, a NOWLAB és három tervező (Mirek Classen, Tobias Storz, Lindsay Lawson) közös alkotása, és egyelőre ugyan csak prototípus, de tökéletesen működik, a rajta és benne élő növényeket beágyazott vízellátó és szárítórendszer tartja fenn.

3dnyomtatas_nowlab.jpg

A szerkezetbe más környezetbarát megoldásokat is integráltak.

A multifunkcionális fal a növények fenntartása mellett a víz „ellátórendszereként” is működik. Eleve úgy optimalizálták, hogy a zöldek „a helyükre” kerüljenek, és az egész természetes elemekből felépített környezetbarát installáció legyen.

3dnyomtatas_nowlab0.jpg

Hasonló falakat korábban is építettek, a berlini alkotás különlegessége, hogy teljes mértékben 3D nyomtatással készült, míg az eddigiek fémből előállított locsoló- és szárítórendszereit beszerelték a nyomatba.     

Az alkotást növények részei, gyökereik, szirmaik és leveleik inspirálták, a működtető rendszer „mikrozuhanyt” tartalmazó belső csatornákból áll. Ezek a csatornák garantálják a növények hajszálpontos, automatikus öntözését. A fal bonyolult geometriáját generatív tervező szoftverrel alakították ki.

„A természet alapelveit ilyen összetett, intelligens és elegáns módon csak additív gyártással érvényesíthettük, hagyományos eljárásokkal, mint a fröccsöntés vagy a marás kivitelezhetetlen a komplexitásnak ez a szintje” – nyilatkozta Stephan Beyer, a BigRep vezetője.

Daniel Bünning, a NOWLAB ügyvezető igazgatója a generatív tervezőszoftver szerepét hangsúlyozta ki. A gyors iteratív folyamat rengeteget segített az optimalizálásban, és biztosította a szerkezet nyomtathatóságát, stabilitását. A beágyazott funkciókat, például a nagyvárosi vertikális mezőgazdaságban is hasznosítható öntöző- és szárítórendszert külön kiemelte.

Címkék: környezetvédelem környezetbarát technológiák

Szólj hozzá!

A HP kiválósági központot nyit Barcelonában

ferenck 2019.06.20. 08:00

A HP (Hewlett-Packard) jelentősége felbecsülhetetlen a 3D nyomtatásban – speciális Multi Jet Fusion technológiájával forradalmasította a területet, a fémnyomtatásban szintén fontos szereplő, a cég a világ szinte minden részén jelen van.

Az eredmények azért is bámulatosak, mert a hagyományos, 2D nyomtatás meghatározó nagyvállalataként nem siette el színrelépését a 3DP világában. Majdnem minden ezirányú fejlesztésük a klasszikus tárgykészítő ipari és más módszerekkel kivitelezhetetlen objektumokat (is) előállító korszakos Multi Jet Fusion megoldásuk köré épül.

3dnyomtatas_hp_barcelona.jpg

Legújabb létesítményük, a kb. 14 ezer négyzetméter területű barcelonai Digitális Gyártás Kiválósági Központ három focipálya nagyságú, ahol kutatók, fejlesztők végezhetik munkájukat, dolgozhatnak a jövő újdonságain, a HP műanyag- és fémalapú rendszerein, anyagokon, fémgyártáson, találkozhatnak partnereikkel és fogyasztókkal, és vitathatják meg a negyedik ipari forradalom éppen aktuális vívmányait.

A projekteken többszáz szakértő dolgozhat, munkájuk a rendszertervezéstől az adattudományig, a szoftverfejlesztéstől a nyomtatóalkalmazásokig, szinte minden 3DP-vel kapcsolatos témára, területre és határterületre kiterjed.

3dnyomtatas_hp_barcelona0.jpg

A HP a tervezői ciklus felgyorsítását, új termékeket, magasabb szintű fenntarthatóságot, hatékonyabb ellátási láncokat, és mindezek, valamint az együttműködés és az alkotótevékenység promótálását várja a kiválósági központtól.

A nagyvállalat számít több együttműködés (BASF, GKN Metallurgy, Siemens, Volkswagen) folytatására, és a 3DP, a digitális gyártás ezen együttműködések általi folyamatos megújítására. A cég egyik legnagyobb k+f létesítményeként, bíznak benne, hogy az új központ az eddigiek (Corvallis – Oregon, Palo Alto – Kalifornia, Vancouver, Szingapúr) munkáját is segíteni fogja.

Magát a központot a környezetbarát és a fenntartható fejlődés elvei alapján építették fel.

Címkék: nyomtatók innovátorok HP nyomtatóanyagok fémnyomtatás nyomtatószálak nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

Nyomul a Rolls-Royce a 3D nyomtatásban

ferenck 2019.06.19. 08:00

A Rolls-Royce nemcsak folytatja a 3D nyomtatótechnológiák alkalmazását, hanem bővíti is az alkalmazott megoldások körét. Ezúttal az ipari additív gyártás egyik főszereplőjétől, a többek között többlézeres gépeket fejlesztő német SLM-től szerzett be négyet a piacon 2013 óta jelenlévő SLM 500 printerből.

Az autógyártó most nem szárazföldi járműveire, hanem repülő-alkatrészek előállítására gondolt. Kevésbé köztudott, de a Rolls-Royce ezen a területen is minőségi munkákat végez.

3dnyomtatas_rollsroyce.jpg

Az SLM 500, a cég legismertebb terméke nagyvolumenű folyamatokra a legalkalmasabb. Az anyagellátás automatizált, a működtetőnek minimálisan kell csak beavatkoznia a precíziós nyomtatásba.

Légjármű-ipari darabok előállításánál biztonsági okok és persze a hitelesítés miatt más területeknél is jobban kell ügyelni a pontosságra, amihez különleges gépek kellenek.

3dnyomtatas_rollsroyce0.jpg

„A Rolls-Royce nagyon jó munkát végez a fejlett additív gyártásban. Megközelítésük naprakész, szakértői csapatuk döbbenetesen komplex 3DP megoldásokon dolgozik. A nyomatok szigorú légjármű-ipari tanúsítványának kiadását biztosító technikai megoldásokon dolgozunk, és a Rolls-Royce-nak minőségi gépeket beszállító partnerre van szüksége” – jelentette ki Meddah Hadjar, az SLM Solutions Group AG ügyvezető igazgatója.

A minőségi elvárások mellett természetesen a termelékenység is nagyon fontos szempont. A négy új géppel és a belső gázáramlás kontrolljával biztosított a folyamatos munka, a tökéletesen ellenőrzött munkakörnyezet.

„Nagyon örülünk az együttműködésnek, és hogy használhatjuk az SLM printereit. Egylézeres gépekkel szerzett tapasztalataink többlézeres nyomtatókon való hasznosításához szükségünk van az azokat szolgáltató céggel való szoros együttműködésre” – nyilatkozta a Rolls-Royce additívgyártás-részlegét vezető Neil Mantle.

A legendás autógyártó az SLM Solutions bétafogyasztói programjának egyik partnere. A program keretében új gépalkatrészeket, kiegészítőket fejlesztenek.

Címkék: repülőgép Rolls-Royce fémnyomtatás SLM

Szólj hozzá!

3D nyomtatás nano mérettartományban

ferenck 2019.06.18. 08:00

A gyártóiparban egyre gyorsabban terjed a 3D nyomtatás. A technológiával lényegében minden méretű és fajtájú tárgy előállítható, sokkal nagyobb a tervezői szabadság, termékek egyénibbre alakíthatók ki, folyamatos az innováció.

Egyes nyomtatóeljárások már teljesen bevettek, mainstream ipari technikákká váltak. A 3D mikrogyártás területén, azaz nano- és mikroméretű szerkezetek előállításában viszont még nagyon érzékelhető, hogy a kezdeteknél tartunk: egyelőre főként a prototípuskészítésen a hangsúly, de foglalkoznak már eszközök előállításával és kisszériás gyártással is.

3dnyomtatas_nanoscribe.jpg

Ne felejtsük el, hogy teljesen más, a bevett gyakorlatnál sok-sok nagyságrenddel kisebb mérettartományról van szó.

A terület élenjárója a német Nanoscribe speciális 3D nyomtatókat és fejlett szolgáltatásokat kínál a „haladó” 3D mikrogyártáshoz.

A cég Photonic Professional GT2 rendszerével mikron alatti méretben lehet részeket, egészen különleges (lyukacsos, görbe, egyenes, sima stb.) tárgyakat előállítani. A 3DP más alkalmazásaihoz hasonlóan, a tervezői szabadság a mikrogyártásban is fontos, a korábbi korlátok túllépéséhez nélkülözhetetlen tényező.

Az alap az automatizált kétfotonos polimerizáció (2PP), amellyel egyszerű és bonyolult, organikus stb., maximum 100 köbmilliméteres formák dolgozhatók ki.

A Nanoscribe mikrogyártás megoldás csomagja precíziós optikákon, sokféle anyagon, speciális alkalmazásokhoz kidolgozott szoftverlehetőségeken alapul. Jelenleg ez a csomag felel meg legjobban a 3D mikrogyártás szigorú követelményeinek, máskülönben a megfelelő hardver-, szoftver- és nyomtatóanyag-kombináció megtalálása komoly kihívásokkal járó, időigényes folyamat lehet.

Címkék: trendek nanotech gyártótechnológiák

Szólj hozzá!

Szenzornyomtatás egy különleges géppel

ferenck 2019.06.17. 08:00

Elektronika, áramkörök és szenzorok 3D nyomtatása sokáig kivitelezhetetlennek tűnt. Ma már több helyen próbálkoznak vele, és a próbálkozásokat egyre inkább siker koronázza.

Az Airbus Csoport védelmi részlegének elektronikával foglalkozó csapatából kinőtt, németországi székhelyű Hensoldt multinacionális nagyvállalat biztonsági és védelmi csoportja az érzékelőtechnológiákra specializálódott, jelenleg a terület egyik meghatározó szereplőjének számítanak.

Legutóbb az elektronikai termékek nyomtatásával foglalkozó izraeli Nano Dimension-nel léptek partneri kapcsolatba, amelynek keretében a kaliforniai és hongkongi irodával is rendelkező 3DP cég különleges DragonFly printerét használják.

3dnyomtatas_nanodimension.jpg

„Fogyasztóinkat a legjobb minőségű csúcstechnológiás újdonságokkal szeretnénk ellátni. Alkalmazásfejlesztéseinket a Dragonfly gépek máris felgyorsították” – nyilatkozta Thomas Stocker, a Hensoldt vezető mérnöke.

Az együttműködéstől rövidebb termékfejlesztési ciklusokat várnak. A 3DP, a speciálisan elektronikus dolgokra kitalált Dragonfly biztosítja a következőgenerációs tervezési módszerekkel való kísérletezést, lehetővé teszi hagyományos eljárásokkal megvalósíthatatlan termékek kivitelezését.

Ezek a termékek, például szenzorok teljesen egyénire dolgozhatók ki, mindent a megrendelő igényei szerint alakítanak rajtuk. Teljesül az áramkörök nyomtatásának egyik feltétele: csökkenthető a munkafolyamat lépéseinek száma.

Nyomtatott áramköri lapokkal (printed circuit boards, PCB) mások szintén foglalkoznak. A NASA űrmissziókhoz dolgoz ki egyedi többszenzoros megoldásokat, az amerikai légierő pedig speciális antennarendszerek kialakításához használja a technológiát.

A Dragonfly printert már több területen alkalmazták – rádiófrekvenciás (RF) űrrendszereket, okos otthonokba kerülő „dolgok internete” (Internet-of-Things, IoT) kommunikációs eszközöket készítettek vele.

„Örülünk, hogy segíthetünk a Hensoldt mérnökeinek. Közös munkánk az additív gyártás elektronikai alkalmazásának megváltozásához vezethet” – jelentette ki Amit Dror, a Nano Dimension igazgatója.

Címkék: áramkör szenzor nyomtatók

Szólj hozzá!

Mumbai nemzetközi repülőtéren látható India legnagyobb nyomtatott szobra

ferenck 2019.06.14. 08:00

A londoni Nudes Architecture építészeti stúdió, az indiai Fracktal Works 3D nyomtatógyártó és a szintén indiai Folds Design Studios printelt szobrot állított fel az egykori Bombay, ma Mumbai nemzetközi repterén.

A közel 2,5 méter magas és 1,9 méter széles alkotást 61 FFF-technikával készült darabból szerelték össze és fel egy fémszerkezetre/oszlopra.

3dnyomtatas_india.jpg

A reptér kettes terminálján júliusig megtekinthető Jhada nevű szobor a szubkontinensen gyerekcipőben járó digitális gyártás léptékét és lehetőségeit hivatott szemléltetni.

„Furnérlemezek vágása vagy hagyományos anyagok, például fémek használata helyett inkább csúcstechnológiás tervezőeszközöket, anyagokat és 3D nyomtatást használtunk a más eljárásokkal egyébként megvalósíthatatlan szoborhoz” – magyarázza Krishna Murthy, a Folds Design Studios főépítésze.

3dnyomtatas_india0.jpg

A printeléshez a Julia széria néven ismert FFF-gépeket fejlesztő Fracktal Works több mint húsz ipari nyomtatóját használták. A részeket az utómunkálatok után állították egybe, szerelték rá az oszlopra, majd szállították a reptérre.

Hét nap alatt végeztek az egésszel, ilyen léptékű művészi installáció ilyen rövid idő alatt még nem készült el a szubkontinensen. A szobor a digitális gyártás lehetőségei mellett a közép-nyugat indiai Maharashtra állam növekedését és energiáit is jelképezi.

„Jhada oltalmazóként és mentorként jeleníti meg az államot” – nyilatkozta Murthy.

A Fracktal Works szerint a projekt India és a világ építészei számára egyaránt új mintát teremtett.

A Nudes Architecture korábbi munkáiban szintén használta már a 3D nyomtatótechnológiát.

Címkék: építészet szobrászat India

Szólj hozzá!

Minőség-ellenőrzés mesterséges intelligenciával

ferenck 2019.06.13. 08:00

A londoni MI- és automatizált 3DP-specialista Ai Build gépi látással működő valósidejű minőségellenőrző megoldást mutatott be. Az eszköz a cég AiMaker gépparkjának legújabb darabjaként jelentősen javíthat nagyméretű nyomatok minőségén, hatékonyabbá tehet projekteket.

„A hibátlan gyártás iránti megszállottságunk eredménye, és remélhetőleg komoly lépés a jövő teljesen automatizált üzemei felé. Izgalommal várjuk, hogy lássuk, mennyire növeli felhasználóink termelékenységét” – nyilatkozta Daghan Can vezérigazgató.

3dnyomtatas_mi0_2.jpg

Portfoliójuk a mesterséges intelligenciával felturbózott AiMaker robotkarból, a kart védő, körbevevő AiCellből és a világ bármely gyárában lévő Ai Build gépeket a számítási felhőből irányító AiSync szoftverből áll. A termékek havi vagy éves előfizetéssel használhatók, az előfizetés alapszintű és a cég összes termékének valamint egy Kuka robotkar használatára kiterjedő kombó szolgáltatás lehet. A gépeket főként nagyobb volumenű, extrudálás-alapú projektekben használják, például a Velencei Biennálén is dolgoztak velük.

A 3D nyomtatási folyamat bármelyik fázisában adódhatnak minőségi problémák, és ha nem derítjük ki őket, a nyomat és a ráfordított idő is kárba vész. Az Ai Build ilyenkor addig ismétli a printelést, amíg a végeredmény tökéletes nem lesz.

Csakhogy a tökélyre való törekvés ebben a formában túlzottan idő- és pénzigényes.

A problémát sok vállalat valósidejű minőségellenőrző rendszerekkel próbálja megoldani. Ezek a rendszerek vagy az adatok alapján módosítanak a printer paraméterein, vagy emberi beavatkozás szükséges. A hibák mindkét esetben korrigálhatók, amivel sok idő és pénz takarítható meg.

Az AiMaker platformot kamerával és a folyamatban lévő nyomatról készült képeket korábban printelt tárgyak fényképeivel összehasonlító GPU (grafikus feldolgozóegység) modullal szerelték fel. Ha a készülő print minősége nem felel meg a szabványoknak, az AiMaker jelzi az AiSync-nek.

A hibák valósidejű detektálásával megvalósul az automatizált minőségellenőrzés, amely egyben visszajelzés a tervezőnek is, hogy a terve mennyire nyomtatható, és a printelési hibák miként kerülhetők el a jövőben.

A módosított printerek az év második felében kerülnek kereskedelmi forgalomba.

Címkék: jövő szoftver nyomtatók innovátorok

Szólj hozzá!