HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Digitális mosoly

ferenck 2022.12.01. 08:00

A Digital Smile Design (DSD) a 3D nyomtatás egyik leggyorsabban terjedő alkalmazási területén, a fogászatban dolgoz ki a szakma fejlődését felgyorsító, a területet tovább modernizáló tevő megoldásokat. A cél érdekében igyekszik együttműködni a hasonló értékeket valló és a jövő fogászatát megalapozó vállalatokkal, kutatóintézetekkel és felsőoktatási intézményekkel.

Legutóbb a Formlabs (amelynek termékeit a FreeDee forgalmazza Magyarországon) egyik részlegével, a – mint ahogy a neve is elárulja – Formlabs Dentallal kezdtek együttműködni.

3dnyomtatas_digitalsmile.jpg

„Csak jó dolgok sülhetnek ki abból, ha a fogászat jövőjéért egyesítjük erőinket. Mindkét csapat folyamatosan ezen fog dolgozni, sok más mellett, ugyanazok az alapelveink: fogászati szakemberek munkáját megkönnyítő megoldásokat akarunk feltalálni” – jelentette ki Christian Coachman, a DSD alapító-vezérigazgatója.

Évek óta élénk érdeklődéssel és megelégedéssel figyelik a Formlabs Dental tevékenységét. De ennél többet is tesznek: a Form 2 nyomtató megjelenése óta a vállalat printereit használják, és a DSD Laborban nagyon szeretnek velük dolgozni. Termékeiket a világ legkülönbözőbb részein vásárolják, és további helyeket is megcéloztak.

Gépparkjukban jelenleg öt Form 3B printer üzemel, a gépek száma hamarosan növekedhet.

„A fogászat gyorsan digitalizálódik, és a Formlabs 3D nyomtatótechnológiájával a DSD a vezető erő. Az oktatás kritikus tényező az ipari adaptáció folytatásához, és nagyon örülünk, hogy együtt dolgozhatunk velük robusztus digitális munkafolyamatokon, a hatékonyságot és a beteggyógyítást támogató tanrendek kidolgozásában, amelyekben fontos szerep jut a 3D nyomtatásnak” – nyilatkozta Guillaume Bailliard, a Formlabs egészségügyi részlegének igazgatója.

Az együttműködés keretében a fogászati rendelőkben már elterjedt eszközökön és új műgyantákon alapuló jövőbeli alkalmazásokon egyaránt fognak dolgozni.

Címkék: fogászat innovátorok FreeDee Formlabs

Szólj hozzá!

Bioházat nyomtattak az Egyesült Államokban

ferenck 2022.11.30. 08:00

A Maine Egyetem bemutatta az első teljesen bioalapú anyagokból készült házat, a BioHome3D-t. Az 56 négyzetméter alapterületű épület padlóit, falait és a tetőt farostok és bio-műgyanta felhasználásával printelték, teljesen újrahasznosító, és a szigetelését is jól megoldották (egyedire alakítható ki), amelyhez szintén fához nyúltak. A pontos nyomtatási folyamatnak köszönhetően, az építéssel szinte semennyi hulladékot nem generáltak.

Ez még csak a prototípus, de nagyon ígéretes. Négy modulban printelték, a modulokat a helyszínre szállították, és ott szerelték össze fél nap alatt az egészet. Az elektromossághoz mindössze egy villanyszerelő munkájára volt szükségük.

3dnyomtatas_housemaine.jpg

A prototípus jelenleg az egyetem Fejlett Szerkezetek és Kompozitok Központjának (ASCC) közelében áll, a hő-, környezeti és szerkezeti körülmények folyamatos megfigyelését, valamint az ezekre vonatkozó adatok gyűjtését szenzorok végzik, az infókat későbbi tervekhez, tervrajzokhoz fogják használni.

Az USA északkeleti részén, Kanadához közel fekvő Maine szövetségi államban is egyre komolyabb gondot jelent a lakhatási válság, és a felsőoktatási intézmény erre keres a környezetre alkalmazható, a jelentős helyi fatermék-gyártás igényeinek megfelelő, és a természetet is kínélő megoldásokat. Az innovatív BioHome3D ilyen.

A gyártási folyamatokat és az anyagokat is az egyetemen dolgozták ki, figyelembe véve, hogy a jövő olcsóbb lakásait a tulajdonos térigényeihez, esztétikai preferenciáihoz és az energiatakarékossághoz alkalmazkodva építsék fel. A gyártótechnológia és az anyaggyártás egyaránt méretezhető, így a vásárlók hamarabb beköltözhetnek új otthonukba.

Sok technikát dolgoztak ki épületnyomtatásra, de a BioHome3D-vel ellentétben, túlnyomó többségük betonalapú. Csak magukat a betonfalakat nyomtatják a hagyományosan öntött betonalapokra. A tető befejezéséhez vagy a Maine-ben megszokott fakereteket, vagy farácsokat használnak.

A BioHome3D teljes egészében nyomtatott, és az anyagokat még az ükunokáink is újrahasznosíthatják – büszkélkednek az építők. Az egyetemnek az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium, az Erdei Biotermékek Kutatóintézet, a Maine Technológiai Intézet és a MaineHousing építőipari vállalat voltak a partnerei. A munkát a világ 2019-ben legnagyobb polimerprinterével végezték, ugyanezzel a géppel állították elő (szintén 2019-ben) a földkerekség legnagyobb nyomtatott csónakját.

Címkék: fa építészet épületnyomtatás környezetbarát technológiák

Szólj hozzá!

Egyedi megoldásokkal forradalmasítaná kutyák gyógyítását egy lengyel cég

ferenck 2022.11.29. 08:00

Az idén októberben alapított krakkói Wimba startup az érintett kutyusra szabott, egyedi protézisek és ortopéd szerkezetek nyomtatásával és gyártásával forradalmasítaná négylábú barátaink gyógyítását. A printeléshez a HP Multi Jet Fusion (MJF) 5210 gépét használják. A nyomatokkal mozgássérült kutyák mobilitását akarják visszaadni.

Az alapító testvérpár, Franciszek és Grzegorz Kosch korábbi cége, a 2017-ben indult Glaze Prosthetics a világon elsőként tervezett és nyomtatott HP Multi Jet Fusion printerrel felső végtagot embernek. Az alapítók piaci rést akartak betölteni a könnyű és tartós karral.

3dnyomtatas_dogs.jpg

A HP ipari szintű technológiája nélkülözhetetlen ezekhez a protézisekhez, a testvérek szerint csak így hozhatók létre könnyű és tartós darabok állatok számára.

A legnagyobb kihívás a gyártási idő hossza és a pontosság, hogy a kezdeti mérésekből mennyi idő alatt lesz precíz eszköz. Hagyományos módszerekkel összehasonlítva, a HP gépével jelentős mértékben, hét munkanapra rövidül a gyártás, míg a mérések ideje az új WimbaScan appal mindössze tizenöt percre csökkenthető, és csak egy okostelefont kell használni hozzá.

3dnyomtatas_dogs0.jpg

2023 első negyedévétől a vállalat kínálatában kiegészítőként a mozgássérült állatok kezelésében segédkező WimbaTherapy rendszer is szerepel. Jelenleg klinikai teszteket végeznek rajta.

Megoldásaikkal a balesetek, az öregedés és a születési rendellenességek miatti mozgásproblémákat kívánják kezelni, általános helyett minden egyes kutyusra kialakított, egyedi protézisekkel. Szerintük a gyors gyártási idő és a személyre szabás lehetősége teszik termékeiket különlegessé. Korábban nem volt erre lehetőség.

„A Wimba a HP-vel megváltoztatja az állatorvoslás világát” – nyilatkozta Grzegorz Kosch.

Minkáikhoz a belga HP szolgáltatásiroda, a ZiggZagg két HP MJF printerét használják. A HP elégedett velük, mert nemcsak állatokon segítenek, hanem a fenntartható fejlődés elveinek megfelelve teszik ezt.

A Wimba jelenleg az Egyesült Királyságban és a nyugat-európai piacon tevékeny, de 2023 elejétől az Egyesült Államokban is jelen kívánnak lenni.

Címkék: állatok művégtag HP

Szólj hozzá!

A kaliforniai erdőtüzek helyszínén nyomtatnak tűzbiztos házakat

ferenck 2022.11.28. 08:00

San Franciscótól több mint háromszáz kilométerre, erdők között fekszik a százezer lakosú Redding. A térséget több erdőtűz sújtotta, a várost évente száznál több pusztítja. A legkegyetlenebb a 2018-as volt, amikor 1100 ház semmisült meg. 270 Reddingben, tizenegyezer pedig a szomszédos Paradise-ban, 16 milliárd dollár kárt okozva.

Az észak-kaliforniai pusztításnak azonban szerencsére hamarosan vége lehet. Reddingben ugyanis áll már az első nyomtatott és valódi betonból készült, azaz a hagyományos építésűeknél sokkal tűzbiztosabb ház.

3dnyomtatas_kalifornia.jpg

A betont a D,fab megoldását használó COBOD és az egyik legnagyobb gyártó, a CEMEX fejlesztette, az anyagiakat a város biztosította hozzá, míg a kivitelezés a helyi 3DP-vállalkozás Emergent3D munkája, a print a COBOD piacvezető BOD2 rendszerével történt.

Az „Erdőtüzet Helyreállító Ház” új lehetőségeket nyit meg Észak-Kaliforniában a tűznek ellenálló, megfizethető árú házépítésre. A 3D betonnyomtatás nemcsak tartósabb otthonokat garantál, hanem nagyobb tervezői szabadságot is ad, valamint hatékonyabb az energia- és az anyagkezelése, mint a hagyományos technikáknak.

3dnyomtatas_kalifornia0.jpg

Három hálószoba, két fürdőszoba van benne, az alaprajz módisítható. Benjamin Albertson építész a lakók maximális kényelmét figyelembe véve tervezte: a nagy dupla ablakok a hátsó kertre néznek, megőrizve a lakók nyugalmát, ugyanakkor az optimális fényviszonyokat is biztosítják. Az elegendő természetes fényről a mennyezetig érő és a nyitott tér érzetét keltő üveg gondoskodik. A falak ívei organikusak, az épület kívülről-belülről egyaránt tetszetős.

A szögletes, egyenes és nagyon konkrétan definiálható megoldásokkal szemben, a 3D nyomtatás garantálja ezt a tervezői és kivitelezői szabadságot. A falak 4687 dollárba kerültek, a nyomtatás harminc óráig tartott.

Az Emergent3D már az elsőt másoló, következő házon dolgozik a városban. A kivitelezéshez megkapták az érintett hatóságok engedélyét, hamarosan újabb hét épület várható, Paradise-ban is.

Címkék: beton épületnyomtatás

Szólj hozzá!

Drótszobrokat varázsol interaktív NFT-műalkotásokká az Artec 3D szkennere

ferenck 2022.11.25. 08:00

Victor Tan, látáskárosult szingapúri művésznek tanulmányai során nehézséget jelentett a rajzolás. Több eszközzel próbálkozott, végül kikötött a drótnál, azt használta és máig használja ceruza helyett.

Azóta a világ több pontján alkotott szobrokat, például Párizsban és Sanghajban is állnak, és az időjárás viszontagságainak is ellenállnak drótalapú fénylő acélszerkezetei.

3dnyomtata_artecart.jpg

At alkotóz azonban a szobrászaton túli világ is mindig érdekelte, így sokat töprengett munkái digitalizálásán és animálásán. Drótszobrok animált digitális művekké alakítására, a fizikai valóságból a cybervalóságba ültetésére a 3D szkennelés ideális technológia. Finom vonalak és fényes felületek „letapogatása” viszont kifejezetten nehéz feladat, a művésznek azonban sikerült megoldania.

Legújabb munkája azóta befogadott utcamacskákról szól, történetet mesél el velük. Abból indult ki, hogy a macskákról készült drótszobrok megváltoztathatók (minden egyes huzal vastagsága fél milliméter), animálhatók és a digitális közegben szinte minden lehetséges. Például átalakulhatnak és mozoghatnak a szobrok.

3dnyomtatas_artecart0.jpg

A kivitelezésben az Artec „nagykövet” Shonan Design segítette, a munkához a cég nagyfelbontású, kékfény-technológiás Space Spider szkennerét használták. Vonalakat, fura szögeket, mindent sikerült problémamentesen leszkennelniük, és az eredmény minden előzetes elvárusakat felülmúlta, ráadásul elég volt a gép alapbeállításait használniuk, és a Miao Miao című eredeti alkotáson sem kellett módosítaniuk. Vigyázniuk is kellett rá, mert az anyag természete miatt az alkotás félig rugalmas. A legnagyobb kihívást a komplexitás, az apró részletek hiteles visszaadása jelentette.

A következő lépést a digitális szobor animálása jelentette, majd a szkennelés, digitalizálás és animálás után, az alkotás blokklánc alapú NFT-művé alakítása volt. Világpremierről beszélhetünk, mert digitálissá alakított és animált drótszoborból eddig még soha nem lett NFT.

3dnyomtatas_artecart1.jpg

Az alkotógárda szerint Miao Miao új korszak kezdetét jelenti. A galériák jövőjét virtuális galériákban látják, Tan drótcicáit természetesen egy ilyenben, a Metaverse Generation Club NFT99-ében tekinthette meg a nagyérdemű. Hamarosan világturnéra indulnak, és újabb macsekok jöhetnek.

Az animált NFT-alkotás soha nem készült volna el a Space Spider nélkül. (Az Artec termékeit a FreeDee forgalmazza Magyarországon.)

Címkék: művészet Szingapúr 3D szkenner FreeDee 3D szkennelés Artec NFT

Szólj hozzá!

Bionyomtatás mikrogravitációban egy ugandai műholdon

ferenck 2022.11.24. 08:00

A 3D bionyomtatás nem új technológia, és egyre jobb eredmények érhetők el vele. Elsőszámú alkalmazási területe értelemszerűen az egészségügy, különösen a sejtszerkezet-kutatásban nagyon hasznos: egyes munkafolyamatokhoz a manuális módszerek automatizált alternatíváját kínálja. Ezzel egyben ki is zárja az emberi hiba lehetőségét.

A 3D nyomtatás egyik legizgalmasabb és teljesen egyedi területe, átültetésre használható szövetek, sőt, akár egész szervek hozhatók létre vele, tökéletes új gyógyszerek tesztelésére, és a rákkutatásban is komoly hasznát veszik.

A világ több országában foglalkoznak a technológiával.

3dnyomtatas_uganda.jpg

Ami a világűrben is működik. 3D nyomtatók már vannak „odafenn”, például a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), de műholdakon is.

Legújabban Uganda tervez printelni az űrben. A mikrogravitációban történő 3D bionyomtatás következő lépéseként, a közép-keletafrikai ország fellőtte a PearlAfricaSat-1 műholdat, amelyen nyomtatótevékenységhez is alakítottak ki teret, lehetővé téve, hogy súlytalansághoz közeli állapotban printeljenek emberi szöveteket.

Ezeknek a szöveteknek a nyomtatása földi körülmények között a komplex kiépítés miatt problémás, és például a szövetszerkezetek saját tömegük miatt semmisülhetnek meg. A világűrben a súlytalanság vagy a súlytalansághoz közeli állapot miatt ez nem fordul elő.

Uganda ezzel a lépéssel nemcsak az űrben jelenlévő országokhoz, hanem a jelenlévő és 3D printert működtetők szűk csoportjához is csatlakozott. A műholdat a japán Kyushu Technológiai Intézettel közösen lőtték fel. A Kyutech három mérnöke tervezte és építette a szerkezetet.

A műhold biogyártás részlegében fog működni a printer. A PearlAfricaSat-1 már elérte az ISS-t, ahol petefészek-szövetet fog nyomtatni, és természetesem a mikrogravitációs printelést is tesztelik.

Címkék: műhold Afrika Nemzetközi Űrállomás bioprinting

Szólj hozzá!

Három méter hosszú fémrészeket is nyomtathat az SLM

ferenck 2022.11.23. 08:00

A fémnyomtatás egyik meghatározó nagyvállalata, az észak-német lübecki székhelyű SLM Solutions különleges printert mutatott be. A porágyas fúzióval (PBF) működő NXG XII 600E akár 1,5 méter magas nyomatokra képes, 600x600x1500 milliméteres építési térfogattal. A cég már el is adta az első rendszert.

Az egyik konkurens, az Eplus3D „rálicitált” az SLM-re, új EP-M1250 rendszerével ugyanis 1258x1258x1350 milliméterméretű nyomatok hozhatók létre.

3dnyomtatas_slm_4.jpg

Az SLM úgy döntött, hogy továbblép, és a következő megoldása úttörő és nem utolsósorban rekorddöntő lesz, mert az építési térfogat ezúttal már 3000x1200x1200 milliméter. Az egyelőre csak koncept géppel megint átírják a nyomtathatóság mérethatárait.

Az egyedi méretű darabok gyártását lehetővé tevő rendszer magegységből és rugalmasan alakítható méretű burkolatrészből áll. A felhasználók saját elképzeléseiknek megfelelően variálhatják a printek nagyságát, egyedivé téve a gyártást.

3dnyomtatas_slm0.jpg

Az új rendszer a 3D nyomtatás egyik korlátját hivatott megszüntetni – nagy részeket eddig az építési tér korlátozott terjedelme miatt nem, esetleg több részben lehetett printelni.

A korábban elfogadott geometriai határokat kitoló, és ezzel új alkalmazásoknak teret nyitó rugalmas rendszer erre a problémára kínál az egész iparágat érintő megoldást. Az SLM technológiájának köszönhetően eddig elképzelhetetlen hosszúságú, magasságú fémnyomatok várhatók a közeli jövőben.

Az új rendszerrel például 1,8 méter átmérőjű és 1,6 méter magas hengerformájú, vagy 3x1,1x1,2 méteres nyomatok hozhatók létre, óránkénti 330 köbcentiméteres tempóban.

Címkék: jövő nyomtatók fémnyomtatás SLM

Szólj hozzá!

Oxigén-hidrogén mikrokeverőt nyomtatott közösen a Shell és a GE

ferenck 2022.11.22. 08:00

A Shell International és a GE Additive a frankfurti Formnext 2022-n mutatta be közös munkájukat, egy, additív gyártótechnológiával, 718-as nikkelötvözetből készült 296 milliméter magas, 484 milliméter átmérőjű, komplex oxigén-hidrogén mikrokeverőt.

A keverőt a GE Additive Concept Laser M Line rendszerén, a Shell amszterdami energetikai létesítményében (ETCA), 3D nyomtatás workshopon hozták létre. A 3DP műhelyben prototípusokat és működő alkatrészeket egyaránt készítenek. A vállalat ügyel arra, hogy a 3D nyomtatási lehetőségek közel legyenek a kutatásfejlesztésekhez és a partnercégekhez.

A k+f részleg kihasználva a lehetőségeket, és a technológia nyújtotta tervezési szabadságot, folyamatosan dolgozik a piacon még elérhetetlen darabokon, és az energia-átmenetet támogatva, igyekszik megoldani új technikai kihívásokat.

3dnyomtatas_shell_ge.jpg

A mixerrel az M Line sebességét és korlátait akarták tesztelni. A GE-vel közösen döntötték el, hogy az additív gyártást nagy és bonyolult objektum előállítására fogják alkalmazni, és a tárgyba más megoldásokkal nehezen megvalósítható vagy kivitelezhetetlen csatornákat is beleintegrálnak. Az oxigén-hidrogén mikrokeverő tökéletesen megfelelt a két nagyvállalat közös elképzelésének.    

A végső tervet a GE Additive müncheni csapata dolgozta ki. Nagy és komplex objektum, a hidrogénnek és a sűrített oxigénnek készült csatornákkal. Az eredeti elképzelésen többször módosítottak, a darab szerkezetét és formáját nem egyszer újragondolták.

A mostani mikrokeverők (hidrogén-oxigénégők) jellegzetesen hengerformájúak. Ez a kialakítás garantálja tartályok, csövek és fúvókák bonyolult, de pontos elrendezését. Ahhoz, hogy a szerkezet még komplexebb legyen, a GE kutatói nagy kúpos formát, lapos helyett ívelt szerkezetet választottak, masszívságát pedig rácshálózattal növelték.

Az ihletet a természetben tapasztalható mértani rend és szimmetria, különösen a virágokban és szirmokban is érvényesülő Fibonacci-sor jelentette. A körkörös mintázatba épített, több mint 330 fúvókát a pollenek virágfejben történő formálódása inspirálta, és maga a kúpforma is a virágszirom formáját utánozza.

Az utómunkálatokat szintén a Shellnél végezték, és nagy könnyítést jelentettek a porok eltávolítására tervezett lyukak.

November elején végeztek a munkákkal, a mixer a rendezvény után visszakerült a Shell amszterdami létesítményébe.

Címkék: ipar nikkel GE Shell

Szólj hozzá!

Luxemburg Artec szkennereket ad Ukrajnának a háborús bűnök kivizsgálására

ferenck 2022.11.21. 08:00

A luxemburgi védelmi igazgatóság Artec 3D szkennerekből álló csomagot adományoz Ukrajnának, hatékonyan segítve az orosz hadsereg által elkövetett háborús bűnök kivizsgálását.

A harminc Artec Leo kéziszkennerből, a helyszínen végzett szkennelési időt meghosszabbító tartalékelemekből, nagyon pontos kalibrációs készletekből, az adatokat feldolgozó és elemző Artec Studio szoftver licencengedélyéből álló csomag már meg is érkezett a február 24-én indult orosz invázió miatt háborúba keveredett országba. Az adatok biztonságosan feltölthetők a számítási felhőbe, ahol tárolhatók, és megoszthatók a háborús bűnök után nyomozó nemzetközi közösséggel, bárhol a világban.

3dnyomtatas_artecukeajna.jpg

A Magyarországon a FreeDee által forgalmazott Artec Leo a világ egyetlen beágyazott szkennere kézi, vezeték nélkül, a helyszínen gyorsan és szinte teljesen hibátlanul működik. A technológia a bűnüldözésben, törvényszéken használható dokumentumok másolásában tökéletes és igen népszerű.      

Miközben az ukrán fegyveres erők, védelmi szervezetek és civil hatóságok megtisztítják a felszabadított konfliktuszónákat, az atrocitások bizonyítékai megfertőződhetnek, megsemmisülhetnek, elveszhetnek. Ezeket a veszteségeket elkerülendő, még mielőtt eltűnnének, fontos a dokumentálásuk.

François Bausch, Luxemburg honvédelmi minisztere elmondta, hogy már eddig az ország 2022-es katonai kiadásainak tizenhat százalékát meghaladó 74 millió eurónyi katonai felszereléssel támogatták Ukrajnát.

A támogatás viszont nem korlátozódik katonai felszerelésekre, mert például a háborús bűnök kivizsgálásában is szeretnének érdemi segítséget nyújtani. Ezért döntöttek az egyébként helyi gyártmányú Artec szkennerek mellett.

A szkennerekkel pontos 3D modellek – „digitális ikrek” – készíthetők helyszínekről, objektumokról és jelenetekről, amelyeket egyszer majd a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon is felhasználhatnak. Pontos kárbecslést, vérfoltmintázat-elemzést, jelentéseket, boncolási dokumentációkat készíthetnek velük, a bíróságon az Artec Leo anyagain alapuló virtuálisvalóság-bemutatókat tarthatnak, a bizonyítékok pedig nyomtatott formában is beadhatók. Mindezen kívül a szkennerek sok más területen is felhasználhatók.

Az Artec az invázió kezdete óta együtt dolgozik ukrán partnereivel és az ottani hatóságokkal. Minden egyes eladott Artec Leo egy százalékát az országnak adományozzák – gyógyszerekre, elsősegély-nyújtó felszerelésekre, ruhákra stb.

Címkék: háború bűnüldözés Ukrajna 3D szkenner FreeDee Artec

Szólj hozzá!

Nőttek a Markforged bevételei az idei harmadik negyedévben

ferenck 2022.11.17. 08:00

A Markforged öt százalékkel növelte bevételeit 2022 harmadik negyedévében – derült ki a vállalat beszámolójából.

Az idei 25,2 millió dollár 1,2 millióval több a 2021 ugyanezen időszakában generált bevételnél. Shai Terim vezérigazgató szerint a makrokörnyezet kihívásai ellenére, az FX20 printer és a megcélozható piac bővülése a növekedés legfőbb okai.

Az FX20 iránti érdeklődés – és a megrendelések száma – minden előzetes várakozást felülmúlt.

3dnyomtatas_markforgedbusiness.jpg

A Digital Forge globálisan is erősödött, amelyben az ellátási lánc problémái is szerepet játszanak – a megoldás a platform, amely „oda viszi az ipari gyártást, ahol szükség van rá.”

A vállalat 2021 júliusától szerepel a tőzsdén, és azóta a negyedéves bevételek is folyamatosan növekednek. A mostani öt százalék ugyan elmarad az idei második negyedéves tizenkilenc százaléktól, amire Terim szerint pontosan a kedvezőtlen makrogazdasági feltételek a magyarázat.

A növekedés üteme a binder jetting specialista Digital Metal akvizíciója miatt is alacsonyabb, a felvásárlással viszont bővült és a jövőben is bővülni fog az ügyfélkör, a technológia még több gyártó számára teszi vonzóvá a Markforged termékeit, szolgáltatásait. Elsősorban az autóiparra, luxuscikkekre és az egészségügyre gondolnak.

A működtetési költségekben tapasztalt veszteségek az inflációval, a geopolitikai feszültségekkel és az ellátási lánc széttöredezésével magyarázhatók. A geopolitikai feszültségek főként Észak-Amerikát, Európát, a Közép-Keletet és Afrikát érintik, az Ázsia-Csendes-óceán térséget kevésbé.

Rövidtávon nagyon erős a gazdasági nyomás, de a vezérigazgató bizakodik a hosszútávú eredményekben. A borongós gazdasági helyzet miatt a vállalat változtatott is a negyedik negyedéves elvárásokon, most kevesebb, 28-32 milliós bevételt tartanak reálisnak.   

A Markforged termékeit a FreeDee forgalmazza Magyarországon.

Címkék: gazdaság FreeDee Markforged

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása