HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Emberi eredetű biotinta a regeneratív gyógyászatban?

ferenck 2021.09.24. 08:00

A San Diegói Allegro 3D gyorsan fejlődő bioprinting vállalat, STEMAKER gépük a világ első digitális fényfeldolgozással (DLP) működő bionyomtatója. Pillanatok alatt printelhetők rajta működő szövetek.

A cég bejelentette, hogy együttműködik a regeneratív medicina számára emberi eredetű bioanyagokat készítő, a területen abszolút szakértőnek számító phoenixi Humabiologics-szal. Anyagaikat a sejtterápiához, szövet- és betegségmodellezéshez, gyógyszergyártáshoz és (értelemszerűen) bionyomtatáshoz használják.

3dnyomtatas_bioink_1.jpg

A biotinta az Allegro 3D honlapján rendelhető meg. Mindkét cég ugyanazt a küldetést akarja valóra váltani: az egészségügyi ellátáson innovatív bionyomtató technológiákkal és különleges bioanyagokkal igyekeznek jelentősen javítani.

 A közös munka célja szövetmodellek létrehozása gyógyszertesztekhez és természetesen a regeneratív gyógyászathoz. Elégedettek, és bíznak a klinikailag is használható bioanyagok gyártásában. A Humabiologics biotintája és az Allegro 3D nyomtatótechnológiája abszolút ideális kombónak tűnik. A gyógyszeriparban bevett állattesztek megbízható alternatíváját fogják kínálni – hangsúlyozzák.

Az Allegro 3D nyomtatójától, a gyógyszerfejlesztéstől a regeneratív medicináig, paradigmaváltást várnak. Az egyik leggyorsabb és legnagyobb felbontással működő gépen aprólékosan kidolgozott mikroszkopikus élő szövetek, például májszövetek állíthatók elő, de fiziológiailag pontos szövetminták is nyomtathatók másodperceken belül. Összehasonlításként, hagyományosabb bioprinterekkel ez órákig eltarthat.

A STEMAKER jóvoltából a gyógyszerfejlesztés hatékonysága szintén jelentősen növelhető, maga a folyamat is felgyorsítható. Nem utolsósorban, nem lesz többé szükség állatmodellekre. Minden területen pontosabb nyomatokra számíthatunk.

Címkék: egészségügy orvosi bioprinting bioanyagok bioprinter

Szólj hozzá!

Minden termékben és minden régióban nőttek a Stratasys bevételei

ferenck 2021.09.23. 08:00

A 3D nyomtatás fejlődését, terjedését többek között olyan tények bizonyítják, mint a terület egyik főszereplője, a Stratasys 2021. második negyedévi pénzügyi jelentése. A számok magukért beszélnek, a 147 millió dollár teljes bevétel 25 százalékos növekedés az előző év – a pandémia miatt lezárásokkal sújtott – azonos periódusához képest.

Minden szektorban és minden régióban növekedés volt – állapította meg elégedetten Yoav Zeif vezérigazgató. Kiemelte, hogy a gyártásra történő összpontosítással növelték a technológia vonzerejét, szoftverrészlegük a bevételeket ösztönző és az ökoszisztémát bővítő partnerségekkel gyarapodott, orvosi és fogászati kínálatukkal pedig még markánsabban jelen vannak az egészségügyben.

3dnyomtatas_stratasys_6.jpg

„A 3D nyomtatás most megy át a prototípuskészítésből a tömegtermelésbe, és az elkötelezettségünkkel, hogy a polimeralapú printelésben mi legyünk az elsőszámú választás, a változás legfőbb haszonélvezői lehetünk. Különféle technológiákba, anyagokba, szoftverekbe és tehetségekbe invesztálva, igyekszünk növelni a következő években a piaci részesedést, a bevételeket, a fenntartható profitot” – magyarázza Zeif.

A mostani piaci lehetőségekre alapozva, nem számolva a járvány miatti újabb gazdasági visszaeséssel, a harmadik negyedévben, 2020 azonos periódusával összehasonlítva, a cég 17-18 százalékos növekedéssel számol. A negyedik negyedévtől még többet várnak, egyelőre viszont nem számszerűsítették, hogy mennyivel.

Az egész éves működtetési költségek becslések alapján, 2020-hoz képest 30 millió dollárral emelkednek, ami részben a teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottak január 1-én kezdődött visszatérésével magyarázható.

Számításaik alapján 2022-ben az ideinél is nagyobb lesz a növekedés, mostani befektetéseik hosszútávon térülnek meg. A negyedév egyik legfontosabb eseménye, a J5 MediJet orvosi printer piacra dobásával pozícióikat tovább erősítették az egészségügyben. Más felvásárlásokkal és fejlesztésekkel a 3DP-alapú digitális tömegtermelésben léptek előrébb.

Címkék: trendek üzlet cégek Stratasys

Szólj hozzá!

Nyomtatószoftvert vitt tökélyre a Fraunhofer Intézet

ferenck 2021.09.22. 08:00

A Fraunhofer Számítógépes Grafika Kutatási Intézet (Fraunhofer IGD) a Stratasys a J8 sorozattal (elsősorban a J850-nel és full-color prémiumváltozatával, a J850 Proval) fémjelzett többanyagos (multi-material) Polyjet 3DP rendszereire optimalizálta Cuttlefish 3D nyomtatóvezérlő, egészségügyi és járműipari alkalmazásokra, prototípusok, végtermékek és másolatok készítésére ideális szoftverét.

A voxelalapú univerzális nyomtatóprogram szimultán több anyaggal működik. Tárgyakon észleli a fény eloszlását, az árnyalatok és a felületi textúrák változásait, pontosan rögzíti a modellek formáit, színeit, színátmeneteit. Az adatokat nagyon gyorsan feldolgozza, hogy a nyomat megőrizze az eredeti modell mértani és vizuális jegyeit.

3dnyomtatas_fraunhofer_1.jpg

A PolyJet rendszereket 2017 óta, a GrabCAD Voxel Print interfészen keresztül támogatja, azóta sok ipari szektorban, többszázezer kiváló minőségű nyomat létrehozásában közreműködött.

A Stratasys és a Fraunhofer IGD együttműködéséből az ipar mellett felsőoktatási és kutatóintézetek is sokat profitálnak. A Cuttlefish plugin funkciójával kutatók kényelmesen a programba integrálhatják módszereiket, szoftverkomponenseiket, és nem kell mindent maguknak programozniuk, sőt, a Fraunhofer IGD szakértelmére támaszkodva dolgozhatnak ki innovatív 3DP megoldásokat.

Az új változattal még pontosabb és részletesebb geometriák, jobb színek dolgozhatók ki.

„Amikor a tömegtermelésre történő optimalizálással kapcsolatban merül fel probléma, konkrét színre, áttetszőség-szintekre vagy egyedi színkalibrációkra van igény, akkor jövünk mi” – magyarázza a Fraunhofer IDG 3D nyomtatás részlegét vezető Philipp Urban.

A Stratasys és a Fraunhofer IDG együttműködésének egyik legizgalmasabb példája a LAKA animációs stúdió Missing Link című stop-motion filmje. A Cuttlefish-Polyjet kombóval 106 ezernél több arckifejezést rögzítettek és nyomtattak hozzá, szoftver és hardver tökéletes összhangja tette lehetővé az élethű modelleket.

Címkék: szoftver Stratasys multi-material multi-colour

Szólj hozzá!

Saját nyomatokkal bővíthetjük a Ford 2022-es Maverickjét

ferenck 2021.09.21. 08:00

Az autóipar az additív gyártás sok látványos alkalmazási területének egyike, egyre több nagy gyártó használja ki valamilyen szinten a technológia által kínált lehetőségeket.

A 3D nyomtatás egyik nagy előnye, hogy termékek egyedire alakításának, személyre szabásának hagyományos gyártótechnikákkal elképzelhetetlen szintje valósítható meg vele.

3dnyomtatas_ford0_2.jpg

A 3DP új életet lehelt a „csináld magad” (Do It Yourself, SIY) mozgalmakba, felvirágoztatja a digitális barkácsolást, felvillantja a 21. századi tárgykészítés perspektíváit, demokratizálja ezeket a folyamatokat. Némi technikai háttérrel magunk is nyomtathatunk egyedi tárgyakat.

A Ford ősszel már megvásárolható 2022-es Maverickjében ez a három koncepció forr egybe – a járműhöz korábban soha nem látott „testre-szabási” opciókat kínál egy új rendszer (FITS – Ford Integrated Tether System).

3dnyomtatas_ford_4.jpg

Az FITS lényegében egy slot, lyuk, foglalat, és a legváltozatosabb, tetszőlegesen rögzíthető kiegészítők rendelhetők bele potom áron. A megvásárolható kiegészítők főként a 3D nyomtatásban még nem jártas vásárlók számára lesznek érdekesek.

A járműben nyolc ilyen (FITS) lyuk található, köztük hét az ülések alatti tároló helyeken. Mivel a Ford ingyen elérhetővé tette a slot mértani rajzát és méreteit, magunk is megtervezhetjük, hogy miket szeretnénk oda, tervezés után pedig, ha módunkban áll, kinyomtathatjuk például a pohártartót, szemetest, tablettartót, napszemüveg-tokot, bármit.

A személyre szabási lehetőségek kvázi-végtelenek.

Címkék: csináld magad autó személyre szabás Ford

Szólj hozzá!

Megújult a Markforged alapszoftvere

ferenck 2021.09.20. 08:00

Az ipari 3D nyomtatás egyik élharcosa, a Massachusetts állambeli Markforged bejelentette nyomtatáskezelő szoftvere, az Eiger Fleet legújabb változatát. A tipikus „felhőszoftver”, azaz a számítási felhőben lévő program lehetővé teszi a Markforged printerek távolról történő irányítását, automatizálását.

A felhasználók így, távirányítva kontorollálják a minőséget, a részek teljesítményét, összességében pedig egy ilyen program az additív gyártást kisléptékű műveletek sorozatából globálisan összekapcsolt elosztott „termelőflották” rendszerévé alakítja át.

3dnyomtatas_markforged_7.jpg

„A biztonsági, minőségkezelési, auditálási és felhasználói hibák miatti problémákat megoldó kontroll- és kezelőeszközöknek az ügyfelek kezébe adásával, az Eiger Fleet az additív gyártás elterjedésének motorja. Felhőalapú elosztott gyártással határozza meg a gyártás jövőjének az ütemét. Az additív gyártótechnológia az egész világon megváltoztatja a gyártást” – magyarázza David Benhaim, a Markforged főmérnöke.

A 2014-ben, az eredeti Mark One printerrel egyszerre debütált Eiger Fleet a Markforged az évek folyamán többször módosított, frissített, egyedi printkezelő programja. Mindig a legjobb felhasználói élményre és a CAD-modellek mielőbbi nyomattá alakítására törekedtek vele.

A szoftver valóban megkönnyíti tárgyak tervezését, nyomtatását, vagy azt, hogy pontosan hol is tart a nyomat a gyártási folyamatban. Lehetővé teszi darabok online digitális tárolását, azaz bárhonnan letölthetők és bárhol printelhetők, míg a vaslósidejű monitoring funkció projektek folyamatos figyelemmel kísérését garantálja. Természetesen nem kell ott lennünk hozzá.

A 2020 novemberében indult Digital Forge platformmal az Eiger Fleet ipari kapacitásait bővítették. Ez a platform kapcsolja össze a világban ténykedő több mint tizenkétezer Markforged printert, a gépi tanulással a nyomatok alapján „okuló” felhőszoftver folyamatosan gyűjti az adatokat, hogy a printek minél hibátlanabbak legyenek.

Az X7 printerhez kiadott Blacksmith mesterséges intelligenciával segít a mindig jobb minőség elérésében. Az Eiger Fleet új változatával kiegészülve, az ügyfelek azonban nemcsak pontosabb printekhez jutnak, hanem a munkafolyamat újfajta méretezésével, bővülnek a 3DP elosztott gyártáson belüli lehetőségei.

A nyomtatófarm valóban globális flottává válik.

A Markforged termékeit a FreeDee forgalmazza Magyarországon.

Címkék: szoftver ipar FreeDee Markforged

Szólj hozzá!

3D nyomtató operációs rendszer egymilliárd embernek

ferenck 2021.09.17. 08:00

A 3D Control Systems nyolc éve fejleszti a felsőoktatási intézményekben (MIT, Harvard, Yale stb.), nagyvállalatoknál (Google, Microsoft, Bosch, John Deere stb.) használt, bármilyen szerveren vagy számítási felhőben (Amazon Cloud, Microsoft Cloud, Google Cloud stb.) könnyen konfigurálható 3DPrinter OS (vagyis operációs rendszer) szoftverét.

Most jött ki az oprendszer 3.0 változata, a felhasználói élményt igyekeztek újradefiniálni vele. Cél a 3DP globális és tömeges használata, az egyetlen klikkeléssel kivitelezhető nyomtatás. El akarják érni, hogy néhány éven belül legalább egymilliárd személy saját gép nélkül közvetlenül kapcsolódjon 3D printerhez.

3dnyomtatas_oprendszer.jpg

„Laboratóriumunk és az egész iparág számára rendkívül fontos, hogy a 3DP könnyű és hozzáférhető legyen. A 3DPrinterOS 3.0 felhasználói felülete leegyszerűsíti a hozzáférést, felszámolja a zűrzavart. Kevesebb lépésben elérhetők a nyomtatási erőforrások” – nyilatkozta Chip Bobbert, a Duke Egyetem kutatója.

A könnyű hozzáférés mellett a szoftver új változatával a tervek egyszerűbb iterálását, kiváló minőségű printelését is igyekeznek megvalósítani. Egy klikk (One Click) a varázsszó, és az eddigi tapasztalatok bizakodásra adnak okot. Ha éjjel úgy döntünk, hogy kinyomtatunk valamit, az oprendszerrel reggelre kész is a print.

A 3D Control Systems újításai már eddig sokat segítettek felsőoktatási intézményeknek, vállalatoknak tevékenységük és erőforrásaik költséghatékonyabb kihasználásában, és a szolgáltatóirodák, ipari gyártók az oprendszer új változatával párhuzamosan fejlesztett ZAP jóvoltából hamarosan hasonló élményben részesülnek. Az ok: a ZAP a 3DPrinterOS 3.0 szélvészgyors és skálázható felhőarchitektúráját egyedi célokra, alkatrészgyártásra épített platformokkal hozza közös nevezőre.

Az újításokat az alapfunkciókat megőrizve, de a platform jobb áttekinthetőségét szem előtt tartva vezették be.

Az új változat STL szerkesztőjének elemzője a modell első rétegét vizsgálva, megállapítja, van-e szükség segédanyagokra, ajánlásokat tesz, lyukakat töm be. A gyors nyomtatóválasztás, az egyszerűbb szűrés és keresés, fájlok feltöltése drag & drop módszerrel, a szeletelő és a szerkesztő UI/UX felületének frissítése szintén fontos újítások. A printerek kompatibilitásán, a mobil, a szerver, a nyomtató és az élő kamera teljesítményén sokat javít a 3.0 – ígérik a fejlesztők.

Címkék: szoftver operációs rendszer

Szólj hozzá!

Még pontosabbak lesznek az anatómiai modellek

ferenck 2021.09.16. 08:00

A világ legnagyobb 3D nyomtatásszolgáltatója, a New Yorkban és Amszterdamban egyaránt gyártólétesítményt üzemeltető Shapeways bejelentette együttműködését az MRI- és CT-szkenneléshez digitális modelleket készítő uruguayi Armor Bionics-szal. A közös munkával az eddig főként Latin-Amerikában aktív Armor Bionics az Egyesült Államokban és Európában is bővítené ügyfélkörét.

Ezek a modellek életeket menthetnek, minél többen férnek hozzájuk, annál eredményesebb a gyógyászat. Azért ennyire fontosak, mert sebészeknek lehetővé teszik a műtét előtti gyakorlást, a gondos előkészületeket. Az operáció így hamarabb véget ér, és a kockázat is kevesebb.

3dnyomtatas_anatomia.jpg

A Shapeways már többször dolgozott az egészségügyi szektorban, számos alkalmazásban, például a test egyes részeit védő ortézisek, valamint a protézisek személyre szabásában, orvosi műszerek és kiegészítők, és természetesen anatómiai modellek gyártásában specialistának számít.

A szerződés értelmében, a Shapeways az Armor Bionics exkluzív 3DP gyártója. Az MRI- és CT-szkenek alapján létrehozott személyes modelleket ők alakítják át több alkalmazáshoz használható nyomtatott modellekké. Ezek a modellek pontosan azért terjedhettek el, mert az adott beteg teste alapján dolgozhatók – és nyomtathatók – ki. A gerincoszlop, a szív, belső szervek utánzatai.

Bruno Demuro, az Armor Bionics társalapító-vezérigazgatója elmondta, hogy pontos orvosi nyomataik miatt kötöttek exkluzív szerződést a Shapeways-zel. Olyan területről van szó, ahol minimális pontatlanságnak, a legkisebb hibának sincs helye – hangsúlyozta.

A Shapeways feladata a digitális szkenek kézbe vehető, átalakítható fizikai formákká alakítása. Az anatómiai modelleket sebészek és kórházak munkáját segítő, a beteg túlélési esélyeit jelentősen növelő, forradalmi szolgáltatásnak tartják.

Címkék: orvosi sebészet Shapeways

Szólj hozzá!

3D nyomtatás az Egyesült Királyság új gyorsvasút hálózatán

ferenck 2021.09.15. 08:00

Huszonöt állomás, az ország tíz legnagyobb városa, 30 millió ember – az Egyesült Királyság HS2 gyorsvasút-projektje Londont, Közép-Angliát, Észak-Angliát és Skóciát hivatott összekapcsolni. Az építkezés három fázisban történik, az első London és a Középnyugat, a 2a a Középnyugat és Észak, a 2b-ben Leedsig és Manchesterig készül el a gyorsvasút.

A munkákhoz a Worchester megyei ChangeMaker 3D stúdió által fejlesztett, grafénnal megerősített betont is használnak. A Printfrastruktúra nevű technológiával többek között londoni alagutakban dolgoznak. Rob Cairns, a HS2 innovációs menedzsere szerint a projekt ideális környezet új technológiák fejlesztéséhez.

3dnyomtatas_br_rail.jpg

A számítógéppel vezérelt robotokkal történő betonnyomtatás lehetővé teszi a helyszíni munkát, amivel jelentősen csökkennek a szállítási költségek, és nagy darukra sincs szükség. A flexibilis mobiltechnológia komoly előnye még, hogy a drága logisztikát megspórolva, korlátozott fizikai hozzáférésű területeken is működik.

Az automatizációval a Printfrastruktúra csúcsminőségű termékekkel előálló, gyárszerű környezetet biztosít. A munka hatékony, jelentősen kisebb a széndioxid-lábnyom, mintha hagyományos technikákkal dolgoznának. Olcsóbb, gyorsabb, környezetbarátabb – minden mellette szól.

3dnyomtatas_br_rail0.jpg

Az automatizációnak köszönhetően a meglévő vasút működését nem kell megváltoztatni, leállásokra sincs szükség, így a vonatok úgy közlekednek, mintha semmi nem történne. És az utolsó járatot sem kell kivárni, mert csak éjszaka lehet dolgozni.

A Printfrastruktúra mellett a világ legerősebb anyagával, a grafénnel feljavított beton a projekt másik unikuma. A különleges matériát a ChangeMaker 3D az Egyesült Királyság egyik abszolút anyagspecialistájával, a Versariennel fejlesztette.

A csak néhány atom vastag, mikroszkopikus grafénszálakkal, belső rácsszerkezettel megerősített betonnal biztonságosabb az építkezés. Kevesebb kell belőle, a veszteség minimális, 50 százalékkal csökken a széndioxid-kibocsátás.

Címkék: robot beton vasút automatizálás épületnyomtatás grafén nyomtatóanyagok

1 komment

Cipőtalpak újrahasznosított anyagokból

ferenck 2021.09.14. 08:00

Az adidas, a Reebok, a New Balance és több más mamutvállalat részben 3D nyomtatással készíti a cipőit. Természetesen mások is, köztük a portlandi (Oregon) HILOS szintén igyekeznek kihasználni a technológia előnyeit.

A 2019-ben alapított startup teljes egészében újrahasznosított anyagból létrehozott – és persze printelt – cipősarkaival vált ismertté.

3dnyomtatas_hilos1.jpg

Csak rendelésre dolgoznak.

Meg akarják változtatni a gyártást, kizárólag olyan termékeket és akkor állítanak elő, amelyekre és amikor tényleg szükség van, az elhasznált darabok pedig visszaszolgáltathatók – nagyjából ennyi az ars poeticájuk. Egyértelműen a kívánság szerinti (on-demand) gyártásban gondolkoznak, és mivel a tervezői szabadság és az anyagválaszték a 3D nyomtatásban a legnagyobb, valamint az újrahasznosítási lehetőségek is folyamatosan bővülnek, adta magát a technológia.

3dnyomtatas_hilos.jpeg

A 3DP nagy előnye, hogy a hagyományos gyártással ellentétben, egyencuccok helyett a cipőiparban is egyedire kialakítható, személyre szabott darabok nyomtathatók. A kényelmetlen régieket váltó új anyagok használata és a gyorsaság szintén komoly előnyök. A szektoron belüli 12-15 hónapos átlaggal ellentétben, egy-egy új termék akár két hét alatt piacra dobható. A méret- és a stílusopciók szintén nagyobbak, a nyomtatott cipők jobban passzolnak viselőik lábára.

3dnyomtatas_hilos0.jpg

Elias Stahl társalapító-vezérigazgató a tervezésben, a kényelemben, a tartósságban és a fenntarthatóságban látja a HILOS nyomtatott cipői és a hagyományos eljárásokkal készült lábbelik közötti legszignifikánsabb különbségeket.

Szelektív lézeres szinterezéssel dolgoznak, a TPU (termoplasztikus poliuretán) a preferált anyaguk. Azért esett rá a választás, mert egyszerre erős, masszív és rugalmas, és persze nagyon megy lábbelikhez.

Címkék: újrahasznosítás cipő szelektív lézeres szinterezés

Szólj hozzá!

Extrémsporthoz nyomtatnak pályát Prágában

ferenck 2021.09.13. 08:00

A parkour a kései 1980-as évek Franciaországából eredő extrémsport; futás, mászás, ugrálás és akrobatikus mutatványok kombinációja. Akadályokon keresztül, minél több látványelemmel, például hátra szaltóval kombinálva, és minél gyorsabban, hatékonyabban, látványosabban és lazábban, minimális energia-befektetéssel kell eljutnunk A pontról B pontba.

Bárki űzheti, nem kell hozzá speciális felszerelés, öltözék, csak néhány strapabíró ruhadarab.

Az olimpia vagy az adidas cipői szépen példázzák, hogy 3D nyomtatás és sportok egyre szorosabban kapcsolódnak egymáshoz. Az építészet, az építőipar szintén rátalált az additív gyártásra, az additív gyártás pedig egyre zöldebbé válik.

3dnyomtatas_parkour.jpg

MI történik akkor, ha sportokat, építészetet, 3DP-t és környezetvédelmet közös nevezőre hozzuk?

Megtudhatjuk egy prágai példából.

A Stavební spořitelna Česká spořitelna építőipari vállalat ugyanis eldöntötte, hogy a főváros tizenegyedik kerületében 3D nyomtatással, újrahasznosított betonból készít parkour-pályát. A projektben a köz-, a magán- és az akadémiai szféra is részt vesz.

Az ország építőipara egyre több problémával szembesül, például kevés a munkaerő, akadozik az automatizáció, drasztikusan nőnek az anyagárak. Ezek a tényezők külön-külön is, együtt pedig pláne indokolttá teszik a 3D nyomtatás használatát. A szektor összes gondját nem fogja máról holnapra megoldani, de enyhít rajtuk, és felvillantja a jövőt.

A cégvezetés elmondta, hogy óvodások és kisiskolások sok játszóteret használhatnak, de a nagyobb gyerekeknek nincs sok lehetőségük. Ezért döntötték a felnőttek számára is nyitott parkour-pályáról. A kerület vezetősége elégedett az egyik általános iskolában megépülő 14x12 méter alapterületű létesítménnyel.

Mivel a játékost például ugrásra késztető akadályokra van szükség, célszerű, ha azok komplex geometriájukkal növelik az élményt, elgondolkoztatnak. Összetett és egyben kifinomult mértani formákat pedig 3D nyomtatással lehet csak igazán kialakítani. Daniel Samek tervezőmérnök szerint a betonnyomtatás ideális nem hagyományos alakzatok könnyű gyártásához.

Biztonsági okokból a talaj ütéseket felfogó gumiból áll majd, az akadályok pedig újrahasznosított betonból készülnek. A pálya szeptember végén nyit.

Címkék: sport beton újrahasznosítás épületnyomtatás

1 komment

süti beállítások módosítása