HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Robotnyomtatás egyetlen mozdulattal

ferenck 2022.06.28. 08:00

Fejlesztők, barkácsolók egyre gyakrabban használják az additív gyártótechnológiát robotok építéséhez. Elsősorban a tervezési szabadság, a több opció miatt döntenek mellette. Jellemző módon több részben printelik őket, és miután az összes részt megtervezték, jöhet az összeszerelés.

Ez a gyakorlat azonban változhat. A Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói ugyanos egyetlen lépésből álló új nyomtatási módszert találtak ki.

3dnyomtatas_uclarobot.jpg

Metaanyagokkal, természetes környezetben nem található elektromos tulajdonságokkal rendelkező anyagokkal kezdték, robotjaik csúsznak, ugrálnak, érzékelik a környezetüket.

„Az intelligens robotanyagoknak ez a tervezése és nyomtatási módszere segíthet a robotfejlesztéshez alkalmazott bonyolult összeszerelő folyamatokat helyettesítő autonóm anyagcsoportok kivitelezésében. Az összetett mozgásokkal, többféle érzékelési móddal, programozható döntéshozó képességekkel, és mindezek összeintegrálásával, a robot hasonít az irányított mozgás kivitelezéséhez szükséges idegekkel, csontokkal és inakkal rendelkező biológiai rendszerekhez” – nyilatkozta a projektet vezető Xiaoyu Zheng.

A sikeres kivitelezést a metaanyagok piezoelektromos természete tette lehetővé. A rácsformában készült anyagok elektromos tér használatával, az elektromos energia kinetikus energiává alakításával meg tudják változtatni a geometriájukat és mozgásra is képesek.

A kutatók három metabotot fejlesztettek 3D nyomtatással. Az egyik akadályokat kerül el, a mások jár és ugrik, a harmadik elhárítja az érintkezéseket, vagy, ha mégis, „kivédi” azok hatásait.

A fejlesztést első körben az egészségügyi szektorban tervezik alkalmazni, az emberi test meghatározott részeibe gyógyszert eljuttató kicsi robotokat kívánnak metaanyagokból printelni. A metarobotok veszélyes vagy megközelíthetetlen területekre is képesek eljutni, ahol környezeteket azonosítanak.

Címkék: robot anyagtudomány

Szólj hozzá!

Algából nyomtatnak gyerekeknek élelmiszert

ferenck 2022.06.27. 08:00

Az angolul új-zélandi bikamoszatként ismert, tudományos nevén Durvillaea antarctica, spanyolul cochayuyo egy alga, amely évszázadok óta fontos élelmiszerforrás Chile őslakosai számára.

A barna algáknak hívott Phaeophyta botanikai családba tartozó növény a chilei sziklákon őshonos, azokon, különösen intenzíven hullámzó, mély helyeken növekszik. Még ma is nehéz, gyakran veszélyes körülmények között gyűjtik és szárítják a sziklákon.

3dnyomtatas_alga.jpg

Gyógyító tulajdonságai vannak. Használják gyomorégés és székrekedés ellen, de koleszterinszint- és súlycsökkentő hatása is ismert. Tápanyagokban, például omega-3-ban, zsírsavakban, jódban, polifenolokban, B és B1 vitaminokban és vasban is gazdag. Mivel száz grammból 11 fehérje, fontos növényi fehérjének is számít.

Sokféleképpen fogyasztható, könnyű előkészíteni. Mindössze 15-20 percig tart a főzés és a szárítás. Levesekben, salátákban, pörköltekben, paellában és sok másban használható fel.

Chilei táplálkozás-szakértők már két éve próbálnak 3D nyomtatással élelmiszert készíteni gyerekeknek, Ezek nemcsak jók, hanem értékes tápanyagokat is tartalmaznak, például cochayuyót, instant krumplipürét és meleg vizet. A szakemberek bizakodnak, hogy forradalmasítják a jövő élelmiszerpiacát, azon belül is főként a gyerekek táplálkozását.

A Chilei Egyetemen tápláló, ehető figurákat nyomtattak. Mivel gyerekek az elsődleges célcsoport, nekik kell hogy tetszenek, mindenféle, például Pokémon formát is printeltek. A nyomatok nemcsak formában, hanem színben, ízben, aromában, illatban és látványban is különböznek.

Ezzel együtt a kutatók természetesen a táplálék tartalmára összpontosítanak, az a legfontosabb szempont. Táplálónak és ízletesnek kell lenniük, különben a gyerekek nem eszik meg őket.

A dehidratált algákat algalisztté őrlik, majd összekeverik az instant krumplipürével. Forró vizet öntenek hozzá, és így zselatinos anyagot kapunk. A keverékben lévő keményítő stabilizálja a nyomtatási folyamatot.

A nyersanyag megvan, jöhet a printelés. Az eddigi kísérletekből kiderült, hogy ételnyomtatót használva, egy print hét perc alatt elkészül.

Címkék: Latin-Amerika ételnyomtatás

Szólj hozzá!

Áttörést jelenthet a nyomtatott tüdőállvány

ferenck 2022.06.24. 08:00

Az Egyesült Államokban évről évre nő a tüdőátültetések száma, 2021-ben 2524 betegen hajtottak végre műtétet. A várólistán lévők száma szintén emelkedik, jelenleg több mint 150 ezren vannak.

A bionyomtatás lehet a megoldás.

A 3D Systems és a United Therapeutics együttműködésének eredményeként, egy San Diegoi konferencián bemutatott tüdőállványt nyomtattak. A nyomatot a valaha volt legkomplexebb 3D nyomtatással előállított objektumnak tartják, de ami ennél is fontosabb: komoly áttörés a bionyomtatásban és a regeneratív medicinában.

3dnyomtatas_printedlung.jpg

Állatokkal már tesztelték – a gázcsere sikeresnek bizonyult –, a jövőben pedig a beteg saját őssejtjeiből készülhet, ami az egyik legbiztosabb módja, hogy a szervezet ne lökjön ki magából egy beültetést. Mivel az implantátumok más emberektől származnak, így viszont tőlünk, könnyen érthető testünk pozitívabb reakciója.

A bionyomtatás egyre dinamikusabban fejlődik, és mivel élő sejtekkel dolgozik, egyre fontosabbá is válik az orvoslásban. Egy amerikai orvos pár hete emberi sejtekből készült, nyomtatott fület transzplantált sikeresen betegére.

A technológiával a jövőben emberek számára készíthetők teljesen funkcionális, jól működő szervek. Egyelőre ez persze még nem lehetséges, viszont közelebb kerülünk hozzá, és a most nyomtatott tüdőállvány hatalmas lépés a megvalósulás felé.

A nyomat rekordszámba menő 44 trillió voxelből áll, ez négyezer kilométer tüdő hajszálér és 200 millió léghólyagocska. A United Therapeutics szakemberei az állványt a beteg őssejtjeivel akarják „sejtesíteni.” Ha sikerül, a jövőben megvalósul az emberi szervezettel kompatibilis, átültethető tüdő.

Az újfejlesztésű fotopolimer-alapú „printelés perforációhoz” bionyomtató technológiával egy ilyen szerv három hét alatt nyomtatható, ami egészen elképesztő teljesítmény. A két cég szerint öt éven belül elképzelhető személyre szabott nyomtatott tüdők gyártása és emberi tesztelése.

Az együttműködés célja, hogy a jövőben ne legyen hiány az implantátumból, amelyre a 3D nyomtatás a leghatékonyabb megoldás. Az is pozitív fejlemény, hogy már létezik az úgynevezett ex vivo tüdőperforáció, amellyel a jövő printelt implantátumának élettartama meghosszabbítható. Eddig 230 személy életét mentették meg vele.

Címkék: orvosi implantátum bioprinting 3D Systems

2 komment

Lufthansa: az első fémnyomtatással készült teherbíró repülőgép-alkatrész

ferenck 2022.06.23. 08:00

A 3D nyomtatás szép sikereket ért el a légjárműiparban. Újabb figyelemreméltó esemény a Lufthansa bejelentése, mely szerint a fém és szénszálas kompozitokból álló repülő-alkatrészek gyártására specializálódott Premium AEROTEC vállalattal közösen készítettek teher- és nyomásbíró darabokat az IAE-V2500 motor jegesedés-gátló rendszeréhez.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) hivatalosan is jóváhagyta a 3D nyomtatással létrehozott csavar- és csatlakoztató-szerű A-Link darabokat. Ez az első alkalom, hogy a légjármű-szektorban teher- és nyomásbíró nyomtatott fém-alkatrészeket engedélyeznek.

A Premium AEROTEC a globális légjármú-ipar egyik főszereplője, úgyhogy a Lufthansa nagyon nem nyúlt mellé az együttműködéssel.

3dnyomtatas_lufthansa_1.jpg

A légitársaság Technik részlegének kilenc ilyen alkatrészre volt szüksége egy gyűrű alakú hő-légcsatorna rögzítéséhez a motor bemeneti burkolatán. Ez akadályozza meg a hajtóműben történő jegesedést, nélküle a repülőgépek nem tudnák kezelni a nagy magasságot. Az A-Link alkatrészek rendkívül fontosak, viszont a rögzítés lyukainál gyakran elhasználódnak, és néhány évente cserélni kell őket.

Főként a kopás és az elhasználódás miatt döntöttek a 3D nyomtatás mellett. A hagyományos módszerekkel gyártott A-Link a repülés közbeni rezgések miatt csak néhány évig felel meg a szigorú biztonsági előírásoknak. Általában kovácsolással készül, mostantól viszont a Lufthansa lézeres porágy-fúzióval állítja elő. Mivel nincs szükség fúróra, öntőformákra, additív gyártással sok anyag takarítható meg, csökkennek az előállítási költségek.

Az EASA-engedélyhez több tesztet kellett elvégezniük. A Premium AEROTEC prototípusokkal dolgozott, azokat vizsgálta, mindegyiknél a gyártófolyamathoz kapcsolódó releváns paramétereket vettek figyelembe. Egyre eredményesebb és relevánsabb folyamatokig, anyagokig jutottak így el.

Különösen a szakítószilárdságban remekelt az új alkatrész: ebben a paraméterben jobb, mint az eredeti.

Az együttműködéssel mindkét fél jól jár. A Lufthansa már nyomtatott darabokat is hitelesít, a Premium AEROTEC pedig most dolgozott először az Airbus Csoporton kívüli ügyféllel.

És ez csak a kezdet. A két vállalat tervezi a további közös munkát, ki akarják használni a 3D nyomtatásban lévő korlátlan geometriai lehetőségeket.

Címkék: repülőgép repülőipar fémnyomtatás

Szólj hozzá!

Autóméretű tárgyakat nyomtató rendszert fejlesztenek az amerikai hadseregnek

ferenck 2022.06.22. 08:00

Az amerikai hadsereg, a printergyártó LFAM és a virginiai MELD Manufacturing teljes autóméretű tárgyak nyomtatására képes gépet fejleszt. A projekt célja olyan járműtestek kialakítása, amelyekhez kevesebb hegesztett kötés kell, hogy a jármű védettebb legyen az alvázi támadásokkal szemben.

A kovácsolással, hegesztéssel és más hagyományos technikákkal végzett próbák során kiderült, hogy ezek az eljárások nem alkalmasak a cél megvalósítására.

Additív gyártással (AM) viszont új lehetőségek nyílnak meg az anyagfeldolgozásban, rugalmasabb a gyártás, így a választás erre a technikára esett. Erre az alkalmazásra viszont még nem érett az AM, ezen a területen gyerekcipőben jár a 3D nyomtatás. A méretbeli korlátok komoly akadályt jelentenek, a legnagyobb fémprinterekkel maximum 1x1x1 méteres nyomatok készíthetők.

3dnyomtatas_hull.jpg

A költségek azonban magasak, mert sok nyomtatóanyagra, fémporra van szükség. Közvetlen energialerakással nagyobb méret is elképzelhető, ezekkel a rendszerekkel skálázhatók a nyomatok, porágyas technológiákkal viszont korlátozottabbak. A gyártók dolgoznak az ezirányú továbbfejlesztéseken, de minél nagyobb a rendszer, annál problémásabb a fémpor kezelése és feldolgozása. A rostokkal megerősített és a polimeres anyagok ebbe az irányba tett kísérletek, de eddig sajnos csak szerszámkészítő alkalmazásoknál működtek igazán.

A projekt elképzelése a múltban bevált nagyméretű szerszámgépek és az additív gyártótechnológiák összekombinálása, amellyel jelentősen csökkenhet a gyártási idő. Ha sikerrel járnak, a gép nemcsak szárazföldi, hanem más – köztük sok új – alkalmazásokban is fontos szerepet játszhat.

Két különböző gépet fejlesztenek. Az egyik maximum 1x1x1 méteres nyomatokat tud előállítani, folyamattervezésre, nyomtatási stratégiák, lépések kidolgozására fogják használni. A másik jóval nagyobb, a nyilvánosan hozzáférhető legnagyobb, 10x6,5x4 méteres tárgyak nyomtatására alkalmas printer lesz.

Architektúráját a mostani piac legnagyobb kompozit-nyomtatóját jegyző, rendszerei működtetéséhez Siemens szoftvereket és komponenseket használó Ingersoll Machine Tools dolgozza ki. (A Siemens szintén érintett a nagyszabású projektben.)

A MELD Manufacturing Corp úgynevezett additív súrlódásos keveréssel történő lerakodás eljárását fogják használni, de az összes elérhető fémnyomtatás megoldást figyelembe veszik. A MELD eljárása a szilárdtestes AM egyik típusa, alkalmas anyagok olvadási pont alatti lerakására és feldolgozásra. Ezek a nyomatok annyira tömörek, hogy üregek, üres részek nincsenek a belsejükben, ezért nem is kell még egyszer megdolgozni őket.

A következőgenerációs anyagok természetesen még jobb teljesítményre lehetnek képesek.

Címkék: nyomtatók fémnyomtatás katonai alkalmazások

Szólj hozzá!

Öt hét alatt nyomtatott 60 ezer Chevrolet-alkatrészt a General Motors

ferenck 2022.06.21. 08:00

A General Motors 2020-ban komoly összegeket ruházott be additív gyártótechnológiájának továbbfejlesztésébe. Az erre a célra specializált ipari központot jelentős mértékben bővítették.

A GM több mint egy évtizede folyamatosan kísérletezik a 3DP autóipari használatával, mostanra pedig arra a szintre jutottak el, hogy a technológia gyártótevékenységük egyik fontos eszköze.

3dnyomtatas_chevrolet.jpg

A Chevrolet mérnökei komoly problémával szembesültek, amikor „az utolsó pillanatban” kiderült, hogy változtatniuk kell 2022-es Tahoe terepjárójuk tervén. Plusz alkatrészre, a jármű hátulján lévő rést kitöltő rugalmas szivárgásgátló tömítésre van szükségük.

Fröccsöntéssel túl sokáig tartott volna az alkatrész előállítása, legyártása, késett volna 30 ezer jármű kiszállítása. Mivel a Chevrolet a General Motors leányvállalata, a GM mérnökei felvették a kapcsolatot az ipari mértékű additívgyártás-specialista GKN Additive Forecast 3D-vel.

A GM először fröccsöntésben gondolkozott, de rájöttek, hogy az idő túl szoros, ezért a 3D nyomtatás mellett döntöttek. Döntésüket a lassabb fröccsöntés mellett, az ellátási láncok akadozása is indokolta. Ez az akadozás több céget az additív gyártás felé „terel”, mert azzal helyben is elkészíthetők a szükséges darabok, kevésbé vannak a beszállítókra utalva.

A szóban forgó alkatrészt végül gyorsan kinyomtatták, A GM elvárásainak megfelelő rugalmas anyagot és a HP Multi Jet Fusion printereit használták hozzá. A nyomatokat „gőzpolírozás” nevű eljárással dolgozták meg, az biztosítja az alkatrész tökéletes fényét.

Mivel egy járműbe két ilyen darab kell, 30 ezer Tahoe esetében 60 ezer nyomatra volt szükség. A GKN Additive Forecast 3D öt hét alatt mindet leszállította. Kevesebb mint feleannyi idő alatt készültek el velük, mintha fröccsöntéssel dolgoztak volna.

A technológiát nem most használták először az autógyártásban, a szektorban viszont ez az egyik legnagyobb volumenű alkalmazása eddig.

Címkék: autó General Motors

Szólj hozzá!

A világ első nyomtatott nukleárisüzemanyag-törmelék szűrője

ferenck 2022.06.20. 08:00

A nukleárisenergia-termeléssel – üzemanyag-ellátással, tervezéssel, kivitelezéssel, karbantartással, atomerőművek ellenőrzésével – foglalkozó, Cranberry Township (Pennsylvania állam) székhelyű Westinghouse két Északi Forróvizes Reaktor (BWR) egységben, a finnországi Olkihnoto 2-ben és a svédországi Oskarshamn 3-ban nyomtatott nukleárisüzemanyag-törmelék szűrőt telepített.

A telepítések egyértelmű célja a reaktorok üzembiztosságának további növelése.

3dnyomtatas_filter.jpg

A Westinghouse 130 éves története újítások hosszú sorozata. Az alapító, George Westinghouse hozta kereskedelmi forgalomba a váltóáramot, amellyel egyszer, s mindenkorra megváltoztatta az elektromos szolgáltatásokat. A nagyvállalat építette a világ első kereskedelmi célú nyomás alatt álló vízreaktorát. Ma 430 atomreaktor használja a Westinghouse technológiáját.

A StrongHold AM szűrőket a létesítmények működtetőivel közösen hozták létre. Teljes egészükben 3D nyomtatással készültek, továbbfejlesztették a rögzítési funkcióikat, hogy megakadályozzák törmelékek bejutását az üzemanyagcellába, amellyel potenciálisan károsíthatják burkolatot. Ezek a károk nem tervezett és igen költséges leállásokat okozhatnak, az így felmerülő biztonsági kockázatok szükségtelen pluszkiadásokkal járnak.

A károk csökkentése értelemszerűen nagyon pozitív hatással van a reaktorok működésére.

Az üzemeltetők elmondták, hogy felbecsülhetetlen tapasztalatokat gyűjthetnek nyomtatott fémalkatrészek használatáról. Szerintük ezek a tapasztalatok a jövőben egyre fontosabbak lesznek.

Szintén kiemelték a partnerek jelentőségét, növelni akarják a számukat. Az additív gyártással termékei lehetőségeit növelő Westinghouse pont ilyen együttműködő partner.

Mivel kategóriájában a StrongHold AM installálása világpremiernek számít, az additív gyártótechnológiával történő kivitelezés fontos lépés a még biztonságosabb és megbízhatóbb BWR-ek felé vezető úton.

Címkék: atomipar fémnyomtatás

Szólj hozzá!

Felvásárolták az egyik leginnovatívabb generatív design startupot

ferenck 2022.06.17. 08:00

Az 1985-ben alapított, Michigan állambeli Troy-székhelyű Altair a globális számítástudomány és a mesterségesintelligencia-fejlesztések egyik meghatározó szereplője. Szimulációs technikákkal, tervek szintézisével és optimalizálásával, üzleti folyamatokkal és döntéshozással foglalkoznak, szoftveres és felhőszámítás-megoldásokat kínálnak több területen. Huszonkét országban kétezernél több személyt alkalmaznak.

Nemrég jelentették be a 2018-ban, az angol Bath Egyetem kutatói által alapított, additívgyártás-programokat fejlesztő Gen3D startup felvásárlását.

3dnyomtatas_gen3d.jpeg

A Gen3D a nagyon komplex geometriákat, például rácsszerkezeteket leíró implicit mértani módszer implementálásának egyik úttörője. Következőgenerációs modellező technikáikkal implicit módon dolgoznak ki bonyolult formákat. Ezek a formák nem vagy csak nagy nehezen valósíthatók meg hagyományos módszerekkel. A Gen3D programja lehetővé teszi a nyomatok funkcionális követelményeinek az adott nyomatra érvényes specifikációját. Automatikusan kiszűri a potenciális gyártási problémákat okozó komponenseket.

A generatív módszernek köszönhetően, mérnökök gyorsan létre tudnak hozni összetett terveket, miközben a nyomtatási hibák kockázata a minimumra csökkent. A programot olyan alkalmazásokban hasznosítják, mint a légjármű- és a járműipar, gyártás, medicina, energetika.

Az Altair vezetősége elégedett.

„Ez a masszív technológia segít szervezeteknek a kihívások kezelésében. Mély ipari ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkeznek, amelyek remekül hasznosíthatók a 3D nyomtatásiparban: generatív tervezés, topológia-optimalizálás, rácsszerkezetek generálása” – nyilatkozta James R. Scapa alapító-vezérigazgató.

A technológiát az Altair Inspire szoftvercsaládba integrálják. 

Címkék: szoftver generatív tervezés

Szólj hozzá!

Nyomtatott drónok segítenek eloltani az amerikai erdőtüzeket

ferenck 2022.06.16. 08:00

Az utóbbi években az USA-ban és más országokban is sajnos egyre gyakoribbak az erdőtüzek, az Egyesült Államokban korábban soha nem volt annyi, és nem pusztítottak el akkora területet, mint 2021-ben.

A tűzvészeket megakadályozandó, a tűzoltók munkáját egyre innovatívabb technológiák segítik. Amikor kitör egy, fontos, hogy jól átlássák a helyzetet. Gyorsan oda kell érni, és ez csak speciális, a tüzet egész közelről figyelő, kiterjedését vizsgáló drónokkal lehetséges. A kereskedelmi forgalomban beszerezhető mai gépek nem felelnek meg ezeknek a feltételeknek, anyaguk és technikai felszerelésük nem elegendő a nagyon magas hőmérséklethez.

3dnyomtatas_dron_3.jpg

Itt jön képbe az Axle Box, amely 3D nyomtatással erősebb, gyorsabb tűzbiztos drónokat készít olcsóbban. A megfelelő technológiát és anyagokat kutatva, a cég mérnökei megismerkedtek a texasi Essentium tevékenységével.

„A tűzszezonra készülő szakembereknek fürge távirányított drónokra van szükségük, hogy az urbánus területektől a rurális sivatagokig, bármilyen környezetben átláthassák a bajt. Nagyon örülünk, hogy az Axel Box választása a mi 3D platformunkra esett, amely lehetővé teszi extrém hőséget bíró, masszív szerkezetű drónok fejlesztését” – magyarázza Blake Teipel, az Essentium vezérigazgatója.

Az anyag kiválasztásánál a nagyon magas hőmérsékletet tűrő, 25 százalékos szénrosttal megerősített nejlon mellett döntöttek. Az anyagot a drón közepén és az oldalburkolatoknál használják. Így lehetséges, hogy az ember nélküli légi jármű, alakját megtartva, működőképes maradjon tűzközelben.

Az anyag nemcsak remekül bírja a magas hőmérsékletet, hanem arra is garancia, hogy a felhasználásával készülő drón egyszerre robusztus és könnyű, kritikus alkatrészei pedig megfelelnek a szigorú repülési és biztonsági szabályozásnak.

A printeléshez az Essentium HSE nyomtatóját használják. A printer kettős extrudáló rendszerrel és saját fejlesztésű nyomtatószálakkal (filament) működik.

Madison Jones, at Axle Box additívgyártás-részlegének vezetője szerint a HSE printer gyorsasága, precizitása és gazdaságossága, valamint az Essentium nyomtatószálai megváltoztatják a dróntervezést és -fejlesztést. A tervezéstől a gyártásig tartó idő négy hétre redukálódik, egy-egy új alkatrészt órák alatt képesek kinyomtatni.

Egyelőre nem tudni, hogy a drónokat mikor lehet bevetni, a megfelelő anyag és technológia viszont már megvan, tehát valószínűleg hamarosan.

Címkék: innovátorok drónok

Szólj hozzá!

A fémnyomtató technológiák jövője

ferenck 2022.06.15. 08:00

Az IDTechEx idén közzétett egy anyagot a fémnyomtatás állapotáról, jövőjéről. A világpiac fokozatosan bővül, tíz év múlva elérheti a 18,5 milliárd dollárt – állapították meg. A növekedés mellett, annak jobb megértéséhez a különféle gyártóeljárásokat szintén tanulmányozták. Vizsgálatukkal igyekeztek értelmezni a jelenlegi trendeket, és előrevetíteni a jövőt.

Melyik technológia a leghatékonyabb?

3dnyomtatas_femnyomtatas_1_1.jpg

Tizennégyet, köztük jól (binder jetting, irányított energialerakódás – DED –, extrudálás) és kevésbé ismerteket (elektrokémiai lerakódás, hidegfúvás) elemeztek és hasonlítottak össze. Erősségeik és gyenge pontjaik kimutatásához olyan szempontokat vetettek egybe, mint a nyomtatásméret/mennyiség, pontosság, gép- és anyagár, szükséges utófeldolgozás.

Az árra és a gyártható mennyiségre, méretre a felhasználók különösen odafigyelnek. A fémporok magas ára az egyik akadálya a technológia gyors elterjedésének, sok cég egyszerűen nem engedheti meg magának a használatukat. Pedig ma már nagyon sok fémport kínálnak a piacon. Az extrudáló technikák segíthetnek, például létezik már két nyersanyagot kombináló, árcsökkentő megoldás, nyomtatásukra alkalmas printer. Az FDM/FFF gépek fejlesztői is egyre gyakrabban állnak elő fémnyomtatás-lehetőségekkel.

Egyes folyamatok hagyományosan inkább nyersanyag-, mint fémpor-alapúak: DED, homokporos megkötés stb. Legnagyobb hátrányuk a printerek magas ára, ezek a legdrágább nyomtatók. Az extrudálás jóval gazdaságosabb opció.

A mennyiséget, méreteket illetően bő a választék. Kisebb részekhez tökéletes a lézeres olvasztás, nagyobbakhoz a hidegfúvás. A trend bíztató, az alkalmazások száma nő – többen használják a fémnyomtatást.

Az ideális megoldás a relatíve olcsó fémnyomtató és szintén olcsó nyersanyagok, valamint a nagyobb méretű nyomatok kombinációja lenne. A ma nagyobb méretű fémtárgyakat nyomtató gépek többmillió dollárba kerülnek, viszonylag alacsony áron kb. 500 ezer dollárt értünk… Ráadásul a nyomtatási felület minősége és a szakítószilárdság, mint két meghatározó szempont, sok esetben kiölik egymást, a gyártó valamelyiket a másik rovására részesíti előnyben.

Egyértelműen meg kell találni a gyártás gyorsasága és a felbontás egyensúlyát. Ez a kettő összekombinálásával kivitelezhető, amit persze sokkal könnyebb leírni, mint megvalósítani. Egyes polimeres folyamatoknál mégis sikerült, és a fémgyártásban is ugyanez a cél.

Címkék: trendek jövő nyomtatóanyagok fémnyomtatás nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása