HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott cipők a Párizsi Divathéten

ferenck 2023.01.27. 08:00

Cipők az elsők között képviselték a 3D nyomtatást a divatban, az utóbbi években pedig felgyorsult a lábbelik additív gyártással történő előállítása, és már nagyobb mennyiségben is készülnek darabok, például a Carbon DLS technológiáját használó Adidas Futurecraft 4D termékvonala.

A szakterületet meghatározó nagyvállalatok, így a Stratasys és a 3D Systems is kísérletezett már lábbelikkel, 3D nyomtatást alkalmazó divattervezők, mint Iris van Herpen és Zaha Hadid is dolgoztak ki cipőterveket, míg a Formlabs (az ő termékeiket a FreeDee forgalmazza itthon) és az EOS a New Balance-szel és az Under Armourral kivitelezett nyomtatott lábbeliket.

3dnyomtatas_sneaker0.jpg

A HP szintén érdeklődik a cipőgyártás iránt, MultiJet Fusion technológiájukkal alacsonyabb áron és nagyobb tételben állíthatók elő csúcs-, vagy akár középkategóriás sneakerek és más lábbelik.

A január 17. és 22. közötti 2023-as Párizsi Divathét közönsége láthatott némi ízelítőt nyomtatott cipőkből.

A Dior (nem specifikált) polimerporból feltehetően MultiJet Fusion, de mindenképpen porágyas fúzió technikával készített legújabb Carlo darabja szépen szemlélteti a legendás divatház 3DP iránti elkötelezettségét. A hagyományos termékvonal modern változatai izgalmas és formabontó, extrakönnyű és kényelmes cipő, csizma, ráadásul a felhasznált anyag nyolcvan százaléka újrahasznosítható, bár egyelőre nem tudni, hogyan.

3dnyomtatas_sneaker.jpg

A karibi multikultúrát fémjelző amszterdami BOTTER designstúdió szintén elkötelezett a fenntarthatóság iránt, legújabb darabjukat a HP-vel és a Reebokkal közösen készítették, az ihletet a karibi vizekben élő, gyönyörű ragadozó tengeri csiga, a Venus Comb Murex jelentette.

Az egészen különleges sneaker merész, élénk és üde színvilágú, pozitív energiákat sugároz magából, tényleg olyan hangulatot áraszt, mint az inspiráló forrás Karib-tenger.

Címkék: divat cipő FreeDee

Szólj hozzá!

Jönnek az égésgátló bioműanyagok?

ferenck 2023.01.26. 08:00

Az elektronikában és az informatikában használt anyagoknak komoly követelményeknek kell megfelelniük. Az egyik legfontosabb, hogy a tűzzel szemben ellenállók legyenek.

A műanyagok megfelelnek a szükséges égésgátló elvárásoknak, bioműanyagokról viszont még rendelkeztünk erre vonatkozó infókkal. Legalábbis eddig, mert a német Fraunhofer WKI és Fraunhofer IAP, ipari partnerekkel együttműködve, vizsgálta a kérdést. Kutatásaik eredményesnek bizonyultak, sőt, nemcsak „tűzálló” bioműanyagokat fejlesztettek, hanem be is bizonyították, hogy ezek az anyagok kompatibilisek az additív gyártással, tehát nyomtathatók.

3dnyomtatas_egesgatlo_biomuanyagok.jpg

Munkájuk előtt nem ismertünk az égést gátló bioalapú, bioműanyagok kidolgozására alkalmas anyagot.

A kutatók halogénmentes égésgátlókra összpontosítottak. Abból indultak ki, hogy extra költséghatékonyak, mert nagyon kis mennyiségben elég használni őket. Első körben elektronikai és informatikai alkalmazásokra gondolva igyekeztek ilyen anyagokat előállítani. E célból bioalapú alkoholokkal és foszfortartalmú vegyületekkel végeztek szintéziseket.

Az égésálláshoz magának az égésállónak egyenletesen kell eloszlania a PLA biopolimer mátrixon belül. A kivitelezéshez, az égésálló anyag mátrixhoz kötéséhez nem hőtani folyamatot, hanem elektronsugaras térhálósítást alkalmaztak. Az eljárás műanyagoknál abszolút bevett, bioműanyagoknál viszont a Fraunhofer Intézetek előtt még nem bizonyították be alkalmazhatóságát.

A sikerhez meg kellett változtatni a polimerek tulajdonságait. Az égéssel szembeni mellett, a hővel szembeni ellenállásukat is vizsgálták. Rengeteg teszt után speciális PLA és PBS formákat állítottak elő, és hamar kiderült róluk, hogy 3D nyomtatásra és fröccsöntésre is jók. Nagyon komoly alkalmazási potenciál rejlik bennük.

Címkék: műanyag innovátorok biopolimer nyomtatóanyagok PLA bioanyagok

Szólj hozzá!

Természeti katasztrófákkal szemben is véd az indiai hadsereg nyomtatott lakóegysége

ferenck 2023.01.25. 08:00

Indiában a Katonai Mérnöki Szolgáltatások (MES) nyomtatta az első lakóházakat a Gujurat állambeli Gandhinagarban, a hadsereg Délnyugati Légi Parancsnokságán. A két épület kivitelezésében a Chennai (az egykori Madras) székhelyű Tvasta vett részt. A szubkontinensen ez volt az első printelt ház, a Tvasta hatékony betonnyomtató technológiáját és épületnyomtatóit használták hozzá.

A katonaság máshol is aktív a 3DP építőipari alkalmazásaiban, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma például alkalmi használatra printelt barakkokat kiképzéshez.

3dnyomtatas_indiaihadsereg.jpg

Az indiai hadsereg pedig legújabban az ahmedabadi laktanyánál húzott fel 3D nyomtatással lakóépületeket.

Ezek az épületek ellenállnak a természeti katasztrófáknak, földrengés-biztosak és a globális éghajlatváltozás miatt egyre szigorúbb „zöld” követelményeknek is megfelelnek.

„A 3D betonnyomtatót használó technológia számítógépes 3D terven alapul, és extrudálással, rétegről rétegre gyárt 3D szerkezeteket az erre a célra kidolgozott speciális betonból” – írta egy, a munkában résztvevő katonatiszt.

A kétszintes épület kivitelezésében betonnyomtató megoldásokra specializálódott helyi cég, a MiCoB Pvt volt a MES partnere. A 3D Gyors Építőtechnológiát használták.

A hetvenegy négyzetméter alapterületen álló, garázsos épület tizenkét hét alatt készült el. A falakat, födémeket és az alapokat printelték, 3DP nélkül nem ment volna ennyire gyorsan a munka.

Egy másik katonatiszt szerint a lakóépület a „kortárs gyors gyártási törekvések jelképe.” Azt is elmondta, hogy ha a jövőben nem alkalmazzák a 3D nyomtatást, nem fogják tudni kielégíteni a fegyveres erők folyamatosan növekvő lakhatási igényeit.

Címkék: épületnyomtatás India katonai alkalmazások

Szólj hozzá!

Nyomtatott ruhában Szingapúr szépségkirálynője

ferenck 2023.01.24. 08:00

A 3D nyomtatást a divatban általában futurisztikus, avantgarde darabokhoz használják. A holland Anouk Wipprecht legújabb alkotását, csúcstechnológiák által inspirált ruhát idei New Yorki gasztronómiai eseményen mutatták be. A terület másik nagy újítója, a szintén holland Iris van Herpen hosszú évek óta kápráztatja el meghökkentő kreációival a kifutók világát.

A technológia előnye a fogyasztók érdeklődésének felkeltése mellett, hogy hagyományos módszerekkel nehezen kivitelezhető vagy kivitelezhetetlen komplex tervek valósíthatók meg vele viszonylag rövid idő alatt.

3dnyomtatas_szepsegkiralyno.jpg

És nemcsak formabontó, hanem hagyományos(abb) ruhaköltemények is, mint a január tizenötödikei Miss Universe versenyen látott szingapúri szépségkirálynő – 2022 októberében „koronázták meg” –, Carissa Yap a Nemzeti Öltözékek szekcióban látott, a városállam virágáról, a nemzet virágáról, a gyönyörű Vanda Miss Joaquim (Papilionanthe Miss Joaquim) hibrid orchideafajtáról mintázott darabja.

3dnyomtatas_szepsegkiralyno1.jpg

A ruhán és dekoratív elemein Szingapúr piros és fehér nemzeti színeit csodálhatjuk. Helyi cég, a kísérletezéseiről és szeszélyes részletességéről ismert Baëlf Design tervezte.

3dnyomtatas_szepsegkiralyno0.jpg

A városállamot alkotó szigeteket, a szépségkirálynő felsőtestét beborító orchidea öt szirmából, sziromrendszerből képzelték el. Számítógépes módszerrel organikus, érszerű szerkezeteket generáltak belőlük. A szirmok magasba emelkedő gallért és kecsesen elrendezett szárnyakat formálva, érzékletesen fedik be a testet puhakönnyű, fehér és nyomtatott ráccsal. Az öt szirom egybeforrva Szingapúr szigeteinek összetéveszthetetlen sziluettjét adja.

A dekoratív elemek – a virágok – alatti, testre feszülő ruha a városállamban látványos munkáiért már több díjat elnyert Fredrick Lee színházi jelmezkészítő munkája.

Címkék: divat Szingapúr

Szólj hozzá!

Újabb nyomtatóanyag repülőgépek belső terébe

ferenck 2023.01.23. 08:00

A 3D nyomtatás a terméktervezéstől kezdve, az ellátási láncokig, sok területet megváltoztat. Mindennek az alapja a nyomtatóanyagok, hogy milyen matériák szerezhetők be.

Gyártótechnológiaként sok szektorban alkalmazzák, ezek egyike a légjármű-ipar. Az iparág követelményei a legszigorúbbak közé tartoznak, és ha egy anyag átmegy a teszteken, az már önmagában sokat elárul róla.

Ez történt a nyomtatóanyagokat és technológiákat szolgáltató Chromatic 3D Materials több anyagával: jól teljesítettek a CFR vertikális égési tesztjein, igazolva, hogy megfelelnek a légi alkalmasság tűzállóság szabványainak.

3dnyomtatas_chromatic.jpg

A vállalat kopásálló, hőre keményedő poliuretánjait repülőgépek több részében hasznosíthatják: tároló rekeszek, dekorációs panelek elasztomer részeként, légcsatornákban, rakománybélésben, szövettömítésekben stb.

A teszteket az Egyesült Államok Nemzeti Repülési Kutatóintézete, a Wichita Állami Egyetemen végezte. A Chromatic több nyomtatott poliuretánja felelt meg a repülőgépek belső terében való használatra, az erre vonatkozó amerikai szabványoknak.

A ChromaLast 65, a ChromaMotive 70, a ChromaFlow 90 tizenkét másodperces vertikális égési teszten ment át, és ennek értelmében padlóburkolathoz, szövetekhez és párnákhoz, dekorációs elemekhez, konyhabeli alkalmatosságokhoz, elektromos alkatrészekhez, szigeteléshez stb. egyaránt használható.

A ChromaLast 65 és a ChromaFlow 90 a belső panelekhez, ülés alatti tároló helyekhez szükséges hatvan másodperces vertikális égési teszten ment át simán.

Ezek után a légjármű-ipar használhatja a Chromatic RX-AM anyagait, technológiai platformját, amely a következő előnyökkel jár: alacsony szerszámköltségek kis- és közepes volumenű gyártáshoz, költséghatékony prototípuskészítés, gyártás. Akár korlátozott mennyiségű anyagból is állíthatók elő nagyon jó minőségű alkatrészek.

A Chromatic 3D Materials összességében lehetővé teszi, hogy légjármű-ipari vállalatok kívánság szerint (on demand), a hagyományos gyártóközegtől távol printelhessenek.

A biztonságos, tűznek ellenálló anyagokból repülőgépek mellett más szektorokban, például a bútor-, berendezés- és járműiparban is készíthetnek nyomatokat.

Címkék: repülő nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

Nyomtatott alkatrész egy szingapúri műholdon

ferenck 2023.01.20. 08:00

Az évek múlásával egyre gyakrabban nyomtatnak világűrbeli felhasználásra tárgyakat. Míg eleinte szinte csak a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), majd missziókhoz kapcsolódó nyomatokról volt szó, addig manapság már műholdakhoz is printelnek fontos alkatrészeket.

De a változás más szempontból is markáns. A 3DP-s űrprojekteket sokáig főként csak a NASA és a SpaceX jegyezte, holott a verseny nem korlátozódott akkor sem az Egyesült Államokra. Az űripar közben még globálisabbá vált, és ezt a tényt szemlélteti, hogy Szingapúr december 18-án fellőtte az első printelt alkatrészeket tartalmazó műholdját.

3dnyomtatas_szingapur_6.jpg

A Zeus-1-et a floridai Cape Canaveral állomásról, a SpaceX Falcon 9 rakétájának fedélzetén indították útjára, a projektet pedig a Szingapúr-székhelyű Qosmosys nemzetközi űrtechnológiai nagyvállalat, magánszektori szereplő jegyzi.

A Qosmosys a NuSpace és a Creatz3D cégekkel közösen dolgozott az első helyi gyártású printelt műhold-alkatrészen. A 3D nyomtatás egyértelmű választás volt, mert ha CNC-t, fémlemez-megmunkálást, tehát hagyományosabb eljárásokat alkalmaztak volna, a munka tovább tart és költségesebb.

Az eredeti tervben szereplő lapanyag négy-ötezer dollár, egyetlen gép által készített alkatrész előállítása pedig legalább három hét. 3D nyomtatással viszont csak két-három nap, ráadásul a nyomat tömege is szignifikánsan, több mint ötven százalékkal kevesebb, nyolcszáz helyett 362 gramm.

Ha kisebb a tömeg, nagyobb a gyorsulás, mert ha ugyanazt a nyomást fejtjük ki két tárgyra, akkor (Newton törvénye alapján) a könnyebb gyorsul fel jobban, ami nagyon fontos űrbe szánt objektumok esetében.

A délkelet-ázsiai városállam nem most próbálkozik először űrtechnológiákkal. A szingapúri űripar változatos szolgáltatásokat kínál, 3D nyomtatással viszont ennél a projektnél próbálkoztak először.

Címkék: műhold űripar Szingapúr

Szólj hozzá!

Világpremier: mecsetet fognak nyomtatni Dubaiban

ferenck 2023.01.19. 08:00

Dubairól köztudott, hogy mennyire kedvelik a csúcstechnológiákat, és a 3D nyomtatás alkalmazásaiban is élen járnak. A kvázi városállam 3DP stratégiájának célja, hogy a technológiát az emberiség jólétének növelésére alkalmazzák, Dubai pedig világvezető legyen 2030-ra.

2021 augusztusában Mohammed bin Rashid sejk rendeletet adott ki a 3DP helyi építőiparban történő szabályozásáról. A rendelettel is Dubait, mint a technológia regionális és globális központját promótálják. Az új szabályozással el akarják érni, hogy 2030-ra a városban lévő épületek legalább negyede additív gyártással készüljön.

3dnyomtatas_mecset.jpg

A 2020-as Dubai Expón – kutatóközponttal, akadémiával, laborokkal – speciális figyelmet szenteltek a technológiának.

Most viszont még az eddigi eredményekhez képest is szenzációs bejelentést tett az Iszlám Ügyek és Jótékonysági Tevékenységek Minisztériuma (IACAD): a Bur Dubai belvárosi negyedben felépítik a világ első nyomtatott mecsetét. A kétezer négyzetméteres épület munkálatait októberben kezdik, és 2025 elején az impozáns létesítmény már hétszáz hívő befogadására lesz alkalmas.

3dnyomtatas_mecset0.jpg

Magát a teljes szerkezetet nagyjából négy hónap alatt nyomtatják ki, míg a belső tér kialakítása kb. tizenkét hónapot vesz majd igénybe. A munkát három operátor által működtetett robotikus 3D nyomtató fogja végezni, a printer óránkénti két négyzetméter sebességgel dolgozik.

Különleges anyagot, helyi nyersanyagok és speciális beton keverékét használják majd hozzá, és az építkezés nem lesz olcsó.

„A költségek harminc százalékkal magasabbra rúgnak, mintha hagyományos eljárásokat használnánk. A drágaság oka, hogy a világon először alkalmazzuk ilyen célra a 3D nyomtatást. A jövőben hasonló árakra számítunk, és az építési garancia harminc év” – nyilatkozta az IACAD mérnöki osztályát vezető Ali Al Suwaidi.

Hamad Al Shaibani, az IACAD vezetője szerint „3D nyomtatással kevesebb lesz az anyaghulladék. A technológia környezetbarát. A mecset vezetésünk bölcs elképzeléseit jeleníti meg.”

Címkék: jövő beton épületnyomtatás Dubai nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

Nyomtatott fémalkatrészek a brit hadsereg jármű-parkjában

ferenck 2023.01.18. 08:00

A Babcock, a nemzetközi hadi ipar egyik legismertebb nagyvállalata, a brit hadsereg aktív fegyveres jármű-parkjának nyomtat és szerel fel fémalkatrészeket. Premierről van szó, mert ez az első alkalom, hogy az Egyesült Királyság fegyveres erőinél fémnyomatokat használnak ilyen célra.

Az acélprinteket egyes részek elöregedése tette szükségessé. Az elöregedés, megkopás, technikai lemaradás egyre markánsabb, és a jövőben a trend még erőteljesebb lesz. A nyomatokat működő Titan és Trojan járművekre szerelték fel, periszkóprendszereiket kellett úgy megerősíteni, hogy a személyzet mindent jól lásson a környezetből.

3dnyomtatas_brithadsereg.jpg

A Babcock mérföldkőről beszél. Hosszútávú programjuk célkitűzése, hogy képesek legyenek a világon bárhol alkatrészeket nyomtatni, ahol szükség van rájuk. Ez azt is jelenti, hogy a szóban forgó járművekre, akár hajókra és messzi katonai telephelyeken is 3D printereket installálhatnak.

A vállalat vezetősége elmondta, hogy a 3D nyomtatás az elöregedett alkatrészek pótlása mellett az ellátási lánc fennakadásaira is megoldás lehet. Ezeket a problémákat csak diszruptív technológiákkal lehet kezelni, és a 3DP pont ilyen – állítják.

A brit hadsereg szintén elégedett az együttműködéssel. A technikával felgyorsul a gyártás, hamarabb cserélhetők ki megkopott, meghibásodott alkatrészek, mintha hagyományos módszerekkel dolgoznának.

Quad kerékpároktól, generátoroktól tankokig és harckocsikig, a brit hadsereg több mint ötvenezer járműjének működtetéséért felelős Babcock a Plymouthi Tudományparkban additív gyártással, gyártási módszerekkel foglalkozó innovációs központot nyitott meg tavaly. A központban végzett munka jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az elavult alkatrészek, amelyek helyettesítéséhez csak kis mennyiségű printre van szükség, hónapok helyett napok alatt elkészüljenek.

Ilyen volt a periszkóprendszert kiegészítő nyomat is.

Címkék: alkatrészek katonai alkalmazások

Szólj hozzá!

Harminchat méter hosszú nyomtató

ferenck 2023.01.17. 08:00

Elkészült a világ legnagyobb, harminchat méter hosszú, csúcstechnológiás 3D nyomtatója, a Mega II rendszer, kivitelezője a delfti kompozit-specialista CFAM. Megrendelő az Abu Dhabi székhelyű Al Seer Marine, a közép-keleti térség vezető, a jachtkarbantartástól, hajók működtetéséig, ember nélküli megoldásokig, a működtetők és a végfelhasználók összes igényét kielégítő szolgáltatásokat kínáló tengeri vállalata.

A rendszer kicsi tartalék-alkatrészektől nagy hajókig, nagyméretű komplex tervekig sokféle darabot, meglepő gyorsasággal és pontossággal kivitelez. A hajóipar mellett más szektorok, például a légjármű-ipar és a vasút is kiaknázhatja a nyomtató adta lehetőségeket.

3dnyomtatas_mega.jpg

A nagyteljesítményű, labdacsokat extrudáló rendszerhez két darab, sínen futó robot tartozik, mindkettő harminchat méter hosszúságig és öt méter szélességig tevékeny. Ezekkel a paraméterekkel a Mega II sok területen hozhat komoly változásokat.

A nagyformátumú additív gyártást (LFAM) használó Al Seer Marine járműveket és hajókat kíván tervezni, építeni és gyártani a rendszerrel. A regionális és globális partnerek óhajainak kielégítése mellett, természetesen az iparág jövőjére is gondolnak.

Az LFAM rendszereknél a technikai korlátoktól az anyagminőségig több tényezőt, például a méretbeli pontatlanságokat és az árakat kifogásolják leginkább. Ezek ellenére, a gépek egyre jobb minőségűek, a nyomatok szintén sokat javultak, a Mega II pedig külön kategóriát jelenthet.

Míg a hagyományosan „tengeri” országok nehezebben váltanak a jól bevált technológiákról újakra, addig az olyan új versenytársak, mint az Egyesült Arab Emírségek sokkal befogadóbbak a régiekkel valamilyen mértékben mindenképpen szakítást jelentő high-tech megoldásokkal, köztük az additív gyártással is.

Címkék: hajó ipar Egyesült Arab Emírségek

Szólj hozzá!

Veszélyes hulladékok újrahasznosítása a 3D nyomtatásban

ferenck 2023.01.16. 08:00

A québeci Global Metal több mint negyven évig a hagyományos gyártásban dolgozott, most viszont a 3D nyomtatás során keletkezett hulladékot újrahasznosító szolgáltatást kínál, amellyel csökkenteni kívánja az additív gyártószektor által termelt szemét környezeti és anyagi következményeit.

A vállalat egyre több 3D nyomtatásban érintett, elsősorban a légjármű-, a járműiparban, az orvosi és fogorvosi szektorban tevékeny cégnek nyújt szolgáltatást.

3dnyomtatas_ujrahasznositas_1.jpg

A Global Metal olyan széles körben használt anyagokat hasznosít újra, mint például a titán, titánötvözetek, alumíniumötvözetek, kobaltalapú ötvözetek, szerszámacél, nikkelalapú ötvözetek, rozsdamentes acél, rézötvözetek, valamint nemesfém- (arany, platina, ezüst, palládium) ötvözetek.

Sok iparág hulladéknak tekinti a fémporokat, és a Global Metal változtatni szerezne ezen a (pre)koncepción. Mivel kockázatosnak, nehezen kezelhetőnek, szállításra pedig drágának tartják őket, gyakran végzik szemétlerakókban. Ha állaguk és formájuk – magas víztartalmuk miatt – az iszapra emlékeztet, akkor még inkább szemetet látnak bennük.

A fémporok ugyan kockázatosak, de attól még simán újrahasznosíthatók, a kettő nem zárja ki egymást – véli a veszélyes hulladékként elkönyvelt másodlagos/segédfémekről, melléktermékekről a Global Metal. Ezek ártalmatlanítása, szemétlerakókba helyezése óriási költségekkel jár, ha hagyományos munkamódszereket, technikákat használnak hozzá.

A québeci vállalat költséghatékonyabb, „egylépéses fém-újrahasznosító” megoldást kínál. Az érvényben lévő szabályozásnak, engedélyeknek megfelelően kezelik, dokumentálják, semmisítik meg az anyagokat, így segítve az érintett vállalatoknak, hogy ne kelljen súlyos bírságot fizetniük.

A hulladék auditálását, fémtesztet és elemzést, logisztikát, fémkinyerést, újrahasznosítást, ártalmatlanítást kínálnak, és mindezek mellett a helyszíni hulladékkezeléshez szintén adnak tanácsokat.

Címkék: titán ipar környezetbarát nyomtatás ötvözetek

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása