HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 4 óra bérnyomtatást adunk ajándékba!

 

 

3D toll Karácsonyra!

doodlerhird_1543399234.jpg

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

Partnereink

FRE3DEE a Facebookon

A jövő motorkerékpárja

ferenck 2019.04.18. 08:00

Az atlantai Fuller Moto autókat, motorokat, motorkerékpárokat, motorosruhákat és kiegészítőket tervez, alakít egyedire. Emellett oktatótevékenységet is végez, igyekszik az érdeklődőkben feléleszteni a kreativitást, a „csináld magad” (Do-it-yourself) szellemet.

A tervező, könyveket jegyző és televíziós személyiség Bryan Fuller által vezetett cég legújabb projektje a futurisztikus Fuller Moto 2029 a legmodernebb gyártótechnológiák, például a 3D fémnyomtatás és a hagyományos fémmegmunkálás tökéletes kereszteződése.

3dnyomtatas_motor.jpg

A lényeg hasonlít a kezdetekhez, a technológiahasználat jelenti a nagy különbséget. Fuller és csapata a fejlesztés során több részt printelt, de a tradicionális szubsztraktív CNC gyártást is alkalmazták, megmutatva, hogy a 3DP hogyan ad hozzá pluszt, teszi többé, miként bővíti jelentősen a lehetőségeket.

A jármű egyedi, és ugyan drága anyagokat, például titánt használtak hozzá, 3D nyomtatással az anyaghasználat költségei is jelentősen csökkenthetők.

3dnyomtatas_motor0.jpg

A 2029 a Haas Motormúzeum és Szoborgaléria megbízásából készült, a maga korában a jövőt megjelenítő French 1929 Majestic stílusában, vagy arra emlékeztetve kellett jövőbemutató motorkerékpár-koncepcióval előállniuk. A múzeum kollekciója 1901-gyel indul, a történeti áttekintés a máig és a holnapig ível. A kiállított darabok között a Fuller Moto több járműve szerepel.

Az elektromos kerékpár teljesen zárt alumínium vázával, különleges kormányával, tiszta polikarbonát kerekeivel, titánrészeivel, abszolút egyedi darab.

„Tudtuk, hogy korábban soha nem látott valami készül, nincs semmiféle előd, vagy utód. Ez nem gyártási ciklus, hanem mozgó műalkotás” – nyilatkozta Bobby Haas, a múzeum tulajdonosa.  

„Pályafutásom alatt kevés ennyire örömteli alkotási folyamatban vettem részt. A 2029-ben az innováció és a fémek iránti szerelmem is benne van” – jelentette ki elégedetten a parametrikus és generatív tervezés által inspirált Fuller.

Szólj hozzá!

Izraeli kutatók élő szívet nyomtattak

ferenck 2019.04.17. 08:00

A Tel-Aviv Egyetem kutatói igazi világszenzációt jelentettek be: első alkalommal sikerült erekkel rendelkező szívet printelni. A szívhez páciensek szövetét használták fel.

Az eddigi sikeres nyomatok csak véredények nélküli, egyszerű szöveteket tartalmaztak. A mostani tökéletesen megegyezik egy páciens immunológiai, sejttani, biokémiai és anatómiai tulajdonságaival.

„Ez az első alkalom, hogy valakik valahol sikeresen megterveztek és kinyomtattak egy komplett szívet, tele sejtekkel, erekkel, kamrákkal és üregekkel” – magyarázza a kutatást vezető Tal Dvir professzor.

3dnyomtatas_sziv.jpg

A páciensek zsírszöveteivel végzett biopszia, szövetek testből történő eltávolítása után a különböző sejtanyagokat elkülönítették egymástól. A sejteket újraprogramozták, hogy a szívsejtektől különböző, pluripotens őssejtekké váljanak. Eközben a sejten kívüli makromolekulák, például kollagének és glikofehérjék háromdimenziós hálózatát (mátrixát) személyre szabott, „nyomtatótintaként” funkcionáló hidrogéllé dolgozták át.

Az elkülönített sejteket összekeverték a biotintával, majd páciens-specifikus, az immunrendszerrel kompatibilis szívdarabokat, s végül egy teljes szívet nyomtattak, erekkel, mindennel.

A nyomtatás 3-4 óra hosszat tartott.

„A szív emberi sejtekből és páciens-specifikus biológiai anyagokból készült. Ezek a cukorból és fehérjéből álló anyagok bonyolult szövetmodellek nyomtatásához használhatók fel. Munkánk bemutatja a személyre szabott szövettervezés és szervátültetés jövőbeli lehetőségeit” – nyilatkozta Dvir.

A jelenlegi nyomtatott szív kb. akkora, mint egy nyúlé. Egyelőre ki kell várni, hogy „beérjen”, hogy a sejtek maradjanak életben, és hogy életnagyságú szervvé növekedjen.  A folyamat nagyjából egy hónapig tarthat, utána állatokon (nyulakon, patkányokon) tesztelik a nyomtatott szívet.

A kutatók bizakodnak, hogy egy-két éven belül elvégzik a teszteket. Szerintük tíz éven belül a világ legjobb kórházaiban lesznek szervnyomtatók, és a szív- stb. printelés rutinmunkává válik.

Címkék: orvosi bioprinting

3 komment

Nyomtatott szénrostokból készül a bicikliváz

ferenck 2019.04.16. 08:00

Több kerékpárt készítettek már 3D nyomtatással, a technológia a bicikliket is megújítja. A 3DP azért is előnyös, mert egyes különleges és bonyolult formák öntéssel vagy más hagyományos, sokszor részben manuális módszerrel kivitelezhetetlenek. A 3DP tette lehetővé kábeleket elrejtő és egyben a váz tömegét csökkentő belső részek kidolgozását is.

Aligha véletlen, hogy az első részben printelt darabokat Hollandiában jegyezték, de természetesen mások is alkalmazzák az additív megoldásokat.

3dnyomtatas_ardevo.jpg

Egyikük a szilícium-völgyi Arevo felismerte a 3D nyomtatás óriási lehetőségeit a kerékpár-készítésben. Robotizált gyártóplatformjukon ők állították elő a világ első elemekkel segített, minden terepre alkalmas nyomtatott biciklijét, szénrost-alapú vázzal.

Az eBike fejlesztése bebizonyította, hogy jócskán lerövidíthető a váz hagyományosan sokáig tartó kidolgozása.

A cég összeállt a különleges darabokat készítő Franco Bicycles-szel, és a mai printelt kerékpárokkal ellentétben, a világ első egyetlen darabban nyomtatott, szénszálas vázú eBike-ján, az eBike új szériájának első darabján (Emery ONE eBike) dolgoznak.

3dnyomtatas_ardevo0.jpg

A vázat az Arevo nagyteljesítményű biciklik számára mérceként szolgáló technológiája (az Arevo DNA AM) teszi különlegessé. A szénrost folyamatos elhelyezésével korábban soha nem látott szerkezeti integritás és stabilitás valósítható meg. Elérték, hogy a tervezéstől a végtermékig tartó eddig másfél éves folyamat néhány napra redukálódott, amellyel értelemszerűen a fejlesztési, előállítási költségek is drasztikusan csökkentek.

Az Arevo új létesítményében készült váz több szempontból is megújíthatja a kerékpárgyártást.

Egyrészt a módszerrel kivitelezhető a sorozatgyártás, a 3D nyomtatással, termoplasztikus anyagokból létrehozott kompozit összetételű részek az eddigi matériákkal összehasonlítva, keményebbek, tartósabbak és újrahasznosíthatók, míg azok nem.

A fáradságos manuális munkafolyamatot teljesen automatizált gyártási modell helyettesíti.

3DP-vel helyileg is készíthető kerékpár, így a lokális gyártók pozíciói megerősödhetnek, függetlenebbé válhatnak a területet eddig meghatározó, uraló nagy márkáktól.

Digitális technológiával nő a tervezői szabadság, bővülnek a lehetőségek, immáron teljesen személyre szabott, kívánság szerinti (on demand) biciklik is fejleszthetők.

„Az első kompozitalapú additív gyártással készült kerékpárral, az Emery ONE bevezetésével elkezdődött a globális kompozitalapú bicikligyártás átalakulása” – magyarázza Hemant Bheda, az Arevo társalapítója, elnöke.

Címkék: kerékpár személyre szabás

Szólj hozzá!

Műhold, törésmentes gitár és a Samsung ujjlenyomat-olvasója is meghackelhető 3D nyomtatással – a napokban történt

ferenck 2019.04.15. 08:00

A jövőt előrevetítő anyagokat gyártó francia Arkema új futószalagot állított munkába a kínai Nanshaban lévő Sartomar gyárában. A futószalaggal 30 százalékkal növelik a 3D nyomtatáshoz használt műgyanta-mennyiséget.

Az Egyesült Arab Emírségek építőipari óriása, az Arabtec Construction összeállt a Dubai Amerikai Egyetem (AUD) Robert Bird Csoportjával és a helyi 3Divincy Creations-szel. Az együttműködés célja a 3D betonnyomtatásban és a digitális építkezésben kutatásfejlesztési, innovációs és egyéb tevékenységet folytató központ létesítése a felsőoktatási intézményben.

3dnyomtatas_news_audi.jpg

Az Audi AG növeli a 3D nyomtatók használatát a gyártásban. Az autógyártó külön osztályt alapít a technológia implementálására. Eleinte főként egyedire kialakított, lokálisan printelt kiegészítő eszközök várhatók.

Szövetek biomérnöki munkával történő kivitelezésének egyik módja, ha élő sejteket ágyaznak 3D nyomtatott szerkezetekbe. A printelt gélben való sejtszerveződésnek, a sejtek elrendeződésének a természetes szövetek utánzása az egyik nagy kihívása. Az Észak-karolinai Állami Egyetem kutatói a mesterséges szövetek tulajdonságait jelentősen javító eljárást dolgoztak ki. Lényege, hogy ultrahangot használnak az élő sejtek gyártás közbeni elrendezéséhez.

A Virginia Tech kutatói elektronikus szenzorokat integráltak személyre szabott printelt művégtagokba. A fejlesztés elektromos árammal működő olcsóbb művégtagokat vetít előre. A művégtag és viselője szöveteinek találkozási pontjainál működő szenzorok az eszközről, kényelmi szintről stb. gyűjtenek adatokat, amelyeket felhasználnak a további fejlesztésekhez.

3dnyomtatas_news_rocket.jpg

A 3D nyomtatással rakétákat gyártó los angelesi Relativity első nyilvános kereskedelmi szerződését írta alá a globális műholdoperátor Telesattal. Az együttműködés során a Relativity részt vesz az innovatív LEO műhold működtetésében. A cég gyártóplatformjához hozzáférő Telesat gyakrabban, rugalmasabban és olcsóbban lőhet fel műholdakat.

A Siemens additív gyártásban úttörőnek számító svédországi gázturbina részlege összeállt a vizualizáló szoftvereket fejlesztő helyi Interspectrallal. A közös AM Explorer vizualizációs programmal a fémalapú additív gyártás iparrá válási folyamatát akarják felgyorsítani.

3dnyomtatas_gitar.jpg

A svéd Sandvik tervezőcég fémnyomtatási kapacitását is felhasználva hozta létre a világ első törésmentes printelt gitárját.

A Cuttlefish szoftverrel tervezett printelt modellek szerepelnek az amerikai LAIKA stop-motion animációs stúdió legújabb filmjében. A programot a Számítógépes Grafikai Kutatások Fraunhofer Intézetében fejlesztették.

3dnyomtatas_news_ujjlenyomat.jpg

Egy Imgur nevű felhasználó bebizonyította, hogy a Samsung Galaxy S10 ujjlenyomat-olvasó szenzora átverhető 3D nyomtatással készült ujjlenyomattal. Néhány tesztet követően a printer mindössze 13 perc alatt nyomtatta ki a kamu ujjlenyomatot.

Címkék: szoftver film gitár autó animáció beton hangszer okostelefon ipar műhold műgyanta implantátumok művégtag Samsung Kína Dubai Siemens Audi nyomtatóanyagok bioprinting

Szólj hozzá!

Szilikon-nyomtató labort nyitott a Wacker az USA-ban

ferenck 2019.04.11. 08:00

A német vegyipari óriás, a müncheni Wacker Chemie AG egyik leányvállalata, az ACEO két éve mutatta be többanyagos (multi-material) szilikon-nyomtató technológiáját. A fejlesztés jól illeszkedik egy egyre markánsabb trendbe: a szilikon nyomtatóanyagok sikere látványosan gyors. Néhány éve nagyon még hallani sem lehetett róluk, ma viszont már a különféle változatok szerteágazó célokra printelhetők.

Az ACEO 2016-ban mutatta be a világ első ipari 3D szilikonprinterét, és akkor indította webshopját is. Azóta folyamatosan nyomtatóanyagokat, többanyagos szilikonváltozatokat fejlesztenek, tavaly pedig az elektromosságot vezető szilikon-elasztomert dolgoztak ki.

3dnyomtatas_szilikon_2.jpg

A Wacker a michigani Ann Arborban megnyitotta első amerikai szilikon-nyomtató laboratóriumát, kutatás-fejlesztési létesítményét. Az ACEO Open Print Lab konzultációkat, képzéseket és kiscsoportos workshopokat kínál a szilikongumi iránt érdeklődőknek.

„Újabb mérföldkő az ACEO történetében. Észak-Amerika az additív gyártás egyik vezető piaca. Új létesítményünkkel a régió potenciális felhasználói sokkal közelebb kerülnek a szilikonnal történő 3D nyomtatáshoz” – büszkélkedett a Wacker Silicones 3DP projektjét vezető Bernd Pachaly.

„Régióbeli üzleti partnereink meg akarják érteni, hogy ötleteik és termékeik hogyan jutnak a támogatásunkkal a piacra. A kutatóközpontot előremutató szilikon-megoldások fejlesztésére terveztük. A laborral szignifikánsan bővíthetjük helyi portfoliónkat, és hozzájárulhatunk a növekvő piaci igények kielégítéséhez” – jelentette ki a kliensek képzéséről Ian Moore, a Wacker Silicones elnökhelyettese.

Az amerikai létesítményt két ACEO 3D nyomtatóval szerelik fel.

A Wacker 2017-ben a németországi Burghausenben alapította az első ACEO Print Labort.

Címkék: szilikon innovátorok

Szólj hozzá!

3D nyomtatás és fogászat: bíztató jövő

ferenck 2019.04.10. 08:00

Az additív gyártás fogászati (hardver, szolgáltatások, anyagok, szoftver) forgalma 2019-ben meg fogja haladni a 2,7 milliárd dollárt, 2022-re évi kb. 500 millió fogászati terméket állítanak elő a technológiával, a vizsgált időszak végére, 2028-ra pedig 9 milliárd dolláros (éves) üzlet lesz a 3D nyomtatás fogászati alkalmazása – olvashatjuk a témakörről ötödik (éves) elemzését végző SmarTechAnalysis előrejelzésében.

A fogászat több tényező hatására gyorsan átalakul. A legfontosabbnak a 3D nyomtatás tűnik; a rugalmas digitális folyamatot a szakma hamar elfogadta. A 3DP egyben más trendek (eszközök, termékek helybeni elkészítése, laboratóriumi üzleti modell fejlődése stb.) katalizátoraként is funkcionál.

3dnyomtatas_dentistry.jpg

E forgatókönyv alapján a közvetlen és közvetett végfelhasználói alkalmazások, például a tiszta fogszabályozók egyszer, s mindenkorra megváltoztatják a 3DP szakterületi hasznosulását. Jelenleg a 3DP és a klasszikus eljárás szintézisével alkotott fogszabályozók a legfontosabb és legnagyobb példányszámot produkáló alkalmazás.

A kereskedelmi forgalmazásra kész vagy közvetlenül az előtt álló következőgenerációs fogászati 3DP folyamatok hatására a következő öt évben intenzív verseny várható.

3dnyomtatas_dentistry0.jpg

A regionális piacokat illetően, Európában és Észak-Amerikában az idősödő korosztály körében nőtt a kezelésekhez való hozzáférés, Ázsiában, Dél-Amerikában és a Közép-Kelet egyes részein pedig többen részesülnek minőségi kezelésben. Az egyre olcsóbb és jobb fogászati nyomtatók felgyorsítják ezeket a folyamatokat. A rendszerek automatizálása és a nyomtatási sebesség növekedése javít a termelékenységen, lehetővé teszi a „házon belüli” használatot, illetve a 3DP más részterületeken történő használatát.

Újabb technológiákkal (material jetting) ideiglenes és állandó koronák és hidak, funkcionális pótlások stb. egyetlen rendszerrel kivitelezhetők lesznek.

Az elmúlt évek egyik legmarkánsabb trendje a digitális eljárások adaptálása volt. A hagyományos „kézműves” technikák, az analóg gyártás szerepe lassan megkérdőjeleződik, és míg régebben nagyon sok néhány technikust alkalmazó kicsi labor tevékenykedett, számuk fokozatosan csökken, a nagy laboratóriumok pedig az eddiginél nagyobb jelentőségre tesznek szert.

Ugyanakkor a klinikák is képesek lesznek szinte mindent helyben előállítani. Ennek következtében a laborok szerepe és üzleti irányultsága átalakul – több tervezést, anyagtámogatást és előkészítő-/alapszolgáltatást fognak nyújtani.

Szólj hozzá!

Épületnyomtatás robotkarral

ferenck 2019.04.09. 08:00

A digitalizáció és a csúcstechnológiák használata egyre jobban meghatározza a jelen építőiparát. Az új megoldásokat elsősorban épületek és épületszerkezetek tervezéséhez használják. Köztük természetesen a 3D nyomtatást is, amellyel lakóházaktól különleges futurisztikus terekig, egy ideje izgalmasabbnál izgalmasabb álmok valósulnak meg.

Mindezek ellenére a 3DP építőipari alkalmazásának csak a kezdeti szakaszáról beszélhetünk. A szektor viszont beindult, több tucatnyi cég dolgozik additív gyártótechnológiákkal, napról napra állnak elő ígéretes újításokkal. Pezseg az innováció.

3dnyomtatas_beton_1.jpg

Az 1909-ben alapított és szerteágazó tevékenységet (pénzügy, design, karbantartás, építőipar stb.) folytató belga BESIX csoport a világhírű Kuka KR QUANTEC robotkarjával kezdett el betonszerkezeteket printelni.

Ezt megelőzően az évek alatt döbbenetes növekedést produkáltak, hatalmas szakmai tudásra tettek szert. Eleinte inkább partnercégként számítottak rájuk, de ma már teljes szolgáltatáscsomagot kínálnak ügyfeleiknek.

3dnyomtatas_beton0_1.jpg

Az utóbbi években tevékenységük földrajzi és iparági diverzifikálására összpontosítottak.

A csoport 3D betonnyomtató alkalmazásainak köszönhetően a tervezési szakaszban sokkal nagyobb az alkotói szabadság, a mérnökök több formával és változatos lehetőségekkel dolgozhatnak, és komplexebb megoldásokat, opciók sorát kínálhatják a megrendelőknek, akiknek már nem kell szabványtervekhez igazodniuk.

Mivel a modellt a Kuka robot nyomtatja, ugyanaz a termék bármikor kiprintelhető. A folyamat gyorsabb, az anyagveszteség is kevesebb. Nő a terméskapacitás, biztonságosabb és kontrollált a munkakörnyezet.

A munka az összes elem modellezésével kezdődik, a Revit és a Grashopper szoftvereket használják hozzá. A Revit irányítja a betonnyomtatáshoz speciális fúvókával felszerelt Kuka KR 120 R3900 robotot, egész pontosan egy ipari robotkart. A gép 30 perc, 1 óra alatt nyomtat ki egy tárgyat. A második képen látható 2 méteres oszlop kevesebb, mint 1 óra alatt készült el.

Mivel a kart nélkülözhetetlennek tartották, a BESIX csoport gondosan kiválasztotta a partnert, majd a két cég együtt tanulmányozta az alkalmazást, és a munkafolyamat állomásait. Az eddigi együttműködés nagyon sikeresnek bizonyult, és a csoport dubai projektekben, valamint újabb belgiumi és hollandiai építkezésekben gondolkodik.

Címkék: robot épület építőipar épületnyomtatás

Szólj hozzá!

A hagyományos hegesztés és az additív gyártás találkozása

ferenck 2019.04.08. 08:00

A 19 országban 60 gyártóüzemet működtető, Cleveland-székhelyű amerikai multinacionális Lincoln Electric Holdings a hegesztett termékek egyik specialistájaként, ívhegesztő rendszerek és plazmavágó szerkezetek fejlesztőjeként és gyártójaként ismert világszerte.

A cég a napokban bejelentette, hogy az év közepétől fémalapú additív gyártószolgáltatást is nyújt. E célból április 1-én felvásárolta a hagyományos megmunkálás mellett polimer- és fémnyomtatással is foglalkozó Baker Industries michigani szerszámgép-gyártót, beszállítót.

3dnyomtatas_lincoln_electric.jpg

„Az additív gyártás az automatizáció egyik kulcsfontosságú stratégiai területe, és a Baker Industries szakértelmével, lehetőségeivel sokszínűvé alakítjuk ezirányú lehetőségeinket, markánsabbá és vonzóbbá tesszük légjármű- és járműipari piaci jelenlétünket” – nyilatkozta Christopher L. Mapes, a Lincoln Electric elnök-vezérigazgatója.

Az 1992-ben alapított Baker használt gépekkel kezdte, ma már viszont négy üzemet működtet az Egyesült Államokban. Terméktervezéstől a minőségbiztosításig sokféle szolgáltatást nyújtanak. 3D nyomtatáshoz Stratasys 900MC, Fortus 400MC és EOS M290 DMLS rendszereket használnak.

3dnyomtatas_lincolnelectric0.jpg

A Lincoln Electric 3DP szolgáltatásához Cleveland-ben új fejlesztőközpontot nyitnak, és fémalkatrészek robotkar közreműködésével történő nagyszériás gyártását tervezik.

Előttük már más hagyományos hegesztőcégek is beszálltak a 3D fémnyomtatásba. Az elektronsugaras hegesztésben jártas chicagói Sciaky és a WAAM3D a legismertebb példák.

Címkék: ipar fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A Formlabs bejelentette új 3D nyomtatóit

ferenck 2019.04.05. 08:00

Az MIT Media Laboratórium leányvállalataként indult bostoni Formlabs április 2-án mutatta be két új 3D nyomtatóját, a Form 3-at és „nagytestvérét”, a Form 3L-t.

„Hét éve, az első hatékony, de megfizethető asztali SLA nyomtatóval jelentünk meg az iparágban. Azóta több mint 50 ezer printert szállítottunk le, vásárlóink pedig 40 milliónál több darabot nyomtattak ki. Izgatottak vagyunk, mert az LFS technológiával szintet léptünk. Drámaian növeli a minőséget és a megbízhatóságot, miközben még mindig mi kínáljuk a szegmens leghatékonyabb és legmegfizethetőbb gépeit” – jelentette ki Max Lobovsky társalapító-vezérigazgató.

3dnyomtatas_formlabs_3.jpg

Az alacsony erejű sztereolitográfia (Low Force Stereolitography, LFS) technológia lényege, hogy lézerek, tükrök és egy rugalmas filmtartály alkotta egyedire tervezett rendszer folyékony műgyantából hajszálpontosan állít elő szilárd izotróp részeket.

Mindkét új printer az LFS technológián alapul.

Az LFS teszi lehetővé merev helyett rugalmas építőtartály használatát, amellyel könnyebb részeket eltávolítani a nyomtatási területről. Részletesebbek a nyomatok, pontosabbak a felületek.

3dnyomtatas_formlabs0_3.jpg

Mindkét gépben található moduláris fényfeldolgozó egység (LPU). Ez az egység felelős a pontos és ismétlődő nyomatatást biztosító nagysűrűségű lézerpontokért. A tisztítás szintén könnyebb, míg a rendszerekbe integrált szenzorok az ideális nyomtatási feltételek fenntartásában segítenek. Ezek az eszközök figyelmeztetnek a gépek mindenkori állapotára. Maga a nyomtatás távolról, az online műszerfalról is levezényelhető. Lényegében bárhonnan, ahol van internetkapcsolat.

A Form 3 munkatere 14,5x14,5x18,5, a Form 3L-é pedig 20x33,5x33 centiméter. A két optikai lézeregységgel működtetett és kétszer nagyobb lézerteljesítményt nyújtó utóbbival masszív méretű nyomatok készíthetők. Hasonló árfekvésű gépek munkatere sokkal kisebb, mint a Form 3L-é.           

A kisebbik modell kiszállítása júniusban, a nagyobbiké 2019 negyedik negyedévében kezdődik.

Printerek mellett a cég bemutatott egy új anyagot is: a Draft Resin műgyanta 300 mikronos felbontás mellett akár négyszer gyorsabb nyomtatást is biztosít (gyors prototípuskészítéshez).

A Formlabs termékeit Magyarországon a FreeDee Printing Solutions forgalmazza.

Címkék: sztereolitográfia FreeDee Formlabs

Szólj hozzá!

A világ leggyorsabb fémnyomtatója

ferenck 2019.04.04. 08:00

Egyre nő a Massachusetts állambeli Desktop Metal irodabarát Studio System és Production System 3D fémnyomtatói iránti érdeklődés. A megújított Studio + rendszerből az új technológiák jóvoltából akár 550 darabot is kiszállítanak évente.

Amerikai és kanadai megrendeléseknek két hét alatt eleget tesznek.

3dnyomtatas_desktopmetal0_1.jpg

A megfizethető fémnyomtatást jelentő gép fontos állomás a cég életében. Az elmúlt hat hónapban világszerte, extruder fúvókák működő prototípusától a kisszériás gyártásig, fogaskerekekig, lengéscsillapítókig, több mint 8 ezer részt nyomtattak vele.

A Desktop Metal szerint egyes klienseik a hagyományos megmunkálással és a szelektív lézeres olvasztással összehasonlítva, 90 százalékkal is csökkentették a gyártási költségeket, miközben a folyamatot hónapokról, hetekről napokra redukálták.

3dnyomtatas_desktopmetal_1.jpg

Ügyfeleik közé olyan cégek tartoznak, mint a Ford, a Google, a BMW stb.

A moduláris Studio System három részből, 3D nyomtatóból, a kötőanyagokat eltávolító debinderből és „kemencéből” tevődik össze. A Desktop Metal felhőalapú szoftverével összekapcsolt technológiával bonyolult fémalkatrészek állíthatók elő. A modularitás azt jelenti, hogy a kemence-egység akár öt 3D nyomtatót is támogat.

Az „irodabarátság” a legnagyobb előnye – sok ipari fémprinterrel ellentétben nincs szükség külön létesítményekre, külső szellőzéssel stb. Azaz irodában, boltban vagy laborban is működtethető.       

A cég gyártórendszere, a Production System a „világ leggyorsabb fémnyomtatója, a legolcsóbban előállított nyomatokkal.” Az első egységet már ki is szállították és installálták. Egyelőre nem tudni a megrendelő nevét, de a Fortune 500-ba tartozó egyik vállalatról van szó, elképzelhető, hogy valamelyik nagy autógyártó.

A Single Pass Jetting technológiával működő rendszer az átlagos fémnyomtatóknál százszor, a leghasonlóbb binder jetting megoldásoknál négyszer gyorsabb, míg a költségek a huszadukra csökkennek.

Ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, az ipari gyártás rengeteget profitálhat belőle.

Címkék: ipar innovátorok fémnyomtatás

Szólj hozzá!