HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 4 óra bérnyomtatást adunk ajándékba!

 

 

3D toll Karácsonyra!

doodlerhird_1543399234.jpg

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

Partnereink

FRE3DEE a Facebookon

Fémporgyártás Québecben

ferenck 2019.01.17. 08:30

A GE az évek során a 3D fémnyomtatás egyik nemzetközi élharcosává vált. A szakterület megkerülhetetlen szereplője, és az additív gyártásra specializálódott részlege, a GE Additive folyamatosan bővül, terjeszkedik.

Az AP&C a GE Additive fémporgyártó részlege mintegy 40 ezer négyzetméternyi földterületet vásárolt a 2016 óta kanadai bázisnak számító (Montréalhoz közeli) québeci Saint-Eustache-ban, amellyel továbbnöveli termelői kapacitását.

3dnyomtatas_apc0.jpg

„Cégünk gyorsan növekszik, projektjeinkhez több tér kell. Új tehetségek bevonzásához nagyon fontos, hogy jó helyen legyenek. Az Innoparc Albatros mindkét feltételnek megfelel, és egyértelmű, hogy Québec, azon belül pedig Saint-Eustache az AP&C jövője” – nyilatkozta elégedetten Alain Dupont, vezérigazgató.

Cége egyike azon keveseknek, amelyek plazma-atomizációt használnak fémporgyártáshoz. Québec remek választás ebből a szempontból, mert Kanadában rengeteg a vízenergia, ezen a területen a hatalmas ország a világranglista második helyén áll.

3dnyomtatas_apc.jpg

Mivel az eljáráshoz rengeteg energia szükséges, érthető miért szeretik a plazmaalapú porok gyártói Kanadát. Ezek a porok különösen előnyösek additív gyártáshoz, szinte minden feltételnek megfelelnek.

A cég bevonáshoz, fém fröccsöntéshez és más gyártási eljárásokhoz is készít porokat. Nikkel- és titánötvözetek a specialitásai, jelenleg az F357 alumíniumpor piaci bevezetését készítik elő.

Helyi gyáruk a tervezett új létesítménnyel kiegészülve, tovább bővíti a gyártási kapacitást. Jelenleg évi 1250 tonna anyagot állítanak elő.

A gyártási előnyök mellett a terjeszkedés más szempontból is üdvözítő: a bővülő létesítmény munkahelyeket teremt, és még vonzóbb lesz a Montréal környékén 3D nyomtatással foglalkozó személyek, új tehetségek számára.

„Nagyon büszkék vagyunk, hogy az iparág zászlóshajója, az AP&C bővíti tevékenységi körét, és hozzájárul Saint-Eustache gazdasági növekedéséhez. Az innováció még több innovációt generál, és az AP&C újabb cégeket vonz be a technológiai parkba” – jelentette ki Pierre Charron polgármester.

Címkék: titán ipar aluminium GE fémnyomtatás fémpor

Szólj hozzá!

Magyar gépgyártó a PrintLab 3DP tantervében

ferenck 2019.01.16. 08:30

A brit PrintLab a 3D nyomtatás oktatásának egyik élharcosa. A cég tavaly indult Osztályterem (Classroom) projektje professzionális oktatási portálként is funkcionál a technológiát tanagyukba integrálni óhajtó tanároknak. A cél az ipar és az oktatás közötti kapcsolat megteremtése, a meglévő kapcsolódások elmélyítése, és egyben a „következő generáció” felkészítése a 3D tervezésre és nyomtatásra, mint szakmára, életpályára.

A platformon kreatív projektek, munkakönyvek, használati utasítások és tanári útmutatók is találhatók.

3dnyomtatas_printlab.jpg

Az Osztályterem diákjai 12 hónap alatt az összes leckét, rendelkezésre álló forrást megismerhetik, a tanárok pedig részletes betekintést kapnak a technológia világába. A portál havonta két új leckével bővül.

Az oktatóprogram népszerűségét bizonyítja, hogy például spanyolra, lengyelre és kínaira is lefordították, és más nyelvekre is tervezik. Jelenleg a világ kb. 300 iskolájában tanítják.

3dnyomtatas_printlab0.jpg

A PrintLab magyar 3D nyomtatógyártóval, a FreeDee Printing Solutions egyik partnerével, a CraftUnique-kel kötött együttműködési szerződést, ami egyben az Osztályterem további terjeszkedését is jelenti. A program ezentúl a CraftBot Plus ökoszisztéma része lesz.

A CraftBot asztali FDM 3D nyomtató. Erős mechanikával, színes érintőképernyővel, gyártói szoftverrel, kiváló ár-érték aránnyal rendelkezik. Stabil, megbízható működés és könnyű kezelhetőség jellemzi.

„Az elmúlt hónapokban azért teszteltük a CraftBot Plust, hogy meggyőződjünk: oktatócsomagunk osztálytermekbe illő termékhez kapcsolódik. A gép felülmúlta várakozásainkat. Könnyű kezelni, megbízható, biztonságos, jó a nyomatok minősége. Óraterv-könyvtárunkat sok izgalmas és fontos témával akarjuk idén bővíteni. Fogyatékkal élők számára és körkörös gazdasági projektekhez is vannak elképzeléseink” – magyarázza Jason Yeung, a PrintLab társalapítója.

A CraftBot PrintLab oktatási csomag plug&play CraftBot nyomtatót (CraftBot Plus vagy CraftBot XL), biztonsági segédeszközöket, HEPA szűrőt, egyéves Classroom tréning- és tananyag-hozzáférést, online PrintLab hitelesítői kurzust, Craftware szeletelő szoftvert, PLA nyomtatószálakat és 3D printeres segédeszközöket tartalmaz.

„A 3D nyomtatás lassan, de biztosan elindult az oktatásban is, de eddig egy komoly akadály hátráltatta az áttörést. Többhónapos érdeklődés és kutakodás után egy lelkes angoltanár közvetítőként lépett fel, és a CraftBot végül rátalált a saját fejlesztésű tantervével a hiányzó kapocs szerepét betölteni hivatott PrintLabra” – nyilatkozta Szász Éva, a CraftBot marketingmenedzsere.

Címkék: oktatás FreeDee CraftBot

Szólj hozzá!

Kaliforniában betonhidat nyomtattak

ferenck 2019.01.15. 08:30

Az amerikai hadsereg 2017-ben jelentette be, hogy az Építészmérnöki Kutatóintézet (Champagne, Illinois) sikeresen elkészült első nyomtatott barakkjával, egy közel 50 négyzetméteres időszaki szerkezettel.

A napokban a U.S. Army Mérnöki Kutatásfejlesztési Központjában (ERDC) Megan Kreiger gépészmérnök és csapata a tengerészgyalogság pendletoni (Dél-Kalifornia) kiképzőtáborában megerősített cementből printelt közel 10 méteres gyaloghidat.

3dnyomtatas_hid.jpg

„Azt szeretném elérni, hogy az additív gyártás megvalósítható módszer legyen, katonai és kereskedelmi építkezéseknél ismerjék meg a nagyléptékű 3D nyomtatás előnyeit. A technológiával akarom tesztelni az építkezések határait” – magyarázza Kreiger.

Matt Friedell százados, a Haditengerészet Rendszerirányításához tartozó additív gyártási csoport vezetője 2016-ban találkozott Kreigerrel, azóta dolgoznak együtt. Az acéllal megerősített illinoisi betonbarakk volt az első közös munkájuk.

3dnyomtatas_hid0.jpg

Mindketten hangsúlyozzák betonszerkezetek printelésének az előnyeit: kevés emberi munka kell hozzá, könnyen szállíthatók a szükséges gépek stb.

„Aktív és szimulált harci környezetben nem akarjuk, hogy tengerészgyalogosok kalapácsokkal és furnérlemezekkel rohangáljanak. Egy építkezésre alkalmas betonprinter óriási előny számukra. Zseniális lenne, ha tankokat elbíró hidat tudnánk építeni” – nyilatkozta Friedell.

A világ különféle laboratóriumaiban kísérleteznek épületnyomtatásra alkalmas anyagokkal.

A szingapúri Nanyang Egyetem és az ETH Zürich nemrég robotkarokkal demonstrálta alternatív cementnyomtató technológiáját. Megoldásuk sokak szerint megváltoztathatja az épületnyomtatást.

Címkék: beton épület cement épületnyomtatás katonai alkalmazások

Szólj hozzá!

2019-ben 13,8 milliárd dollár körül költhetnek világszerte 3D nyomtatásra

ferenck 2019.01.14. 08:30

Az International Data Corporation (IDC) folyamatosan készít kisebb-nagyobb előrejelzéseket, és az utóbbi években a 3D nyomtatás jövőjével is sokat foglalkoztak.

A legutóbbi prognózis alapján 2019-ben 13,8 milliárd dollár lesz a globális 3DP ipar költése. Ipar alatt hardvert, anyagokat, szoftvert és szolgáltatásokat értenek. A szám biztató, és egyértelmű, 2018-hoz képest 21,2 százalékos növekedést jelent. A következő években folytatódik a tendencia, 2022-ben már 22,7 milliárd dollár lesz a globális 3DP ipari költés.

3dnyomtatas_elorejelzes_1.jpg

Ezek a számok arra is utalnak, hogy a 3D nyomtatás valószínűleg eddig kevésbé kiaknázott, vagy teljesen „szűz” szektorokban is megjelenik. A folyamat, a gyors növekedés csak a már a fejlődés egyértelmű motorjának számító ipar nyomon követésével érzékelhető. Míg a 2010-es évek elején és közepén inkább a fogyasztói szegmens tűnt meghatározónak (legalábbis többet foglalkozott vele a média), mára teljesen megváltozott a helyzet. E szegmens idei költése nem fogja elérni az 5 százalékot sem.

Az elmúlt évek egyik meghatározó tendenciája szintén folytatódik. Korábban a technológiát sokan a prototípuskészítéssel azonosították, az egyik legjobb módszerének tekintették, ma már viszont egyértelmű, hogy végtermékek gyártására is egyre alkalmasabb. Utángyártott alkatrészek, sebészi modellek, építészeti tervek – egyre több területen figyelembe veszik az egyedire kialakított, költséghatékony nyomtatás előnyeit.

Jelenleg a prototípusok, utángyártott és új termékekhez készülő alkatrészek a 3D nyomtatás leggyakoribb felhasználási esetei, de printelt szövetek, szervek, csontok, fogászati darabok is egyre sűrűbben készülnek. E jelenséggel párhuzamosan már nemcsak a 3D nyomtatók, hanem a 3D szkennerek is elterjednek.

A 3D szkennerek piacának korábbi széttöredezett és koncentrált természete akadályozta a bővülést, ma viszont a 3D nyomtatók térnyerését megalapozó tényezők vezetnek a szkennerek mainstreammé válásához is. Változatos vertikális szektorok, például az orvosi, az ingatlan- és a szórakoztatóipar érdeklődnek irántuk.

A tanulmány szerzői megállapították: a 3D nyomtatótechnológia komoly fejlődésen ment keresztül 2018-ban. Felgyorsult a gyártás, jobb anyagok jelentek meg, és mindezek hatására nőtt az alkalmazási lehetőségek száma.

Címkék: trendek 3D szkennelés

Szólj hozzá!

Formlabs: műgyanta gyors prototípuskészítéshez és műfogsorokhoz

ferenck 2019.01.11. 08:30

A Formlabs két új műgyantás nyomtatóanyagot mutatott be a Las Vegasi Fogyasztói Elektronika Shown.

3D printerei mellett a bostoni vállalat bemutatót tartott a kiváló teljesítményű műgyanta additív gyártásra történő felhasználásából. Tavaly az áttetsző, „precíz és erős” Grey Pro műgyanta mellett az első szelektív lézeres szintézissel (SLS) működő Fuse 1 rendszerüket vezették be a CES-en.

3dnyomtatas_formlabs_2.jpg

Idén bővült a nyomtatóanyag portfolió.  

A cég legpuhább műgyantáját, az Elastic (rugalmas, ruganyos) Resint szilikonrészek prototípuskészítésére tervezték. Ezek a részek többszörösen hajlíthatók, nyújthatók, összepréselhetők, és közben nem szakadnak el.

3dnyomtatas_formlabs0_2.jpg

A másikat, az Egyesült Államokban már beszerezhető Digitális Fogsort (Digital Denture) közvetlenül printelhető, precíz és bármikor kivehető protézisekhez fogják használni. A Formlabsnak nem a Digital Denture az első fogászati nyomtatóanyaga. A fogászati laboratóriumoknak szánt, hidakhoz és koronákhoz ideális Dental Model és a Dental LTC Clear a másik kettő.

Mindezek mellett a Gillette-tel közösen (természetesen 3D nyomtatással) készített, egyedire alakítható borotvát is megtekinthette a CES mindig érdeklődő közönsége.

A Formlabs élő demonstrációt tartott a szkennelés-szoborkészítés-3D nyomtatás munkafolyamatból is. Az emberi archoz a Bellus3D FaceAppját használták, amellyel tervezők valódi arcokat illeszthetnek be a ZBrush szoftverrel végzett munkába. Ezt követően a karaktermodelleket a cég Form 2 printeren nyomtatták ki.

„A 3D nyomtatás változatlanul az egyik legfontosabb eszköz arra, hogy bárki bármit készítsen. Gyakran halljuk, hogy mennyire fontos egy terméket fizikális versus digitális változatban látni. Ezért mutatjuk be az elejétől a végéig a munkafolyamatot” – nyilatkozta Max Lobovsky társalapító-vezérigazgató.

A Formlabs termékeit Magyarországon a FreeDee Printing Solutions forgalmazza.

Szólj hozzá!

Hogyan nyomtassunk bonyolult modellekből egyszerű részeket?

ferenck 2019.01.10. 08:30

A3D nyomtatás térhódításával a világhálón növekszik az ingyen letölthető 3D modelleket tartalmazó tárházak száma. Mivel a makerek száma szintén gyarapszik, komoly igény mutatkozik az ilyen aranybányák iránt.

Sokszor ugyanis egyszerűbb előre készített modellel dolgozni, mint a semmiből sajátot létrehozni. Rengeteg idő spórolható meg. Viszont előfordulhat, hogy a modell majdnem, de csak majdnem tökéletes, és csupán egyetlen apró módosítás kellene az óhajtott formához.

3dnyomtatas_mit.jpg

Csakhogy a 3D nyomtatásban leggyakoribb formátumban, .stl-ben lévő fájlokon a méretezésen kívül nagyon nehéz módosítani.

Ezen az állapoton kíván változtatni az MIT Számítástudomány és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának egyik kutatócsoportja. Programjuk egyszerű alkotórészekig fejt vissza (reverse engineering) bonyolult alakzatokat.

3dnyomtatas_mit0_1.jpg

„Rengeteg mesh modellünk van, viszont relatíve kevés a mögöttük lévő CAD-fájlok száma. Ha a felhasználók otthon akarják reprodukálni és egy kicsit átalakítani a designt, technikánk hasznos lehet nekik” – jelentette ki Tao Du, az egyik fejlesztő.

Programszintézist használó szkriptjük a modellen végigmenve észleli a legegyszerűbb alkotóelemeket, az úgynevezett primitíveket, többek között gömböket, hengereket, kockákat, tórusz-alakzatokat, elhelyezésüket, orientációjukat és méretüket. Utána szerkeszthetővé teszi ezeket a paramétereket, azaz a háromszög-alakú rácsszerkezetet parametrikus modellé alakítja át. A probléma, hogy miután mindent háromszög-alakú rácsszerkezetté gyúrtunk, már csak háromszögekkel dolgozhatunk, és közben rengeteg információ elveszett. A metaadatok helyreállítását követően viszont másoknak is könnyebb az eredeti tervrajzon módosítani.

A kutatók 50 változó komplexitású modellt futtattak le rendszerükön, és a visszafejtés után kiderült, hogy több mint száz egyszerű formából állnak össze. A program egyelőre csak az említett négyet detektálja közülük, de a fejlesztők dolgoznak a lista folyamatos bővítésén.

Az eszköz nagyon hasznos lesz nyílt forrású modellek módosításához, bonyolult szerkezetek könnyen nyomtatható részekre szedéséhez.

Címkék: szoftver MIT

Szólj hozzá!

A HP és a GE számára fejleszt tervezőszoftvert az Autodesk

ferenck 2019.01.09. 08:30

A 3DP világában jól ismert szoftverfejlesztő Autodesk a HP Multi Jet Fusion és a GE Additive Közvetlen Lézeres Fémolvasztás (DMLM) rendszeréhez dolgoz ki Netfabb és Fusion 360 programjain alapuló, a tervezéstől a nyomtatásig, minden munkafolyamatot támogató megoldást. A 3D nyomtatókkal közvetlenül „összedolgozó” új generatív tervezőszoftverrel jelentősen javul gyártásra alkalmas részek gyors prototípuskészítése.

Robert Yancev az Autodesk gyártóipar-stratégiai igazgatója szerint a HP rendszerek teljes potenciálja jó tervek, jó anyagok és megfelelő nyomtatófolyamat nélkül nem aknázható ki. Jó hír, hogy minden adott hozzá: az Autodesk leszállítja a tervezőtechnológiát, a HP kidolgozza a nyomtatási folyamatot, az anyagokat pedig a HP és partnerei fejlesztik.

3dnyomtatas_autodesk.jpg

Yancev azt is elmondta, hogy sok terület óriási változásokon megy keresztül, és például az autóipar rengeteget profitálhat a HP-vel való stratégiai partnerségből, a folyamatos innovációból. Az új megoldásokkal a termékfejlesztés teljes ciklusa hatékonyabbá és fenntarthatóbbá válik.

Az Autodesk a HP-vel párhuzamosan a GE Additive-vel is együttműködik. A fémalapú additív gyártást kívánják áramvonalasítani, amelyben a szoftverfejlesztő algoritmusai, felhasználói interfészei és specializált adatmodelljei fontos szerepet játszanak. Ezek az eszközök már a korai tervezési szakaszban sokat segítenek a költségek és az időbeosztás kikalkulálásában, előrejelzésében.

3dnyomtatas_autodesk0.jpg

Lars Bruns, a GE Additive szoftverrészlegének vezetője a nyomtatásra kész tervezést emeli ki az Autodesk programjainál.

Az Autodesk és a HP partnere, a Penumbra Engineering generatív tervezőcég az Autodesk megoldását használta egy ultrahangos érzékelő-eszköz fejlesztéséhez. A nyomtatott darabot úgy tervezték, hogy egyrészt pehelykönnyű legyen, másrészt bírja az extrém környezeteket.

Az együttműködésről mindhárom partner elégedetten nyilatkozott.

Címkék: szoftver GE HP Autodesk generatív tervezés

Szólj hozzá!

Játékautók 3D nyomtatással

ferenck 2019.01.08. 08:30

Játékipar és 3D nyomtatás egyre szorosabb szálakkal kapcsolódnak egymáshoz.

2016-ban a játékokat, ruhákat, videojátékokat stb. árusító, azóta csődbe ment brit Toys „R” Us együttműködött a tajvani XYZprinting 3D nyomtatógyártóval, és kitalálták, hogy a desktop printereket elérhetőbbé teszik gyerekek számára.

A Disney Research animált karaktereihez szintén használja a technológiát.

3dnyomtatas_jatekautok.jpg

Joshua Pearce, a Michigan Egyetem 3DP evangélistája szerint minden gyerek jobban örül egy kaptafára szabott játékok helyett internetről letöltött, majd módosított tervek alapján kinyomtatott, egyedivé tett dolgoknak. Ebben látja a jövőt.

Pearce gondolatai egy, számára nagyon kedves trendhez kapcsolódnak. Additív technológiákkal a fogyasztók makerré válhatnak, és maguk készíthetik el tárgyaikat, alkalmasint játékokat.

3dnyomtatas_jatekautok0.jpg

Ez a tendencia megváltoztatja az iparágat: a fogyasztók megtervezhetik a termékeket, a gyártók pedig kivitelezik azokat.

Kapcsolódva a trendhez, illetve arra reagálva a Smoby francia játékgyártó, az IPC Ipartechnikai Műanyag és Kompozit Központtal, valamint a belga szoftverfejlesztő Materialise-zal közösen dolgozik a 3D fémnyomtatás játékgyártásba integrálásán.

Együttműködésük eredményeként a Pixar animációs filmek Villám McQueen autói miniatűr változatának gyártását optimalizáló fémöntőformát nyomtattak. A 3D nyomtatás előnyét a gyártási ciklus lerövidülésében és a jobb minőségben látják.

Az öntőformát az IPC azért nyomtatta, mert a hagyományos kisszériás öntőformák gyártása idő- és pénzigényes. A forma geometriájához a michigani Altair szoftverét, a további munkához, például a rácsszerkezet optimalizálásához pedig a Materialise 3-Maticjét használták, figyelembe véve a 3D fémnyomtatás összes specifikumát.

Végeredményben gazdaságosabb gyártást biztosító nagyobb formákat hoztak létre.

A játék gyártási ciklusát felére, míg a rácsszerkezet jótékony hatásaként a felhasznált anyagmennyiséget a felső résznél 12, az alsónál 24 százalékkal csökkentették.

Az optimalizált tervezéssel nőtt a szkennelés sebessége, a könnyebb formával komplexebb geometriájú és nagyobb darabok készíthetők.

Címkék: játék Materialise

Szólj hozzá!

Személyes arcmaszkokat nyomtat a Neutrogena

ferenck 2019.01.07. 08:00

A minden évben január elején megrendezésre kerülő Las Vegasi Fogyasztói Elektronikai Bemutatón, ismertebb nevén a CES-en ízelítőt kaphatunk a jelen közeljövő-technológiáiból, és mint mostanában mindig, a 3D nyomtatás az idein is kitüntetett szerephez jut.

A vezető amerikai bőrápoló vállalat, a Neutrogena például különleges, alakjában és összetevőiben egyaránt személyre szabott terméket, egy lapszerű arcmaszkot (MaskiD) mutat be. A maszk arc különféle részeihez kitalált speciális alkotóelemeket használva, tökéletesen alkalmazkodik viselője arcformájához, arcszerkezetéhez.

3dnyomtatas_neutragena.jpg

A Neutrogena Skin 360 személyes bőrelemző eszközét megkedvelő nők nagyon örültek, hogy jobban megismerhetik a bőrüket, és meg is fogalmazták a személyre szabott bőrápolási megoldások iránti igényüket – mondta el Sebastien Guillon, a Johnson & Johnson Consumer Inc. egyik vezetője.

A lapmaszkok speciális megoldásaik miatt különlegesen hatékonyak.

A folyamat első lépéseként szelfit kell készíteni a MaskiD appal. Az okostelefon 3D kamerája pontosan feltérképezi az arcot, kiszámolja a szemek, a szemek és az ajkak stb. közötti távolságot, és közben más egyedi fizikai jegyeket is felmér.

3dnyomtatas_neutragena0.jpg

A MaskiD és a Skin 360 a Neutrogena két terméke, amely mesterséges intelligenciával segíti a bőrápolást.

Következő lépésben a Skin 360 egy dermatológus virtuális megfelelőjét hozza létre a személyes adatok alapján. Elemzéseket végez, és megállapítja, mire van szüksége a bőrnek, hol, milyen összetevők a leghatékonyabbak.

Végül a Neutrogena saját 3D nyomtató-eljárásával az összetevőket (C-vitamin, megtisztított hialuronsav stb.) az adott személyre kidolgozott hidrogél maszkra, a maszk pontos helyére printelik.

Ha az illető elégedett a MaskiD app által generált eszközzel, megrendelheti a saját magára méretezett nyomtatott darabot.

A MaskiD fontos lépés a legfrissebb technológiákat, például a digitális képalkotást és a 3D nyomtatást innovatív módon alkalmazó újfajta terméktervezés felé, amellyel a fogyasztónak módjában áll, hogy korábban elképzelhetetlen precizitással kezelje a bőrét – állítja Michael Southall, a Johnson & Johnson kutatásfejlesztés-vezetője.

A Neutrogena egyelőre nem közölte az Egyesült Államokban a tervek szerint 2019 harmadik negyedévében kereskedelmi forgalomba kerülő maszk árát.

Szólj hozzá!

2018 csúcseseményei

ferenck 2019.01.04. 08:30

A 3D Printing Media Network szakmai portál szerint 2018 a 3DP masszív éve volt. Több nyomat és új termék mellett egyértelművé vált, hogy a technológia öles léptekkel halad az iparosodás útján. A szaporodó partnerségek jelzik, hogy a cégek megértették: a verseny mellett az együttműködés is a fejlődés záloga.

A portál tíz eseményt/jelenséget emelt ki.

A svájci Oerlikon technológiai csoport októberi konferenciáján ezernél több nemzetközi szakértő vett részt. A csoport egyértelművé tette, hogy változatos partner-együttműködésekkel (GE, Siemens, legnagyobb 3DP hardvergyártók) vezető szerepre tör.

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) a kezdetek óta fontos szerepet játszik a 3DP fejlődésében. ADAPT központjával új ipari konzorciumot célzott meg.

3dnyomtatas_esemenyek0.jpg

A legnagyobb szakmai rendezvény, a Formnext a világ különféle pontjairól érkező 550 kiállítónak adott helyett, és rendkívül sikeresnek bizonyult.

A Siemens decemberben nyitotta meg 15. gyárát az Egyesült Királyságban. Az additív gyártással foglalkozó Anyag-megoldások létesítmény csúcstechnológiáikkal, például 3D szkennerekkel és robotokkal különféle iparágakat fog kiszolgálni.

3dnyomtatas_esemenyek.jpg

A HP szeptemberben bejelentette új fémnyomtató-platformját, a tömegtermelésre alkalmas HP Metal Jetet.

Egy másik 3DP ipari óriás, az EOS új gyártótechnológiát (LaserProFusion) mutatott be. Az új megoldással a cég egyrészt megerősítette pozícióját a polimer-szegmensben, másrészt demonstrálja, hogy a polimeralapú additív gyártás az ipari szakaszba lépett.

A 3D Systems Figure 4 moduláris gyártórendszere radikálisan megváltoztathatja műanyag részek előállítását.

A Stratasys döbbenetesen gyors STEP 3D technológiája szintén a polimer-nyomtatás iparosodását jelzi. A megoldást fejlesztő Evolve Additive Solution leányvállalat bejelentette együttműködését a Kodakkal, a STEP folyamathoz az utóbbi képtechnológiáját fogja használni.

A BMW Additív Gyártás Kampusza fontos mérföldkő lehet a 3DP autóipari alkalmazásában. A cég tíz év alatt elérte a milliomodik printelt alkatrészt.

A GE Aviation hitelesítette Concept Laser fémnyomtató rendszerét, amellyel alkatrészeket fognak printelni.

Címkék: GE BMW EOS Siemens HP MIT Stratasys 3D Systems

Szólj hozzá!