HTML

Legyél Te is Szakértő!

Ingyenes 3D technológiai előadások 2018. október 17-én, szerdán, az Automotive Hungary kiállításon!

Vegyen részt a FreeDee Kft. és az amerikai Formlabs előadásain a 3D tech ipar újdonságairól, és autóipari szerepéről!

Részletek és regisztráció ezen a linken >>

moveo-robot10-sarga-flip.png

Minden hírlevél feliratkozónknak 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 4 óra bérnyomtatást adunk ajándékba!

 

 

CraftBot 3D nyomtatók

craftbot-3d-nyomtato-akcio-05.jpg

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

Partnereink

FRE3DEE a Facebookon

Könnyebb lesz a nyomtatott fegyverek ellenőrzése?

ferenck 2018.10.19. 08:30

Törvényhozók számára egyre problémásabb, hogy nyomtatott fegyverek tervrajzait mind szélesebb körben teszik közzé a világhálón. 3D printerrel rendelkező személyek könnyen letölthetik pisztolyok stb. sémáit, majd helyben el is készíthetik a fegyvert. Nincs sorozatszám, nem követhető nyomon, bűnözők vagy a bűn útjára lépők olcsón hozzáférhetnek.

A büntetésvégrehajtó szervezeteknek, hírszerző ügynökségeknek segítő Buffalo Egyetem kutatói új és a beszámolók alapján pontos módszert dolgoztak ki printelt fegyverek és hamisítványok visszakövetésére. A PrinTracker technológia „ujjlenyomata” alapján azonosítja a forrást, azaz a 3D nyomtatót.

3dnyomtatas_fegyver.jpg

Egy nyomat összes rétege milliméter-szint alatti pici ráncokat, „kitöltéses mintázatokat” tartalmaz. A mintáknak egyformának kellene lenniük, viszont a nyomtató típusa, a nyomtatószálak, a fúvóka mérete és más tényezők miatt mégsem azok. A nyomat ezért nem egyezik teljesen a tervrajzzal.

Például a printernek félmilliméteres mintát kell készítenie a tárgyon. A tényleges darabon lévők viszont 5-10 százalékkal eltérnek a tervrajztól. A tárgy pont ezért követhető vissza a gépig.

3dnyomtatas_fegyver0.png

Nem egyformák a 3D nyomtatók, gyártásuk során módosul a hardver, ami minden egyes tárgyon egyedi, szükségszerű és megváltoztathatatlan mintákat generál.

A nyomkövetőt kereskedelmi forgalomban beszerezhető 14 különböző printerrel készített öt ajtókulccsal tesztelték. 10 FDM technológiát, 4 sztereolitográfiát használt. A kulcsokról tintasugaras szkennerrel készítettek digitális képet. A képeket úgy javították fel, hogy azonosíthatók legyenek a nyomtatószál-mintázatok. Ezt követően, az „ujjlenyomat” eredetiségét hitelesítendő, a kulcsok közötti eltéréseket milliméter-szint alatti pontossággal kiszámító algoritmust fejlesztettek. Ha az „ujjlenyomat” tényleges összehasonlító adatai az előzetesen kialakított adatbázisban rendelkezésünkre állnak, törvényszéki esetek fizikai tárgyai pontosan visszakövethetők a forrásig, a 3D printerig, amelyen készítették.

Az első teszteredmények 99,8 százalékosra sikerültek. Tíz hónap múlva újabb teszteket végeztek, mert meg akarták állapítani, hogy a printerek további használata befolyásolja-e PrinTracker hatékonyságát. Ugyanaz lett az eredmény. Még egy teszt következett – különféle módon megsérült, tehát nehezebben azonosítható kulcsokat vizsgáltak. PrinTracker 92 százalékot teljesített.

A kutatók bizakodnak, hogy rendszerüket bármilyen tárgy visszakövetésére és az eredeti printer azonosítására felhasználhatják.

A nem hagyományos módon készített fegyverek szabályozása azonban nem lesz könnyű. Printelt fegyverek nyomon követéséhez ugyanis az összes eladott 3D nyomtatóról és a vásárlókról kellenének információk. Az „ujjlenyomatokat” kormányzati adatbázisban tárolnák.

Figyelembe véve, hogy az Egyesült Államokban a lakosság birtokában lévő 79 millió regisztrált pisztoly stb. a feltételezett fegyvereknek mindössze 9 százaléka, PrinTracker bevezetésére és eredményes használatára valószínűleg még várni kell egy ideig.

Címkék: fegyver szabályozás algoritmus

Szólj hozzá!

Additív gyártóközpontot nyit a Lufthansa

ferenck 2018.10.18. 08:20

Repülőgépek és más légjárművek gyártása a 3D nyomtatás egyik leglátványosabb és leggyorsabban fejlődő ipari alkalmazási területe. A nagy gyártók, a Boeing és az Airbus mellett légitársaságok is kezdenek élni a technológia adta lehetőségekkel.

A Lufthansa Technik, a német légi ipari óriás karbantartó-, szerelő- és javítórészlege új additív gyártóközpontot létesített. Az együttműködési csomópontnak szánt központban a részleg 3DP tapasztalatait és szakértelmét kívánják bővíteni. A technológia további fejlődésén dolgozva, gyártásra kész termékeket terveznek fejleszteni.

3dnyomtatas_lufthansa.jpg

A vállalat idén vásárolt EOS M 290 közvetlen lézeres fémszinterező (Direct Metal Laser Sintering, DMSL) rendszeréhez a gyártás közbeni automatizált és intelligens folyamat-monitoring tevékenységet végző EOSTATE MeltPoolt.

Felismerve a 3D nyomtatás egyre gyorsabb ütemű iparosodását, a Lufthansa Technik specialistáinak és 3DP szakértőinek közös csapata a tervezési szabadság és a gyors prototípuskészítés lehetőségeinek növelésén dolgoztak együtt. Közös munkájuk rendeltetése repülőgép-alkatrészek gyártása.

3dnyomtatas_lufthansa0.jpg

Egyedire kidolgozott nyomtatott repülőgép-alkatrészeivel az új központ valóban sokat segíthet az additív gyártás további fejlődésében. Gyártás közben a kutatók alaposan ki fogják vizsgálni az alkatrészek minősítéséhez és jóváhagyásához használt szabványokat.

„A légi közlekedés súlyra erősen érzékeny és arra nagyon figyelő világában kifejezetten vonzónak tűnnek az additív gyártással készült kisebb tömegű részek” – áll a cég közleményében.

A Lufthansa Technik idén csatlakozott a légjármű-iparnak szabványosított additív gyártási gyakorlatokat kidolgozó svájci Oerlikon technológiai csoporthoz. A partnerség keretében az iparosítás és a hitelesítés egyik kulcselemét, munkafolyamatok ismételhetőségét szintén vizsgálják.

„Az Oerlikon széleskörű additív gyártási és légjármű-ipari szakértelme, kiegészülve a globális termelési értékláncba integrált megoldásokban szerzett és elismert tapasztalatainkkal, nagyon előnyös lesz a Lufthansa Technik számára” – nyilatkozta az Oerlikon Csoportot vezető Roland Fischer.

Címkék: repülőgép Lufthansa

Szólj hozzá!

Nyomtatott polimerlencsék elektronmikroszkóphoz

ferenck 2018.10.17. 08:30

A röntgensugárral működő mikroszkópok a nanométer méretű felbontást komoly mélységgel egyedi módon összekombináló képalkotó eszközök. Rejtett jegyek tanulmányozása, például egy CPU hibáinak kármentes megtekintése, vagy sejtben lévő organizmusok vizsgálata csak röntgensugaras mikroszkóppal (XRM) lehetséges.

Röntgensugarak fókuszálásához nanoszintű geometriájú optikák kellenek, és a komplex nanogyártási módszer miatt egy sima lencse akár több tízezer euróba kerülhet.

3dnyomtatas_mikroszkop.png

A stuttgarti Intelligens Rendszerek Max Planck Intézetében 3D nyomtatással polimeranyagokból készítettek lencséket. A 3D Kinoform nevű lencsék nagyon hatékonyak a röntgensugarakkal, gyártásuk viszont bonyolult többlépcsős folyamat.

A kutatók ezt leegyszerűsítendő, döntöttek a 3D nyomtatás, diffraktív röntgensugaras optikákhoz a legjobb módszer, a két fotonos fnanoprinting femtoszekundum nanonyomtatás mellett.

3dnyomtatas_mikroszkop0.png

Az első eredmények alapján a röntgensugaras képalkotás akár 20 százalékkal jobb eredményt produkál nyomtatott lencsékkel.

XRM-ek röntgensugaras optikáit a sugárzás okozta károk miatt évente ki kell cserélni. Ezért (is) kellett az eddiginél jóval hatékony gyártófolyamatot kitalálni rájuk.

A kutatók elmondták, hogy a megfelelő anyag kiválasztása a gyártás egyik legfontosabb része. Röntgensugaras optikákhoz különlegesen jó 2PP (kétfotonos polimerizáló, 2PP) polimereket használtak, amelyekkel csak az erősen mérgező berillel és a nagyon drága gyémánttal elérhető szint valósítható meg, ráadásul berillel és gyémánttal is rendkívül nehéz nanoszinten kivitelezni a megtervezett 3D profilokat.

Az új módszerrel kevesebb mint egy perc alatt printelhetők lencsék, így prototípusaik elkészítésének és gyártásnak is jelentősen csökkennek a költségei.

Polimerlencsék gyártása olcsó, és mihelyst optimalizálták, viszonylag simán megy a folyamat.

A kutatók egy lépéssel továbbmentek – több lencsét összekombináltak, amellyel még a legnehezebben kezelhető röntgensugaras energiatartományban is optimalizálhatók a röntgensugaras optikák.

Szólj hozzá!

Automatizálják a fémnyomtatást

ferenck 2018.10.16. 08:30

A svéd Höganäs Csoporthoz tartozó Digital Metal tavaly kezdte el a binder jetting technológiával működő és rendkívül pontos DM P2500 fémnyomtató gyártását, amellyel 42 mikronos rétegekből óránkénti 100 köbcentiméter készíthető el.

A géppel akár 40 ezer alkatrészből álló sorozatgyártás is megvalósítható.

3dnyomtatas_automatizalas.jpg

A cég változatlanul 3DP szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek, viszont gőzerővel dolgoznak a fémnyomtatással történő gyártás teljes automatizálásán.

„A legtöbb additív gyártótechnológiát csak minimálisan automatizálták. Ezen akarunk változtatni. Az új gépsorral klienseik alacsonyabb gyártási költségek mellett növelhetik a termelékenységet. A manuálisan intenzív munkák zöme megszüntethető, ráadásul a tisztítógépbe áthelyezett porok, minimalizálva a veszteséget, újrahasznosíthatók. A Digital Metal technológiája alkalmas nagymennyiségű alkatrész sorozatgyártására” – nyilatkozta Ralf Carlström vezérigazgató.

3dnyomtatas_automatizalas0.jpg

A folyamat nagy részét a lényegében egy, az összes manuális munkát felszámoló robot végzi el. Építődobozokat tesz a nyomtatóba, majd utólagos feldolgozásra át is helyezi őket.

A porok utófeldolgozáskor történő eltávolításáért és újrahasznosításáért CNC technikával működtetett gép és egy, a tárgyakat összeszedő és rendeltetési helyükre tevő robot felel. Ezt követően az elsőszámú robot kötőanyag-mentesítésre és szinterezésre viszi a tálakat.

A gyártás szakaszos és folyamatos is lehet.

A porok eltávolításának automatizálása a teljesen automatizált gyártáshoz vezető első lépés. A portalanítási folyamat CNC által vezérelt mozgásai a nyomtatás közbeni információkon alapulnak. Az összes eltávolított port összegyűjtik és újrahasznosítják. Újrahasznosításkor semmiféle kárt nem okoznak bennük, anyagtulajdonságaik változatlanok maradnak.

„Szerintünk komoly potenciál rejlik egyedi technológiánkban. Nemcsak nagyon gyors és költséghatékony, hanem bonyolult és részletgazdag tervek is kidolgozhatók vele. A tervek megvalósításához széles anyagválasztékot kínálunk” – összegez Carlström.

Címkék: robot újrahasznosítás innovátorok utómunkálatok gyártótechnológiák fémnyomtatás

Szólj hozzá!

Az első nyomtatott alkatrész egy amerikai hadihajón

ferenck 2018.10.15. 08:30

Az Egyesült Államok haditengerészete, egész pontosan a tengeri rendszerek parancsnoksága (NAVSEA) jóváhagyta és engedélyezi az első 3D nyomtatott alkatrész, egy leeresztő szűrönyílás (DSO) szerelvény prototípusának felszerelését az USS Harry S. Truman (CVN 75) hadihajón.

A nyomat komoly előrelépés, bővülnek a haditengerészet lehetőségei, egyre több rész készülhet viszonylag olcsón, ugyanakkor speciális óhajok, kívánság szerint (on demand), és nem utolsósorban időben befejezik a munkákat.

3dnyomtatas_shipboard.jpg

A NAVSEA a legnagyobb az USA hadihajókat és tengeralattjárókat irányító, építő, vásárló és karbantartó öt rendszere közül. Új technológiák, köztük az additív gyártás integrálásával igyekeznek minél korszerűbb megoldásokat találni.

A parancsnokság többek között szerkezeteket stabilizáló kereteket és vázakat megerősítő összekötő csavaros eszközt, az F-35-ös lopakodó leszállásnál használt ajtajának alkatrészeit, a haditengerészet légierejének személyzete által viselt oxigénmaszkok szelepeit nyomtatták.

3dnyomtatas_shipboard0.jpg

A haditengerészet beszállítója, a műanyagok feldolgozásában, printelésében komoly tapasztalattal rendelkező Huntington Ingalls Industries – Newport News Shipbuilding (HII-NNS) javasolta a fém DSO szerelvény prototípusának telepítését, tesztelését és kiértékelését.

„A CVN 75-tel hamarabb meglesznek a teszteredmények, és ha sikeresek, látni fogjuk, hogy a flotta mely területein van még szükség az additív gyártásra” – magyarázza Lorin Selby ellentengernagy, a NAVSEA főmérnöke.

A DSO szerelvény repülőgép-anyahajón biztosítja a víz gőzvezetékekből való elvezetését. A nyomtatott fémprototípus átment a környezeti és működési teszten – kiértékelték az anyagot, hegesztést, ütközést, rezgéseket, hidrostatikát, gőzalapú eszközök működését.

Azaz a NAVSEA jóváhagyta.

A megkövetelt és a hitelesítéshez szükséges kritériumokat hagyományos mechanikai teszttel vizsgálták. A végső elvárásokat a teszteredmények után fogalmazták meg, miközben gyakori additív gyártófolyamatokra is próbálnak specifikációkat és szabványokat kidolgozni.

Címkék: környezetvédelem hajó fémnyomtatás katonai alkalmazások

Szólj hozzá!

Formlabs és 3D Akadémia előadások az Automotive Hungary-n

FreeDee 2018.10.12. 15:54

A FreeDee 3D Akadémia minden évben igyekszik izgalmas témákat hozni a 3D technológiák területéről az Automotive Hungary kiállítás konferenciaprogramjába. Idén az érdekes témák mellett egy érdekes startup, a rohamosan növekvő, amerikai Formlabs vállalat is csatlakozik a kiállítás első napjára időzített additív gyártástechnológiai előadásokhoz. A szerda (október 17.) délutáni prezentációkon a részvétel díjmentes, de a helyek korlátozottsága miatt regisztrációhoz kötött.

automotive-eloadas-banner.jpg

Idén nyáron jelent meg a hír, hogy a New Enterprise Associates 15 millió dolláros befektetésével a 3D nyomtatófejlesztő startup elérte az 1 milliárd dollár értéket, azaz elképesztő növekedést felmutatva, unikornissá vált.  Miközben a Formlabs életében 2018 egymást követően az ötödik közel 100 százalékos növekedést produkáló esztendő, a magyar vonatkozásokkal is bíró vállalkozás a sztereolitográfia (SLA) alapú 3D nyomtatók világviszonylatban is elsőszámú értékesítőjévé vált. Az Automotive Hungary során így első kézből mesélnek a 3D technológiák fejlődési irányairól, vállalati céljaikról, és a 3D nyomtatás segítségével létrejövő, új üzleti modellekről.

engineering_ecosystem_web2.jpg

A FreeDee Kft. 2012. óta foglalkozik a hazai KKV-k számára is elérhető árú, professzionális 3D technológiai megoldásokkal. Ez a szemlélet kötötte őket össze a Formlabs-zal is, amely világhírű, asztali SLA gépét, a Form 2 nagyfelbontású 3D nyomtatót 2016. óta használják napi szinten és értékesítik is.  Oktatási stúdiójukat, a FreeDee 3D Akadémiát 2015-ben nyitották, és azóta szerveznek nyílt oktatásokat, vállalati tréningeket és konferenciákat. A Formlabs idén először csatlakozik a már hagyományossá váló 3D Akadémia előadásokhoz az Automotive Hungary-n.

car_compressor_space_spider.jpg

A FreeDee Kft. által szervezett 3D technológiai előadások látogatói elsősorban a magyar vállalat megvalósult, sikeres projektjein és hazai esettanulmányain keresztül ismerhetik meg a professzionális asztali 3D nyomtatók képességeit. A Formlabs előadása ehhez kapcsolódóan ad betekintést a világpiaci trendekbe, a Formlabs terveibe és a 3DP fejlődési irányaiba. Az optikai 3D szkennerek képességeire kíváncsi szakemberek számára külön előadással készül a csapat, mivel ezen a területen is jelentős a fejlődés és egyre intenzívebb a piaci érdeklődés is a megfizethető, mégis nagyfelbontású digitalizáló eszközök képességei iránt. A kézi, illetve telepített strukturált- és fehérfény szkennereket a 3D-s termékmegjelenítéstől kezdve a visszamodellezésen át ma már metrológiai és minőségellenőrzési feladatokra is használják.

Amennyiben érdeklődik a 3D technológiák iránt, érdemes lefoglalni egy helyet az előadássorozat weboldalán, és már  október 17-én, szerdán kilátogatni a régió legjelentősebb járműipari szakkiállítására!

Szólj hozzá!

Olcsó fémprinter, különleges építőrobot, nyomtatott fish and chips - a napokban történt

ferenck 2018.10.12. 08:30

A lengyel 3DGence nyomtatógyártó bemutatta legújabb modelljét, a két extrúderes, professzionális DOUBLE P255-öt. A géppel alaposan kidolgozott geometriájú, nagyon jó minőségű nyomatok készíthetők.

3dnyomtatas_news_bigrep.jpg

A BigRep és a Bosch Rexroth bejelentette, hogy közös fejlesztésbe fogtak. A BigRep 3D printereit először szerelik fel csúcsminőségű CNC kontroll- és vezérlőrendszerrel. A két cég szerint munkájukkal az additív gyártás még fontosabb szerephez jut az ipar 4.0-ban. A nyomtatók így teljesen kompatibilisek a „dolgok internetével” (IoT).

A fémnyomtatás a folyamatos áresés ellenére még mindig drága, így korlátozott a kkv-k hozzáférése a technológiához és alkalmazásaihoz. Egy nemzetközi kutatócsoport kidolgozta, hogyan gyártható olcsó fémprinter. A nyílt forrású mikrokontrollerrel rendelkező gép különleges hegesztőtechnikával nyomtatna alkatrészeket.

3dnyomtatas_news_boeing.jpg

A Boeing és az indianai Thermwood Corporation gyártóspecialista a repülőgép-gyártó 777X programja keretében egyetlen darabban nyomtatott ki egy nagyméretű (közel 4 méteres) eszközt. A projekttel azt szemléltették, hogy a légjármű-ipar számára additív gyártással is előállíthatók kiváló minőségű eszközök, alkatrészek.

3dnyomtatas_news_zurich.jpg

Az ETH Zürich építőipari robotja 11 méter magas ideiglenes pavilont nyomtatott egy winterthuri múzeum „Helló, robot – Ember-gép közös tervezés” kiállításához. A printeléshez elvileg használhatatlan köveket és láncokat használt.

3dnyomtatas_news_assistive.jpg

A Washington Egyetem kutatói a felhasználó velük folytatott interakcióit követő és tároló, neki segítő, elemek és beágyazott elektronika nélküli technológiát fejlesztettek. A műanyag tárgyak külső antennáikkal kétirányú mozgásokat, például gyógyszeres üvegcsék kinyitását és becsukását monitorozzák.

A tampai Dél-Floridai Egyetemen tapintásalapú egyedi térképet nyomtattak vakok és gyengénlátók számára; az egyetem érintett hallgatói hamarosan használhatják.

A tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai (STEM) stúdiumokat, köztük a 3D nyomtatást is népszerűsítő éves Big Bang Vásáron brit tudósok ételeket, például mértani formájú fish and chipset, hatszög-alakú babokat printeltek.

A Kínai Légi Ipari Szövetség Avicrobot leányvállalata rugalmas anyagokból betegeket újra járni tanító rehabilitációs robotot nyomtatott.

3dnyomtatas_news_szokokut.jpg

Az európai AMT-SPECVIA építőipari 3D nyomtatógyártó segédkezett az oroszországi Palekh város történelmi szökőkútjának felújításában.  A 26 méter átmérőjű és 2,2 méter mély szökőkút az ország első printelt emlékműve, egyben a világ első betonból nyomtatott nagyméretű szökőkútja is.

Címkék: oktatás robot egészségügy műanyag ipar építőipar nyomtatók épületnyomtatás Kína CNC Boeing fémnyomtatás ételnyomtatás vakok és gyengén látók dolgok internete

Szólj hozzá!

Arkema: új online platform nyomtatóanyagokhoz

ferenck 2018.10.11. 08:30

A francia vegyi és anyagfejlesztő Arkema kiváló – ipari – minőségű nyomtatóanyagok adásvételét megkönnyítő, felgyorsító online platformot indított. A 3D Printing Solutions by Arkema egyéni felhasználókat, partnereket és eszközgyártókat lát el velük, köztük a saját N3xtDimension műgyanta legújabb változatával.

A több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkező cég különféle 3DP folyamatokhoz fejleszt innovatív anyagokat.

3dnyomtatas_arkema0.jpg

A bevonó/burkoló alkalmazásokra szánt Rilsan biológiailag biztonságos és nagyon „szívós” termoplasztikus por. Remekül ellenáll a kopásnak, mindenféle súrlódásnak, vegyi hatásnak, rozsdásodásnak, időjárásnak.

A PEKK polimerek közé tartozó Kepstan többféle eljárással dolgozható meg. Szénszálakkal megerősítve ugyanolyan szilárd, viszont jóval könnyebb, mint egyes fémek. Olvadási pontja, 300-360 Celsius-fok felett könnyen formálható, kiválóan bírja az extrém környezeteket, így különösen a légjármű-iparnak és kőolaj-feltárásra ajánlják.

3dnyomtatas_arkema.jpg

A vállalat „zászlóshajója” a gondosan tervezett N3XTDimension UV-t használó printelésre ajánlott, a technikai szolgáltatásokat is nyújtó platformon az övé a „főszerep.” A technikai szolgáltatásokkal minden fogyasztó számára igyekeznek megtalálni az optimális anyagot.

A platformtól azt várják, hogy a partnerek segítségével hozzájárul a 3D nyomtatás ipari gyártótechnológiává fejlődéséhez.

Az Arkema idén kifejezetten UV-vel használt műgyanták előállítására Extonban (Pennsylvania) alapított kiválósági központot. A cég King of Prussia-i (Pennsylvania) kutatóműhelyében szálhúzásos technológiákkal, a franciaországi serquigny-iben por-szinterezéssel foglalkoznak. A kiválósági központ bejelentését megelőzően pedig közölték, hogy a Francia Pireneusokban lévő üzemükben – 20 millió eurós befektetésnek köszönhetően – 50 százalékkal növelni fogják speciális poliamidjuk (PLA) gyártását.

„A mai iparban rugalmasságra, tervezési szabadságra és a termékek személyre szabására van szükség. Az új platformmal könnyebbé tesszük a nyílt kommunikációt és az innovációt” – nyilatkozta Thierry Le Hénaff vezérigazgató.

Címkék: ipar innovátorok nyomtatóanyagok PLA

Szólj hozzá!

Új anyag a jövő autóihoz

ferenck 2018.10.10. 08:30

Az angol Surrey, a baltimore-i Johns Hopkins és a Kaliforniai Egyetem kutatói nagyon merev és egyben jól nedvesedő nyomtatott anyagot fejlesztenek. Kettősség jellemzi, egyrészt olyan merev, mint a fémek, másrészt elég rugalmas ahhoz, hogy bírja az erős rezgéseket. Ez a kettőség indokolja, hogy hamarosan drasztikus mértékben átalakíthatja az autógyártást.

A kutatók egymásba font szabadon lebegő és a terhelést jól bíró rácshálókból álló anyaggal kísérleteztek, és sikerült kivitelezniük a szinte lehetetlent: 3D fonótechnikával textilkompozit-lapokat és kötőanyag nélküli válogatott rostokat kombináltak össze. Ezzel a kombinációval lehetséges lehetővé a rezgések mozgatása és elnyelése az anyag belsejében, miközben maga a matéria szilárd marad.

3dnyomtatas_anyag.jpg

Háromdimenziós fonott rácshálókat két részben gyártanak. Először a fémhuzalokból álló szövetet készítik el, majd kemény 3D keretbe rendezik az összeforrasztott drótokat. A munkafolyamatot a fenti ábra szemlélteti.

Sokáig lehetetlennek tartották a merevség és a benedvesedés ellentétét megoldó kompozitanyag fejlesztését. A projekt pont ezért egyedi és úttörő.

3dnyomtatas_anyag0.jpg

„Mégis sikerült. Munkánk nagyon komoly hatással lehet a gép-, a vasút- és a légijármű-iparra, megváltoztathatja a gyártást. Az anyaggal az autók minden eddiginél kényelmesebbek lehetnek” – nyilatkozta a Surrey Egyetem anyagokkal és szerkezeteikkel foglalkozó kutatója, Stefan Szzyniszewski.

Az eredmény a nedvesedési együttható tekintetében a polimerekhez hasonló, viszont lyukacsos, üreges, és a meleget jobban bíró anyagról van szó. A metaanyagok új osztálya, azaz a kutatók által kikísérletezett matéria a rezgések magas frekvenciatartományban való csökkentését megkövetelő súly-érzékeny alkalmazások széles skáláján lehet különlegesen hasznos.

Az anyag másik nagy előnye, hogy remekül méretezhető, lehetővé téve többanyagos (multi-material) rácshálók kidolgozását, szelektív kötésformák stb. alkalmazását.

A kutatók bizakodnak, hogy anyaguk vonatok, autók és repülők új hullámát indítja el. Az utasok vagy nagyon kevés, vagy semmilyen rezgést nem fognak érzékelni bennük.

Címkék: jövő ipar anyagtudomány

Szólj hozzá!

Bogarak inspirálták a nyomtatott cement fejlesztőit

ferenck 2018.10.09. 08:30

A Purdue Egyetem kutatói a beton és a habarcs egyik alkotóelemét, cementpasztát nyomtattak. A változatos infrastrukturális elemekben felhasznált cementpaszta nyomás alatt tartósabbá teszi az épületeket. A technikával természeti katasztrófákkal, például földrengéssel vagy tűzvésszel szemben ellenállóbb szerkezetek építhetők.

„Mivel a természetnek a túlélésért kezelnie kell a gyengeséget, cementalapú anyagainkba bedolgozzuk ezt a gyengeséget, és így tesszük szilárdabbá őket” – magyarázza Jan Olek, az egyik kutató.

Munkájuk a károkat jobban tűrő és töréseket, repedéseket megakadályozó vagy hatásaikat enyhítő szerkezeti elemeket, például gerendákat és oszlopokat eredményezhet.

3dnyomtatas_purdue.jpg

Meglepő módon a természet, a rovarok jelentették az inspirációt a kár anyagon belüli, nyomatok rétegei közötti szétterjedésének kontrollálásához. A bogarak kemény páncélja – exoskeletonja – tökéletes példa a nehezen törő elemekre, ellenálló mechanizmusokra, és a nyomtatott cementpasztával valami hasonlót igyekeztek megvalósítani.

Nyomtatott cementalapú anyagokkal (cementpasztával, betonnal, habarccsal) mérnökök szabadabban tervezhetnek, jobban átlátják a tervezési és kivitelezési folyamatokat. Méretezhetőségüket, nagyobb méretek kidolgozását viszont technikai okok hátráltatták eddig.

„3D nyomtatással nem kell többé minden tervhez öntőformát készíteni, így a cementalapú anyagok korábban elképzelhetetlennek tűnt tulajdonságokkal is rendelkezhetnek” – jelentette ki az a méretezhetőségre utalva az anyagfejlesztéssel foglalkozó Jeffrey Youngblood professzor.

A kutatók mikro CT szkenneléssel igyekeznek jobban megérteni a megkeményedett, nyomtatott cementalapú anyagok „viselkedését”, kihasználni például töréshez vezető gyengeségeiket.

Más előállítási módokat is ki akarnak dolgozni hozzájuk, hogy az épületelemek még szilárdabbak legyenek. Jelenleg ezeket a lehetőségeket tanulmányozzák.

Címkék: építőipar cement anyagtudomány épületnyomtatás

Szólj hozzá!