HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 4 óra bérnyomtatást adunk ajándékba!

 

 

3D toll Karácsonyra!

doodlerhird_1543399234.jpg

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

Partnereink

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott alkatrészek vonatokban

ferenck 2018.12.18. 08:30

A légi, vízi és szárazföldi, szabad- és kötöttpályás közlekedésben évek óta használják a 3D nyomtatást, legyen szó repülőgép-, autó-, jacht- és egyéb alkatrészekről. Egyes területeken látványos a fejlődés, a technológia mára nélkülözhetetlenné vált, máshol, például a hajózásban és a vasutaknál viszont jóval később és óvatosabban kezdtek el érdeklődni iránta.

Utóbbiakban egyelőre kivételnek számítanak a printelt részek, és ezért is örvendetes, amikor a szektor meghatározó szereplői elkezdik használni az egyértelműen a változásokat előrevetítő 3DP-t.

3dnyomtatas_rail.jpg

Változásra utaló jel az Egyesült Királyság egy vezető vonatlízingelő specialistája, az Angel Trains, az ESG Rail mérnöki konzultációs cég és a 3D nyomtatás egyik főszereplője, a Stratasys együttműködése.

A közös munka eredményeként három vonatbelső-komponenssel álltak elő eddig.

A használatra engedélyezett darabok között kartámaszt, kapaszkodó fogantyút és székek hátuljáról lehajtható asztalt találunk. Mindhármat a Stratasys FDM technológiájával, vonatközlekedésre hitelesített termoplasztikus műanyagokból nyomtatták.

3dnyomtatas_rail0.jpg

Az ezekhez a darabokhoz hagyományosan használt termoplasztikus anyagok elég rossz mechanikai tulajdonságokkal rendelkeznek, tűzzel szemben sem teljesítenek jól. Ezen okok miatt ma már nem ajánlottak járműipari alkalmazásokhoz.

A nagyteljesítményű új anyagok, köztük a Stratasys PEKK-alapú Antero 800 NA-ja viszont eleget tesz a vasúti szabványoknak, és legkésőbb jövő nyárig használatban lévő vonatokon tesztelik őket.

Az együttműködés célja, hogy additív gyártással segítsenek megoldani az elavult alkatrészek problémáját, csökkentsék a raktározási költségeket, és a mai személyvonatok minél tovább működőképesek maradjanak. Mivel a nyomatok tömegtermelés helyett kisszériás gyártásban, csak az aktuális szükségletet kielégítő mennyiségben is elkészíthetők, a vasúttársaságok sokat spórolhatnak az újításokkal.

„Az együttműködés átalakíthatja a vasútipari gyártást. Büszkék vagyunk, hogy részt vehetünk benne, és reméljük, megoldásaink segítenek az iparágra jellemző technológiai korlátok felszámolásában. Bizakodunk, hogy vonataink most és a jövőben is kielégítik az utasok szükségleteit” – nyilatkozta Mark Hicks, az Angel Train műszaki igazgatója.

Címkék: vasút Stratasys

Szólj hozzá!

Kickstarter-kampánnyal három perc alatt összejött a támogatás egy printerre

ferenck 2018.12.17. 08:30

Csúcsot döntött a sztereolitográfia (SLA) technikával működő Phrozen Transform 3D printer Kickstarter-kampánya – a támogatásra kért 30 ezer dollár röpke három perc alatt összejött, és jelenleg (2018. december 15. koraeste) több mint 253 ezer dollárnál tartanak. A kampány 41 nap múlva zárul, de már most garantált, hogy a becélzott összeg sokszorosa gyűlik össze.

A Phrozen mögötti csapat 5 év alatt SLA printerek hat generációját fejlesztette. A Phrozen Make 2017 áprilisában zárt sikeres Kickstarter-kampányt. Óriási tapasztalat áll a tervezők mögött, és hatalmas bennük a motiváció, hogy sikeresen piacra vigyék a hatalmas munkaterülttel rendelkező 1299 dolláros gépet.

3dnyomtatas_frozentransform.jpg

Manapság egyre több az SLA printer, hasonló jelenség megy végbe, mint korábban az FDM gépekkel.

Az FDM printerekre vonatkozó régi szabadalmak 2009-ben jártak le, és azt követően rengeteg ráolvasztásos technikával működő gép jelent meg. A második hullám az SLA nyomtatóké, a 2013 és 2015 között lejárt szabadalmakkal eltűntek a korlátok, felgyorsult a fejlesztés.

3dnyomtatas_frozentransform0.jpg

13,3 inches 4K LCD kijelzőjével, 29,2x16,5x40 centis munkaterületével jelenleg a Transform a legnagyobb fogyasztói szintű SLA 3D nyomtató. Valószínűleg ez a tény a magyarázat arra, hogy a Kickstarter-kampányon szélvészgyorsan összejött a pénz. Ha az eredeti kijelzőt két 5,5 inchesre kicserélik, a gép 76 mikronos helyett 46 mikronban nyomtatja ki szimultán ugyanazt az ultra nagyfelbontású objektumot.

Ez a képesség ékszerészeknek és fogorvosoknak jöhet különösen jól.

A kijelző-csere csak 30 másodpercig tart. A technikai paraméterek lehetővé teszik a teljes nagyméretű tárgyak 13 óra alatt történő printelését.

A printer sok más gyártó műgyantájával kompatibilis, de kifejezetten a Transformra is fejlesztenek anyagokat: Stiff, Wax Pro Castable, Tough, Semi-Clear, TR250.

„Sok felhasználónk kérdezi, hogy az SLA printerek miért nem nyomtatnak széles munkafelületen. Több nagy terv kivitelezését ez a tényező hátráltatja. A tervet részekre kell bontani, a darabokat a nyomtatás után rakják egybe. A Phrozen Transform sokat javít ezen a helyzeten” – magyarázza Ray Wu társalapító.

Úgy tűnik, valóban nem véletlenül gyűlt össze rekordsebességgel a pénz…

Szólj hozzá!

Új nyomtatót mutatott be a MakerBot

ferenck 2018.12.14. 08:30

Több mint 220 ezer óra tesztelést követően a MakerBot bemutatta legújabb gépét, a desktop és az ipari 3D nyomtatók közti különbséget felszámolni hivatott Method-ot. A mérnökök két évig dolgoztak rajta, a Stratasys ipari technológiáit és szakértelmét igyekeztek a MakerBot gépek felhasználóbarát működtetésével, ergonómiájával összekombinálni.

A gép melegített munkaterület helyett kamraszerű fűtött munkateret használ, amellyel az összes réteg hőmérséklete és minősége kontrollálható. Az irányított tempójú hűtés eredményeként a rétegek jobban ragadnak egymáshoz, a nyomatok erősebbek.

3dnyomtatas_makerbot0_2.jpg

A kettős extrudálással a Method akár kétszer gyorsabban dolgozik, mint a jelenlegi desktop rendszerek, egy átlag asztali gépnél pedig háromszor sebesebb.

A nyomtatószálban lévő anyag eredeti állapotát speciális technikával védi és óvja meg a nedvesség beszívásától, amelyhez beépített szenzorok folyamatosan figyelik a környezet páratartalmát.

A kettős extrudálás és a modellek vízben oldódó PVA anyaggal történő printelése remek felületeket eredményez, szárnyalhat a tervezői fantázia, szinte nincsenek is mértani megkötések.

3dnyomtatas_makerbot_2.jpg

Az intelligens tekercs RFID chipen keresztül közvetlenül a MakerBot Printre küld információkat az anyag típusáról, színéről és mennyiségéről (hogy mennyi van még).

A kész nyomtatott részek felugranak az építőfelületre, a gép plusz, mínusz 0,2 milliméter pontossággal nyomtat ismétlődő részeket, egyforma és hengeres függőleges rétegeket.

„A jelenlegi desktop 3D printerek DNS-e a hobbigépekből ered, és a profi szegmens sok alkalmazásához nem elegendők. Szerintünk a Method a következő lépés ahhoz, hogy szervezetek nagyléptékben használják a 3D nyomtatást. Azoknak a profiknak készült, akik azonnal hozzá akarnak férni egy ipari teljesítményt nyújtó és a tervezői ciklusokat felgyorsító géphez” – nyilatkozta Nadav Goshen igazgató.

A platformon először a PETG anyagot használják, de a paletta két új anyagkategóriával (precízió, specialitás) is bővül. Előbbibe a MakerBot Tough, a MakerBot PLA és a MakerBot PVA tartoznak. A speciális matériák „haladó” tulajdonságokkal rendelkeznek.

A szoftver 25 népszerű CAD-programmal kompatibilis, a gépen dolgozó csapatok a MakerBot felhőkezelő platformján oszthatnak meg 3D fájlokat. A beépített „fedélzeti” kamera a printelési folyamat távolról történő megfigyelését biztosítja.

A MakerBot termékeit Magyarországon a FreeDee Printing Solutions forgalmazza.

Címkék: ipar nyomtatók MakerBot nyomtatóanyagok FreeDee nyomtatószálak

Szólj hozzá!

Autonóm építőrendszert fejlesztett egy amerikai cég

ferenck 2018.12.13. 08:30

A New York állambeli Long Island székhelyű 3DP gyártó és szolgáltató S-Squared 3D Printers (SQ3D) szabadalmi oltalmat kért Autonóm Robotikus Építőrendszerére (ARCS), egy, az építkezés idejét és költségeit akár 70 százalékkal is csökkentő speciális 3D nyomtatóra.

A géppel házak, utak, hidak és kereskedelmi épületek hozhatók létre.

3dnyomtatas_epulet_1.jpg

„Küldetésünk, hogy egyszer és mindenkorra forradalmasítsuk az építőipart. Az otthonoktól az utakig és a hidakig, az építkezés módjának újra-feltalálására törekszünk. Ez a szokatlan megközelítés és a hozzá kapcsolódó megoldások csökkentik a környezeti hatásokat, az önköltséget, életeket mentenek, sérüléseket akadályoznak meg” – áll a vállalat sajtóanyagában.

Kínától Latin-Amerikáig, az Egyesült Államoktól Dubaiig, sokfelé próbálkoznak épületnyomtatással, például ezzel a technológiával építenek fel távoli helyeken házakat. A nagyobb tervezői szabadság eredményeként az építőipari 3DP rendszerek anyagokban és munkaerőben szűkölködő területeken is képesek változatos szerkezeteket építeni. Mivel a technológia jóvoltából helyi anyagokkal dolgozhatnak, a 3DP építőipari alkalmazása fenntartható és költséghatékony.

3dnyomtatas_epulet0_1.jpg

Az SQ3D a 3D nyomtatás alapelveiből kiinduló mérnökei biztonságos, hatékony és környezetbarát, nagyléptékű projektekre optimalizált, a növekvő igényeket minden bizonnyal kielégítő rendszert fejlesztettek.

A gép 45-től közel 10 ezer négyzetméterig tud szerkezeteket printelni. A nyomatok tűznek, víznek, enyészetnek ellenállnak, és eleve úgy készülnek, hogy mostoha időjárás mellett is fennmaradjanak. Szerkezeti integritásuk annyira jó, hogy egy évszázadig minimális karbantartással is kibírják.

A mobil ARCS beüzemelése mindössze hat óra.

„Az Egyesült Államok Munkaügyi Minisztériumának Munkahelyi Biztonság és Egészségvédelem csoportja, az OSHA oktatói elismerően beszéltek a gépről, mert jelentősen csökkentheti az építkezésekhez kapcsolódó leggyakoribb sérülések számát” – közölte az SQ3D.

A cég többszáz ARCS gépből álló hálózat kiépítését tervezi. Hamarosan bejelentik, hogy a közeljövő melyik építkezési projektjeiben fogják használni – az SQ3D elmondása alapján többen.

„Humanitárius célunk, hogy a legelesettebbeknek teremtsünk otthonokat. Harmadik világbeli országokban akár ezer dollárért is fel lehet építeni egy 45 négyzetméteres házat, amely hurrikánoknak, tornádóknak és más természeti katasztrófáknak is ellenáll” – állítja a vállalat.

Címkék: épület építőipar épületnyomtatás

Szólj hozzá!

Nyomtatott bioérzékelő figyeli a cukorszintet

ferenck 2018.12.12. 08:30

A glükóz, azaz a szőlőcukor szintjének folyamatos figyelése a cukorbetegség kezelésének fontos része. A vércukorszintet főként az ujjbegyről mintát vevő eszközzel tesztelik. Alternatív megoldások, például a glükózt monitorozó rendszerek ugyan léteznek, viszont nagyon drágák.

A korlátozott hozzáférés sarkallta a Washington Állami Egyetem kutatóit a szőlőcukor-szintet figyelő nyomtatott bioérzékelő fejlesztésére. Az olcsó és innovatív eszközzel cukorbetegek könnyebben és hatékonyabban követhetik nyomon állapotukat.

3dnyomtatas_glucose.jpg

A hordozható, magunkon viselhető szenzort speciális technikával, „közvetlen tintaírással” (direct-ink-writing, DIW) printelték. A komplex formát, rugalmas elektródákat speciális tintával, elektromosságot vezető nano mérettartományú anyaggal printelték.

A teszteken kiderült, hogy a nyomtatott érzékelők jobban észlelik a glükóz jeleket, mint a hagyományos gyártóeljárásokkal készült elektródák. Szintén nagy előnyük, hogy nem az ujjbegyből gyűjtik a mintát, nincs szükség fájdalmas szúrásra, mert vér helyett testnedveket, például a verítéket monitorozza.

3dnyomtatas_glucose0.jpg

Mivel nem invazív és tűmentes technológia, gyerekeknek is biztonságosabb, nem félnek tőle. A DIW segítségével a szenzorok személyre szabhatóbbak, jobban méretezhetők az illető biológiai adottságaihoz.

A DIW előnye a fotolitográfiával és a screen printinggel szemben, hogy kevesebb hulladékot generál, kevesebb anyag vész kárba. A magunkon viselhető szenzorok előállítási költsége ezért csökkenthető, a technológia így válik szélesebb körben hozzáférhetővé.

A kutatók a bioszenzorok viselhető rendszerbe integrálásán dolgoznak, amellyel a hosszútávú szőlőcukorszint-monitorozást akarják megvalósítani. Gyártásuk méretezhető, orvosi műszerek gyártói DIW printerek fúvókáit elektronikai és más eszközök készítésére is használhatják, így pedig a komplett műszer részeit nem külön-külön, hanem egyszerre gyárthatják le, amivel szintén pénzt és persze időt takarítanak meg.

Címkék: orvosi szenzor

2 komment

Negyedéves felmérés: üzleti trendek a 3D nyomtatásban

ferenck 2018.12.11. 08:30

Az egyik legnagyobb szakmai portál, a 3D Printing Industry negyedévente készít indexet az additív gyártószektor „érzelmi” állapotáról. Az idén indult kezdeményezéshez adatbázisokat, befektetési, kockázati tőkés és más pénzügyi adatokat használnak forrásként, azokból szűrik ki a legfigyelemreméltóbb trendeket.

A legutóbbi a szeptember 30-val zárult harmadik negyedévre vonatkozik. A számításokat az alábbi öt kérdésre adott válaszok alapján végezték.

3dnyomtatas_trendek_1.jpg

„Milyen volt cégének kereskedelmi aktivitása az elmúlt három hónapban?”

„Milyen céges kereskedelmi aktivitásra számít a következő három hónapban?”

„Cége növelte 3DP munkaerejét az elmúlt három hónapban?”

„Cége szándékszik növelni 3DP munkaerejét a következő három hónapban?”

„Mire számít, hogyan változik a bruttó árrés a következő három hónapban?”

A globális 3DP ipari érzelmi index 0,63-ra esett vissza a második negyedév 0,70-jéről. A jelen-index 0,63-a szintén esés a június végi 0,76-hoz képest. A jövő-index úgyszintén, de ott minimális a különbség: 0,64 kontra 0,65.

Az érzelmi indexből azért nehéz bármilyen általános következtetést levonni, mert az évszak-jelleg, adott esetben a nyár meghatározó szerepet játszik benne. Nyáron általában kevesebb az eladás, az idei évet tekintve viszont az egész szektor mozgásban, emelkedő pályán van. Ráadásul a negyedik negyedév hagyományosan sokkal jobb eredményeket generál, mint a harmadik.

Mindezeket figyelembe véve, a 3D Printing Industry a globális érzelmi index 9,3 százalékos és a jövő-index mindössze 2,3 százalékos visszaesésére hívja fel a figyelmet, azaz a trend nem tűnik hosszútávúnak.

Címkék: trendek üzlet

Szólj hozzá!

Szélvészgyors 3D nyomtatót fejlesztettek az MIT-n

ferenck 2018.12.10. 08:20

Desktop 3D printerekkel nagyon jó minőségű és komplex darabok hozhatók létre, a gépek viszont lassúak. Egyszerre csak egy tárgyat, vékony rétegekben nyomtatnak.

A gyorsaságot több tényező hátráltatja: a nyomtatószál fúvókába rakásakor kifejtett erő, az olvasztás és a nyomtatófej sebessége, az extrudálás utáni szilárdító anyagok.

3dnyomtatas_mitprinter.jpg

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) Mechanoszintézis Csoport két tanára, Jamison Go és John Hart nagyon gyors FDM/FFF nyomtatást (FastFFF) biztosító hardvert fejlesztettek.

A szilárdítás problémát a többi fejlesztőhöz hasonlóan levegő fúvásával oldották meg, a többi viszont nagyobb technikai kreativitást igényelt. A nyomtatószálba csavarmenetet vágtak, és menetes anyán keresztül vezették. Amikor az anyacsavart motor forgatja meg, a filament lemegy. A tekeredést speciális görgők akadályozzák meg. Ez az extrudáló módszer egyrészt gyorsabb, másrészt sokkal pontosabb is, mint a tipikusan használt megoldások.

3dnyomtatas_mitprinter0.jpg

Az olvasztást lézerekkel orvosolták, míg a nyomtatófejhez speciális lerakó-rendszert dolgoztak ki.

Az új gép sokkal jobban teljesített riválisainál, köztük egy 100 ezer dolláros printernél is. Fejlesztési, építési költsége 15 ezer dollárba került, viszont bizonytalan, hogy mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Az extrudáló módszer 7-10-szer gyorsabb, óránként akár 127 köbcenti is nyomtatható így. A nyomatok minőségén akad javítanivaló, de a printer sebességéhez képest így is nagyon jónak számít, persze nyilvánvalóan dolgoznak még rajta.

Hart a Cambridge (Massachusetts) Egyetemen előadó Sebastian Pattinsonnal cellulóznyomtató technikát fejlesztett. A cellulóz előnyös tulajdonságokkal rendelkezik: olcsó, újrahasznosítható, jók a mechanikai jellemzői. Nyomtatni viszont nehéz, mert melegítéskor szétesik. A megoldás: acetáttal kell dolgozni rajta, mert acetonban feloldódva sikeresen extrudálható. Az aceton elpárolog, és csak a cellulóz-acetát marad, végül az acetátot nátrium-hidroxid „fürdővel” távolítják el.

A páros orvosi csipeszsort nyomtatott, és antimikrobiális festékkel keverve a nyomatok 95 százalékkal jobban ellenállnak a baktériumoknak.

Címkék: MIT FDM

Szólj hozzá!

MIT, nyomtatott menyasszony-csokor és egy rapper ruhája – A napokban történt

ferenck 2018.12.07. 08:30

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) megalapította a Fejlett Additív és Digitális Gyártótechnológiai Központot (ADAPT), a szakterület több meghatározó szereplőjét tömörítő konzorciumot. A jövőben a tagok a világhírű felsőoktatási intézménnyel együttműködve dolgoznak ki új technológiákat, anyagokat, stratégiai elemzéseket.

3dnyomtatas_news_adapt.jpg

Az olajjal és gázzal foglalkozó francia multinacionális Total és az élelmiszerekben és biovegyszerekben érintett holland Corbion bioműanyag üzemet létesített a thaiföldi Rayongban. Az üzemben újrahasznosított, genetikailag mesterségesen meg nem változtatott cukornádból állítanak elő nagymennyiségben különleges PLA-t. Egy évi ezer tonna PLA-t termelő (a jövőben termékfejlesztést végző) pilotüzem 2017 óta már működik a helyszínen.    

A nano-, mikro és mezoléptékű 3D nyomtatás-specialista német Nanoscribe bemutatta nagyfelbontású mikrogyártásra és maszk nélküli litográfiára alkalmas Photonic Professional GT2 3D printerét.

A Davisi Kaliforniai Egyetem két tudósa két képalkotó technológia, a pozitront kibocsátó tomográfia (PET) és a röntgensugaras számítógépes tomográfia (CT) összekombinálásával elkészítette a világ első egész testet egyszerre (és nem nagyobb testrészenként külön-külön) „letapogató” 3D szkennerét. Az EXPLORER nevű szerkezet 20-30 másodperc alatt végez, tehát biztonságosabb is, mint a többi gép.

3dnyomtatas_news_bodyscanner.jpg

A Ford a Michigan állambeli Redford Townshipben, Detroittól nyugatra bemutatta 45 millió dolláros Fejlett Gyártóközpontját. A központban kb. 100 szakértő és (többek között) 23 3D printer dolgozik, de az additív gyártás mellett robotikát, virtuális és kiterjesztett valóságot, és más high-tech megoldásokat is használnak. A bemutatón egy Shelby Mustang GT 500 alkatrészeit nyomtatták ki.

3dnyomtatas_news_ford.jpg

Az óramű pontosságú holland lemezjátszógyártó Lenco legújabb, moduláris darabja 3D nyomtatással készül, az innovatív cég november 27-én indított Kickstarter-kampányt a világ első 3D printelt lemezjátszójának (Lenco-MD) anyagi támogatására.  

Az MIT Újrafestő (RePaint) rendszere mesterséges intelligenciát (gépi tanulást) és 3D nyomtatást használva készít kiváló minőségű másolatokat festményekről. Az sem számít neki, hogy milyenek a fényviszonyok, illetve hogy milyen a festmény elhelyezése az adott helyiségben.

35 nap alatt elkészült a világ első nyomtatott műanyaghídja. A 15,25 méter hosszú, 3,8 méter széles és 1,2 méter magas szerkezet a Shanghai Construction Group munkája, a metropoliszhoz közeli Taopu Okosváros innovációs központ ad neki otthont, egy parkban.

3dnyomtatas_news_rapper.jpg

Candi B 26 éves rapper Instagram oldalára kétrészes Balenciaga ruhakabátot posztolt. A darab különlegessége, hogy részben 3D nyomtatással készült.

A hobbi 3D printelő Erin Winick a maker hagyományok szellemében, vásárlás helyett egyes darabokat – tulipáncsokrokat, virág-nyakékeket, tortadíszeket stb. – kinyomtatott a saját esküvőjére.

Címkék: jövő nanotech autó művészet mesterséges intelligencia ruhatervezés polimer épületnyomtatás Kína Kickstarter Ford MIT PLA 3D szkenner Maker kultúra 3D szkennelés

Szólj hozzá!

„Fém hétfővel” gyorsítja fel eladásait a Markforged

ferenck 2018.12.06. 08:30

A Massachusetts állambeli úttörő Markforged 3D nyomtatófejlesztő „Fém hétfő” (Metal Monday) értékesítési eseményt jelentett be, amellyel a Metal X rendszerre vonatkozó december 17. előtti összes amerikai és december 11. előtti összes európai uniós megrendelést ígéretük szerint az év végéig teljesítik.

A cég márciusig több mint száz 3D nyomtatórendszert (printert, szinterező rendszert, tisztítóállomást) szállított ki a megrendelőknek.

3dnyomtatas_markforged.jpg

„Ha átnézzük az összes desktop-méretű fémnyomtató-gyártót és az egész körüli hype-re gondolunk, láthatjuk, hogy még mindig mi vagyunk az egyetlen szállítók. A Fém hétfő ügyfeleink és az iparág iránti elkötelezettségünket jelenti. Ha megígérünk egy szállítási dátumot, egy hónappal később nem állunk elő sokkal későbbi másik időponttal. A Metal X-et hamarabb kimozdítjuk az ajtón, mint eddig bármikor, és semmi ok arra, hogy tovább várakozzanak a tárgykészítést megváltoztató fémnyomtatóra” – nyilatkozta elégedetten a társalapító-vezérigazgató Greg Mark.

3dnyomtatas_markforged1.jpg

Mark a Desktop Metallal folytatott rivalizálásra is utalhatott szavaival. Egyes vélemények szerint a két vetélytárs között titkos megállapodás születhetett, az viszont tény, hogy mindkét vállalat nagyon kompetitív.

A gépet a 2017-es CES-en mutatták be, szakértők a hatékony fémnyomtatást garantáló forradalmi rendszerként beszéltek róla.

„Ha valaki meg tudja engedni magának, hogy fél és 1 millió dollár közötti fémprintert vásároljon, vegyen egyet. A többieknek viszont itt a Metal X” – jelentette ki a bemutatón Mark.

A gép sokféle anyaggal, köztük bejáratott gépeken nem használtakkal, például egyes rozsdamentes acélokkal, alumíniumokkal, titánváltozatokkal stb. is nyomtat.

A teljes Metal X rendszert (a printert, a Sinter-1 modult és a Wash-1 utófeldolgozó egységet) elsőként a Stanley Black & Decker háztartási hardvergyártó telepítette. A gép a cég által kidolgozott atomdiffúziós additív gyártást (ADAM) használja.

A Markforged termékek magyarországi forgalmazója a FreeDee Printing Solutions.

Címkék: nyomtatók innovátorok fémnyomtatás FreeDee Markforged

Szólj hozzá!

Jövőlátomások: könyv 3D nyomtatással

ferenck 2018.12.05. 08:30

A világ nagy problémáinak megoldására összpontosító Genius 100 globális közösség elkészítette a földkerekség első 3D nyomtatott könyvét, a Genius: 100 Visions of the Future-t.

A súlytalanságban printelt könyvvel Einstein általános relativitáselméletének centenáriumát ünneplik.

Az anyagok napjaink 100 meghatározó személyiségének (Chris Hadfield, Barbra Streisand, K. Craig Venter, Ridley Scott, Gari Kaszparov stb.) jövőre vonatkozó egyedi elképzelései.

3dnyomtatas_genius.jpg

Az ötlet a Héber Egyetem Kanadai Barátai (CFHU) és a jeruzsálemi felsőoktatási intézmény egyik alapítója, a híres ipari tervező, építész és művész, Ron Arad együttműködés során született.

A tervek szerint 300 könyvet nyomtatnak, a munkát egyesével végzik, egy-egy könyv elkészítése egy hetet vesz igénybe. A prototípust a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) kivitelezték, a munkát Soichi Moguchi, japán repülőmérnök és űrhajós koordinálta, az űrállomás fedélzetén lévő Expedition 22 és 23 vett részt benne.

3dnyomtatas_genius1.jpg

Tami Kleinmann, a CFHU elnök-vezérigazgatója ötletét Yifat Sharon, a 3D Space Book projektmenedzsere vezényeli le. A nemzetközi együttműködésben a NASA mellett az Európai (ESA) és a Japán Űrügynökség is részt vesz.

A Genius 100: Visions of the Future mérföldkő, unikális darab a könyvkiadás történetében.

A „vizionárius” szerzők mind megkapják saját példányukat, akárcsak a Genius 100 alapítói. Egy példányt az összes szerző dedikál, és valamikor a jövő év során elárverezik.

A könyvet és szerzőit a tervek szerint más eseményeken is köszöntik. Szintén 2019-ben globális aláíró-ünnepséget, a bécsi Sigmund Freud múzeumban pedig indítóeseményt rendeznek.

A Genius 100 közösség célja – túl a könyvön –, hogy a művészetek, tudomány, űrkutatás, technológia, üzleti élet stb. jeles személyiségeiből a világ fejlődését befolyásoló, változásokat előidéző nagy hálózat alakuljon ki.

Címkék: könyv NASA Nemzetközi Űrállomás ESA

Szólj hozzá!