HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 4 óra bérnyomtatást adunk ajándékba!

 

 

3D toll Karácsonyra!

doodlerhird_1543399234.jpg

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

Partnereink

FRE3DEE a Facebookon

3DP sorozatgyártás műholdakhoz és űrhajókhoz

ferenck 2019.03.25. 08:00

A Thales Alenia Space 2015-ben két koreai telekommunikációs műhold, a Koreasat 5A és 7 építéséhez használ printelt fémeket. A telemetrikus és vezérlőantenna méretes (45x40x21 cm) tartószerkezetét nyomtatják alumíniumból egy Concept Laser Xline 1000R gépen. Korábban ekkora antenna-tartószerkezetet eddig még nem készítettek Európában.

Az űrkutatás és a 3D nyomtatótechnológiák összekapcsolásának egyik meghatározó cége, a Thales Alenia Space a 2017-es TuekMenAlem MonacoSat óta minden műholdhoz ugyanazt a könnyű alumínium tartószerkezetet és reflektorillesztést használja.

3dnyomtatas_thales.jpg

A 2017-ben pályára állított Koreasat 5A és 7 óta a cég sorozatgyártásként alkalmazza a 3D nyomtatást. Új Spacebus Neo platformjukon minden telekom műholdhoz printelt alkatrészekkel dolgoznak.

Négy reakciókerék-tartót és 16 antenna kiegészítőt nyomtattak, a kerék-tartókat és négy kiegészítőt alumíniumból, a többi 12-t titánból. (A reakciókerekek nyomatékot biztosítanak a jármű számára, amellyel javíthatják a stabilitásukat és a világűrben kevés elektromos áram felhasználásával foroghatnak.)

3dnyomtatas_thales0.jpg

A 3D nyomtatással kb. 10 százalékkal csökkentek a gyártási költségek, a részek tömege pedig mintegy 30 százalékkal kevesebb, míg a teljesítményük javult.

A két alkatrészhez használt fémalapú porágy-fúziós technika lehetővé teszi a sorozatgyártást, miközben a darabok egyedibbé alakíthatók, méretre dolgozhatók ki. Ez a megoldás pontosan egybecseng azzal a ténnyel, hogy minden egyes űrmisszióhoz mások az elvárások, kívánalmak.

A nagyméretű (466x367x403 milliméter) reakciókerék-tartókat masszív Concept Laser Xline 2000R printerrel nyomtatták, és mindet be is építették az Eutelsat műholdjába.

A közeljövőben újabb printelt műhold-részek várhatók.

„A tervezéstől a végtermékekig, az Eutelsat teljes mértékben támogatja nyomtatott műhold-alkatrészek fejlesztését és használatát. Ezek a részek teljesen egyedi designjukról ismerhetők fel. A legszigorúbb minőségi szabványoknak való megfelelést a komponensek visszakövethetősége, a minőségvizsgálat közbeni átfogó tesztek garantálják” – nyilatkozta Philippe Sicard, az Eutelsat egyik mérnöke.

Címkék: titán műhold aluminium fémnyomtatás

Szólj hozzá!

Webinárium a fémnyomtatásról

ferenck 2019.03.22. 08:00

Az „intelligens rétegezés” 3D fémnyomtató technológia fejlesztője, a kaliforniai 3DEO oktatótevékenységbe kezdett, és március 28-tól havi egy webináriumot tart a fémalapú additív gyártásról.

Printereikbe integrált technológiájuk a nagymennyiségű gyártást célozza, poraikkal, például a 17-4PH rozsdamentes acéllal kiváló minőségű részek dolgozhatók ki.

3dnyomtatas_webinar0.jpg

A web és a seminar szavakat összevonó webinar (webinárium vagy webkonferencia) a 2010-es években elterjedt online kapcsolatfelvétel résztvevői látják, hallják egymást. Az együttműködés-alapú szolgáltatás általában regisztrációhoz kötött, témája bármi lehet. Manapság az oktatásban, képzésben is használják.

A márciusi „A 3D fémnyomtatás könnyűvé tette a prototípuskészítéstől a gyártásig tartó folyamatokat” című webináriumot Matthew Petros, a 3DEO vezérigazgatója tartja. A tervek szerint cége technológiáiról, az ipari additív gyártás felgyorsításában játszott szerepükről beszél.

3dnyomtatas_webinar.jpg

A következőkben esettanulmányokat, 3D nyomtatótechnikákat és tervezési folyamatokat mutatnak be. Mindegyiket élő Kérdezz-felelek követi. (Az eseményre itt lehet regisztrálni.)

„Kihívásokkal teli a fémből, 3D nyomtatással készült részek prototípustól a tömeges gyártásig vezető útja. Webináriumunkban bemutatjuk, hogy a 3DEO hogyan számolja fel a gyártási korlátokat” – magyarázza Petros, majd hozzáfűzte, hogy az utómunkálatokra is kitérnek.

Az első szeánszon a fémnyomtatáshoz kapcsolódó technikai és gazdasági kihívások megértésében próbál segíteni. Elmondja, hogyan induljanak cégek, és miként kerüljék el az additív gyártás buktatóit, amelyekbe nagyon sokan beleesnek.

„Egy rész printelése mindig csak az első lépés. Az utómunkálatok az összköltség legalább felét adják. Kritikus tényező sikeres fém additív gyártási alkalmazások fejlesztéséhez” – nyilatkozta a vezérigazgató.

Címkék: oktatás ipar fémnyomtatás fémpor

Szólj hozzá!

Szaúd-Arábiában fog dolgozni a világ legnagyobb 3D épületnyomtatója

ferenck 2019.03.21. 08:00

A COBOD International dán 3D épületnyomtató-gyártó eladott egy másodikgenerációs BOD2 printert a szaúd-arábiai Elite for Construction & Development építőcégnek. A kiszállítás május végére várható.

A BOD2 a világ legnagyobb épületnyomtatója, és emellett „nemcsak a leggyorsabb, hanem a moduláris megközelítésnek köszönhetően, lehetővé teszi a szaúdi cég által óhajtott méret kivitelezését”, állítja Henrik Lund-Nielsen vezérigazgató.

3dnyomtatas_bod.jpg

Az Elite tervei kapcsolódnak az ország gazdaságát és természetesen az építőipart is felfuttató állami Vision 2030 programhoz. A tervek szerint 1,5 millió otthont építenek 2030-ig.

A 3D nyomtatókat értékesítő és 3DP szolgáltatásokat kínáló dán 3D Printhuset által alapított COBOD első gépét, a BOD-ot használták 2017-ben az első nyomtatott európai épülethez. A BOD2 a korábbi gép felújított, felturbózott változata.

3dnyomtatas_bod0.jpg

12 méter széles, 27 méter hosszú és 9 méter magas épületek, 300 négyzetméteres felületek készíthetők, három szint egyetlen nyomtatási ciklusban felépíthető vele.

Szaúd-Arábiában magán- és állami szervezetek egyaránt szeretnék használni, és Lund-Nielsen biztosra veszi, hogy az Elite korábban kivitelezhetetlen épületeket alakít ki, valamint a 3D épületnyomtatást teljesen új vizekre viszi vele. A gépet egyébként nemcsak magánházakhoz, hanem közepes méretű közintézményekhez, például iskolákhoz, múzeumokhoz stb. szintén használhatják.

Az Elite nem az egyetlen 3D épületnyomtatással foglalkozó közép-keleti cég. A szaúdi kormány a nyomtatható betont fejlesztő Al Kathiri Holdinggal is együttműködik, míg a COBOD Dubaiban már megvetette a lábát – szerződést kötött az ottani 3DVinciCreations 3DP szolgáltató-irodával.

Az együttműködés részeként, az emirátus Dubai 2025 programjának keretében 3D nyomtatott épületek várhatók. Célkitűzés, hogy a következő öt esztendőben elkészülő házak, épületek legalább negyedéhez használjanak 3D nyomtatótechnológiákat.

Címkék: épület építőipar épületnyomtatás Szaúd Arábia

Szólj hozzá!

Nyomtatott kiegészítőket kínál bútoraihoz az Ikea

ferenck 2019.03.20. 08:00

A svéd bútorgyártó óriás, az Ikea hamar felismerte a technológia előnyeit, és évek óta foglalkozik 3D nyomtatással.

2016-ban például pilotprogram-sorozat keretében Belgiumban és Franciaországban 3D szerelőműhelyeket nyitottak. A fogyasztó bevihette az Ikea bútor hibás darabját, amelyet 3D printerrel vagy megjavítottak, vagy újrahasznosítottak.

3dnyomtatas_ikea.jpg

Szintén 2016-ban a cég összeállt a meghökkentő fantáziájáról, különleges színkombinációiról és grafikus mintázatairól ismert flamand divattervezővel, Walter van Beirendonckkal. Együttműködésük gyümölcse a Glödande gyűjtemény bevásárló szatyrokat, porcelánkészletet, párnákat, takarókat és ingyen letölthető, nyomtatható 3D fájlokat tartalmazott.

Tavaly az amerikai UNYQ közreműködésével gamereknek, e-sportolóknak kezdtek el egyedi székeket tervezni. Egészségügyi rendeltetésű, magunkon viselhető (wearable) megoldásokhoz alkalmazott fejlett testszkennelő és 3DP technológiákkal alakították ki az ergonomikus és állítható darabokat.

3dnyomtatas_ikea0_1.jpg

Legutóbb a cég 3D nyomtatással készült „csináld magad” (Do-it-yourself, DIY) kiegészítőkkel állt elő. A kiegészítőkkel meglévő termékeiket akarják speciális szükségletekre szorulók, főként fizikai fogyatékkal élő személyek számára is elérhetővé tenni.

Az Ikea Israel által indított ThisAbles projekt a cég ikonikus bútoraira vonatkozik; könnyű markolatokat, mega kapcsolókat, üvegütközőket, könnyen kezelhető cipzárakat, függönytartókat stb. kínál hozzájuk.

Mindegyik fájlja ingyen letölthető, majd otthon vagy 3DP szolgáltatónál kinyomtatható.

Az Ikea e termékeivel többféle speciális szükségletet igyekszik kielégíteni. Egyes darabok korlátozott kézfunkciójú, mások mozgássérült, megint mások látáskárosult stb. személyeknek készültek. Mindegyiknél feltüntetik a kompatibilis bútorokat.

„A cég elképzelése, hogy a lehető legtöbb ember életkörülményein javítsunk. Ezért álltunk össze a speciális szükségletű és fogyatékkal élő személyek számára új megoldásokat kidolgozó Milbat és Access Israel nonprofit vállalatokkal. Az együttműködéssel át szeretnénk hidalni a termékeink és az említett csoportok speciális szükségletei közötti űrt” – áll az Ikea sajtóközleményében.

Magát a ThisAbles online platformot is úgy fejlesztették, hogy minél többen hozzáférhessenek. Bárki előállhat ötletekkel, egyedi kérésekkel.

Címkék: bútor Ikea

Szólj hozzá!

Origami-markoló 3D nyomtatással

ferenck 2019.03.19. 08:00

A Harvard Wyss Intézetének és az MIT Számítástudományi és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának kutatói nyomtatott origami-szerkezeteket használó markolórobotot fejlesztettek. A gép különlegessége, hogy tömegénél százszor nehezebb objektumokat képes felemelni.

A kart eleve úgy tervezték, hogy leveskanáltól a kalapácsig, drónoktól brokkoliig változatos tárgyakat, esetleg növényeket mozgasson meg. A kúpalakú, üreges és vákuummal működtetett szerkezet fejlesztőit az origami ihlette meg.

Három részből, 16 darabos nyomtatott szilikon-gumi vázból, az eszközt magába foglaló légmentes bőrből és a konnektorból áll.

3dnyomtatas_origamigripper.jpg

Tárgyak körül szétterül, a formáját bármihez teljesítmény-veszteség nélkül adaptáló puha markoló pedig rázárul az adott objektumra.

„Az egyszerűség a kar fejlesztésének egyik legfőbb jellegzetessége. Az anyagok és a gyártási módszerek teszik lehetővé a tárgyak és a környezet függvényében egyedire alakítható új markolók gyors prototípuskészítését” – magyarázza Robert Wood (Harvard), az egyik fejlesztő.

Az átlagrobotra szerelt markolót különböző tárgyakon tesztelték. Átmérőjénél 70 százalékkal nagyobbakat, tömegénél 10-szor súlyosabbakat is felemelt, és nem okozott kárt bennük. Maximum két kilóig poharakkal is elboldogul.

Jelenlegi állapotában hengeralakú tárgyakkal, például üvegekkel és konzervdobozokkal a leghatékonyabb. Szabálytalan formájú, érzékeny darabokat ügyesebben megmozgat, mint a puha ujjakon alapuló tapadókorongos markolók, de még bőven akad rajta finomítanivaló.

Például lapos tárgyakkal (könyvekkel stb.) problémái akadnak, de fejlesztői dolgoznak már a megoldáson. Gépi látórendszerrel is ki akarják egészíteni, hogy „lássa”, mit csinál, és munka közben eldöntse, hol a legjobb megfogni egy-egy tárgyat. Azt is tervezik, hogy a céltárgyat különböző szögekből közelíthesse meg, és a legelőnyösebb lehetőség mellett döntsön.

Ez azt jelenti, hogy a 3D nyomtatás, vákuum és puha robotika előnyeit kihasználó gépet mesterséges intelligenciával vértezik fel. Michael Wehner, a Santa Cruzi Kaliforniai Egyetem kutatója szerint egy ilyen kar pár éven belül lehet annyira ügyes, hogy megfogjon, majd a kórházi ágyon fekvő betegnek adjon egy rózsát.

Címkék: robot MIT

Szólj hozzá!

Kereskedelmi forgalmazásra kész a mikroszintű 3D nyomtatótechnológia

ferenck 2019.03.18. 08:00

A precíziós additív gyártótechnológiákat (AM) fejlesztő, 2016-ban alapított tel-avivi Nanofabrica bejelentette mikroszintű, azaz mikron- és mikron alatti felbontást garantáló 3D nyomtatómegoldásának, ipari 3D printereinek (Workshop System, Industrial System) kereskedelmi forgalmazását.

Tevékenységük az optika, a félvezető ipar, a mikroelektronika, a mikromechanikus rendszerek, mikrofolyadék-technológiák és élettudományok metszéspontjában helyezhető el.

3dnyomtatas_nanogyartas.jpg

A cég mindkét rendszerbe integrálta digitális fényfeldolgozáson (DLP) és adaptív fénytanon (AO) alapuló szabadalmaztatott eljárásait, amelyekkel csökkentik, kiküszöbölik optikai műszerek, például teleszkópok alkotta képek torzulásait.

Az adaptív fénytant most alkalmazták először 3D nyomtatásra. A DLP-vel összekombinált technikát a sok szenzor és a félvezető technológiából átvett megoldások még hatékonyabbá teszik.

3dnyomtatas_nanogyartas0.jpg

Az új AM-platform egy centiméteres részek egy mikronos felbontását garantálja. Az 50x50x100 milliméteres munkaterületen egyetlen folyamatban többezer tárgy előállítható.  

A megoldások az orvosi, az autó-, a légjármű-iparban, az optikai és a félvezető szektorban hasznosulhatnak.

„Meghatározó additív gyártóplatformok fejlesztőinek eddig komoly problémát jelentett az 50 mikron alatti felbontás, és a ma létező néhány mikrogyártó AM technológia vagy kirívóan drága, vagy kirívóan lassú, vagy a méreteket illetően nagyon limitált” – magyarázza Jon Donner vezérigazgató.

Technológiájuk akár százszor is gyorsabb lehet, mint a többi hasonló mérettartományban működő rendszer. A kivitelezéshez több-felbontásos stratégiát alkalmaznak. A kidolgozott részleteket igénylő részek viszonylag lassabban, mások viszont tízszer-százszor gyorsabban készülnek el.

A technológiától többek között jobb minőségű mikrorugók, mikroaktuátorok és mikroszenzorok, valamint számos orvosi, például beültethető vagy sebészi eszköz várható.

Címkék: ipar innovátorok nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

Robotkarok és bionikus karok – a napokban történt

ferenck 2019.03.14. 08:00

A mérőeszközöket és látórendszereket fejlesztő japán Keyence bemutatta legújabb színes 3D szkennerét. A 360 fokban forgatható CMM ±10 μm pontossággal dolgozik, nagyfelbontású adatok generálásával minden szögből többmillió formaprofil hozható létre vele.

A népszerű Protolabs saját anyagot fejlesztett SLA-alapú 3D nyomtatáshoz. A MikroVékony Zöld műgyantát nagy felbontású apró részek printeléséhez találták ki. Vibráló színével jól kidolgozhatók a részletek, mechanikus tulajdonságai pedig hasonlóak az ABS-hez.

3dnyomtatas_rovid_swinburne.jpg

Az ausztrál Swinburne Műszaki Egyetem, az ipari automatizálással foglalkozó Tradiebot Industries és az autóipari utómunkálatokra specializálódott AMA Csoport 3D nyomtatással készített tartalék-fogantyút autók első lámpájához. A munkában robotkar is részt vett. A fogantyút közvetlenül a lámpa burkolatába printelték.

3dnyomtatas_rovid_munchen.jpg

A Müncheni Műszaki Egyetem és a David Wolferstetter Építésziroda bejáratként funkcionáló homlokzatot nyomtata helyi Német Múzeumnak. A homlokzat összes eleme 60 centi széles és 1 méter magas. Az elemek különféle funkciókat integrálnak magukban: szellőzést, szigetelést, árnyékolást. Meglepő módon mind „időjárás-biztos.”  

A Rochester Technológiai Intézet kutatói kikísérletezték, hogy polimerek és bioanyagok kombinációjával hogyan lehetséges előállítani új és egészséges testszövetek növekedését segítő nyomtatott szerkezeteket. Munkájukkal egy lépéssel közelebb kerültünk „intelligens” csont-, bőr- és porcszövetek printeléséhez.

3dnyomtatas_rovid_parkinson.jpg

A brit Renishaw 3D fémnyomtatással állított elő a Parkinson-kórt kezelő gyógyszeradagoló rendszert. A klinikai teszten sikeresen vizsgázott rendszer fontos állomás lehet a betegség kezelésében.  

Spanyol-izraeli kutatócsoport minimális vízmennyiséget detektáló, műanyag-kompozitból álló szenzort nyomtatott. A nem-toxikus nyomtatóanyag nedves feltételek között bíborról kékre vált.

A csehországi Ostrava Műszaki Egyetemen kinyomtatták az első bionikus scootert. A közlekedési eszköz rozsdamentes acél vázát – a bionikus részt – közösen készítették a Renishaw gyártóval.

3dnyomtatas_rovid_zenos.jpg

Chan Lee ipari tervező hegyi kerékpározásra és „közönséges” biciklizésre printelt műkart. A ZENOS könnyen kezelhető és hatékony eszköz, komolyan hozzájárulhat, hogy karjukat elveszített személyek több fizikai aktivitást végezzenek.

A Brit Kolumbia Egyetem (UBC) kutatói különféle gázokat észlelő „mesterséges orrt” nyomtattak. Az emberi orr utánzása nehéz feladat, a UBC mikrofluid gázdetektora ebbe az irányba mutató fejlesztés.

Címkék: robot autó kerékpár építészet épület orvosi gyógyszeripar műgyanta polimer Japán nyomtatóanyagok 3D szkenner bioanyagok nyomtatószálak

Szólj hozzá!

Eljött a 3D nyomtatószolgáltatások kora

ferenck 2019.03.13. 08:00

3D nyomtatással foglalkozó cégek részvényei 2013-ban voltak a csúcson, amikor a nagyközönség először megismerte a technológiát. Aztán a hardvergyártók visszaestek, a szoftveresek, például a Dassault és az Autodesk viszont változatlanul szárnyaltak.

A Gartner szerint most jött el az organikus növekedés következő fázisa, a szolgáltatások és az azokat nyújtó cégek, köztük a Protolabs és a Materialise aranykora.

3dnyomtatas_materialise_6.jpg

Utóbbi remekül zárta a 2018-as évet. Összbevétele a 2017-es 142 millió euróról 184-re, 29,6 százalékkal nőtt. Az EBITDA egy pénzügyi mutatószám (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény), amely a 2017-es 14,6 millió euróhoz képest 23,5, azaz 61 százalékkal több. A tiszta bevétel 3 millió euró volt.

„Jó évünk volt. Licencelésből és karbantartásból 3,8 millió helyett 22 millió jött be, a pénzforgalomhoz kapcsolódó tevékenységekből 28 millió 9,9 helyett. 2018 végén szemben a 2017-es 43 millióval, 115 millió eurónk volt. Erős pénzügyi helyzetünk a kevésbé kedvező mikrogazdasági feltételek ellenére is új növekedési lehetőségekkel kecsegtet” – magyarázza Peter Leys ügyvezető elnök.

3dnyomtatas_materialise0_6.jpg

Érdekes módon a céget mindig meghatározó szoftveroldal bevételei csak 4,5 százalékkal, az orvosi szolgáltatásoké viszont 22-vel, a gyártásiaké pedig 49 százalékkal növekedtek.

A SmarTech Publishing elemzőcég szerint az additív gyártószolgáltatások (különösen fémnyomtatásban tetten érhető) erősödése, a pozitív trend öt ok miatt lehetséges, amelyek közül a legfontosabb, hogy a fémnyomtatás nagyon népszerű, sok cég viszont nem szívesen oldja meg házon belül, és inkább szolgáltató-irodákhoz fordul.

„Az additív gyártás piacának növekedésével, új alkalmazások piacra kerülésével, megerősödött piaci pozícióinkból a következő években is profitálni akarunk. 2019-ben különösen az elmúlt években kötött partnerségek és stratégiai kezdeményezések erősítésére fogunk odafigyelni. A szoftverszegmensben meg akarjuk őrizni vezető helyünket. Az orvosi szegmensben, különösen most beinduló területeken az innováció következő szintjét kívánjuk elérni. A gyártószegmensben még hatékonyabban fókuszálunk komplex és egyedi részekre. 196 és 204 millió euró közötti összbevételre, az EBITDA terén pedig 29 és 33 millió közötti összegre számítunk” – prognosztizál Leys.

Címkék: trendek szolgáltatások fémnyomtatás Materialise

Szólj hozzá!

Nyomtatott komponensekből készül Seattle második legnagyobb tornya

ferenck 2019.03.12. 08:00

Unalomig ismételt tény, de attól még tény: az építészet a 3D nyomtatás egyik leginnovatívabb alkalmazási területe, és nemcsak innovatív, hanem értelemszerűen rendkívül látványos is.

Szaúd-Arábiától Dél-Amerikáig egyre több helyen élnek a technológia adta, ma már nemcsak kuriózumnak számító architekturális lehetőségekkel. A legújabb ezirányú projektet Washington államban jegyzik.

A kaliforniai digitális gyártószolgáltatásokat nyújtó 3Diligent 140 egyedi külsőfal csomópontot printelt a Seattle-ben jelenleg épülőfélben lévő Rainier téri toronyhoz.

3dnyomtatas_seattle.jpg

A 600 millió dolláros projekt a tervek szerint 2020-ban fejeződik be, és a 260 méteres, 58 emeletes torony a nagyváros 1985 óta felhúzott legmagasabb épülete lesz.

A 3Diligentet a védőburkolatokkal foglalkozó Walters & Wolf bízta meg a változó méretű egyedi csomópontok kidolgozásával. A legnagyobb darab űrtartalma kicsit több mint 0,35 köbméter.

A torony különleges, lejtőszerű épület lesz, szélesebb alsó, és egyre vékonyodó felsőbb részekkel. Egyedi formája miatt az emeletek burkolatrendszere szintenként más szöget zár be, és a tökéletes illeszkedéshez bonyolult mértani formák szükségesek. Ezért kell mindegyiket speciálisan kialakítani.

A komplex geometriai alakzatok prototípusai 3D nyomtatással és öntéssel készültek, majd a teljesítménytesztet utánzó folyamat megkezdése előtt függönyfal-egységekké rendezték őket. A független tesztekre egy fresnoi (Kalifornia) laborban került sor. Törékenységüket, szilikonhoz tapadásukat, víz- és légmentességüket vizsgálták.

A Walters & Wolf a két opció közül végül méretpontosságuk és szerkezeti megbízhatóságuk miatt a nyomtatott, s nem az öntött prototípusokat választotta. Örültek a 3Diligent munkájának.

Minden stimmelt: a darabok az elvárásoknak megfelelően néznek ki és teljesítenek, gyártásuk pedig az előzetes menetrend szerint, késések nélkül alakult.

Címkék: építészet épület építőipar épületnyomtatás

Szólj hozzá!

Kimagasló bevételek az Autodesknél

ferenck 2019.03.11. 08:00

Az 1982-ben alapított Autodesk 2 és 3D szoftverekben világvezető, programjait többek között az építő-, a gyártó- és a szórakoztatóiparban, valamint a médiában stb. használják.

Legismertebb terméke a Maya 3D modellező és szimulációs szoftver, illetve a Fusion 360 és a 2019-es frissítéssel több új funkcióval bővült Netfabb. A cég 2018-ban többmillió dolláros high-tech additív gyártóközpontot létesített az Egyesült Királyságban. Szintén tavaly adaptálta az .stl utódának számító 3MF fájlformátumot.

3dnyomtatas_autodesk_1.jpg

Mindezek mellett partnerségre lépett felszerelésgyártókkal és kutatóintézetekkel, például a Farsoon Technologies-szal és a NASA 1938-ban Kármán Tódor által alapított Sugárhajtási Laboratóriumával, amely ezentúl az Autodesk generatív tervezőeszközeit is használja.  

Az utóbbi hónapok legnagyobb eladási mutatóit a szárnyaló Fusion 2019, az iparág leggyorsabban növekvő platformja generálja. Ezzel kapcsolatos újdonság, hogy Chicagóban generatív tervezőlabort nyitnak.

3dnyomtatas_autodesk0_1.jpg

Az Autodesk szoftver portfoliója természetesen nemcsak additív gyártásból áll, és más területeken szintén kiválóan teljesített.

A cég most tette nyilvánossá tavalyi és idei bevételeit. A január 31-ével zárult periódusban a megelőző évi 2,1-gyel szemben 2,57 milliárd dollárt könyveltek el. Negyedéves bontásban, az utolsóban a tavalyi 553,8 millióhoz képest nagyon komoly előrelépést jelentő 737,3 millió jött össze.

Az Autodesk három kategóriába sorolta a bevételeket: előfizetés, karbantartás, egyebek. Az előfizetés szoftvertermékek desktop és SaaS platformokon történő használatára, a karbantartás ügyfeleknek nyújtott szervizelésekre és frissítésekre, az egyebek tanácsadásra, oktatásra és más szolgáltatásokra vonatkoznak.

Az első 1,8 milliárdos bevétele 101 százalékos növekedés az előző évi 894.3 millióhoz képest. A karbantartási mutatók viszont (stratégia részeként) romlottak: a 635,1 millió a 989,6-hoz képest 35,82 százalékos csökkenés. Az egyéb kategóriában szintén csökkenő tendencia érvényesült: 132,40 kontra 219,8 millió. A tendencia azonban megfordulni látszik, mert a negyedik negyedév 49,9 milliója 23,8 százalékos növekedés az előző év ugyanezen periódusának 40,3-jához képest.

A tiszta veszteség 80,8, míg egy éve 566,9 millió volt.

A kisebb karbantartási bevétel tudatos terv, az üzleti modell átalakításának része.

Címkék: trendek szoftver Autodesk

Szólj hozzá!