HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Ráksejtek és számítógépes modellezés a 3D bionyomtatásban

ferenck 2023.01.30. 08:00

Az egyik leggyorsabban fejlődő technológia a 3D bionyomtatás fősodorrá ugyan még nem vált, de sokan látnak benne komoly távlatokat, és olyan fontos egészségügyi területeken alkalmazzák, mint a regeneratív medicina, vagy a szövettervezés. Készítettek már vele szemszövetet, de az ugandai kormány is feljuttatott bionyomtatót a világűrbe, hogy a súlytalanságban kísérletezzenek szövetekkel.

A kanadai Waterloo és két brit egyetem (Swansea, St. Andrew) kutatói bionyomtatott ráksejtekkel kísérleteztek tizenegy napon keresztül. Az eredményeket egy sejtautomata modellével hasonlították össze, és kiderült, hogy a modell sikeresen szimulálta a printelt szerkezeteket.

3dnyomtatas_bioprinting_1.jpg

A bionyomtatás ilyen jellegű optimalizálásával komoly pénz és idő takarítható meg jövőbeli kísérletekkor.

Az in-vitro kísérleti módszerhez nagyon agresszív mellrák-sejtet, az MDA-MB-231-et használták. Zselatin és alginát keverékéből álló biotinta hidrogélbe printelték. Folyamatosan figyelték a sejtszerkezet életképességét, tizenegy nap után a kiemelkedő 96 plusz-mínusz egy-két százalékot állapítottak meg.

A sejtek hatalmas többségének túlélése egyértelműen jelezte: a szerkezet eléggé porózus volt ahhoz, hogy a glukóz és az oxigén bekerüljön a légzésbe.

A kutatók in-silico, azaz számítógépes modellel is elvégezték a kísérleteket. A sejtek szabályos rácshálózatát alkotó sejtautomata modellel dolgoztak, a legtöbb paramétert kísérleti adatokból szedték össze.

A modell megbízhatóságát javítandó, átfogó in-vitro vizsgálatot is végeztek. A sejteket azért vizsgálták, hogy meghatározzák az összetételüket, amellyel jelezhető és javítható a modell minősége.

A végeredmények azt sugallják, hogy a 3D bionyomtatás modellezéssel történő optimalizálása további vizsgálatok elvégzése nélkül használható kísérletek tervezésére. A szimulált adatok következetesen megismételték az életképességre és a sejtburjánzásra vonatkozó kísérleti eredményeket.

Címkék: egészségügy bioprinting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3318035594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása