HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott hegedűt mindenkinek!

ferenck 2022.12.12. 08:00

A hegedű még ma, a digitális/elektronikus zenék korában is az egyik legnépszerűbb hangszer. Hagyományos módszerekkel készítik, viszont egyre többek szerint másként is lehet.

E másként gondolkodók egyik zászlóshajója a napokban olcsó, tartós nyomtatott hegedűt bemutató AVITA Fiatal Művészek Program.

3dnyomtatas_hegedu.jpg

A hangszer közismerten drága. Hivatásos zenészek általában két- és tízezer dollár közötti összeget költenek rá, de a határ a csillagos ég, akár milliókért is lehet vásárolni. Sajnos még a legegyszerűbb, főként diákok által használt hegedűk ára is minimum ezer dollár, és ezért sokaknak megfizethetetlen a tanulás.

Az AVITA 2012-ben kísérletként indult programjával változtatni szeretne a helyzeten. Ez az első egész világra kiterjedő, fiatal hegedűsöket megcélzó webalapú kezdeményezés. Nyomatuk a küldetés egyik kulcseleme.

Első alkalommal az Amerika Akusztikai Társaság december hatodikai konferenciáján mutatták be a jól működő, és a hagyományos darabok töredékébe kerülő hangszert. A nyomtatási költség mindössze hét, az összeszerelés közel harminc dollár. Mivel ötszáznál alacsonyabb áron még rossz minőségű hegedűt sem lehet találni, a nyomtatott változatban komoly potenciál rejlik, és ha kereskedelmi forgalomba kerül, akkor nagyságrendekkel többen vásárolhatják meg.

A hangszertestet polimerből készítették, és eleve úgy tervezték, hogy olyan hangot adjon ki, mint a hagyományos akusztikus hegedűk. A nyak- és az ujjrészeket puha ABS műanyagból nyomtatták, hogy a zenész kényelmesen érezze magát. A hangzás valamivel sötétebb és kiforrottabb a megszokottnál, a hagyományos eljárással készített hegedűkénél.

Egyelőre nem vásárolható meg, a teszten résztvevő, és speciálisan erre a hangszerre írt Singularity concertót (szerzője Harry Stafylakis) előadó Mary-Elizabeth Brown (a program vezetője) elégedett vele. Elmondta, hogy bizakodnak a nyomtatott hegedűk szerepében a közeljövő zeneoktatásában.

Címkék: oktatás zene hangszer ABS

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8117997842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása