HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Japán és szingapúri kutatók komplex fém-műanyag kompozitokat nyomtattak

ferenck 2022.12.07. 08:00

Japán és szingapúri kutatók közösen dolgoztak ki új nyomtatótechnológiát pontos fémmintázatok létrehozására printelt műanyagszerkezetek külső és belső felületén.

Az utóbbi években exponenciálisan növekedett az érdeklődés a műanyagra nyomtatható fémek, egész pontosan az ehhez szükséges technikák iránt. Érthető okokból: a következőgenerációs elektronika elképzelhetetlen ezek a komplex formájú, printelt fém-műanyag kompozitok nélkül.

3dnyomtatas_kompozit.jpg

Széleskörű alkalmazási potenciál rejlik bennük: az intelligens elektronikához, a mikro- és a nanoszintű érzékeléshez, a dolgok internetéhez és még a kvantumszámítógépekhez is egyre nagyobb igény lehet rájuk. Az ezekből a szerkezetekből készített eszközök szabadabban, kötetlenebbül tervezhetők, komplexebb tulajdonságokkal és geometriával rendelkeznek, miközben méretre kisebbek az előző generációknál. (A felsoroltakon kívül metaanyagok, magunkon viselhető rugalmas elektronikus dolgok és különleges elektródák is az alkalmazási területekhez tartoznak.)

Gyártásukat komoly problémák hátráltatják: a mai módszerek drágák és bonyolultak.

A kutatók erre – tetszőleges összetett formájú fém-műanyag kompozitok gyártására – találták ki a többanyagos fényfeldolgozáson alapuló 3D nyomtatást (MM-DLP3DP). Mivel a robotok, vagy az IoT-eszközök fénysebességgel fejlődnek, a szükséges gyártótechnológiáknak is úgy kellene. A mai módszerekkel értelemszerűen lehet áramköröket nyomtatni, a lapos áramkörök egymásra rakása viszont még most is nagyon aktív kutatási terület – magyarázzák a kutatók.

Az MM-DLP3DP többlépcsős folyamat, és a benne lévő lehetőségeket demonstrálandó, különféle, komplex topológiájú nyomatokat hoztak létre vele. Bonyolult szerkezeteket, több anyagból álló alsó rétegekkel, köztük mikroporózus és apró üreges szerkezeteket is. A rajtuk lévő fémmintázatok teljesen egyediek, és jól kontrollálhatók.

Összetett topológiájú 3D áramköri lapokat, például LED sztereó és kétoldalú 3D áramkört is nyomtattak, előbbihez nikkelt, utóbbihoz rezet használtak.

Címkék: műanyag ipar áramkör innovátorok fémnyomtatás kompozitok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6917994706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása