HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Okos hidat nyomtatott az Autodesk

ferenck 2022.10.05. 08:00

Az épületnyomtatás egyik legkülönlegesebb területe a hídnyomtatás. A legismertebb Amszterdam piroslámpás negyedében köti össze az egyik csatorna két oldalát, Kínában is több áll, de talán a leginnovatívabb a szintén holland Nijmegen városában található. Jelenleg az utóbbi a földkerekség leghosszabb, 28 méteres printelt betonhídja.

A szoftverfejlesztő Autodesk és a libanoni Dar Al-Handasah tervezőcég közös munkája, az Autodesk Egyetem (AU) szeptember 27. és 29. közötti, New Orleans-ben rendezett konferenciáján bemutatott, gyalogosoknak készült Okos Híd ugyan csak öt méter és egyelőre prototípus, de innovációban túlmutat az eddigieken. A munkát az Egyesült Arab Emírségekben végezték, ahol az Autodesk korábban a dubai Jövőmúzeum és Abu Dhabi Louvre-jának nyomtatásából vette ki a részét.

3dnyomtatas_autodesk_4.jpg

Az Okos Híd megvalósításához a 3D nyomtatás mellett más csúcstechnológiákat is használtak: mesterséges intelligenciát, robotikát, digitálisiker-technikát. A libanoni tervezőiroda a jelenlegieknél biztonságosabb, fenntarthatóbb és „okosabb” hidat akart kivitelezni.

Az Autodesk Fusion 360 generatív tervezőfunkcióját igyekeztek maximálisan kiaknázni. Eredetileg rosttal megerősített polimerből printeltek kétméteres hidat. Ez volt a kezdet, majd következő lépésben a modernebb ötméteres változatot tervezték meg, amelyhez már újrahasznosítható anyagot használtak. Úgy alakították ki, hogy a szerkezet „viselkedését” folyamatosan lehessen figyelni.

3dnyomtatas_autodesk0_2.jpg

Ebben a fázisban a Dar Al-Handasah már szorosan együttműködött az Autodesk kutatási és gyártási részlegével, és a partnerek elégedettek.

Elmondták, hogy az evolúciós tervezést és az újrahasznosítható anyagokat kombináló szerkezet teljesen egyedi: nagyon alacsony a széndioxid-lábnyoma, és mivel interaktív mesterségesintelligencia-rendszerhez kapcsolódik, a híd állapota nemcsak monitorozható, hanem módosítható is.

A kutatók bizakodnak, hogy a 3D nyomtatás nagyobb szerkezetek kialakításában is el fog terjedni. A generatív tervezésben és az újrahasznosítható anyagokban annyira komoly lehetőségeket látnak, hogy szerintük a tervezés új korszakát vetítik előre.

Címkék: szoftver híd mesterséges intelligencia innovátorok Autodesk generatív tervezés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5617945950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása