HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A legfontosabb szolgáltatások a mai fémnyomtatásban

ferenck 2022.09.30. 08:00

A 3D nyomtatás iparrá válásával lassan megjelennek az iparra a kezdetektől legjellemzőbb, emblematikus épületek: a gyárak. Nyilván a posztmodern, posztindusztriális idők üzemei teljesen mások, mint a 18. század végi Anglia füstös és koszos helyiségei, legfőbb rendeltetésük azonban még mindig a gyártás – ha ez digitális is –, azaz termékek előállítása.

Az ipari jellegű additív gyártáson belül a fémnyomtatás egyre meghatározóbb, és ennek megfelelően, nőnek a befektetések, bíztató a jövő.

3dnyomtatas_ipar1.jpg

A szakterület első, úttörő szolgáltatásai a gyors prototípus- és szerszámkészítés voltak. Akkoriban a 3D nyomtatás más technológiák kiegészítőjeként, és nem a legfőbb technológiaként funkcionált. A mai fémnyomtatás viszont jócskán eltér az eredeti céloktól, bár a prototípus- és szerszámkészítés változatlanul jelentős.

Az ezekre specializált cégek általában háromnál kevesebb, kisebb méretű fémprinterrel rendelkeznek, és lehetőségeiket folyamatosan bővítve, kínálatuk a kisszériás gyártással is kiegészült. Sokszor tervezési és konzultációs szolgáltatásokat is nyújtanak.

A három és tíz fémnyomtatóval rendelkező, még mindig a kis- és középvállalatok kategóriájába sorolandó cégek már bizonyos szintű sorozatgyártást is végeznek, többszáz, akár ezer feletti nyomattal évente. A fémnyomtatás mellett polimeralapú, sőt szubtraktív szolgáltatásokat szintén kínálnak. Tökéletesen átlátják a digitális munkafolyamatokat, a legmodernebb mérnöki szolgáltatásokat, utómunkálatokat stb.

Az elmúlt három év nagy nóvuma a teljes méretű additív fémgyárak megjelenése. Jellemzően, minimum tíz fémprintert üzemeltetnek, köztük komolyabb mennyiségű nyomat elkészítésére alkalmas nagyméretű gépeket, rendszereket is.

Jelenleg maximum kéttucat ilyen – tényleges – gyárról beszélhetünk világszerte. A gyártósorok magas szinten automatizáltak, az anyagkezeléstől az utómunkálatokig kevés emberi beavatkozásra van szükség. Akár évi sokezer nyomat előállítására alkalmasak. Szinte bármilyen alkalmazásban kompetitívek, de elsődlegesen a légjármű-, a járműipar, a medicina, a szerszámipar, az energetikai és a fogyasztói szektor számára dolgoznak.

Címkék: jövő szolgáltatások ipar fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5517940658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása