HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Hardver és anyagok a fémnyomtatásban

ferenck 2022.09.29. 08:00

A fémnyomtatás szolgáltatói szegmensének jelentős részét változatlanul kis- és középvállalatok alkotják. A leggyorsabb növekedést a hardvergyártók (ExOne, Digital Metal, 3D Systems, Stratasys) és az outsourcingra (kiszervezés) ráállt szolgáltatók (Proto Labs, Xometry, Materialise, Siemens Materials Solutions) könyvelhetik el. A fémnyomtatás-szolgáltatásokat gyakran teljes digitális gyártócsomag részeként nyújtják, azaz általában polimer-alapú és nem additív gyártást is kínálnak velük együtt.

A legnagyobb 3DP hardveres cégek, a szakterület korai szakaszától főszereplők hamar szolgáltatókká váltak, de vannak köztük újabbak is.

3dnyomtatas_ipar0.jpg

A kínai Bright Laser Technologies például ma már világviszonylatban is az egyik legnagyobb additívgyártó-üzemmel rendelkezik, míg a speciális szolgáltatásokban utazó, szintén kínai Falcontech a hardvergyártó Farsoonnal kötött partneri kapcsolatának köszönhetően vált meghatározó jelentőségű nagyvállalattá.

Más digitális gyártásszolgáltatók, mint a Xometry és a Proto Labs kötelékébe tartozó korábbi 3D Hubs, ma már csak Hubs online gyártóhálózatok létrehozására összpontosítanak. Ezek a cégek a (mesterséges intelligenciával megtámogatott) csúcsalgoritmusok lehetőségeit kiaknázva, egyre pontosabbak a nyomatok költségeinek kiszámításában. A kalkulációk a tömeg, a komplexitás és az anyagtípus alapján történnek.        

Az utóbbi évek – a hardverhez kapcsolódó – szintén fontos trendjeként a legnagyobb nyomtatóanyag-gyártók (GKN Additive, Oerlikon, Hoganas stb.) belső additív fémgyártó üzemeket és gyártórészlegeket alakítottak ki. A Sandvik például azért szerzett részesedést a ma a világon elsőszámú additív fémgyártás-szolgáltatónak számító olasz BEAM-IT-ban, hogy egyes gyártótevékenységeket házon belül végezhessen.

Ezek a befektetések számos előnnyel járnak.

Egyrészt lehetővé válik, hogy „belső” anyagokból előállított, magas hozzáadott értékű nyomatok forgalmazásával kamatoztassák az additív gyártáshoz szükséges speciális porlasztókba stb. fektetett összegeket. Másrészt, ezekkel a munkákkal több fémalapú additív gyártófolyamatban tesznek szert különleges és jól hasznosítható szakértelemre. Ismereteiket az ezekhez a folyamatokhoz kitalált új speciális fémötvözetek fejlesztésére és finomhangolására is használhatják.

Címkék: ipar nyomtatók nyomtatóanyagok fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6117940654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása