HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Repülő nyomtatódrónok

ferenck 2022.09.26. 08:00

A 3D nyomtatást egyre többen alkalmazzák az építőiparban. A gyárban és a helyszínen is statikus és mobilrobotok egyaránt nyomtatnak építkezéseken használt anyagokat, például acél- és betonszerkezeteket. Ezekben a projektekben repülő robotokat, azaz drónokat is alkalmaznak. Képesek csoportosan dolgozni, kollektív munkamódszerüket a természet, méhek és darazsak inspirálták.

Az Imperial College London és a Svájci Szövetségi Anyagtudomány és Technológia Labor (Empa) kutatói repülő nyomtatódrónokat fejlesztettek. A gépek légi additív gyártást végeznek, repülés közben építkeznek és javítanak meg szerkezeteket.

3dnyomtatas_dronok.jpg

A drónok nehezen megközelíthető, veszélyes helyszíneken, például magas épületeken, katasztrófa utáni mentőmunkálatoknál különösen hasznosak lehetnek.

A flotta drónja együttműködnek, és legalábbis laboratóriumi körülmények között csoportosan is képesek dolgozni. Egyetlen terv alapján, technikájukat menet közben, a körülményekhez alkalmazva használják. Repülés során teljesen autonómok, viszont humán irányítók ellenőrzik és vizsgálják a munkájukat. Ha szükség van rá, közbe is avatkoznak. A drónok által szolgáltatott információk alapján döntik el, hogy kell-e, vagy sem.

A technológia méretezhető, a jövőben sok esetben és környezetben nyújthat hatékony segítséget. A gépek a környezeti elemek geometriai változatosságához útvonaltervező programmal alkalmazkodnak.

A flotta az anyagokat repülés közben lerakó építő és a minőséget ellenőrző, az építők munkáját folyamatosan mérő, azokat a következő lépésről értesítő szkennelő drónokból áll.

A tesztekhez négy „testre szabott” cementkeveréket fejlesztettek a drónokhoz, hogy azokkal építkezzenek. Munka közben valós időben értékelték ki a nyomatok geometriáját, majd viselkedésüket úgy módosították, hogy alkalmazkodjanak az építési specifikációkhoz. Öt milliméter pontossággal dolgoznak. Egy 2,05 méter magas, 72 rétegből álló, poliuretán és egy 18 centis, egyedire kialakított cementhenger voltak a tesztprintek.

A jövőben bővülni fognak a lehetőségek, a fejlesztők építészeti cégekkel is együttműködnek, utóbbiak hitelesítik majd a munkájukat.

Címkék: építőipar drónok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7317938412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása