HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatással keltettek életre egy elveszett Van Gogh festményt

ferenck 2022.09.09. 08:00

A londoni University College (UCL) két PhD-kutatója, Anthony Bourached és George Cann a képzőművész Jesper Erikssonnal együttműködve, csúcstechnológiákat használva, keltettek életre egy elveszettnek hitt Van Gogh képet. Munkájuk a 2019-ben indult, eltűnt festményeket újraalkotó NeoMasters sorozatuk legújabb darabja.

Az újraalkotáshoz speciális eljárást dolgoztak ki. A festmény összes rétegét röntgensugaras képalkotó technikával vizsgálják meg, a művész stílusát mesterséges intelligencia vázolja fel, míg a végleges darab 3D nyomtatással készül el.

3dnyomtatas_vangogh.jpg

Legújabb munkájuk Van Gogh Két birkózója – a felek absztrakt háttér előtt mérik össze erejüket. A vásznat a művész később újrahasználta, az eredeti képre festett egy másikat.

Egyelőre nem lehet tudni, milyen volt a teljes eredeti, mert nincs róla információ, jelen újraalkotás viszont a „legpontosabb találgatás.” A képet 2012-ben fedezték fel először, amikor az Antwerpeni Egyetem művészettörténészei egy Van Gogh virágcsendéletet röntgensugarakkal vizsgálva, észrevették, hogy a művész már létező képre festette azt.

3dnyomtatas_vangogh0.jpg

A birkózók ábrázolása és a pigmentek konzisztensek Van Gogh stílusával, ráadásul a birkózás általános téma volt az Antwerpeni Művészeti Akadémián, ahol a festő 1886-ban tanult. Emellett, egy 1886. januári, testvéréhez, Theóhoz írt levelében be is számolt a két meztelen felsőtestű birkózóról készített alkotásról.

Az UCL kutatói az éleket azonosító, valamint a röntgensugaras adatokból a figurák körvonalait megalkotó algoritmusokat fejlesztett. Ezt követően egy, többszáz Van Gogh munkából tanuló ideghálót használtak, ami előrejelezte a színeket, részleteket, ecsetvonásokat stb. A végső darabot mindezek után nyomtatták ki.

Hasonló képelemző és gyártótechnikákkal más elveszettnek hitt képeket, egy Picassót, egy Modiglianit és egy Leonardót is „feltámasztottak.” Munkáikat a Louvre Focus művészeti vásárán állították ki.

Címkék: festmény művészet művészettörténet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1517924663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása