HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Német kutatók áramkört nyomtattak

ferenck 2022.08.09. 08:00

A német InnovationLab elektronikus cuccok „labortól a gyártásig” (from lab to fab) jellegű nyomtatására specializálódott. Legújabb munkájuk, áramkörök printelése áttörés az additív gyártásban. A nyomatokat a legmagasabb szintű környezeti szabványoknak megfelelően, alacsonyabb költségen készítették a SmartEEs2 projekt keretében.

Az európai uniós projektet az EU2020 kutatási és innovációs programja támogatja. A program célja segíteni az újító szellemű vállalkozásokat a rugalmas és magunkon viselhető (wearable) elektronikus technológiák kidolgozásában, amellyel törvényszerűen növelik az európai ICT szektor versenyképességét is.

3dnyomtatas_circuitboard.jpg

Az InnovationLab és partnere, az ISRA különleges gyártóeljárást talált ki rézalapú, forrasztható áramkörökhöz. Az áramkörök szitanyomásosak, és kompatibilisek a hagyományos tömegforrasztási módszerekkel.

Nyomtatott elektronika ilyetén előállítása viszonylag alacsony (150 Celsius-fok körüli) hőmérsékleten történő, mérgező marószereket nem alkalmazó, az energiafogyasztást szignifikáns mértékben csökkentő, additív gyártómódszer.

A felhasznált anyagszerkezetek akár 15-ször vékonyabbak, mintha hagyományos eljárással dolgoznának. Így a fogyasztás csökkenése is érthető, ráadásul kevesebb hulladék termelődik.

A prototípus mindent tartalmaz, amire ráaggathatjuk a smart (okos, intelligens) címkét. Az áram tökéletes vezetését réztinta garantálja. A komponensek rögzítése hagyományos forrasztótechnikával történik, amely lehetővé teszi a gyártók számára az új technológiára való, új eszközök vásárlása nélküli váltást, nincs szükség új felszerelésbe invesztálni.

Többrétegű fém- és dielektromos nyomtatással kivitelezték, hogy az eszköz működőképes legyen, megfeleljen funkcióinak. A nyomat a következőkből áll össze: alacsony teljesítményű hőérzékelőből és adatgyűjtőből, NFC kommunikációs interfészből nyomtatott antennával, printelt napelemmel töltött akkumulátorból. Az eszköz így teljesen önálló, önellátó.

Az új eljárással szabványos és rugalmas áramkörök egyaránt készíthetők. Akár négyrétegesek is lehetnek, hibrid elektronikai eszközök termék- és folyamatfejlesztésénél is használhatók.

Címkék: elektronika réz áramkör környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4117901561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása