HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Skóciában méhkaptárt nyomtatnak

ferenck 2022.05.26. 08:00

Az intenzív mezőgazdasági tevékenység, a vegyszerek használata és az éghajlatváltozás ökoszisztémánkra külön-külön is negatív, együtt pedig katasztrofális hatással vannak.

Az ökoszisztéma egyik meghatározó eleme a folyamatosan csökkenőszámú méhpopuláció. Az élelmiszerláncban ők a legfontosabb beporzók, megélhetést biztosítanak embereknek, összekötőkapcsok természeti ökoszisztémák és modern mezőgazdasági gyártórendszerek között.

3dnyomtatas_mehek.jpg

Sajnos egyre kevesebb természetes területen tudnak kaptárakat kialakítani, ráadásul a mezőgazdasági monokultúrák, valamint a vegyszerek használata csökkenti az állatok táplálék-tartalékait, így pedig még jobban ki vannak téve betegségeknek.

Évek óta többen próbálkoznak a méhek életkörülményein, túlélési esélyeiken 3D nyomtatással javítani. A HIVE vállalat például újrahasznosított anyagokból, additív gyártással igyekszik természet-közeli lakókörnyezetet kialakítani számukra.

Egy új skót nonprofit szervezet, az ENSZ-szel, a skót kormánnyal, európai és amerikai méhészekkel együttműködő LACRIMA szintén ezzel a technológiával akar segíteni rajtuk, változtatna a jelenlegi kritikus helyzeten.

Az alapítvány elsődleges célja a mézelő méhek védelme, élőhelyük megóvása. A méhészetet holisztikusan közelítik meg, igyekeznek megérteni a természet bonyolult kapcsolatrendszereit, folyamatait. Ennek érdekében együttműködnek az Oroszországhoz tartozó Baskíria félnomád népeivel, és próbálnak közösem kidolgozni a méhpopuláció egészségén jelentősen javító stratégiát. Meg akarják akadályozni a kolóniák elpusztulását, amihez viszont jobban kell ismerni az állatokat.

A méhek természetes élőhelye mindenben kulcsfontosságú: egészségük megőrzésében, javításában, ellenálló képességük fenntartásában stb. Az élőhelyek helyreállítása éppen ezért kihagyhatatlan része a méhek genetikai sokszínűségének, alkalmazkodóképességének, vitalitásának fenntartását célzó törekvéseknek.

A LACRIMA szerint az élőhelyek helyreállításához a 3D nyomtatás a legjobb technika. Üreges kaptárakat nyomtatnak, faalapú, biológiailag lebomló, speciális kompozitanyagot használnak hozzá. Az anyag garantálja, hogy a méhek életritmusuk szerint élhessenek. Ezek a kaptárak bárhova, például magasan a fatörzsekre stb. szerelhetők. Minden szempontból úgy vannak kialakítva, hogy tökéletesen utánozzák az állat természetes életkörülményeit.                 

Címkék: környezetvédelem méhek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1717840223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása