HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás a kolumbiai építőiparban

ferenck 2022.05.17. 08:17

Köztudott, hogy Latin-Amerikában az additív gyártás egyelőre a korai elfogadás szakasznál tart, de ennek ellenére látható növekedés. Ez részben a 2018-ban alapított Latin-amerikai Additív Gyártás Konzorciumnak (CONMAD) köszönhető.

A növekedés különösen Kolumbiában érzékelhető, ahol több területen alkalmazzák a technológiát. Egyik legmarkánsabb az utóbbi évtizedekben szinte semmit nem változott építőipar, ahol minden kicsi módosítás ötlete sokáig komoly ellenállást váltott ki.

Az utóbbi időben viszont elindult valami, a technológiai újítások hatására kezd átalakulni a szektor: felgyorsulnak a folyamatok, nőnek a termelékenységi számok, csökken a gyártási idő, alacsonyabbak a költségek. Az additív gyártás kulcsszerepet játszik ebben.

3dnyomtatas_colombia.jpg

A BIM (Building Information Modeling) módszer a legnépszerűbb, de más eljárások is terjednek. Szakértők szerint a BIM széleskörű térnyerése kiegészítő technikák, köztük a 3D nyomtatás nélkül elképzelhetetlen. Lerövidül velük az építési folyamat, kisebb a balestek kockázata.

Az additív gyártás kolumbiai jövője azonban nemcsak kiegészítő technikaként, hanem önmagában is ígéretes. Egy ilyen új technológia elfogadásához, alkalmazásához erőforrások és tapasztalat kell, ezért pont jó időben vagyunk a fenntarthatóság és a versenyképesség kihívásainak eleget tevő stratégiák kidolgozásához.

A 3D betonnyomtatás segíthet a kolumbiai lakhatási válság megoldásában. Egy ENSZ-jelentés alapján 2030-ban 3 milliárd földlakót fog érinteni a probléma. Itt jön (megint) képbe a kevesebb hulladékot generáló és gyorsabb 3DP.

A kezdeti lépéseket a régió első nagyméretű 3D nyomtatójának fejlesztésével, a Conconcreto építészeti vállalat tette meg. Elsőszámú céljuk, hogy a rászorulóknak nagy mennyiségben és alacsony áron kínáljanak lakásokat.

A Casa Origami projekt szintén fontos építészeti kezdeményezés. A kolumbiai high-tech fellegvárában, Medellinben mindössze 27 óra alatt készítették el a 23 négyzetméteres házmodult. Az elemek gyártását, a prototípus lakható házra való alkalmazási folyamatát szabványosították, miközben a komponensek esetében a fenntarthatóságra összpontosítottak.

Az automatizáció és a digitalizáció a kolumbiai építőipart is megváltoztatja. A szektor az új technológiáknak köszönhetően, a következő években óriási változásokon megy keresztül, és már most „robbanás” előtt áll.       

Címkék: építőipar környezetbarát technológiák Latin-Amerika

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5717826447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása