HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatással fejlesztett szuperötvözetet a NASA

ferenck 2022.05.05. 08:59

A NASA egyik kutatócsoportja GRX-810 nevű, minden eddiginél ezerszer erősebb fémötvözetet fejlesztett. A fejlesztéshez teljes mértékben 3D nyomtatást használtak.

A technika tette lehetővé a nanoméretű oxidok optimális eloszlását az ötvözetben, az anyag jobb hőtani és mechanikai tulajdonságait. 1093 fokig ellenáll, és nagyon komoly hatása lehet majd a gyártásra, például rakétamotorok előállítására.

A fémötvözetet oxid-diszperzióval erősítették meg. Ezzel a módszerrel a kisebb oxidrészecskéket nagyobb fémmátrixba szórják, hogy növeljék az anyag erejét, hőellenállását és rugalmasságát.

3dnyomtatas_nasa_2.jpg

A NASA ugyan nem árulta el, hogy milyen fémet használtak eredetileg, a technikáról viszont köztudott: nikkel vagy vas-alumínium-ötvözetekkel alkalmazzák. A folyamatról tudni kell még, hogy általában időigényes és nagyon drága.

A 3D nyomtatás és a termodinamikus modellezés viszont lehetővé tette az idő és az anyagi költségek szignifikáns csökkentését. A kutatók elmondták még, hogy az optimális ötvözet-összetételt 3D szimulációkban találták meg.

Nagyon pontos számítógépes modellekkel határozták meg a GRX-810 komponenseit. Különösen az oxidokra figyeltek oda. A modellezést követően a nanoméretű oxidok befecskendezéséhez alkalmazták a 3D nyomtatást.

Az űrügynökség nem tette közkinccsé a teljes folyamatot, azt viszont tudni, hogy ez a típusú diszperzió tette lehetővé, hogy gyorsan és olcsón tartós ötvözethez jussanak.

A NASA szerint munkájuk forradalmasíthatja az anyagfejlesztést. Újtípusú erősebb és könnyebb anyagok egyértelműen kulcsszerepet játszanak az ügynökség terveiben – a repülés, az űrhajózás jövőjét akarják megváltoztatni, és ahhoz kellenek ezek az ötvözetek.

A GRX-810 például az üzemanyagfogyasztást csökkentő rakétamotorok fejlesztéséhez használható. A működtetési és a karbantartási költségek csökkentésében szintén szerepet játszhat. Kétszer nehezebben törik el, három és félszer rugalmasabb, ezerszer jobban ellenáll a magas hőmérsékletnek, mint a többi ötvözet.

Űrhajózáshoz pont ilyen mutatókra van szükség.  

Címkék: jövő űrhajózás anyagtudomány repülőipar NASA

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4517818419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása