HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Cementezett keményfém 3D nyomtatáshoz

ferenck 2022.04.26. 08:00

A Sandvik svéd anyaggyártó évek óta fejleszt cementezett keményfémet a gyártóipar számára. Most jelentették be, hogy 3D nyomtatásra alkalmas változaton dolgoznak, amellyel a gyártók nagyon masszív, a kopásnak különlegesen jól ellenálló, extrém hőmérsékleten is működő printeket készíthetnek.

Ez összességében azt jelenti, hogy a Sandvik a piacon beszerezhető egyik legkeményebb, az ipari 3DP lehetőségeit tovább tágító nyomtatóanyagot kínálja.

A vállalat a közelmúltban már több izgalmas anyagot dolgozott ki az additív gyártópiacra. 2019-ben mutatták be az első nyomtatható gyémántkompozitot. A cementezett nehézfém nehézanyagból és fém kötőanyagból áll össze. Keménysége mellett kiváló elektromos és hőtani adottságokkal rendelkezik. Pontosan a keménysége miatt megmunkálása összetett folyamat, pláne ha komplex geometriájú tárgyakat akarunk kivitelezni belőle.

3dnyomtatas_cementezettkemenyfem.jpg

A cég ezért, a nagyobb tervezési szabadság miatt akart mindenképpen a 3D nyomtatással kompatibilis anyagot fejleszteni. Új terméküket porágyas folyamatokra optimalizálták, és egyedi módon, a porhoz megmunkálási folyamatot is kidolgoztak.

„Porainkkal remekül mutató, jól működő és a jelenlegi alkalmazásokban való használatra kész nyomatok hozhatók létre. A nagy sűrűségnek rengeteg előnye lehet az előállítható anyagtípusra nézve, plusz a kivitelezhető minőséget az anyag tulajdonságain és geometriáján keresztül is jelentősen befolyásolja” – nyilatkozta Anders Ohlsson, a Sandvik Additive Manufacturing projektmenedzsere.

A por mátrix-szerkezetét főként a kobalt-karbid és a volfrám adja, az új anyag ezért különlegesen kemény, és különbözik a jóval törékenyebb ötvözetektől.

A Sandvik több tárgyat, köztük folyadékot fecskendező fúvókákat nyomtatott az új anyagból. A fúvókáknak extrém hidraulikus körülmények között is helyt kell állniuk, miközben keménységüket is meg kell őrizniük. 3D nyomtatásnál e tulajdonságok miatt nemcsak idő és pénz spórolható meg, de erősebb, keményebb és tartósabb nyomatok is készíthetők belőlük.

A lehetséges alkalmazások köre széles, a Sandvik szerint a fémforgácsoló, az olaj- és gázipar, a bányászat és az élelmiszeripar lehetnek majd a legérintettebbek.

Címkék: ipar anyagtudomány nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7117811827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása