HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Mellimplantátumok bionyomtatással

ferenck 2022.03.03. 08:00

A regeneratív orvoslással foglalkozó lyoni Healshape startup 6,8 millió dollár befektetői támogatást kap páciensek élő sejtjein alapuló mellimplantátumok bionyomtatásához. A 2020 januárjában alapított céget a francia állam szintén támogatja.

Küldetésüknek tartják páciens-specifikus mellimplantátumok készítését emlőrák-műtéten átesett nők számára. Ezek a beültetések lényegében bármilyen formában és méretben printelhetők, és a szervezetből való kilöködés kockázata nélkül rekonstruálható a mell.

Az anyag felszívódik a szervezetben, és így a páciens a hattól kilenc hónapig tartó folyamat végeredményeként visszakapja a saját mellét. Pszichológiailag és a további gyógyulás miatt is nagyon fontos, hogy újra elfogadja magát, ismét elégedett a testével.

3dnyomtatas_mellimplant.jpg  

A WHO adatai alapján évente több mint kétmillió nőt diagnosztizálnak mellrákkal. Nőknél ez a leggyakoribb rákos megbetegedés, kb. hétszázezren hunynak el minden évben.

A rákkal diagnosztizáltak közel negyven százalékának kell sebészi eljárással részben vagy teljesen eltávolítani a beteg mellszöveteket. A mai gyógyászat mellett, túlélési esélyük több mint kilencven százalék, ami azt is jelenti, hogy egyre többen igyekeznek „rekonstruáltatni” a testrészt, valahogy helyettesíteni a kioperált szöveteket.

Sok rekonstrukciós műtétnél más személytől vagy állattól származó puha szövetből álló mesterséges beültetést alkalmaznak. Ezeknél az eljárásoknál túl sok a változó, és mindnek „jól kell teljesítenie” a sikerhez. A gyógyulást a kiszámíthatatlan immunreakció szintén hátráltathatja.

A lyoni startup, szövetszerkesztő megközelítésével, a 3D bioprinting és a páciens saját sejtjein alapuló élő sejttenyészet összekapcsolásával ezeket a problémákat igyekszik megoldani.

A technológia kiindulópontja a szervezetben felszívódó, bionyomtatással bármilyen formára kidolgozható hidrogél. A beültetés után, a páciens testében lévő sejtek zsírátvitele megkönnyíti az új részek befogadását, azok természetes mellszövetté alakulását, miközben a hidrogél fokozatosan felszívódik, természetesre cserélődik.

A technológiát a francia Molekuláris és Szupermolekuláris Kémia és Biokémia egyik kutatócsoportjával közösen dolgozták ki, miután behatóan tanulmányozták a bionyomtatás folyamatait. A klinikai tesztek a következő két évben kezdődnek.

Címkék: orvosi implantátum bioprinting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5316819918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása