HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Kávékapszulák, újrahasznosítva

ferenck 2021.12.01. 08:00

A kávé szerelmesei világszerte kedvelik a Nespresso-gépeket, amelyekkel azonban van egy nagyon komoly probléma: súlyosak a gépek és kapszuláik környezeti hatásai.

Két mérnöki tanulmányokat folytató belga egyetemista pont ezért alapította a kávéfogyasztóknak kapszuláik újbóli felhasználási lehetőségét kínáló Caps Me startupot. Az újbóli hasznosítás cseppet sem meglepő módon 3D nyomtatással valósítható meg.

3dnyomtatas_kavekapszula.jpg

Az alkalmazás azért is tűnik fontosnak, mert jelenállás szerint minden öt kapszulából csak egyet hasznosítanak újra, ami igen szerény szám. A Caps Me által fejlesztett Capsulette viszont fogyasztási szokásaik megváltoztatási lehetőségét kínálja a kávézóknak. A környezetvédelem elég nyomós ok az új lehetőség elfogadására, használatára.

A két alapító, Jean de Boisredon és Thibault Louvet viszont már annyi megrendelést kap, hogy gyártó után kellett nézniük. A lokális gyártásról semmi esetre nem akarnak lemondani, de ezzel együtt muszáj volt lépniük, és így találtak rá az ARMOR csoporthoz tartozó Kimyára.

„Az akár nyomtatás közben is megvalósítható iterációs lehetőségekkel az additív gyártás egészen magasszintű rugalmasságot garantál” – magyarázza Boisredon.

Éppen ezért teljesen egyértelmű volt számukra, hogy csakis a 3D nyomtatás jöhet szóba. A Kimya gyártókapacitása és a technológia flexibilitása tette lehetővé, hogy 2021 első félévében 6600 átalakító-csomagot elkészítsenek.

A nyomatokhoz az élelmiszerekkel kompatibilis fekete Kimya PETG-S szálat használták, ez a kompatibilitás volt a legfontosabb mellette szóló érv. A Capsulette eddig nagyon jól vizsgázott, a fejlesztők viszont finomítanának még rajta, és elégedettek, mert a 3D nyomtatás az egyik legrugalmasabb gyártótechnológia, így termékük folyamatosan javítható új változatokal.

Az eddigiek mindenesetre sikeresek, és továbbiak is várhatók.

Címkék: újrahasznosítás környezetbarát technológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6916714430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása