HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Újabb nyomtatható szilikont fejlesztett egy francia cég

ferenck 2021.07.27. 08:00

A francia COP Chimie bő három évtizede fejleszt anyagokat az ortopédia iparnak. A cég kutatásfejlesztési laboratóriumában most egy újjal álltak elő – ráadásul a COPSIL3D 4025 nyomtatott szilikon elasztomer már meg is kapta a tanúsítványt, hogy érintkezhet emberi bőrrel.

A puha és rugalmas anyaggal lehetővé válik ortézisek (térd-, váll-, kéz- és csuklórögzítő termékek) és külső protézisek 3D nyomtatása. Egy ilyen innovatív megoldással gyorsabban gyárthatók, jobban személyre szabhatók ortopédiai eszközök. Ortéziseket és protéziseket napi szinten hordó személyek életét könnyíti meg.

3dnyomtatas_szilikon_3.jpg

Az olajok vagy áttetsző elasztomerek formájában ismert szilikonok könnyen színezhetők, a magas és az alacsony hőmérséklettel szembeni ellenállásuk, rugalmasságuk, jó textúrájuk és a vizet taszító (hidrofób) tulajdonságuk miatt kedveltek. Mivel vegyileg is stabilak, változatos fiziológiájú környezetekhez ajánlottak.

Sok termékhez, különféle alkalmazásokban, például higiéniai és tisztító árucikkekhez, ipari és élelmiszeripari öntőformákhoz, bevonatokhoz, kenőanyagokhoz, zsírokhoz, festékekhez, beültetésekhez, protézisekhez és játékokhoz használják őket.

Az egészségügyben azért szeretik, mert személyre szabható termékek kevesebb manuális munkával és öntőformák nélkül gyárthatók belőle, azaz gyorsabban és olcsóbban előállíthatók. Az adott termékben üregek alakíthatók ki, módosítható a szerkezetek megtöltésének mértéke, amivel például könnyebbek lesznek. Csökkenthető a tárgy keménysége, ellenállóképessége, javíthatók a mechanikai tulajdonságai stb.

A COPSIL3D 4025 speciális konzisztenciája lehetővé teszi a folyékony szilikon rétegről rétegre történő lerakását. Az anyag keménysége és reakciói a szerkezet típusának függvényében dolgozhatók ki. A belőle készült nyomatok mechanikus tulajdonságai ugyanazok, mint az öntött szilikoné. Bonyolult geometriájú, rugalmas részek kisszériás gyártásához, prototípuskészítéshez ajánlják.

A COP Chimie összeállt az online 3DP tanfolyamok francia specialistájával, az F3DF-fel, mostantól a szilikon-printelést is fogják tanítani – és népszerűsíteni.

Címkék: szilikon orvosi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1316625542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása