HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Maxima királyné adta át Amszterdamban a világ első nyomtatott acélhídját

ferenck 2021.07.19. 08:00

Világpremierre került sor Amszterdam patinás belvárosában: Maxima királyné és egy kicsi robot csütörtökön átadta a gyalogos- és kerékpár-forgalomnak az egyik leghíresebb kanális, az Oudezijds Achterburgwal két oldalát összekötő – a földkerekségen első – nyomtatott rozsdamentes acélhidat.

A szerkezetet az emergens technológiákért rajongó Joris Laarman építészeti stúdiója tervezte, a kivitelezésben több vállalat, köztük a számítógépes hardvert biztosító Lenovo és a digitálisgyártás-specialista szoftverfejlesztő Autodesk is részt vett. A legnagyobb feladatot a nyomtatáshoz robotokat alkalmazó MX3D vállalta magára, a konstrukció neve is MX3D Híd.

3dnyomtatas_amsterdam_1.jpg

Az ötlet 2015-ben vált nyilvánossá, a projekt 2015 októberében indult, a szerkezeti tervekkel foglalkozó Arup 2016 novemberében csatlakozott, a második terv 2017-re készült el, a nyomtatás 2017 májusában kezdődött, aztán jött a gyártás, a tesztelés. A fémnyomtatás bő két éve fejeződött be, majd a szenzorhálózatot is letesztelték.

3dnyomtatas_amsterdam1.jpg

Azóta vártak az avatóra.

Az MX3D közben a hajóiparban és a szobrászatban is jeleskedett – méretes fémdarabokat printeltek –, de egyértelműen a híd munkásságuk eddigi csúcspontja, a generatív tervezés mesterműve.

3dnyomtatas_amsterdam0_1.jpg

A jellegzetes ipari robotokkal dolgozó, a nyomtatómasinákhoz különleges szoftvert is fejlesztő cég egyedi megközelítése tette lehetővé, hogy a rozsdamentes acélból erős, komplex és mégis könnyed fémszerkezet legyen.

A projekt a híddal, unikuma mellett, a többtengelyes 3D nyomtatótechnológia alkalmazási lehetőségeit is igyekszik szemléltetni.

Címkék: híd építészet acél innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4516629712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása