HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Drasztikusan csökkentette generatív tervezőszoftverének az árát az Autodesk

ferenck 2021.06.28. 08:00

A topológia-optimalizálás néven is ismert generatív tervezést előszeretettel alkalmazzák a 3D nyomtatáshoz. A célorientált megoldás inputként több megvalósítandó elképzelés paramétereit használja: a nyomat teljesítményét, térbeli megszorításokat, anyagot, gyártóeljárást, pénzügyi korlátokat.

Ezek a szoftverek először a nyomatra vonatkozó összes lehetséges iterációt vizsgálják, az algoritmusok az optimális topológia kiválasztásával és a mechanikus teljesítmény maximalizálásával a gyártási és az anyagköltségeket egyaránt csökkentik.

3dnyomtatas_autodesk_3.jpg

Az egyik legismertebb generatív tervezőszoftver az Autodesk Fusion 360-jának 2018-ban bemutatott generatív kiterjesztése. A legnagyobb problémája az ára volt, az évi 8 ezer dollárt csak nagy mérnök- és gyártócégek engedhették meg maguknak.

A vállalat a napokban bejelentette, hogy a vásárlók mostantól vagy havi 200, vagy évi 1600 dollárért korlátlanul hozzáférhetnek. A drasztikus áreséssel minden bizonnyal jelentősen bővül a felhasználói kör. (Az előfizetéses modell mellé az Autodesk projektalapon úgynevezett felhőkrediteket is kínál jutányos áron.)

A szoftvert 2018 óta többször frissítették, most már speciális költségbecslő kiegészítéssel is rendelkezik. Több ipari kliensük használja additívgyártás-projektekhez.

Egyikük a kerékpárgyártó SRAM geometriailag optimalizált alkatrészeket tervez vele. Generatív módszerrel kidolgozott hajtókaruk kétszer erősebb, viszont 20 százalékkal könnyebb a korábbinál. A légjármű-ipari óriás Airbus szintén használja az Autodesk szoftverét, szerkezeti részeket printeltek a programmal kivitelezett terv alapján.

Természetesen nem ez az egyetlen topológia-optimalizáló program. A Stratasys és az nTopology generatív modullal egészítették ki a kifejezetten a 3D nyomtatás áramvonalasítására kitalált tervezésautomatizáló szoftverüket. A belgiumi Liége Egyetemen és a hollandiai Delfti Műszaki Egyetemen nagyméretű nyomatokhoz fejlesztettek generatív megoldásokat.

Címkék: szoftver kerékpár Airbus Stratasys Autodesk generatív tervezés

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1416604950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.06.29. 21:56:47

Nocsak?!
Felismerték, hogy vállalhatatlanul drágák és ezért a piac otthagyta őket?
süti beállítások módosítása